HTML

zugfirkász

Egy kutyaütő webzsurnaliszta privát hülyeségei - már nem Amszterdamból.

Dr. Justice

17:55 | 10.15.

Felháborító reklámakcióra használják a vörösiszap-katasztrófát

Kevés olyan bicskanyitogató dolgot tudnék elképzelni, mint a vörösiszap-katasztrófára kicsinyes PR-akciót építeni. Ráadásul különösen bántóan kisstílűnek hat, ha az általában példás társadalmi szerepet vállaló Concorde csoportnál indít el valaki furcsán aránytévesztésben szenvedő partizánakciót.

A gáláns felajánlás lényege, hogy a Concorde Csoport annyiszor 100 forintot utal át a Vöröskeresztnek, amennyien like-ot nyomnak az ezt meghirdető facebookos kiírásra. Maximum 1 millió forintig (sic!). Most valamivel 300 kattintás felett, azaz lehengerlő 30 ezer forintos felajánlásnál járunk, de ne aggódjunk, a like-ok száma dinamikusan nő. Persze a kommentek kontraszelektívek, nem mutatják, hogy valójában mennyi látogatónak tűnt fel, milyen furcsa is az akció, de remélem, hogy nemcsak nekem.


Like? Nem like?

Úgy tűnik, hogy a Concorde hazánk történetének legnagyobb ipari katasztrófájával csak a facebookos követőinek számát akarja feltornászni. Gondoljunk csak bele: az egymillió forinthoz tízezer embernek kellene a Like gombra kattintania (ennek csak egy töredéke a reális), amit nyilván csak úgy tudnak megtenni, ha magára a Concorde Csoport oldalára is rányomják, és így előbb követőivé válnak a cég üzeneteinek, a 100 forintos adományért cserében.

Jelenleg kevesebb mint 1800 követője van a Concorde-nak, de nyilván valahol valaki fejében beakadt, hogy ezt minden áron növelni kell, mert ez a trend. A megoldás: lehetőség szerint minél több partner FB-oldalára ki kell rakatni a felhívást, ahonnan újabb követőket remélhet a Concorde. Kattintanak, like-olnak, nő a követőszám, valaki pedig a fejében élő torz közösségimédia-képnek köszönhetően nagyon elégedett lehet. És csak alig pár százezer forintba, vagy maximum egymillióba fájt a bravúr, és még olyan karitatívos hangulata is van. (A poszt írása közben majdnem százzal nőtt a követők száma, működik a varázslat!)

Maximum egymillió forint Magyarország legnagyobb független pénzügyi csoportjától, amelynek adózott eredménye - azaz a tiszta nyeresége - tavaly meghaladta az egymilliárd forintot (itt a jelentés pdf-ben). Tényleg egymillió forint lenne az adomány, amit csak hosszabb távú üzleti érdekek mentén, a targetált üzeneteket befogadó tömeg növelésével hajlandóak odaadni? Remélem, és nagyon valószínű is, hogy nem.

A Concorde mint vállalat és a tulajdonosok, vezetők magánszemélyként is általában nagyon nyitottak a jótékonyságra, néhányukat van szerencsém személyesen is ismerni, tényleg minden tiszteletem az övék. A vállalat egyik alapértéke, hogy nem a társadalomtól elkülönült szigetként, hanem annak részeként értelmezik magukat, és a támogatásaikat, szerepvállalásukat nem túlexponált reklámakcióként, hanem diszkréten, a lényeget nem szem elől veszítve intézik.

Ez a szerencsétlen, pitiáner Facebook-akció pedig ennek mutat hatalmas fityiszt, és vet rossz fényt a Concorde-ra.

Kiegészítés funkcionális analfabéták számára: NEM az a baj, hogy pénzt kapnak a károsultak, NEM az a baj, hogy valaki összefog egy ilyen kezdeményezést, hanem hogy a gyűjtés MÓDJA, NAGYSÁGRENDJE és a MÖGÖTTE MEGHÚZÓDÓ
SZÁNDÉK
 méltatlan a Concorde nevéhez és reputációjához és ahhoz a néha egészen megható országos összefogáshoz, amit a katasztrófa kiváltott.


Támogatja, 100 forinttal...

 

43 komment

Címkék: facebook concorde vörösiszap

A bejegyzés trackback címe:

https://zugfirkasz.blog.hu/api/trackback/id/tr222374475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Félig tele 2010.10.15. 19:12:30

Lájkolás ide, vagy oda, a végeredmény az, hogy a károsultak kapnak százezer forintokat. Persze te szemmel láthatóan boldogabb lennél, ha ezt a Concorde mondjuk médiaügynökségekre és bannerekre, vagy FB reklámokra költötte volna. Vagy csak a gondolkozás nem erősséged.

Tulazon 2010.10.15. 19:25:26

Vagy odadta volna lájkolás nélkül. Esetleg.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2010.10.15. 19:33:11

a mi cégünk ma utalt asszem 1 misit. és mi csak kis cég vagyunk évi 200 misi alatt. rescpect is a főnököknek.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.10.15. 19:43:41

@Félig tele: szerinted ekkora cégtől szép gesztus pár százezer forintot adni a károsultaknak? szerinted írtam, hogy a pénzt ügynökségre kellene költeni? szerinted korrekt valamilyen üzleti érdekhez kötni akármilyen jótékonyságot? olvasni tudsz?

bagamoyo 2010.10.15. 19:45:41

Megveszi a lehetőségét száz forintért. Nem ellopja. és..elintézi, hogy nemes célra költsd! Részemről hadd szóljon!!

Mária 2010.10.15. 20:14:21

Az alapötlet nem rossz, de kicsit bonyolultabban kell megszervezni, hogy ne tűnjön pitiáner szarrágásnak.

Itt pl egy fehérneműgyár gyűjt rákellenes felvilágosítás támogatására, lájkonként 1 dollárt utal:

maria.blog.hu/2010/10/10/gatyaban_tancol

Ezzel senkinek semmi baja, pedig az adománygyűjtést nem csak a FB követők gyűjtésével, hanem egy webáruházzal is összekapcsolták.

Pistie 2010.10.15. 20:15:06

Sok, velük egy kaliberű cég van, amelyik egy forintot sem adott. Inkább annak kellene örülni hogy így vagy úgy, de adnak.

Félig tele 2010.10.15. 20:25:31

Na, akkor a gondolkodás nem megy, ha azt az összefüggést nem sikerül meglátni, hogy itt most az ügynökségektől lett átcsoportosítva pénz.
És - amit szintén elfelejteni látszol, sőt, felháborodsz a mértékén! - ha az lenne az alap, amit ők, vagy Hurrá Torpedóék cége csinál (a nyereség 0,05-0,5%-ának felajánlása), akkor ez a vörösiszap anyagilag(!) nagy áldás, mert ezermilliárdokban lesz mérhető a beérkező segítség.
Azon csodálkozni, hogy jótékonysághoz anyagi érdek van kötve szintén nem vall széleskörű tájékozottságra. Mecenatúra, CSR, de akár némely szponzoráció is ezt takarja. Vedd ezt is ilyesminek, a rászorulók ugyanúgy fognak örülni ennek a pénznek is, mint a lájkoltatás nélkül átutaltnak.

vikki 2010.10.15. 20:32:25

Nem tudom, hogy miért fáj az valakinek, ha egy cég (amelyik nem mellesleg más társadalmi ügyeket láthatatlanul támogat) facebook like-okkal növeli egy szomorú katasztrófa támogatását (vagy fordítva)a reklámipar támogatása helytt. A facebook eleve egy olyan fórum, ahol lépten nyomon ügyeskedő reklámcsapdákba csúsznak a userek. Lájkol itt boldog boldogtalan bármit. Egy ilyen 100ftos like nem károsít senkit. Sőt. Lehetővé teszi azoknak is a támogatást akiknek nincsen egy „misijük” de más lehetőségük sem a segítséghez. Mert vannak most így egy páran. Szóval hajrá concorde, és szégyellje magát mindenki, aki ennek a katasztrófának a károsultjaitól akár 100 forintot is megvon a rosszindulatú irigykedő publikációival. Ennyi erővel szerintem inkább az összes ilyen és ehhez hasonló csámcsogó cikk és cikkíró vagy blogger az aki meglovagolja ezt a katasztrófát. Inkább támogatni kéne azt aki bármennyit is felajánl, és nem a pénztárcájában turkálni…

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.10.15. 21:02:25

Szögezükle akkor a lényeget. A probléma az, hogy úgy adakoznak, hogy abból hasznot szednek ki.

Ernő007 · http://www.webseo.hu 2010.10.15. 21:08:31

Most ebből vagy iskolapélda lesz, hogy hogyan _ne_ csináljunk valamit... vagy az együttérzés miatt végül ellaposodik, mert azért ad mégiscsak valamit.

Kár, hogy az emberek többsége nem fogja fel, hogy ez mekkora reklám... és a nevetséges összeg miatt csak arról szól...

A 100 Ft nagyon nagyon kevé, FŐLEG, HOGY MAXIMALIZÁLJÁK... és a maximum összege is nevetséges.

Félig tele 2010.10.15. 21:13:01

Szögezzük le a lényeget: "adakoznak".

Amúgy most botlottam ezekbe a "szemetekbe", akik ahelyett, hogy inkognitóban segítenének, nyilván nyereség reményében bemondatják a nevüket. Posztolni kéne erről a skandallumról, úgy érzem.:

www.facebook.com/malackaraj

Malackaraj Napi összefoglaló :)
Kübler Gábor, a Qualitrans Cargo Kft. logisztikusa megköszönte, hogy az ő cégük szállíthatja el az adományokat. A kamion kb. délre lesz a Lurdynál.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.10.15. 21:33:53

@Félig tele: Milyen ügynökségtől? Miért kellene elkölteni a Facebookra egyetlen fillért is egyébként? Saját maguk csinálják az oldalt. És légy oly szíves, olvasd el az utolsó mondatomat megint. Ha komolyan gondolod, hogy az a körülbelül 100 ezer forintra, ami össze fog jönni (vagy akár 150, 200 vagy 300 ezer, mindegy), úgy kell gondolni, hogy "legalább adnak", és ez mutatja a cég társadalmi szerepvállalását, akkor azt is gondolod, hogy száz forintért megvenni felhasználókat egy katasztrófa hírverését kihasználva és karitatív tevékenységnek álcázva korrekt és helyes. Feltehetően azt sem érted, hogy mi a különbség üzleti érdekek szempontjából aközött, hogy facebook felhasználókat gyűjtesz furcsán mesterkedve, vagy kiírod egy fórumra/blogra/facebook oldalra egy cég nevét, hogy örült, hogy segíthetett.

Kelevéz 2010.10.15. 22:02:20

Nem vagyok social marketing guru, de azt hiszem egy katasztrófa-támogatás indíttatású likeolás üzleti értéke a Concorde számára sokkal kevesebb, mint 100 Ft.
Azon méltatlankodni, hogy miért ennyi, mikor több is van nekik, na, az meg gusztustalan. Mindenki a saját zsebében turkáljon!

Putz Patrik · http://ppf1.blog.hu 2010.10.15. 22:22:06

Elgondolkodtató a dolog. Előrebocsájtom, hogy lájkoltam, de a Concord page-et nem fogom követni, ezért arról leiratkoztam (unlike, ha úgy tetszik).

Pro:
1. adnak
2. felhívják a figyelmet, ezért talán mások is adnak

Kontra:
1. nem valami nagyvonalú. Nem az a gond, hogy maximálták (nem pedig maximalizálták, az egy másik szó), hanem a száz forint: igen valószínűtlen, hogy összejöjjön az 1 misi. De ne legyen igazam...
2. ha nem is az volt a céljuk, hogy social media kampány legyen, így is úgy is az, mert az oldal követője kell legyél ahhoz, hogy lájkolhasd, ez pedig így visszás dolog, hiszen sokkal közvetlenebb a haszonszerzés, mint egy CSR tevékenységnél.

kelleman 2010.10.15. 22:25:36

Emberek, gondolkozzatok. Adott Magyarország egyik legmocskosabb eszközökkel,boiler room és MLM eszközökkel operáló pénzügyi cége, aminek a tulajdonosa(i) ott ül(nek) a magyar top 100-ban, és iszonyú kedvesen felajánlanak lájkolásonként 100, de legfeljebb maximum 1 millió Ft-ot? Szerintetek? Hová okádjak? Mindezt a katasztrófa után 11 nappal, miután már mindenki, akinek affinitása volt hozzá, már adakozott. A Videoton tulajdonosa a jótékonysági meccs bevételét ajánlotta fel - csak 400,000 Ft jött össze, amit ő kikerekített 1 M-ra. Na, a gesztus itt kezdődik. És ott végződik, hogy felelős gazdag magyar vállalkozóként kötelességednek érzed, hogy segíts - és nem vársz érte ellenzolgáltatást.

piir (törölt) 2010.10.15. 22:35:41

Mindez csak azért gáz, mert a Concorde-nak, ha jól láttam nincs több tízezer követője a facebookon, úgyhogy a 100Ft/like max 1 millióig ezért gáz. Elég lett volna, ha mondjuk 1000Ft/like lenne az egységár, vagy ha több lenne a követő, mert akkor csak azt mérné a dolog, hogy mennyien nyújtják kezüket making sense like-olásra. Azért merném remélni, hogy inkább ilyen szándék húzódott meg az ügy mögött, nem a saját követők valóban visszatetsző gyűjtése.

will 2010.10.15. 23:00:07

Azt kell nézni, hogy a social media-ra szánt büdzsé valószínűleg sokkal kisebb, és annak tetemés része lehet az akárhányszor 100forint. Egyébként niylván emellett a COncorde azért adakozik más formában is.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2010.10.15. 23:02:28

A post írója egy szarrágó, kakaevő nünüke.

fingerbangs 2010.10.15. 23:36:52

baszki... ez annyira tipikus magyar hozzáállás... egy tetves klikket nem bír ki... fáj neki, hogy a concordnak közben lesz egy csomó követője olcsón
LOL
irigy majom

gergo1000 2010.10.15. 23:48:18

Most biztos nagyon ellenszenves leszek, de megkérdezném, hogy mire jó ez az adakozás?
Egy magáncég gondatlanságból kárt okozott. A kárt meg kell térítenie. Véleményem szerint nem adakozni kellene, hanem az államnak szépen állni minden jogosan felmerülő költséget, és aztán azt szépen bevasalni a cégen, amit már amúgy is felügyel. A cégnek ez a pár milliárd forint nem okozhat gondot (az államnak se meghitelezni), max a tulajdonosok rásegítenek a saját vagyonukból, ha meg akarják tartani a céget.
Szóval csak arra lennék kiváncsi, hogy a végén mikor a cég a kártérítét fizeti, akkor az adományok összegével mi lesz? ennyivel kevesebbet fizet a cég? gyanitom ez lesz..szóval nekem úgy tünik, hogy mindenki az államnak vagy a cégnek adományoz..de semmiképpen nem a károsultaknak.

orvian 2010.10.16. 00:19:25

Már nem volt kedvem végigolvasni ezt a szarrágást.Csak egy nem hangzott el.
Senki nem mondta:én adtam.
Oda-vissza dobálóztok szavakkal.Na ez senkin sem segít.
Gratu nektek.

orvian 2010.10.16. 00:21:43

Persze nem "lájkolva".
Csakúgy:emberileg(erre gondoltam).

ave 2010.10.16. 01:13:41

Most mit varsz?
A TV2 meg kepes volt pitianer modon 50 Ft-ot felajanlani az SMS beveteleibol.

Ez is pofatlan reklamfogas, az is.

bierkamp 2010.10.16. 07:39:07

A Dolomitot a Vörös Iszapra mit gondoltok, honnan szállítják melyik Dolomit RT ből?( persze kerülő úton és papíron):)) ??? na?????????? ORBÁN PAPA GAZDAGSZIK?

bierkamp 2010.10.16. 07:40:28

A Dolomitot a Vörös Iszapra mit gondoltok, honnan szállítják melyik Dolomit RT ből?( persze kerülő úton és papíron):)) ??? na?????????? ORBÁN PAPA GAZDAGSZIK?

magyar ember teli szájjal 2010.10.16. 07:53:45

Aki fent van a fácsén az úgyis idióta, azoknak meg jó ez is.

galh 2010.10.16. 07:57:06

A cikk írója szégyellhetné magát. Végre van egy lehetőség, ahol olyan emberek adakozhatnak, akik amúgy nem tudnának, mert nekik talán az a 100 forint is számít. És most végre úgy érezhetik, hogy ők is segítettek. Erre jön egy homály alak és habzó szájjal felháborítózik. Van akinek semmi sem felel meg. Ha valaki úgy ad 1 millió forintot, hogy közben tovább néhány ezer embernek is jó érzést szerez azzal, hogy ők is hozzájárultak az adományhoz szerintem nagyon rendes dolog. Nyilván vannak emberek, akiknek semmim se jó, de hogy ezt az őrjöngő cikket tudja valaki írni egy ilyen duplán rendes akcióról, ahhoz nagyon mélyre kell süllyedni. A végső összegről meg addig ne nagyon nyilatkozzunk, amíg nem látjuk. Engem nem lepne meg, ha kiegészítenék.

a_jo_pasztor 2010.10.16. 08:14:25

Ez olyan mintha ajánlanék ezer forintot, ha eljöttök ezren énekelni az ablakom alá.

kelleman 2010.10.16. 08:16:48

@galh: Drága galh, akinek a 100 Ft is számít, már hívta a nemzeti segélyvonalat vagy aki ezt sem tudta, küldött ruhát. Nagyon sántít az érvelésed, de éppn az a baj, hogy "valaki" úgy ad egymillió forintot, hogy közben pont rossz érzést szerez azoknak, akik már adtak vagy adnának. (Mellesleg ennél kicsit többet adtunk össze a cégnél a katasztrófa 3-ik napján.) Én is nagyon örülnék, ha a C. kiegészítené ezt azt amennyi összegyűlik, csak ez nem gesztus a részükről, hanem elvárás. És köszönjék a pitiánerségüknek és érzéketlenségüknek.

bierkamp 2010.10.16. 08:33:18

Én már arra is gondoltam,hogy a Gát átszakadásának okát nem tudták megfejteni 100 százalékosan, hogy EZT A KATASZTRÓFÁT A GÁT ÁTSZAKÍTÁSÁT FIDESZ MEGRENDELÉSRE CSINÁLTÁK VALAKIK......--- a költségvetésről elterelő figyelem miatt, és a lehetőség ami ebben a gátszakadásban van, ...( amit ki is használtam , meg a pénzek amik bejönnek és elkoboznak) és a hatalom , és a " felelősségre- vonás" beígért játékáért képes volt erre a Fidesz vezérkar ! --persze nem számoltak a halálos kimenetelekkel és a nagy " messzire csorgással"--mert nem értettek hozzá a " gátbontók".......
.EZEN IS EL LEHETNE GONDOLKODNI!!!!!!!! Bizonyítani azt hiszem nem lehet, csak ha valaki majd valamikor " Beszél"...
......de kinek volt érdeke ez a Gátszakadás??????????????????????????????

bierkamp 2010.10.16. 08:35:25

..javítás: használtak ( bocs)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.16. 08:39:22

@Dr. Justice:
1. Minden cég az üzleti érdekeihez köti a jótékonyságot. Ha nem így lenne, töredéke sem futna be az adományoknak, mint így. A cégek nem jótékonysági szervezetek, hanem profitorientáltak, ezért nyilván kihasználják a lehetőséget a hírverésre, ha bajba kerültek valahol emberek. Szerintem sem önzetlen dolog, de mondom még egyszer, ha nem küldenének pénzt csak rosszabb lenne.

2. Senki sem kötelezheti a cégeket, hogy adakozzanak, ha 100 ezret adnak, az az ő dolguk. Természetesen lehet helyén kezelni a dolgokat, ha egy másik, kisebb cég többet adott, de attól még nem kéne fikázni, aki kevesebbet adott, legközelebb akkor leszarja és nem ad semmit, az jobb lesz?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.16. 08:41:47

@kelleman:
Aki nem vár el ellenszolgáltatást, az titokban adakozik. Minden adakozó akinek az adakozásáról tudunk, nem 100%-ban önzetlenül teszi. De ez nem baj!

Félig tele 2010.10.16. 13:03:21

Azt hiszem, ez a lenti két mondat (ti. "a Concorde ha kiegészíti, na az is csak azt mutatja, milyen szemetek") jól körülírja, miről is van itt szó a posztíró és egyes kommentelők részéről. Piti fröcsögésről:

@kelleman: Én is nagyon örülnék, ha a C. kiegészítené ezt azt amennyi összegyűlik, csak ez nem gesztus a részükről, hanem elvárás. És köszönjék a pitiánerségüknek és érzéketlenségüknek.

Félig tele 2010.10.16. 13:05:13

Pardon, ez is szerves része a hangulatképnek:

@kelleman hogy "valaki" úgy ad egymillió forintot, hogy közben pont rossz érzést szerez azoknak, akik már adtak vagy adnának.

getwhatyougive 2010.10.17. 10:31:11

Dr.Justice,
gondolom a te oldaladon van az igazság,bár lehet,hogy az most odaát van? Az éves jelentéssel is alátámasztott okfejtésedben csak egy a hiba. Nem kerestél rá, hogy milyen támogatási programja van a cégnek, s szerintem ezért az igazság méglege félrebillent. Ez volt az utolsó kampányuk, egy olyan területen, ami korántsem olyan populáris, mit a vörsiszap téma. www.mosolyotthon.hu/ok_atualis.html

Szerinted ezekből a likeokból mennyi anyagi haszna származik konkrétan a Concordenak? Jogos, nem volt túl ügyes akció, DE a lepel lerángatás előtt:
1. Ha kiszámolod,hogy a hazai GDP egy tízezrelékét teszi ki ez a cég kb. 150 fős csapatával, akkor lehet, hogy figyelemre méltó támogatási politikájuk van? Hány ilyen cég van még az országban hasonló? Ők mit tesznek?
2. TE mit tettél az ügyért? Felhívtál egy segélyvonalat? Vagy voltál ott? Segítettél kétkezi munkáddal esetleg?
Nekem az életkedvem is elmegy attól, hogy azokat kezdjük ki,akik tesznek bármit is azért, hogy ez az ország végre kimásszon a saját iszapjából...

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.10.17. 11:31:11

@getwhatyougive: mielőtt kommenteltél, a posztot elolvastad-e? itt van belőle egy részlet, legalább ezt fusd át, ha az eredetit nem is:

"A Concorde mint vállalat és a tulajdonosok, vezetők magánszemélyként is általában nagyon nyitottak a jótékonyságra, néhányukat van szerencsém személyesen is ismerni, tényleg minden tiszteletem az övék. A vállalat egyik alapértéke, hogy nem a társadalomtól elkülönült szigetként, hanem annak részeként értelmezik magukat, és a támogatásaikat, szerepvállalásukat nem túlexponált reklámakcióként, hanem diszkréten, a lényeget nem szem elől veszítve intézik.

Ez a szerencsétlen, pitiáner Facebook-akció pedig ennek mutat hatalmas fityiszt, és vet rossz fényt a Concorde-ra."

getwhatyougive 2010.10.17. 15:55:28

@Dr. Justice: Elolvastam, köszönöm. Pont ezért tartom lelombozónak azt, ha egy tevékeny céget cincálsz szét egy ilyen suta lépésért. Ilyenkor levelt szokás írni nekik, főleg, ha "néhányukat van szerencsém személyesen is ismerni, tényleg minden tiszteletem az övék." Ez lett volna ebben a helyzetben normális magatartás. Nem csodálkoznék rajta, ha annak a "néhánynak" és még annak a marék embernek aki tesz bármit is ebben az országban,elmegy egyszer a kedve a segítségnyújtástól, és bedobja a törölközőt, mert ezek azok a beszólások, amelyek korrodálják a jószándékot.
béka

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.10.17. 16:15:10

@getwhatyougive: Nem cincáltam szét a céget, éppen az a fő mondanivalója a posztnak, hogy ez az akció méltatlan a többi - valódi karitatív - tevékenységéhez. Értem az aggodalmadat, de nem tartom megalapozottnak, mert a motiváció itt nem az adakozás, vagy legalábbis javarészben nem az, így nem is ezt kritizálom. Azt nyilván nem is lehetne kritizálni, önzetlenül adott segítségben egyértelműen nincs olyan, hogy "túl kevés". De most nem erről van szó.

Itt adott egy nagyvonalú cég nagyvonalú adományokkal, jótékonykodással, és van ezen a cégen belül egy kisebb rész valahol, amelyik nem az egyébként meglévő jótékonysági csatornákat és "büdzsét" használja, hanem a maga egyik feladatát, a FB követők számának növelését erőlteti. Nem is fér talán hozzá a jótékonyságra szolgáló eszközökhöz, és nem is célja, ez világosan látszik a konstrukcióból. A mostani akció viszont adakozásnak van álcázva, pedig nem kell nagyon belegondolni, hogy valójában nincs benne számottevő karitatív elem (jelenleg 67 ezer forintnál járnak...), pr-fogás annál inkább, ez az ami engem dühít. És igen, kritizálom a Concorde-ot abban a tekintetben, hogy egy ilyen fajsúlyú cég nem engedhetné meg magának, hogy egy közösségi médiafelületen ilyen elhibázott módon devalválja azokat az értékeket, amelyeket egyébként megteremtett. Ez az oka annak is, hogy miért nyilvános blogban írtam meg a véleményemet, hiszen egy hangsúlyozottan nyilvános, közösségi médiaakcióról van szó, ami arra épít, hogy minél többen találkoznak ezzel a furcsán torzított üzenettel. Az a minimum, hogy a kritikája is nyilvános.

Zovits 2011.01.27. 13:31:43

Egyetértek, szerintem is pofátlan lépés ez így.
Nagyjából olyan, mintha XY, a milliomos megállna a limuzinjával a hajléktalan előtt, és akkor adna neki tíz forintot, ha előtte az szétkürtöli a városban, hogy XY mennyire jó fej.