HTML

zugfirkász

Egy kutyaütő webzsurnaliszta privát hülyeségei - már nem Amszterdamból.

Dr. Justice

21:47 | 04.13.

Az OVB-s csinovnyikok a végletekig kitartanak

Nem mond le Szigeti Péter, nem mond le senki az OVB-ből. Mert nagyon sajnálják, de nem az ő hibájuk, hogy a parlamenti választások első fordulója kabarévá vált, valójában semmi közük hozzá, nem ők találták ki a szisztémát. Mit is tehettek volna? A körülmények áldozataivá váltak, miközben tették a dolgukat, az meg csak az, hogy ülésezzenek. „Tiszteltelnökúrtiszteltbizottság”, „megadomaszótköszönömaszót”, satöbbi, nem kell nekik semmit értelmesen csinálni. Abszurdisztán, a következmények nélküli ország.

A kínos az egészben, hogy ezt a bizottságosdit élő adásban, kiélezett helyzetben, többmillió ember (ezek között egy csomó értelmes is volt) szeme láttára játszották, miközben minden normális ember legalább fél nappal korábban tisztában volt a helyzettel. Egyszerűen egyértelművé vált, hogy ezek a talán valamikor értelmes emberek olyan leírhatatlanul végletes módon szűkültek be a zsíros bizottságosdiban, hogy az egész nyomorult grémium egy pillanatra sem volt képes valamennyire is józanul és világosan kitekinteni az őt körülvevő világra.

Néztem, és nem hittem el, mennyire másik meccset néztek ők ott. Mármint persze átvitt értelemben, hiszen Szigeti ki is jelentette, hogy nem néznek tévét ülésezés közben, ezért nem volt fogalmuk sem, hogy mi zajlik. Internet? Telefon? Rohangászó hülye kis titkárnők cetlire firkantott adatokkal? Ugyan már!

De csak egy pillanatra fogadjuk el, hogy nem ez ő hibájuk, sőt, amit a tévében láttunk, az a szakmai teljesítményük csúcsa volt. Ez sem változtat semmin, az egész ostoba csinovnyikbandának le kell mondania. Mert ezt hívják felelősségnek. Amikor nyugaton azonnal lemond egy közlekedési miniszter egy vasúti baleset után, akkor azzal azt állítja, hogy ő vezette a vonatot? Vagy ő kezelte hibásan a váltót? Nem. Az ő felelőssége a közlekedés hbátlan működése, és ez elég ahhoz, hogy ő is vállaja a következményeket.

Persze a választási jogszabályok nyilván körmönfontabbak ennél, és nem minden az OVB-n múlik, de azért mégsem véletlenül nem a pékszakszervezet kiflisütő-versenyét, hanem az ő nyamvadt dzsemborijukat figyeltük, talán mégiscsak ott volt valahol a kezük ügyében a megoldás, csak úgy nehéz megtalálni, ha közben még magát a problémát sem ismerik fel. De nem, szerintük semmi közük nem volt semmihez. Ők csak úgy ülésezgettek, meg jogvitázgattak.

És a végén az emberi vonal: ha egy egész ország röhög rajtam és/vagy a halálba elzavarna, mert inkompetens, cinikus, ostoba, tehetetlen majomnak tart, akkor legalábbis hálát adok az égnek, hogy le lehet végre lépni. Nem pedig állok a pöcegödör alján, és ások tovább dühből.

Update: Hogy világos legyen midenkinek: a sorokhoz semmi köze az OVB-nek, de erről a helyzetről még egy épkézláb tájékoztatást sem voltak képesek összeszedni, pláne nem megalapozott és szilárd döntést hozni azokban a kérdésekben, amelyek igenis az ő hatáskörükbe tartozott, ez az ő hibájuk.

105 komment · 4 trackback

Címkék: abszurdisztán választás 2010 portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://zugfirkasz.blog.hu/api/trackback/id/tr21919124

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy jogállam választ 2010.04.14. 14:35:16

Már sokan, sokfelé megemlékeztek az Országos Választási Bizottság vasárnapi heroikus küzdelméről, így hát én nem is vesztegetném arra a szót, hogy újfent leírjam, mi is történt azokban az elhúzódó órákban. Ráadásul, azóta már fejlemények is va...

Trackback: Tévéztem 2010.04.14. 10:51:29

Éjjel négy érettségizett ember hosszasan azon vitatkozott, hogy hogyan kellett volna viselkednie a szavazókörökben az illetékeseknek. Nem értették, hogy amikor látták, hogy nagy a tömeg, miért nem osztották meg a listát és csináltak még egy helyet (sz...

Trackback: Hülye törvényhozók, hülye végrehajtók 2010.04.14. 09:56:37

Két kérdés a mi kedves sorállásos botrányunk kapcsán:1) Kedves törvényhozók!Mi a fenének kellett (nagyjából) választókörzetenként egy szavazókörre korlátozni az igazolással szavazókat?Az alkotmánybíróság csak azt kifogásolta, hogy a két forduló között ...

Trackback: A karakán OVB kielemezte a vasárnapi eseményeket 2010.04.14. 09:14:55

Lassan összeáll a kép, hogy zajlott le egy átlagos OVB-tag vasárnapi napja: Az "átlagos OVB-tag" reggel szépen felkelt, megreggelizett, elment szavazni, ahol örömmel észlelte, hogy minden überfaszán megy, pár perc alatt végzett, valószínűleg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.04.14. 09:07:15

Le kéne szokni erről az abszurdisztánozásról.
Enyhén szánalmas.

Nem azt mondom hogy Magyarország seggig tejföl, de ne degradáljuk a szülőhazánkat ilyen szar titulussal. Nem az ország, az emberek, hanem a társadalmi berendezkedés, és a vezetés az ami el van baszva.
Ez most úgy néz ki változni fog, lássuk merrefelé.

Benzoate Ostylezene Bicarbonate · http://fbi.gov 2010.04.14. 09:10:10

Az a vasárnap esti komment pontosan leírta a szitut, valahogy így: "lassan mindenki pontosan tisztában lesz az eredményekkel, kivéve az OVB-t".

Nekem meg olyan érzésem volt az OVB ülését nézve, mintha 30 évvel ezelőtt egy járási pártgyűlés lenne. Kivéve 2 darab gondolkodó embert, akit valszeg csak az elemi udvariasság tartott vissza, hogy ne ordítsa bele a többiek arcába, hogy "megy az idő, mi meg itt basszuk el a saját renoménkat, hát oldjuk már fel azt a kicseszett kampánycsendet!"

katjatjuta2 (törölt) 2010.04.14. 09:11:20

A vasárnapi kabarét baráti társaságban, finom vacsora mellett követtem nyomon. Bennünket kifejezetten szórakoztatott / kínunkban mi mást tehettünk volna / az OVB ülésének élő adásban történő közvetítése.
Különösen azért is , mert nagy tudású és kellően nagy hatalmú egyetemi tanáraimat is felfedezhettem soraik között.
Fazekas Mariann kitűnő tanár, vizsgaszituációban szigorú és következetes. Pontosan ezért érthetetlen a számomra vasárnap esti viselkedése? Ha a hallgatóitól megköveteli a pontosságot, precizitást, az elsajátított tananyag logikus értelmezését / a szolgai magolás helyett /akkor hogyan rugaszkodhatott el ennyire a valós helyzetértékeléstől? Számomra úgy tűnt, hogy jogi tudását-meglehetősen sebezhető érvrendszer mentén-elvtelenül állította az egyik oldal szolgálatába és a valóságot / létezik MOBILTELEFON is /, a kialakult szituációt teljesen figyelmen kívül hagyta sok kollégájával együtt.
Szomorúságot éreztem, annak az illúziónak az elvesztését,hogy az egyetemi tanáraim politika felett álló, nagy tudású, megbecsülésre, tiszteletre, megkockáztatom csodálatra méltó személyek.

Gabriel Potter 2010.04.14. 09:18:48

Szórol szóra IGAZ!!!
És ezek meg a hozzájuk hasonlók intézik az ügyeinket - csak körül kell nézni hogy lássuk az eredményt. Engem az háborít fel legjobban hogy azt meri mondani hogy "rossz a törvény". Hát kinek képzeli magát? Nem azért tartjuk hogy MEGOLDJA a feladatát?
Amúgy lehet hogy rossz a törvény - bár elképzelni sem tudom mi rossz van abban ha egy szavazókörben 700 helyett 2400-an szavaznak. Akkor ugye kell négyszer annyi lista, pecsét, toll asztal és fülke, meg urana. Na. Ez bonyolult? Havi sokszázezerért... Nem akarok demagóg lenni de azért ezektől mégiscsak sajnálom a fizetésüket - pláne az én/mi adónkból!
Az hogy nem távozik az már csak hab a tortán. ezt látta az elmúlt években. De szerencsére nincs sok hátra...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.14. 09:23:27

Nagyjából egyetértve, azt azért hozzátenném, hogy pár nap rálátással valószínúleg inkább az OVI környékén kellene az igazi csinovnyikokat keresni.

Senki A. 2010.04.14. 09:25:16

Olvasom a blogbejegyzéseket itt is, máshol is, ahol a vasárnap esti OVB-OVI "töketlenkedést" kommentálják. Érdekes a közvélemény. S stimmel is a "rendet akarunk" elvárásnak. Mindegy milyen áron. Ha valaki végighallgatta vasárnap az OVB gyűlését és oda is figyelt, akkor észlelhette, hogy a tagok egy csapdában vergődtek. Amiből csak törvénysértéssel vagy az Alkotmánybíróságra tartozó törvényértelmezéssel (melyik törvény az "erősebb") kerülhettek volna ki. Könnyű így utólag hülyeségeket és - nagyon kis esetben - értelmes javaslatokat felsorolni, ott helyben JÓL dönteni nagyon nehéz volt.

Aki most itt kapásból tudja a megoldást (drazsen: miért nem vezényeltek át lábukat lógató bizottságokat máshonnan, miért nem szartak arra, hogy van ahol még szavaznak, stb) az tulajdonképpen azt kéri számon, hogy miért nem sértettek törvényt?

Mert a többség érdeke ezt kívánta volna!

Aztán ha már elkezdünk törvényt sérteni, akkor ugyan hol a határ? Meddig "szabad" a törvénysértés és mettől lesz büntetendő? Ere is hozunk egy törvényt? Amit szintén szabad lesz majd megsérteni? S ki mondja meg, hogy a törvénysértés még éppen belül van a határon vagy már kívül? S nekem is szabad? Vagy csak valakiknek?

S mi van, ha a Szanyi körzet 5 szavazattal eredményes is lett volna? Ki dönti el, hogy a szavazás érvényes is volt? Hogy nem történt választási csalás?

Egyébként én valósuzínűleg bezártam volna 7-kor az összes szavazókörzetet, miután megszámoltam hányan nem tudtak szavazni a hülye törvény miatt, és érvénytelennek nyílvánítom az első fordulót az adott körzetben (a szavazók akadályoztatása miatt) és megismételtetem a szavazást. Azt hiszem erre lett volna jogköre az OVB-nek. De nem szidom őket, mert ebben sem vagyok bizonyos és abban sem, hogy ez nekem abban a szituációban eszembe jutott volna.

SA

Unbiased 2010.04.14. 09:29:51

Abszolút egyetértek az OVB+OVI tagjait illető kritikákkal. De a "rohangászó hülye kis titkárnők" ide nem illő, felesleges sértegetés volt.

Senki A. 2010.04.14. 09:31:06

Gabriel Potter:

"Pisti hülye, Julcsi hülye, csak én vagyok okos, mert nekem a seggemben is fejem van."

írta Weöres Sándor. Rád is igaz.

SA

WYW 2010.04.14. 09:31:49

Az OVB-t és az OVI-t ekézők ismerik-e a választási eljárás szabályait tartalmazó törvény előírásait?
Előbb azt kellene megismerni csak azután bírálni.
Akkor nem mondana senki olyan szamárságot hogy nyissanak több szavazókört, legyen több névjegyzék egy szavazókörben....stb, stb. Tekintettel arra hogy ezt az 1997. C. tv nem teszi lehetővé.

Egy szar jogszabályt nem lehet jól végrehajtani.

Az OVI és az OVB nem módosíthat egy 2/3-os törvényt. 1996-ban az OVI akkori vezetője már a módosítás előtt jelezte, hogy ez végrehajthatatlan. Erre a parlament 350 szavazattal mégis elfogadta.

Más kérdés a kampánycsenddel és az eredményközléssel kapcsolatos kritikán aluli döntésük, azért jogos minden bírálat.

Szerintem.

Kassian 2010.04.14. 09:37:07

Még mindig nem értem, hogy mi köze ehhez az egészhez az OVB-hez? És minek erről írni a századik, semmit sem mondó cikket?

Ember, a fidesz megtömte az problémás körzeteket átszavazókkal. Ennyi.

Parajpuding 2010.04.14. 09:37:11

Mit mondhatnék? Egyetértek.
Várható volt, nem mond le. Nem zavarja, hogy a pöcegödör alján ácsorog. Van olyan pénz....
Nulla felelősség, erkölcsi tartás szintén nulla, döntéshozó képesség nulla, konzekvencialevonó képesség nulla. Összegezve tehát egy jónagy nulla. Az OVB elnöke, meg néhány - azon az éjszakán hülyék számára is nyilvánvalóvá vált - néhány csontig benyaló csicska. Van ember ebben az országban, aki nem röhög ezen az ócska, paprikajancsiszínház előadásában bemutatott tragikomédián?
Igen, lehet még keresgélni a felelősöket (az összes képviselőt, aki megzavazta a rossz szabályt)
Hát..... ha valaki kint felejt útépítés után egy 30-as táblát a főúton és abba belefut egy felelőtlen sofőr, azt megbüntetik. Slussz. Övé a felelősség. Nem a közútkezelő, vagy aki kitette/kint hagyta a táblát. Nem bonyolult.

pollypudlipötty2 2010.04.14. 09:37:25

@WYW: "Az OVB-t és az OVI-t ekézők ismerik-e a választási eljárás szabályait tartalmazó törvény előírásait?"

Nem; de elég lett volna csak a médiában ezzel kapcsolatban megjelent híradásokat figyelniük. A hozzászólások alapján még csak azt sem tették meg. Véleményük viszont van, mégpedig nagyon határozott: "Pisti hülye, Julcsi hülye, csak én vagyok okos, mert nekem a seggemben is fejem van."
:-D

Parajpuding 2010.04.14. 09:37:52

@Kassian: Ezzel is egyet kell, hogy értsek.

WYW 2010.04.14. 09:42:16

@pollypudlipötty2:

A kialakult hosszú sorok nem szervezési problémából adódtak. Ha a szavazatszámláló bizottságok jogkövető módon végezték a munkáját (márpedig ezt csak úgy végezhették) nem tudtak a helyzeten változtatni, ahogy a többi választási szerv sem. Nem volt lehetőség olyan intézkedésre ami felgyorsította volna a szavazást. Sajnos ez van.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2010.04.14. 09:43:09

@katjatjuta2:
"...Fazekas Mariann kitűnő tanár, vizsgaszituációban szigorú és következetes. Pontosan ezért érthetetlen a számomra vasárnap esti viselkedése?..."

Az megvan, hogy:
Aki tudja csinálja, aki nem tudja csinálni az igazgatja, aki még igazgatni sem tudja az tanítja!

Talán ezért nem tudott semmit sem csinálni!

Egyébként már mindenki leírt mindent előttem.

Én csak két dolgot ismételnék meg csöndben:
1.) 2 év a változtatások után nem volt elég arra, hogy felkészüljenek?
2.) Szokjunk már le arról, hogy "elit"nek nevezzük ezeket az ócska, tudatlan, nyugdíjra hajtó állami alkalmazottakat. Ők semmilyen formában NEM elit. A politikusokról már nem is beszélve.

ora et labora 2010.04.14. 09:44:12

Kínában fejbelövik az egész bandát és a golyókat kiszámlázzák a családjaiknak.

Aki nem vállalja a felelősséget annak nincs hatalma sem.

Ezek csak "megmagyarázom, hogy miért nem én vagyok a felelős" típusú hülyegyerekek.
Ez Gyurcsány - Kuncze és a többi zsidókommunista féreg hozzáállása.

Nehogy már az Országgyűlés dolga legyen kiszámolni, hogy ha 1500 ember nálad szavaz baromarcú, akkor még egy termet meg kell nyitni!

Bármelyik sarki büfés vagy óvónő levezényelte volna ezt, de ezek a hülyegyerekek mi a fasszal foglalkoztak a választások előtt?

Mi a faszt csináltak?

OkoskaTo:rp 2010.04.14. 09:46:40

@WYW: Az adott jogszabályok közepette is lehetett volna gyorsabban dolgozni. Vagy mivel magyarázod, hogy Miskolcon kb. 2 fő/percre jött ki a tempó, a XI. kerületben meg jó, ha egy embert tudtak kezelni? Ha jól tudom, semmi nem tiltja, hogy pl. még a sorbanállás közben előszedesse valaki a szükséges iratokat, ne a névjegyzék előtt állva kezdjék a retikül túrását. Vagy a reggel 6 óta ott ülő személyzet is cserélhető az egyetlen szem névjegyzék előtt, hogy kicsit frissebb tempóban dolgozzon. De akár az is csak minimális gondolkodást igényelt volna, hogy az előre tudhatóan túlterhelt szavazókörbe a legagilisebb hivatalnokokat tegyék, és ne szokásjog alapján azt, akire épp jut (még ha az esetleg az egész önkormányzat leglassabb iratkezelője).

Amúgy úgy látom, te sem nagyon tudod, miről beszélsz. A hivatkozott jogszabály nem 1996-os, hanem 2007-es. És az OVI nem jelezte előre, hogy problémáik lennének. Néhány választókörből jelezték pl. az EU-választásokon, de azt a központi vízfej ignorálta.

handax 2010.04.14. 09:46:46

Értem, hogy ekézni könnyű, de idáig építő kritikát sem nagyon olvastam.

Még a hibák okait sem tárták fel, ami szerintem (hogy elkezdjem a sort) a hibás "szavazókör" definícióból eredt, azaz 7 órakor az utolsó sorban álló ember még szavazhat.
Le kellett volna 7kor húzni a rolót mindenhol, aki nem szavazhatott pattogjon otthon jeligével, Ugyanis normál szavazókörben is előfordulhatna, hogy a szavazók az utolsó 15 percben jelennel meg és a terhelés máris nem egyenletesen van elosztva a szavazás teljes időtartamára.

Ekkor legalább az OVB jól döntött volna a 7 órás kampánycsendvég nem forgott volna veszélyben, a hibázás át van tolva az OVIra.

WYW 2010.04.14. 09:49:26

@OkoskaTo:rp:

A 2007-es törvény módosította az 1997. évi C. törvényt.

Tudom miről beszélek sajnálom hogy te csak vagdalkozol.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.04.14. 09:56:08

@OkoskaTo:rp: nyilván nem keverendő össze az OVI és az OVB, az előbbi operatív feladatokat lát el, míg az utóbbinak értelmes döntéseket kellene hoznia vitás helyzetekben. Ez utóbbit láttad valahol?

Nem a sorbanállás az OVB hibája, hanem a tehetetlen töketlenkedés, amit műveltek 12 órával azután, hogy a sorokról mindenki tudott, a nevetséges mellébeszélés, de leginkább a tájékozatlanság.

Bougheau Tschichka 2010.04.14. 09:59:42

Elvtársak! Tovább a kitaposott gyurcsányi úton!

Nincs meghátrálás, nincs lemondás!!!

Mindenki felelős! Kivéve titeket!

Lelkiismeretre csak a gyengéknek van szükségük, de ti erősek vagytok. Ne törődjetek vele, hogy még a barátaitok is hülyének néznek, csak magatokra hagyatkozzatok! Akkor is, ha már húzzák rátok a kényszerzubbonyt! Csak keményen.

ELŐRE!

szigiri 2010.04.14. 10:03:50

Felrémlik előttem a 10 millió jogász-blogger országa...

Én sem VB, sem VI tag vagy beosztott nem voltam, sőt három és fél órát álltam azért, hogy szavazhassak. De mielőtt nekiálltok szapulni a végrehajtókat vegyetek figyelembe egy két dolgot:

1. A választási bizottságok fix tagúak, nem lehet a szendvicset majszolgatókat áthívni, mert a törvény nem engedi. Hét tag oszt jónapot. Amelyik tag ilyet tett volna, az felelőtlen, mert a választási eredményeket erre hivatkozva bárki megtámadhatta volna és ismételni kellet volna. Akkor meg azért pampogtok.

2. Nem lehet más szavazókörbe terelni az szavazókat a törvény miatt.

3. Amelyik tisztviselő törvényt szeg, emellett fegyelmi vétséget követ el. Ha a helyükbe lettem volna, biztos hogy szarok a sorra, ha a munkahelyem a tét és tudom, hogy nem én bäsztam el.

Szerintetek miért jelentette be az OVB, hogy a következő fordulóban ugyan ez lesz? Mert törvénymódosítás nélkül nincs megoldás. Törvénysértéssel van megoldás, ami meg a választási eredményeket realativizálja.

Egy dolog lett elbaltázva, ez a kampánycsend körüli mizéria. Csak erről kellene vitatkozni, meg arról, hogy ha a parlamenti képviselőkre van bízva a jogalkotás akkor ez lesz belőle (az senkit ne tévesszen meg, hogy a Kormány nyújtotta be, kétharmadnál előzetes politikai egyeztetés nélkül nincs elfogadott törvény).

WYW 2010.04.14. 10:04:26

@Dr. Justice:

Szerinted az OVB milyen törvényes döntést hozhatott volna, amivel a szavazókörökben jelentősen felgyorsult volna a szavazás?

(valaki - jogosan - hiányolta a hozzászólásokból a konstruktivitás, ezért kérdezem)

szigiri 2010.04.14. 10:06:54

@WYW: Jogos, én is erről beszélek! Az OVB csak a kampánycsend körüli baszakszás miatt felelős. Nem volt más mozgástér.

panteon 2010.04.14. 10:07:59

Azért kell nekünk embereknek ennyi rohadt törvény, hogy személyesen ne kelljen dönteni!
Mindenki csak a felelősséget tolja le magáról pofátlanul...
Vannak helyzetek amikor ki kell állni a saját véleményed mellett kerül amibe kerül.De ez ezeknél az elcsökevényesedett bizottsági tagoknál ez ismeretlen.Én csak azt láttam, hogy 5 féle képpen elmagyarázták mi az a kampány csend és utána elmentek enni....

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.04.14. 10:08:49

@WYW: leírom megint, hogy nem a sorban állás volt az ő hibájuk, hanem a szánalmas bénázás és álvita a kampánycsend jogi értelmezése és a tájékoztatás beindítása körül, úgy, hogy közben élő adásban látta mindenki, hogy fogalmuk sincs (annyira se, mint neked a tévé előtt), hogy mi történik körülöttük. Beleértve a 18:50-es döntéshozást, a 19:15-ös sajtótájékoztatót, ésatöbbi. Ez meg nem konstruktivitás kérdése, láttuk, hogy bármilyen döntéshozásra képtelenek.

Phxmike 2010.04.14. 10:08:53

@Equinoxe: dehogynem abszurdisztan
es nem azert mert az igaza mit mondtal hogy szar a felsovezetes
hanem azert mert egy "normalis" orszagban az emberek ezt nem hgytak volna
franciaorszagban eleg ha a gazdaknak szant tamogatas mondjuk egy honapot kesik es mar fel parizs langokban van
persze most kis tulzassal eltem de remelem erted a kepet

a magyar emberek azok akik keptelenek voltak olyan tarsadalmi erot es egyseget felmuatni ami elzavarta volna ezt a komcsi korrupt szar bagazst mar az oszodi beszed masnapjan

persze volt egy kis tomeg
es lovettek is belejuk tehat valami azert megmozdult de ez keves volt ugy tunik

nem azt mondom hogy haboru forradalom vagy verengzes kell
de az egyik oldal mar lovetett... akkor mi mas lehet a valasz? demokratikusan kivarjuk a meg hatralevo 4 evet es majd valasztunk mast?
na ahhoz kepest meg kurvara sok a 20% a komcsiknak amit megint osszeszedtek
ha ez egy "normalis" orszag lenne es nem abszurdisztan akkor legalabb most a valasztasok alkamaval kuldte volna el a halalba a valasztok az mszpt ugy hogy meg az MDF is megelozze
nem ez tortent....

WYW 2010.04.14. 10:09:46

Ha valakit érdekel a miért, ezen a két linken olvashatja azt azokat a módosító indítványokat, melyeket a képviselők elfogadtak (350 fő) és a problémát okozták:

www.parlament.hu/irom38/04409/04409-0010.pdf
www.parlament.hu/irom38/04409/04409-0008.pdf

Nils. H 2010.04.14. 10:10:16

Káros dolog egy egyébként nyilvános, de az átlagember számára érthetetlen bizottsági ülést élőben adni a tévében, mert míg pl számomra érdekes volt, (pl Stekler Ottó baromsága), addig a 10 millió bloggerjogász annyit lát az egészből, hogy "hőőő, ezek bizottságosdiznak, miközben várom ez eredményt és emberek állnak a sorba." Merthogy ennyi a látható.

Nos, valóban tehetetlenkedés ment, méghozzá azért, mert lehetetlen helyzetben voltak.

Az OVI vezetője is jogalkalmazó, neki kellett volna döntenie elsősorban a tájékoztatás megindításáról, vagy nem megindításáról, ehhez képest az OVB-től kért segítséget, majd pár órával később azt kérte az OVB-től, hogy a tájékoztatás megindítása érdekében segítsenek úgy, hogy kimondják a kampánycsend végét..... (ami tv-ben van szabályozva. érdekes.) Meg az is, hogy megtették.

Lehet ekézni az OVB-t, az a legegyszerűbb, ahhoz nem kell érteni, hogy mi történt pontosan.

Nils. H 2010.04.14. 10:12:18

@Dr. Justice: És te mit vártál pontosan? Mit mondjanak ki és mikor? És az mire lett volna megoldás?

Így ezek nélkül ez a bejegyzés tényleg a "monnyonle a ovb" háromszavas szintje, amihez azt sem kell tudni, hogy mire való az ovb, lehet mantrázni.

WYW 2010.04.14. 10:13:34

@Dr. Justice:

Értem én, magam is ezt írtam korábban.

De az alapprobléma mégis csak a sorbanállás volt, a többi már csak következmény.

Winston Smith 2010.04.14. 10:17:24

@WYW: Akár még igazad is lehetne, de nincs.

1) Az OVB és az OVI nem pogácsamajszolásra vannak, hanem hogy biztosítsák a választások rendben történő végrehajtását. Tehát ha az Országgyűlés olyan törvényt szavaz meg vagy a Kormány olyan rendeletet fogad el, ami ezt veszélyezteti, akkor szakami érvekkel felhívják erre a döntéshozók figyelmét. Ha ez nem hat, akkor tiltakozzanak, nyílt leveleket írjanak, stb. Megtette ezt az OVB és az OVI? NEM. Akkor nem teljesítették a kötelességüket, tehát mondjanak le, ha meg nem mondanak le, akkor alkalmatlanság miatt ki kell rúgni a felelősöket.

2) Az OVB maga vezényelt plussztagokat a kritikus választókörökbe. Ennek van is értelme, mivel aki reggel 6-tól éjfélig folyamatosan adminisztrál, az a vége felé már alaposan elfárad, belassul. Kérdem én, miért nem elhetett ezeket a köröket már eleve több taggal indítani?

orvian 2010.04.14. 10:18:16

Nem abban a kerületben szavaztam(XIII),de ha előre látom,hogy 929 helyi választó van,és 1400 körüli az átjelentkezett,akkor...
Tán felkészülök.

handax 2010.04.14. 10:21:06

Szerintemn a sorbanállás legmegengedőbb definíciója miatt baszták el a dolgot, onnan már a saját definíciójuk foglyai lettek. Miért van 12 óra a szavazásra? Nem azért, hogy majd mindenki az utolsó 1 órában kapjon észbe... és ez bármely szavazókört felborított volna. Erre nem gondoltak.

Illetve kérdés: ha egy szavazókörben mindenki megjelenik reggel 6kor, hánykor fog szavazni az utolsó 100% részvétel mellett?

Illetve hány órára kell tudni leszavaztatni az egész szavazókört folyamatos jelenlét, üresjárat nélkül? Mert erre kellene az OVInak a létszámot optimalizálni szavazókörönként, nem az utolsó félórás rohamra felkészülni 40fővel...

Azért gondolkozzunk kissé "üzemi méretekben" is az OVI helyett...

handax 2010.04.14. 10:23:19

@Nils. H:
azt, hogy aki hétig nincs a OVI általi kis helyiségben az jött volna jóval korábban...

lesek mint a vett malac 2010.04.14. 10:24:54

Istenem, hány ilyen bizottsággal verthettél meg bennünket, akikröl még nem volt élőadás.

Talán jobb is, ha nem tudunk róla.

WYW 2010.04.14. 10:26:07

@Winston Smith:
1. Az OVI vezetője a törvénymódosítás előtti szakértői egyeztetésen jelezte hogy ebben a formában a törvény végrehajthatatlan. Szartak rá.
A későbbiekben lehetett volna tiltakozni, ez nem történt meg. Ez valóban hiba.

2. Az OVB nem vezényelhet senkit sehova. Nem is vezényelt. A szavazatszámláló bizottságok tagjait az önkormányzatoknak legkésőbb március 22-ig meg kellett választani. Később már nem választhattak senkit. A kiemelt szavazókörökbe eleve magasabb létszámú bizottságot választottak mindenütt. A szavazatszámláló bizottságok másik felét alkotó delegáltak létszáma sem növelhető, mert jelölő szervezetenként egy fő. Ennyi, nem több.

Nem a bizottsági tagok száma miatt volt lassú a szavazás, hanem azért mert a szavazókörönként lehetséges egy darab névjegyzékbe a helyszínen, kézzel kellett felvenni az igazolással szavazókat. Ez az a pont amin változtatni kellene, hogy gyorsuljon a szavazás, de napközben erre nincs törvényi lehetőség.

Vadászkés 2010.04.14. 10:26:51

Van még olyan, aki meglepődik ezeken a dolgokon, mintha ez olyan nagyon nagy újdonság lenne? Mi más várható egy szaros, korrupt, erkölcstelen, fehérgalléros bűnöző bagázstól? Az egész politika arról szól, hogy senki sem hülye ingyen.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.04.14. 10:27:12

@Nils. H: 1) Délben vagy du. 2-kor, amikor már teljesen egyértelmű volt a sztori, tájékoztatás, hogy várhatóan 3-4 órával elhúzódik a szavazás, az ismert okokból. Ehhez nyilván az kellett volna, hogy képben legyenek, hogy hol mekkora a sor, milyen csúszás várható, Szigeti még 7 után is 1-2 óráról beszélt, azóta tudjuk, hogy ez nagyjából 6-7 óra lett. Ez nem kerekítési hiba.

2a) Ezzel párhuzamosan karakán és egyértelmű döntés a kampánycsend határozott idejű meghosszabbításáról, azzal a kitétellel, hogy a lejárta előtt egy órával tájékoztatnak, hogy kell-e hosszabbítani még, vagy sem. Pl. 9-ig vagy 10-ig, lényegében mindegy, ha időben döntenek.

VAGY

2b) Ugyanekkor (koradélután) karakán és egyértelmű döntés a kampánycsend 7 órai beszüntetéséről, vállalva a jogértelmezési vitákból származó későbbi feszültséget.

Akármelyik döntést is hozzák, az időben meghozás legalább órákkal korábbit jelent, nem pedig 18:50-et, ahogy arra Szigeti igen büszke volt. Az pedig, hogy lényegében visszavonták, illetve megmásították a döntésüket, azt jelenti, hogy hibás volt, mert idő közben új körülmény nem merült fel, legfeljebb képbe kerültek olyasmivel, amit egyébként is tudhattak volna.

A választás béna lett volna mmindenképp, de kabarét az OBV csinált belőle. Ezért kellene lemondaniuk.

orvian 2010.04.14. 10:30:50

@WYW: Manapság olyan nehéz hitelesen igazolni az átszavazókat elektronikusan?

piir (törölt) 2010.04.14. 10:33:38

@Kassian: "Ember, a fidesz megtömte az problémás körzeteket átszavazókkal. Ennyi."

Az a párszáz ember, akivel sorban álltam, biztos, hogy nem a Fidesz kedvéért szavazott át. Hanem egyszerűen azért, mert ténylegesen az adott körzetben lakik.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.14. 10:33:51

@szigiri: Az 1. pont nem igaz, a bizottság minimum 7 tag, azaz lehet több.

Nyilván sokan csak zsigerből anyáznak, de speciel a blogszférában elég sokan elolvasták a törvényt és elég sok értelmes javaslat született a "hogyan lehetett volna" témakörében, olyanok, amelyek figyelembe vették a törvényt is.

Nyilván tényeeges szakértőknek kellene megvizsgálni, hogy ezen ötletek valóban megvalósíthatóak-e. Ha netán született ilyen vizsgálat még a választás előtt, amelyik részletesen megvizsgálja, hogy a törvény keretein belül mit lehet és mit nem (és miért), akkor egy szavam sincs.

Szerinted volt ilyen vizsgálat? Nekem a megnyilatkozásokból úgy tűnik, hogy nem. Ehelyett volt (részben jogos) mutogatás a törvényalkotókra.

Bambano 2010.04.14. 10:36:33

ha valaki egy másodpercig is azt hiszi, hogy amit a ovb-ről látott, az kirívó ellenpélda és nem így működik minden más bizottság is, az nagyon sürgősen költözzön el.

WYW 2010.04.14. 10:36:34

@orvian:
Nem.
Én sem értem hogy az igazolással szavazókról miért nem lehetett előre nyomtatott névjegyzéket készíteni.
Valami oka biztosan van, de hogy mi azt sajnos nem tudom.

Aki igazolással szavazott és kérte a névjegyzékbe történő felvételét (az új helyen) azt fel is vették, neki csak alá kellett írni az szokásos adatellenőrzést követően.
Nem értem hogy ezt miért kellett kérni, miért nem lehetett automatikusan.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.14. 10:36:55

@WYW: "szavazókörönként lehetséges egy darab névjegyzékbe"

Sehol nincs a törvényben arról szó, hogy a névjegyzék egy darabból kell álljon.

sz_ 2010.04.14. 10:37:31

Követelem vissza Rytkó Emíliát! :))

Winston Smith 2010.04.14. 10:38:41

@WYW: 1) Az Ogy. képviselők nagy része meglepő módon nem hülye. Ha az OVB és az OVI transzparens módon elmagyarázzák, hogy 1000 fős választókörzetek helyett 4000 fősök lesznek, ami egy magas részvétel esetén garantálja, hogy nem lehet lezárni a szavazást éjfélig, akkor kizártnak tartom, hogy 350 képviselő megszavazza mindezt.

2) Ebben igazad lehet, de az OVB és az OVI egy közleményben felhívhatta volna az önkormányzatok figyelmét ennek a szükségszerűségére...

+1 A kampánycsend meghosszabbításának 19:15-ös publikálására meg már tényleg semmi mentség. Legkésőbb 18 órakor ki kellett volna hirdetni, és akkor mindenki időben értesül róla. Vagy nem kellett volna meghosszabbítani a kampánycsendet.

Bambano 2010.04.14. 10:40:18

@WYW: "2. Az OVB nem vezényelhet senkit sehova. ": lehet, hogy az ovb nem vezényelt senkit sehova, de értelmes önkormányzatoknál behívták a tartalék tagokat is melózni.

Winston Smith 2010.04.14. 10:41:11

@WYW: Amúgy ha már elfogadták a törvényt, akkor az OVB-nek és az OVI-nak minimum javaslatokkal kellett volna előállnia, hogyan lehet a törvény mégis végrehajtható. Pl. egy szavazókör, de több részre osztott névjegyzék, és akkor gyorsabb lehetett volna a munka.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.14. 10:42:10

@WYW: "Én sem értem hogy az igazolással szavazókról miért nem lehetett előre nyomtatott névjegyzéket készíteni..."

Tudtommal volt nyomtatott lista, de ez nem minősülhetett névjegyzéknek, abból kézzel kellett átmásolni a neveket a névjegyzékbe.

Ez a törvényhozók hülyesége...

panteon 2010.04.14. 10:44:38

Az eszem megáll!! "Felhívni a figyelmet","Értesíteni","Megbeszélni","megtárgyalni"...
Épp ez a baj!!
Ha van egy törvény ami nyilvánvalóan szar, akkor legyen már valakinek a pucájában annyi vér, hogy kiáll és elmondja!
Ezért nem történik soha semmi mert mindenki a szaros seggét félti...

blitzkrieg 2010.04.14. 10:46:52

@WYW:

Szerintem nem lett volna szabad az adatokat kihozni amíg bárki is szavaz. Javában szavaztak még 500-an egy kerületben mikozben kint vol a 99%-os adat, azaz tudhatták hogy ha ők most x-re szavaznak akkor pontosan mit befolyásolnak.

Másrészről a feltorlódáson aznap már nem lehetett segíteni mert a névjegyzéket így adták ki, egyben, azt nem lehet szétbontani, egyben számít hiteles dokumentumnak.
Két nappal korábban amikor elkészült a lista, akkor kelett volna egy bármilyen középvezető akihez niylván jutott infó a hosszú listáról, és akinek lett volna mersze felfelé szólni (de lehet hogy szartak rá majd lesz valahogy).

panteon 2010.04.14. 10:49:44

@blitzkrieg: Szerinted ha nyilvánosan kiadták volna az adatokat, akkor többet tudtak volna a sorban állók mint amit addig megtudtak telefonon?

WYW 2010.04.14. 10:50:39

@promontor:

Jogtechnikai kérdés, ha jogszabály azt mondja hogy "névjegyzék" akkor azon egy darabot kell érteni, ha azt mondaná hogy "névjegyzékek" akkor többet.

Nils. H 2010.04.14. 10:52:46

@Dr. Justice:

Na mostmár bárminemű tájékoztatás is az OVB feladata? Egyre jobb. Mindez az OVI dolga.
Valamint annak eldöntése is az lett volna, hogy megindulhat-e a tájékoztatás, vagy sem.
Az OVB amúgy nem is határozatot, vagy valamiféle döntést hozott hangsúlyozottan (legalábbis a másodiknál épp a nagy kisebbség miatt hangsúlyozták), hogy ők erről nem döntenek, csak jegyzőkönyvbe vetetik, hogy adott időpontban éppen milyen álláspontok vannak milyen arányban. Erre Virág ahelyett, hogy korábban tette volna a dolgát beindult, és ömlöttek az adatok.

"Az pedig, hogy lényegében visszavonták, illetve megmásították a döntésüket, azt jelenti, hogy hibás volt"

Nem, ez azt jelenti, hogy a pártdelegáltak a párttól azt az utasítást kapták, hogy nyomják át azt hogy jöhessenek az eredmények.
Most annak is le kell mondania, aki szerint hibás volt a második döntés? Mert hogy 6:5 arányban ment át.
Ezért Bizottság, ezért bizottságosdi, mert bizony érveltek, vitatkoztak.

Abban, hogy egyébként "adhattak volna tanácsot" az ovinak (mert végeredményben csak ezt tették) korábban is, abban egyetértünk. De nem gondolom, hogy Virág Rudolf kérte őket délben, hogy döntsenek, ők meg vártak 18:50-ig viccből.

Az meg, hogy (az ált. indítványhoz kötött) OVB nézze a tévét, és kezdjen el gondolkozni a helyzet megoldásáról, mert éppen nincs jobb dolga (van) és a pogácsa is elfogyott, szerintem képtelen ötlet.

Szóval én nem látom az OVB nagyon nagy felelősségét a kérdésben, bár tény, hogy sok f*szság elhangzott ott és akkor, amikor a fél ország őket nézte.

@handax: emellett is lehet érvelni, most ugyanekkora felháborodás lenne internetszerte.

WYW 2010.04.14. 10:52:56

@Bambano:

Azt gondolom hogy ilyen nem fordult elő sehol, mert a szavazatszámláló bizottság létszámát nem lehet bővíteni.

Lehet több jegyzőkönyvvezetőt beállítani (ez egyébként sok helyen megtörtént, de ezzel csak a fáradt köztisztviselőt váltotta egy pihent.

WYW 2010.04.14. 10:55:15

@promontor:

Így van, van egy un. segédlista ami segíti az SZSZB-t de nem névjegyzék.

Dr. Trebitsch 2010.04.14. 10:56:38

Lehet, hogy volt már:

de negyed 11-kor, amikor eldöntötték, hogy kiadják az adatokat, ugyanaz volt a helyzet, mint 7-kor, amikor kitolták a kampánycsendet: ti. emberek vártak még arra, hogy szavazzanak.

Ki határozta meg, hogy hány embernél nincs már kampánycsend? Szvsz valamelyik döntés feltétlenül hibás volt, akárhogy is mosdatják most a szerecsent...

Nils. H 2010.04.14. 10:56:44

@Winston Smith: A területi választási irodák jelezték az aggályaikat már tavaly. Szartak rájuk.

blitzkrieg 2010.04.14. 11:02:11

@panteon: Hogy a fenébe ne...a kerületre lebontott pontos adatok is kijöttek, darabszámra (mivel a többi kör adatai befutottak).
A fideszes számlálás, vagy a közvéleménykutatás csak egy listás átlagot adott.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.04.14. 11:02:41

@Nils. H: igen, az egész ország őket figyelte, tehát a tájékoztatás a folyamatról, ami elvileg zajlik a bizottságban, a lehetséges döntésről/határozatról/ajánlásról/tanácsról, illetve annak hatásairól, következményeiről fontos lett volna. másfelől fontos lett volna tájékoztatni magukat, hogy miről vitáznak éppen, 8-9 körül is ezt ismételgették egymásnak, hogy akkor most derítsük ki, mi is van. És még mindig nem arról van szó, hogy sorokat hogyan oldják meg, az el volt cseszve már, hanem az adatközlés és kampánycsend témában kellet volna értelmesen és időben lépni.

Igazad lehet abban, hogy nem kell az egész bizottságot kárhoztatni, de az elnök szerintem egy ilyen helyzetben távozik.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.04.14. 11:04:34

Legalább láthatta a níp' ,hogy ,megy ez,de keveseknek jutott el az agyáig sajnos... kb. így kell elképzelni legtöbb bizottságot,önkormányzati ülést(mondjuk ebből is volt ízelítő korábban amikor lekapcsolta valamelyik a villanyt :D) .

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.14. 11:05:27

@WYW: Hm, a jogászok ennyire hülyék? Ha nekem van egy négykötetes Karamazov testvérek könyvem, akkor az hány könyv, egy vagy négy?

Attól, hogy a névjegyzék mondjuk négy külön füzetből áll, attól az még lényegében egy névjegyzék, hiszen nem ugyanazokat a neveket tartalmazza négyszer, hanem az egyik név az első füzetben van, a másik meg a harmadikban.

WYW 2010.04.14. 11:09:35

@promontor:

A jogalkotásnak vannak ilyen furcsa szabályai.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.14. 11:11:04

@WYW: Az lehet, hogy az adott szavazatszámláló bizottságot a választás napján már nem lehet bővíteni (bár szerintem kipótolni lehet és a pótlási szabályt lehetett volna kicsit rugalmasabban értelmezni, na ez tipikusan olyan dolog, amiben mondjuk az OVI meg az OVB dönthetett volna), de olyat sehol se láttam a törvényben, hogy csak az adott szavazatszámláló bizottság tagjai segíthetnek a szavazókörben a szavazás lebonyolításánál.

szigiri 2010.04.14. 11:15:30

@promontor:
Ve. 23. § (2) A helyi választási bizottság három - az egy szavazókörrel rendelkező településen öt - tagját és szükséges számban póttagokat a települési önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának kitűzését követően, legkésőbb a szavazás napja előtti 51. napon választja meg; személyükre a helyi választási iroda vezetője tesz indítványt.

Szóval a helyi választási bizottság minimum 3 tagú (egy szavazókörös településen -ez tipikusan falu, ahol egyben szavazatszámláló bizottság is - 5 tagú). Itt a gázos körzetekben póttagokkal volt hét tagú. A gond inkább azzal van, hogy a tagok köre a választás előtti 51. naphoz képest FIX. Tehát délután nem lehetett bővíteni a 3 tagot és 4 póttagot.

szigiri 2010.04.14. 11:16:39

@promontor: a póttag szolgál a pótlásra. Szóval ezt ne feszegessük szerintem.

WYW 2010.04.14. 11:20:21

@promontor:

A megoldás az hogy ki tartózkodhat a szavazóhelyiségben.

Az SZSZB, a jegyzőkönyvvezető és a választópolgár.

(kivételt képeznek az akkreditált nemzetközi megfigyelők és az újságírók. Ám ha bizottság úgy dönt hogy jelenlétük zavarja a választást, akkor felkérheti őket a távozásra)

Ebből következik hogy póttag, meg pót akármi a helyiségben nem tartózkodhat.

szigiri 2010.04.14. 11:25:20

@WYW: felvenni csak azt kellett, aki megjelent, tehát aki kérte. Szerintem azért nem lehetett előre listát csinálni, mert aki nem jött el azt hogyan törölted volna a névjegyzékből? Áthúzod?

Kivételesen promontorral értek egyet, hogy szét lehetett volna szedni a névjegyzéket két kötetre (A-M) (N-Z), csak akkor is marad az a probléma, hogy a választási bizottsági tagok száma kevés három munkaegység biztosítására (két igazolásos és egy a helyi lakosoknak). Másodsorban ott olvasták hangosan az adatokat (adatvédelmileg fasza volt, csak negyvenen hallották az összes adatomat:), Ha most azt ketten nyomatják , plusz még a helyi lakosok is ott vannak, na az fasza káoszhoz vezetett volna.

Alapvetően nem a névjegyzékek számával volt gond és nem is ezt cseszte el a jogalkotó. Hanem az egy szavazókörbe terelést. Az meg már az alapjavaslatba benne volt. 30-40 közötti szavazókörben ez a 2000 ember simán eloszlott volna.

Lépes Elek 2010.04.14. 11:29:01

Abc rendbe kellett volna szavaztatni, akkor nem kell annyit lapozni :-)))))))).

WYW 2010.04.14. 11:30:10

@szigiri:

A "normál" névjegyzékben is szerepel minden választásra jogosult állampolgár és nem kell őket kihúzni ha nem mennek el szavazni.
Ezt ugyanígy meg lehetne tenni az igazolással szavazókkal is.

A névjegyzéket (szerintem) azért nem lehet szétszedni mert folyamatos sorszámozással kell vezetni a felvett választópolgárokat és ezzel egyidőben ugyanilyen sorszámon az "F" jegyzékbe is rögzíteni kell őket.

szigiri 2010.04.14. 11:31:42

@szigiri: Bocs, megkövetem magam. A szavazatszámláló bizottság tagja valóban hét tagú.

Ve. 27. § (4) Ha a szavazás napján a szavazatszámláló bizottság tagjainak száma kevesebb mint öt, illetőleg az igazolással szavazás lebonyolítására kijelölt szavazatszámláló bizottság tagjainak száma kevesebb mint hét, a helyi választási iroda vezetője a póttagok vagy más szavazatszámláló bizottság tagjai közül a bizottságot kiegészíti. Ha ilyen módon nincs lehetőség a szavazatszámláló bizottság kiegészítésére, akkor arról a területi választási iroda vezetője gondoskodik más település szavazatszámláló bizottságának esküt tett tagjai vagy póttagjai megbízásával.

nekem ebből viszont úgy tűnik, hogy az igazolásosban szavazatszámlálónál 7 hét a minimum és maximum tag. A póttag valóban csak a kiesők pótlására szolgálhat.

WYW 2010.04.14. 11:33:11

@szigiri:

Bocs ez lemaradt:

Természetesen az a legnagyobb hiba hogy paranoiás képviselőknek nem felelt meg hogy az igazolással szavazók a település többi szavazókörében is szavazhatnak.

Ezt kár volt megváltoztatni.

szigiri 2010.04.14. 11:38:57

@WYW: vagy az is megoldás lett volna, hogy nem a csaló, rabló, kubatovosított álompolgár választ, hanem a jegyző szórja őket százasával szét az igazolási kérelmek beérkezésnek megfelelően véletlenszerűen 20-30 szavazókörbe.

Gest anyó férje 2010.04.14. 11:47:22

A hazai politika hozzászokott hogy kitalált problémákkal foglalkozzon, mint pl. a buzik jogai, de gyakorlati érzék az zéró

szigiri 2010.04.14. 11:50:27

Gondolom majd 8-tól 16-ig, pénteken meg 13-ig, szigorúan munkaidőben lehet magad felvetetni magad a jegyzékbe. Az nagy segítség lesz! :)

ne most 2010.04.14. 11:50:30

Az OVB vagy OVI nem látta előre akkor alkalmatlan. Ha látta előre és jelezte, de nem foglalkoztak a bejelentésével és ezután nem mondott le, akkor azért alkalmatlan.
Ismétlem ezek vezetői poziciók, nem alkalmazottiak. Senki nem utasítgatja őket.
Minimum, hogy lemond még előtte. Micsoda undoritó dolog másra mutogatni egy önálló vezető testületnek. Ha látja, hogy gond lesz és nem tudja megoldani az abszolut minimum, hogy lemond. Bunkó viselkedés. Az egész OVI és OVB mondjon le azonnal!

pollypudlipötty2 2010.04.14. 11:55:56

@WYW:
... és ezt a médiában azóta már számtalan riportban, hozzászólásban, kommentárban, satöbbi elég részletesen el is magyarázták... Persze a prekoncepciót/zsigeri indulatot az ilyesmi nem szokta befolyásolni.

WYW 2010.04.14. 12:06:53

@ne most:

Ha lemond, de jogszabály marad, akkor az utána következők se tudtak volna mit csinálni. Legfeljebb ők is lemondanak.

És akkor mi van?

ne most 2010.04.14. 12:18:04

@WYW: Pontosan. Valaki észbekap vagy lemond nem pedig felveszi a pénzt és azt mondja nem tudott mit csinálni.

Ha a 3-ik bizottság is lemondott, akkor mire következtetsz?

WYW 2010.04.14. 12:25:54

@ne most:

Semmire.
Pontosabban ez egy fikció nem megoldás semmire se.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.14. 12:37:15

@WYW: "A névjegyzéket (szerintem) azért nem lehet szétszedni mert folyamatos sorszámozással kell vezetni a felvett választópolgárokat..."

Szerintem a törvény csak sorszámot ír, nem kell annak folyamatosnak lenni. Vagy ez is olyan, mint a könyv vs. kötet? Mert szerintem az elvárás annyi, hogy Gipsz Jakabnak és Hosentoten Edömérnek más sorszáma legyen. Az, hogy a 1357 után esetleg 1400 k0vetkezik, az szerintem nem törvénysértő.

(Ja, és azt végképp nem írja a törvény, hogy az F-jegyzékben ugyanaz a sorszám kell, sőt szerintem az F-jegyzék teljesen felesleges, a törvény által előírt különnyilvántartás lehetne a segédlista, amin kipipálják azt, aki szavazott...)

"A megoldás az hogy ki tartózkodhat a szavazóhelyiségben. Az SZSZB, a jegyzőkönyvvezető és a választópolgár."

Ezt hol írja? Szerintem az a főszabály, hogy az SZSZB eln0ke felelős a rendért. Ebbe pl. nyilván belefér, hogy egy mentő bejöjjön, ha valaki elájult, vagy a rendőr, ha valaki kötekszik.

Szerintem az is beleférhetne, hogy a póttagok besegítenek, ha nagy a tömeg.

WYW 2010.04.14. 12:41:21

@promontor:

Legyen ahogy gondolod.....

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.14. 12:45:06

@szigiri: Hm, a "szükséges számú" póttag az szerintem lehetne akár huszonhárom is, ha tudjuk, hogy nagy a tömeg. Az 51 nap meg szerintem azért nem gond, mert akkor már ismert, hogy melyik szavazókörbe mennek az igazolásos szavazók.

De abban igazad van, hogy első olvasásra a póttagot én úgy értettem, hogy "további tagok", de a többi paragrafus alapján látszik, hogy ők tényleg nem számítanak alapból tagnak.

ne most 2010.04.14. 12:49:34

@WYW: Ez az egyetlen megoldás, nem pedig a 6 órás sorban állás majd a magyarázkodás, másra mutogatás, okoskodás és a pénz felvétele. A férgek még most sem mondanak le.

WYW 2010.04.14. 12:52:25

@ne most:

Nem férgezni kellene, hanem az itteni hozzászólásokat elolvasva gondolkodni, tájékozódni.

Persze azt könnyebb elismerem.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.14. 13:01:47

@WYW: Most ez lemondó legyintés akart lenni, hogy ilyenekkel kár vitázni, vagy halvány egyetértés jele?

ne most 2010.04.14. 13:03:12

@WYW: Látom te ilyen magyarázom, okoskodom, tájékozódom tipus vagy.
Ez teljesen rendben van, ha nem vagy őnálló vezető.
Ha vezető vagy, akkor mondjál le. Ha nem tudod a tőled elvárt feladatot megoldani, akkor mondjál le és ne tájékozódjál, okoskodjál. Téged azért válaztottak oda, hogy megold nem pedig azért, hogy tanácsot adjál.

WYW 2010.04.14. 13:11:29

@promontor:

Nem a személyedre vonatkozott. Ha annak látszott akkor pontatlan voltam, elnézést kérek.

Fukar 2010.04.14. 13:12:56

@ora et labora:

A megállapitásaiddal teljes mértékben egyetértek.

Egyébként meg csodálkozom néhány hozzászólás magyarázó,mentegető hangnemén.

Emberek a baki a hiba a bűn az aminek nevezzük, magyarázata csak elodázást,kibúvást stb. jelent.

Egyébként igazán csak úgy kíváncsi lennék "nagytiszteletű" OVB + OVI érdekeltek lelkivilágára.
Magam ilyen nyilvános lebőgés esetén nem csak hogy lemondanék,de világgá is mennék!

ne most 2010.04.14. 13:24:06

@WYW: Kifogás. Olyan mint seggen a lyuk. Mindenkinek van. Miért nem akarod elfogadni: Önálló vezetőnek más a felelőssége.

Az egyik biztositó a II v.háború után is fizetett károsultaknak pénzeket és nem hivatkozott az eseményekre. Ez az igazi vezetői példamutatás.

Veder1 2010.04.14. 14:13:51

Szerintem mindez az OVI feladat lett volna, nem az OVB-é. Az OVI-ban ülő csinovnyik köztisztviselőnek nehéz lett volna a szavazókörből egy telefont megereszteni az OVI vezetősége felé, hogy baj van gyerekek, nálunk 3x annyian regisztráltak, nem fogjuk tudni befejezni? Vagy nehéz lett volna pontos információt nyújtani az OVB-nek 19-kor, és nem azt mondani, hogy ugyan már egy másfél óra múlva végzünk?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.14. 15:06:27

@WYW: Mondjuk az tény, hogy ez egy "szürke zóna", tehát azt megértem, hogy egy helyi beosztott állami hivatalnok nem vállalja fel egy ilyen értelmezés felelősségét.

Viszont pont erre való lett volna az OVI, vagy legvégső esetben az OVB.

És bizony nem lenne rossz, ha a második fordulóban eszerint járnának el.

Legközelebbre meg remélhetőleg a törvényt teszik rendbe.

2010.04.14. 15:26:51

@Phxmike: Ácsi, a 'Magyar emberek' egy elég tág fogalom. Pl. TE ott voltál, csináltál valamit hogy változzon a helyzet? Vagy ülünk otthon a gép előtt és hőzöngünk hogy ez milyen szar?

Én ott voltam őszöd másnapján, ott voltam a tévéostromnál is, méghozzá eléggé a sűrűjében.
Nem dobáltam, nem gyújtogattam, de ott akartam lenni, mert régi és hithű jobbosként kurva dühös voltam az egész miatt. Aztán megjelent a Béközép, és nekiállt szétbaszni macskakővel a Tőzsdepalotát.
Akkor határoztam úgy, hogy tipli, amikor a falnál állva a fejemtől kábé húsz centire csapódott be az ötkilós kődarab.

Fenntartom hogy nem az ország, az emberek, hanem a társadalmi berendezkedés, és a vezetés az ami el van baszva. Az emberek szimplán birkák, akiket ügyesen lehet terelgetni, ha valakinek van tehetsége hozzá.
Ebből kellene kiszabadulni.

Az országnak ehhez nem sok köze van.

Lemmiwinks 2010.04.15. 10:30:10

@Kassian: ember, a Fidesz nem csak a problémás körzeteket tömte tele szavazókkal, hanem mind a 10926 szavazókört.

valóban felháboritó dolog, hogy a lakósság ilyen antidemokratikus pártokra szavaz, mint a Fidesz, ahelyett, hogy a Hazafias Népfront és az MSZMP jelöltje kapnák a szavazatok 99%át.

én CIA szabotázst sejtek a háttérben, és te elvtárs?

naneee3 2010.04.15. 12:39:21

@ne most: Tehetségtelenség mindenhol!

Három kilométeres sor állt a lengyel elnök ravatalánál

Lengyelek ezrei álltak sorba szerdán a varsói elnöki palotánál, hogy leróják tiszteletüket a repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski államfő és felesége, Maria ravatalánál. A várakozási idő a hét órát is meghaladta.

Mi biztosan megoldottuk volna, ahogy itt olvasgatok...