HTML

zugfirkász

Egy kutyaütő webzsurnaliszta privát hülyeségei - már nem Amszterdamból.

Dr. Justice

15:40 | 11.25.

Össztársadalmi (orosz) rulettet indított Orbán

Tegnap tényleg, igazán elakadt a lélegzetünk. Nem úgy, mint amikor csiklandozzák az ember talpát, vagy egy spánielkölyköt kap karácsonyra, hanem amikor úgy alaposan gyomorszájon rúgják. Öröm az ürömben: a magyar blogoszféra elképesztő gyorsasággal és elemi erővel reagálta le a kormány tegnapi bejelentését, a mérsékelttől az egészen keményig terjedő skálán gyalulva le az Orbán-Matolcsy tandem ámokfutását.

Az is biztos, hogy a modern jogállamiság alapvető kereteit feszegető röhögve átlépő fenyegetésre hiba lenne azonnali kapitulációval reagálni. Várjuk csak ki a végét, és higgadtan gondoljuk át (tényleg nehéz higgadtnak lenni), pontosan milyen kockázatokat is rejt magában az elérhető két verzió, és hogy vajon tényleg teljesen megszűnt-e az alkotmányossági kontroll a kormány - önkontrolltól egészen egyértelműen mentes - ténykedése felett.

Ez egy egyszerű fogadás, baromi nagy téttel

Érzésre persze nincs mese, ha nem lehet valahogy elmeszelni a tervezetet, akkor vissza kell lépni az állami rendszerbe, különben nyugdíjpénztári vezetők fejével az ágyunkban ébredhetünk hamarosan. Legalábbis Orbánék ezt szeretnék elhitetni velünk, igaz, a másik oldalról „védelmet” is ígérnek a pénzünkért, klasszikus sztori. Csak annyit kell tennünk, hogy nem lépünk ki a család szeretete alól, mert ugyan akkor is elveszik a pénzt, de mellé még szitává is találják lőni a megmaradt vagyonunkat. De mi van, ha ellenállunk?

Biztos forgatókönyvet, szilárd jövőképet nehéz felvázolni, manapság még hetekkel előre is, nemhogy évtizedekre, azt viszont átgondolhatjuk, milyen bizonytalan tényezők együttállására fogad az, aki a rászegeződő dobtáras géppisztolyok ellenére is kitart. A magánnyugdíjpénztári tagság korösszetétele alapján gondolkodjunk olyasvalaki fejével, akinek még 20-30 éve hátravan nyugdíjig. Lássuk, mi a fogadás tárgya!

Az elbukott nyugdíjígérvény valójában értéktelen, mert az állami nyugdíjrendszer súlyos feszültségeit nem lehet megoldani. Az állam úgysem tud kellőképpen helytállni a kötelezettségeiért, a pénztárban legalább van egy kis esély nyugdíjra. A felosztó-kiróvó nyugdíjrendszer valódi krízise a Ortolcsy-Mabán közgazdasági diszciplína feltevéseivel ellentétben nagyon közel van - legalábbis ilyen összetett és hosszú távú rendszerek léptékeivel mérve - , a valódi fenntarthatóság és mindenféle egyensúlyt célzó masszív átalakítások pedig (leegyszerűsítve) a járulékszintek emelésével vagy a nyugdíjak csökkentésével járnak majd.

A nyugdíjak drasztikus csökkenése valóban azt jelentené, hogy a bekebelezett magánvagyonért az ígértnél lényegesen alacsonyabb nyugdíjat kapnak majd, akik most visszalépnek, bár zéróra csak akkor írhatnánk le az ígérvény értékét, ha a teljes felosztó-kiróvó nyugdíjrendszer, szőröstül-bőröstül megszűnne valamikor. Ha ráadásul a későbbi reformok a járulékszintek emelkedését hozzák, az nem jó, mivel a pénztári tagok ugyanazt a járulékot kénytelenek befizetni, mint a többiek. Ha 20-30 év múlva még lesz felosztó-kiróvó rendszer, akkor valószínűleg mindkét tényezővel kell számolni, de hogy milyen arányban, azt lehetetlen megjósolni.

Nyugdíjas korára kellő vagyona lesz, mert progresszíven nő a munkajövedelme, azaz a nyugdíjpénztárakba befizetett tagdíja is, és emellett elegendő egyéb vagyont halmoz fel ahhoz, hogy ne haljon éhen nyugdíjas korára. A magánnyugdíjpénztárakba folyó járulék - tagdíj - viszont csak pici darabkája a bruttó jövedelemnek, nem véletlenül találták ki úgy a rendszert, hogy csak a nyugdíj egynegyedét kelljen a pénztári megtakarításból fedezni.

Az egyéb vagyon felhalmozásában ráadásul ott bujkál, hogy az időskori jóllétet lehet eltitkolt jövedelmekből is biztosítani, csak egy jól működő társadalomról nem éppen ez az idea él a fejünkben. Nem beszélve arról, hogy az időskori jóllétet általában nem az éhenhaláshoz, hanem az aktív életpálya jövedelméhez szokás mérni, azaz aki sokat keres, viszonylag magasabb nyugdíjat igényel ahhoz, hogy ne élje meg súlyos összeomlásként az időskort.

A magánnyugdíjpénztárak képesek lesznek életben maradni és piaci alapú, jó minőségű szolgáltatást nyújtani, vagy legalábbis lesz erre alkalmas helyettesítő a piacon. A magánnyugdíjpénztárakat most kilövik, szinte tuti, de ha elég sok tag áll ellen a „csábításnak”, akkor a megmaradt vagyon beindíthatja az önkéntes nyugdíjpénztárakat (bár a don haragja őket is kísérti majd), vagy akár kedvezően hathat a tartós befektetési számlákra és még inkább a nyugdíj előtakarékossági számlákra. Kérdés persze, hogy a kormány mennyire lesz készséges, hogy a kiszemelt, de meg nem kapott vagyon számára korrekt piaci és szabályozási feltételeket teremtsen.

Családok jönnek, családok mennek

Az eddigi feltételekre - különösen a másodikra és harmadikra - együtt fogadni minimum nagy kockázatvállalási kedvre vall, és még az oddsok sem túl magasak, bár egy orosz rulettre hasonlító játékot nehéz tisztán matematikai alapon értékelni. Van azonban egy nagyon fontos aspektus, amit érdemes számításba venni, akármekkora szentségtörés is. Szögezzük le: Orbán Viktor kormánya nem fog örökké kormányozni (fékcsikorgás, lábdobogás, géppisztoly-sorozatok, fanyar lőporfüst, terebélyesedő vértócsa), azaz a következő forgatókönyvekre is játszhatunk.

A szabály nem marad meg örökre, a következő kormányok valamelyike biztosan helyreállítja az állami nyugdíjjogosultságot. Súlyos vakrepülés a politikusok ilyen vagy olyan reakciójában bízva komoly döntéseket hozni, bár nem teljesen alaptalan. A magánnyugdíjpénztárakkal szembeni utálat már 1998 óta fortyog a Fidesz politikusaiban, bár az előző Fidesz-kormány nem „csinálta vissza” azonnal a reformot, csak több ponton felpuhította. A mostani lépés az 1997-ben elfogadott reform „visszacsinálása”, amit egy eljövendő kormány megint „visszacsinálhat”, aztán egy későbbi megint, és így tovább. A lényeg: a mostani szabály valószínűleg nem fog megérni évtizedeket, kérdés viszont, hogy a „visszacsinálás” mennyire lesz mélyreható.

Legalább a járulékfizetési kötelezettséget megszüntetik vagy csökkentik, így magasabb jövedelemhez juthatnak a „társadalmon kívüliek”, és több megtakarításuk kerülhet a pénztárba. Na ez lenne az igazán bizarr helyzet, hiszen két azonos korú, képzettségű és képességű munkavállaló közül a pénztártagot olcsóbban foglalkoztathatnák. Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők nehezebben jutnának munkához, kisebb jövedelemből kisebb járulékot fizetnének, a felosztó-kiróvó rendszer meg a nyakunkba omlik, mire kettőt pislogunk. Ilyet biztosan nem lépne meg egyetlen kormány sem, persze volt, hogy ugyanezt gondoltuk a kötelező tőkefedezeti pillér államosításáról is.

Legalább a tagdíj mértékének emelése enyhít a kialakult feszültségen, és így több kerülhet a pénztári megtakarításokba a havi jövedelemből. Ha a tagdíj emelése a teljes járulékteher felett történne, akkor ez ugyanaz, mint az előző, csak pepitában, mert éppen az állami nyugdíjrendszer tagjai kerülnének előnybe, a pénztártagok pedig kevesebb munkához jutnának, vagy legalábbis kevesebb pénzért kellene ugyanazt elvégezniük (persze mindez önkéntes alapon is történet).

Ha viszont ugyanakkora járulékterhen belül változik a tagdíj és az állami járulék aránya, az végülis a pénztártagoknak jó, több lesz a kasszában. Az meg tényleg tök mindegy, hogy ez súlyosbítja a felosztó-kiróvó rendszer gondjait és egyébként még mélyebb szakadékokat ver a társadalom csoportjai közé, hiszen ezt már tegnap világosan megmondta az aktuális don és a concilierije consigliere.

A végső érv: majd az állam úgyis megsegít

A szabályt tehát valamikor biztosan eltörlik, vagy legalábbis még tovább tekergetik, amiből akár jól is kijöhetnek azok, akik nem adják fel a magánvagyonukat a kormány fenyegetésére sem. Persze össztársadalmi szinten az is világos, hogy a mostani torzulás olyan mélyreható és jóformán jóvátehetetlen károkat okoz, amit még nagyon sokáig nyögni fog a magyar társadalom.

És ha mégsem változna a helyzet belátható időn belül, jöhet a végső és mindent vivő, überelhetetlen magyar adu:

Az államnak majd úgyis közbe kell lépnie, hogy elkerülje a szociális katasztrófát. Persze ehhez az kell, a pénztárak mellett elegendően nagy tömeg tartson ki, így minimum a nyugdíjba vonuláskor, de hála a politikusok szavazatmaximalizáló hozzáállásának, valószínűleg már előbb kellően nagy részét adják majd a szavazókorú lakosságnak, hogy ne lehessen őket sorsukra hagyni. Amit persze a társadalom másik része - akkor már némiképp joggal - felháborodottan kifogásol majd, a „magyar társadalom” szóösszetételt pedig végérvényesen elfelejthetjük.

Nagyjából tehát ezek azok a lehetőségek, amiket számba kell venni, mikor megtesszük a tétjeinket, aztán január végén Selmeczi Gabriella elkiáltja magát, hogy „rien ne va plus!”, Matolcsy György begyűjti a zsetonokat az asztalról, Orbán Viktor pedig elindítja a kis elefántcsontgolyót a kerékben. Az a rossz, hogy akárhol is áll meg, nem lesz örömujjongás az asztal körül.

54 komment · 10 trackback

Címkék: nyugdíj abszurdisztán államférfi nyugdíjpénztárak portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://zugfirkasz.blog.hu/api/trackback/id/tr82472736

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nyugdijra is ráteszi a mancsát a gonosz cigánytörpe!!!! Nincs megállás!!! 2010.11.26. 12:24:24

 Hát tessék fidesz szavazók büszkék lehetek magatokra!! Aki komcsi az komcsi kommer kisz titkár pártag vezéretek a torz testü degenerált orbán törpe ujra támad!! Most a nyugdijra fáj a foga most azt nyulja le ettöl a sokat szenvedett kis néptöl!! ...

Trackback: Pályázat 2010.11.25. 20:17:35

A Képzelt Riport blog ezennel pályázatot hirdet. A pályázat célja olyan rövid, legfeljebb 100 soros lírai művek létrehozása (a műfaj szabadon választott), melyek témája a magánnyugdíj-pénztári vagyon államosítása. A pályaműveket kommentben kérjük b...

Trackback: Te mondd, hogy rablótámadás, a te hangod mélyebb! 2010.11.25. 20:16:59

Stúdiónk mai vendége Matt Kirby, akit hallgatóink a Bűnvadászok című filmből ismerhetnek.   KR: Mr. Kirby, mi a véleménye arról, hogy a magyar kormány a magánnyugdíj-pénztárak tagjait vissza akarja kényszeríteni az állami rendszerbe, ezáltal...

Trackback: A jó erkölcsű államosítás 2010.11.25. 18:33:47

A magán-nyugdíjpénztárak államosításáról minapi Matolcsy Vátesz György bejelentését már sokan kommentálták, de ennek a kommunikációjáról és jövőbeni hatásairól én is megemlékezek pár gondolatban.Az első kommunikációs gyöngyszem, hogy „nyugdíjment...

Trackback: Mik vagytok tik? 2010.11.25. 18:10:57

képmeseAtyafiak,miután kinyilatkozott Matoljki uraság, ma a magánnyugdíjpénztáraknak, arroganciája és vele együtt rabló kormánytársaival immáron Olympos-i magasságokra hatolt. Parancsoljatok:Szavazzatok, tojás vagy figyelem?

Trackback: Hezitátorok 2010.11.25. 18:02:48

Az új undokok mintha új stílust hoztak volna. Még mindig mindent a népért, és már a nép által is: nemzeti együttműködés, kétharmados bátor alkotmánymódosítások, az emberek emberének kinevezése, a nép jussának visszavétele a közszolgáktól. Min...

Trackback: Még Vágási Feritől is elvesz a kormány (videó) 2010.11.25. 18:02:19

Elég sokan fizették tisztességgel a nyugdíjjárulékot, hogy annak egy része biztosan a saját jövőbeli nyugdíjuk alapja lesz. Ez jövőre félretett megtakarítás a bér 8 százaléka. Azonban hiába gondoltak sokan arra, hogy ezt megtakarítják, most úgy járnak,...

Trackback: Nyugdíjpénztárakról egy ígéret és egy vélemény 2010.11.25. 18:02:01

Íme a mai Facebook termés:A Fidesz ezt ígérte 2010 tavaszán (1.0):"A Fidesz megőrzi a nyugdíjak értékét, és megvédi a nyugdíjpénztárakat"A Fidesz ezt ígérte 2010 tavaszán (2.0):2X "A Fidesz megőrzi a nyugdíjak értékét, és megvédi a nyugd...

Trackback: A Fidesz csinált az MSZP-nek egy sikeres rendezvényt? 2010.11.25. 17:58:38

A duplán tökönszúrás tankönyvi példája, amit a Fidesz tegnap bejelentett. Azon már nem lepődök meg, hogy gyomorforgatóan cinikusak, frankón úgy gondolják, az, hogy baromira nyertek, az azt jelenti, bármit lenyel nekik az egyszerű honpolgár. Felállított...

Trackback: A nagy hátraarc 2010.11.25. 17:24:15

 Egy régi emlék idéződött fel bennem. Egy-két évvel a rendszerváltás előtt történt, még boldog általános iskolás koromban, hogy az iskola közölte a szülőkkel és persze velünk is, hogy mostantól nem kötelező úttörőnek lenni, nem kell nyakkendőt hor...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2010.11.25. 16:43:33

15-20 év múlva úgyis összeomlik a jelenlegi nyugdíjrendszer, akkor pedig aztán lehet nézegetni a Matolcsy-féle egyéni számlákon lévő virtuális pénzt.

Akkor már inkább maradok minden szopatás ellenére a magyánnyugdíjpénztárnál. A biztosítókban valahogy még mindig jobban bízom, mint a szakértő politikusainkban.

www.maradok.com

tingli-tangli 2010.11.25. 16:44:08

A pénzt a bankból melyik országba menekítsem? Mert ezek után előfordulhat, hogy azt hiszik az is az államé.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.11.25. 16:47:28

Pontosan mi a fenét szerettél volna mondani ezzel a posttal??

Link Elek 2010.11.25. 16:47:50

Zorbanisztán Viktátora

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.11.25. 16:53:52

Arcpirító, aljas, hazug , simlis banda.
Ezeket is a nép nevében simlizitek?

Amihez nyúlnak minden szabálytalan, törvényellenes, kidolgozatlan, népellenes pofátlan!!

Ezekkel nem lehet másként beszélni, marad az utca.

Orbán takarodj - már pár hónap után - zengi a nép!

Orbán húzz el a fenébe és/ vagy a p.csába!

És nem félek ha lehallgattok, megfigyeltek, elvisztek.

NEM HÚZZÁTOK SOKÁIG!

belekotty 2010.11.25. 17:18:46

Fideszesek! Erre szavaztatok?

csi szi 2010.11.25. 17:19:35

Sokáig nem fogják húzni a magánnyugdíjpénztárak, ha ez megvalósul, szóval hiába akarsz maradni, nem lesz hol.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2010.11.25. 17:21:38

@tingli-tangli: sógorék-féle Raiffeisen magyar nyelvű ügyfélszolgálattal vár a határ túloldalán:
www.rbgd.hu/index.php

lehet, hogy majd sorba is kell állni :)

haacsee 2010.11.25. 17:25:54

ez a post után jelent meg, de fontos, mert erősen árnyalja a képet:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/25/atszabjak_a_nyugdijrendszert_itt_vannak_a_reszletek/

"Az állami nyugdíjrendszerben is bevezetnek egyfajta egyéni számlákat, Selmeczi szavaiból azonban az derült ki, hogy az egyéni számlás rendszer bevezetése a kormánynak kicsit mást jelent, mint sokan remélték. A nyilvántartás nem terjed ki az egyéni befizetések összesítésére, nyomon követésére, nem lesz látható, hogy mennyit fizettünk be járulékként."

"Örökölhetőséget is ígér a kormány, de ezt sem lehet a szó valódi értelmében venni. Mivel az állami egyéni számlás nyilvántartás csak a feltételezett járandóságot tartaná nyilván, az öröklés is csak erre vonatkozik. A jogosultság öröklése ráadásul csak a házastársra és a bejegyzett élettársara vonatkozik majd, ez tehát nem több a jelenleg is létező özvegyi nyugdíj intézményének kiszélesítésénél."

"A huszonnégy százalékos munkaadói nyugdíjjárulékot nyugdíjadóra keresztelik át. A látszólag lényegtelen változtatás nem pusztán technikai, nagyon is fontos. A járulékokért kötelező ellenszolgáltatást nyújtani, a járulék beszedőjét – adott esetben az államot – járadékfizetésre kötelezik a jogszabályok. Az adóbevételt azonban nem kell nyugdíjkifizetésekre fordítani, azt arra költi a kormány, amire akarja."

"Selmeczi többször megismételt kérdéseinkre adott válaszaiból az tűnt ki, hogy ezt a díjkorlátozást a kormány kiterjesztené az önkéntes nyugdíjpillérre is (amibe most tulajdonképpen beolvadnak a kötelező nyugdíjkasszák azzal, hogy a maradásról önként lehet dönteni). A kormány tehát nagy igyekezetében azt a pillért is felszámolhatja, amiről maga is belátja, hogy hasznos és szükséges. Erre a felvetésünkre Selmeczi úgy reagált, hogy ezt a problémát a kasszák egyelőre még nem vetették fel."

És egy pöttynyi nyelvtannácizmus: consigliere és nem concilieri. Zsír poszt egyébként, csak hát ugye a jövőt tekintve elég borús :(

Kis ember 2010.11.25. 17:29:27

Erre szoktam azt írni, hogy nem kicsit néznél hülyének egy mai nyugdíjast, ha arra panaszkodik, hogy neki bezzeg a Kádár megígérte anno...

fátum 2010.11.25. 17:37:43

És mi van, ha most 3 millió pénztártag beint és nem lép vissza? 4 év múlva garantáltan nyer az a párt, amelyik azt ígéri, hogy ezeknek is visszaállítja a állami pillért!!!

gyilkos fűegér 2010.11.25. 17:42:55

Már több blogon többen rámutattak, hogy a maradók valószínűleg olyan APEH vegzatúrára számíthatnak, hogy előbb-utóbb "meggondolják magukat"

:-(

Sir Galahad 2010.11.25. 17:49:49

A poszt egy dologra azért rávilágít, nevezetesen hogy ha a mnyp-befizetéseket nem irányítanák át az állami nyugdíjalaphoz, nagyon rövid idő alatt drasztikus nyugdíjcsökkenés lenne a következmény, ami lázadáshoz vezetne. Persze lehetne a pénzt máshonnan is elvenni, de az sem szülne kevesebb elégedetlenséget. Szóval: kinek van jobb ötlete, mint ami most történt?

NewWay 2010.11.25. 17:59:37

@hüjehalyó:
"Akkor már inkább maradok minden szopatás ellenére a magyánnyugdíjpénztárnál."

Sok eszed van neked is.

Azt tudtad, hogy a mnyp az csak a nyugdíjad 1/4-ét fizeti majd?

Tehát ha 100 ezer lesz a nyugdíjad, az úgy áll össze, hogy 75 ezer államtól, 25 ezer mnyp-ből.

Te most lemondasz a 75 ezerről, és elég neked a 25 ezer?

Nem hinném.

NewWay 2010.11.25. 18:00:42

@fátum:
"4 év múlva garantáltan nyer az a párt, amelyik azt ígéri, hogy ezeknek is visszaállítja a állami pillért!!! "

Nem. 4 év múlva az a párt nyer, akire a nyugdíjasok szavaznak.

Ha a Fidesz nem vesz el a nyugdíjasoktól, akkor rá szavaznak 4 év múlva is.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.11.25. 18:04:01

@Sir Galahad: Reform, ilyen egyszerű.
Segélyezés, rokkantnyugdíjak komoly felülvizsgálat, önkormányzatok összevonása, állami szervek összevonása, egészségügy átalakítása, MÁV és BKV atomjaira szedésre, közalkalmazottak között végrehajtott létszámleépítés, stb. holnapig lehetne folytatni...

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.11.25. 18:06:39

@Sir Galahad: A mostani lépés semmit nem segít a felosztó-kiróvó rendszeren, tekintve, hogy javarészben nem is feltétlenül arra fordítják a pénzt. Sőt, paradox módon az állami pillérnek az lenne a jó, ha nem lépnének át sokan, mert akkor jó sok pénztártagnak nem kellene nyugdíjat fizetni az állami kasszából.

NewWay 2010.11.25. 18:08:50

@Tüntetés, szombat 11, B S csarnok a demokráciáért!:

"Orbán takarodj - már pár hónap után - zengi a nép!"

Érdekes, én valahogy nem hallom.
Az a szép bennetek, hogy annyira szuggeráljátok, hogy lázadjon már a nép, ordítson már!

De a nép nem akar. A népnek jó.

A nyugdíjasokat meg nem lehet buszoztatni, mert melyik nyugdíjas megy el tüntetni azért, mert tőle nem vesznek el?

papas 2010.11.25. 18:20:04

@NewWay: "A népnek jó."

normális ember ilyet, hogy képes leírni? a magad beszűkült lehetőségével, ami nem biztos, hogy csak a saját hibád, ezt honnan tudod? idióta, agymosott vadbarom.
ok, az kimaradt az opcióból, hogy simán troll vagy.

igényes 2010.11.25. 18:26:01

@haacsee: Mekkora baromság ez a selmeczi gabriella, egy lecsúszott senki. Ki ez a nő, ki futtatja, mert ezt csak futtatja valaki?

röhögő 2010.11.25. 18:30:09

@csizsikpizsik: "Reform, ilyen egyszerű.
Segélyezés, rokkantnyugdíjak komoly felülvizsgálat, önkormányzatok összevonása, állami szervek összevonása, egészségügy átalakítása, MÁV és BKV atomjaira szedésre, közalkalmazottak között végrehajtott létszámleépítés, stb. holnapig lehetne folytatni..."

- Ezt nagyon helyesen írtad. Csakhogy Orbánék lefejezték az államapparátust, feltöltötték a vazallusaikkal és az jelenleg a káosz állapotában van. Na most ebben a helyzetben nem lehet ezeket a reformokat megcsinálni.

devadel 2010.11.25. 18:37:20

@hüjehalyó: aki marad a magánnyugdíjpénztárban, az alá fog írni erről egy papírt. orbánnak lesz egy listája, ki az ellenség. nem fogják felvenni egyetemre a gyerekedet, nem fogsz hitelt kapni, kéthavonta fog ellenőrizni az apeh, és a rendőr majd hoz magával kábszert a házkutatásra, hogy biztos legyen.

ezen kell elgondolkodni, nem azon, hogy mennyi nyugdíjad lesz ezektől 20 év múlva.

döncike1 2010.11.25. 18:51:04

"Legalább a járulékfizetési kötelezettséget megszüntetik vagy csökkentik"
ezt már át is váltották adóra,

Kókuszmenyét 2010.11.25. 18:52:37

@devadel: Na ez a durva... Átlépni nem akarok, listára kerülni még annyira sem... Akkor mi marad? Útlevelet kell csináltatnom, az marad...

ökörpöröly 2010.11.25. 19:09:03

Tegnap megszűnt a magyar jogállamiság, megszűnt a demokratikus jogállam. Voltak jegyek, voltak figyelmeztetések, de tegnaptól Magyarország nem demokratikus jogállam, legalábbis nem európai értelemben.
Ennek következtében minden egyes állampolgárnak természetes joga az ellenállás, így diktatúra által behajtani kívánt adók és járulékok elkerülése. Lehet, hogy ez a jelenlegi diktatúra jogrendje szerint "törvénytelen", de magasabb rendű erkölcs alapján törvényes. Ahogy erkölcsileg jogos volt a Rákosi-rendszerben a feketevágás, a termények eltitkolása a tolvaj rezsim elől, úgy jogos az állampolgárok öngondoskodása az eltitkolt járulékokból és adókból.
Most minden egyes pénztári tagnak elrabolták magántulajdonát. Ugyanis, a felhalmozott 2700 milliárd forint a MANYUP-tagok magántulajdona volt! Ez nyílt államosítás, amire utoljára a Kádár-rendszer téeszesítése esetén volt utoljára -ekkor verték be az utolsó szabad gazdálkodókat a TSZ-be-.
Ezen felül minden egyes józan eszű, családja és saját maga vagyoni biztonságáról gondoskodni akaró magyar állampolgár éljen azzal az egyelőre még szabad jogával, hogy külföldi számlára helyezi át a befektetéseit, mielőtt az enyves kezű cigány Szaddam elrabolja azokat, vagy azok egy részét.
A régiós demokratikus jogállamok bankjaiban garantálják a megtakarításokat, ezeket nem érheti el az enyves kezű kormány! Már Magyarországon is lehet osztrák bankszámlát nyitni -pl. Oberbank-, mely biztosítja, hogy saját magunk rendelkezhessünk családunk és magunk megtakarításai felett!
Az osztrák állam garanciája, a szigorú osztrák banktörvények következtében sokkal biztonságosabb, mint Magyarországon szabad prédára hagyni a bolsevikoknak!
A legbizonytalanabb befektetések a magyarországi és magyar tulajdonú pénzintézetekben és biztosítókban van -OTP,Takarékszövetkezetek, Kinizsi Bank, CIG Pannónia stb.- , az itt tartott befektetéseket és megtakarításokat bármikor el tudja rabolni az állam!
Ne legyenek illúzióink, megtörtént az első nagyarányú államosítás, 2700 milliárd forintnyi megtakarítást raboltak el természetes személyektől!
Egyes hírek szerint a következő lenyúlás a lakástakarék pénztárak esetében fog történni, az állam visszavonja a 30%-os támogatást, illetve az eddig kedvezményes hitelkamatokat piaci kamatokra váltja át, visszamenőleges hatállyal!
Akinek van megtakarítása, az helyezze el biztonságos, külföldi pénzintézeteknél!

c72 2010.11.25. 19:09:15

Hát nem tudom, meddig fogunk hőbörögni itt a blogokon:

hvg.hu/hvgfriss/2010.47/201047_uj_mediatorvenytervezet_szo_bennszakad

Már látom, hogy megint meg kell tanulni a sorok közt olvasni, régen, pár száz kilométerrel arrébb, a Ceausescu-diktatúrában ezt profin űztük.

IV. (Parkoló) Béla · http://aparkolokiralyai.puruttya.hu 2010.11.25. 19:15:57

Magyar állampolgárságom osztrák/szlovák/szlovén/román/svájci/német/angol/kanadai/usa/dél-afrikai állampolgárságra cserélném.
Szerv- és emberkereskedelmen kívül minden megoldás érdekel.

puffatag 2010.11.25. 19:22:54

@Sir Galahad: mit hazudsz? bizonyítsd be sosemhazudó simicskaibrahimdroid

Rob67 2010.11.25. 19:29:29

Orbán mivel kárpótolja a Csányi haverját?
Mert ugye ahogy együtt nevetgélnek a focimeccseken, ugye nem azt akarjuk gondolni hogy a Sanyi azt mondta neki: Viktorom, én adnék neked még 10 milliárdot haverom a zsebemből...

kigyurt álat 2010.11.25. 19:46:18

A nyugdíjkérdés sokkal bonyolultabb, mint amennyire elsőre látszik. Sokaknak csak annyi jön át, hogy a "zorbán elveszi a megtakarításainkat", és ezért hőbörögnek, holott nem erről van szó.
Például a nyugdíjszámlákra kerülő pénz hiánya miatt az államnak több hitelt kell felvennie, aminek a kamatait az adónkból fizetjük, de van még sok más szempont is.
Itt van egy fél évvel ezelőtti gazdaságpolitika előadás a BME-ről, a 8.részben van szó a nyugdíjról, ajánlott mindenkinek aki világosabban akar látni a kérdésben:
video.bme.hu/index.php?act=vid&tkod=BMEGAZDPOL

tlvajferi 2010.11.25. 19:52:24

röhögnöm kell
Van ISTEN, ismét bizonyította:

akkor kellett volna sírni, amikor 2002-ben előbb a megyesít, uána 2006-ban agyurcsányt újraválasztották

de akkor nagyon-nagyon büszke volt mindegyik paraszt, hogy milyen jól tud szavazni

nagyokosok, ti miből fizetnétek a 87%, bocsi 187% vagy 287% államadósságot? (ugyanis senki nem meri megmondani za igazat, hogy mennyi:-)))

a lakásotokra szeretnétek inkább jelzálogot?
azon már van, 100 évre megkaPtátok a szociktól! lehet törleszteni :)))

vagy a nyugdíjakat és béreket feleznétek? az is meglesz, akkora lesz az infláció, ha nemsokára beüt az államcsőd :-)))

akkor sírtatok volna, amikor simor-bajnai személyében a kaliforniai zsidó maffiát éltettétek :-)))

kovacsguszti68 2010.11.25. 19:54:28

@Kókuszmenyét: mit parázol, már úgyis fenn vagy a listán. Szerinted nem figyelik az ehhez hasonló blogokat és a kommenteket? Dehogynem. Összegyűjtik azok nickjét, akik valamilyen negatív szövegkörnyezetben emlegetik a kedves vezért vagy annak közeli hozzátartozóit, aztán szépen elkezdik lenyomozni az IP címek alapján a kommentelőket. Nem olyan bonyolult ez... Én biztos vagyok abban, hogy rajta vagyok már egy halállistán, annyira baszogat mostanában az APEH (januártól majd az AVH...)

Mokamiki 2010.11.25. 19:55:25

Öregapám vagyonát a kommunisták vették el az én pénzemet az orábisták veszik el.
Öregapán minden mondatot "piszkos kommunistákkal" kezdett, én már gyakorlom a "piszkos orbánistákat".
Öregapán kulák volt én banktisztviselő lettem. Akkor őt üldözték most engem.
Hiába no. Ápolni kell a családi hagyományokat.

kovacsguszti68 2010.11.25. 19:57:38

@tlvajferi: nézd meg az államadósságot 2 év múlva. Jó esetben stagnálni fog, de hogy csökkenés nem lesz, az tuti. Aztán 4 év múlva, majd ha felélték a mnyp-ből lenyúlt pénzeket, akkor megint ugrásszerűen megindul az adósságunk. Mert hogy addig nem lesz gazdaságélénkülés, egymillió munkahely és hasonlók, erre most nagy összegben mernék fogadni.

kigyurt álat 2010.11.25. 19:58:10

Még egy példa: tegyük fel, hogy csinálok egy kft-t, és megegyezek az állammal abban, hogy mostantól az összes szja-alap 8%-át az állam átutalja nekem, abból néhány %-ot levonok a működési költségemre, a többiből nagyrészt állampapírokat veszek, és egy kis részén részvényeket, és azt mondom, hogy majd 20-30 év múlva visszafizetem ami lesz belőle.
Kéremszépen, ez a világ legnagyobb biznisze, látszólag "piaci" környezetben nulla kockázatot vállalok, és cserébe hatalmas pénzek felett rendelkezem, aminek pár %-a mindenképp zsebembe vándorol, függetlenül az ereménytől. Méltányos dolog ez? Aligha. Viszont az államnak kamatterhei keletkeznek miatta, amit az adóinkból kell fizessünk. Normális állam ilyen üzletet nem köt.

Rob67 2010.11.25. 20:03:38

@tlvajferi: ez szép volt :) Olyan igazi parasztos-kurucos. értemle nem sok volt.
De annyira édes volt ez a kaliforniai zsidózás.
Adolf bátyád is odalett volna.
Ez a Fidesz álláspont?

Rob67 2010.11.25. 20:05:35

@kigyurt álat: de Te tévedsben élsz.
Ha azt mondja a Matolcsy, mindenki viheti a pénzét mert ilyen cégekre nincsen szükség, akkor rendben,. De ha nem tévedek, azt mondja ha nem adod nekem akkor megnézheted magadat...
Az hogy el lett baszva anno, az nem jogosít fel senkit sem újabb vaskos elbaszásra az én pénzemmel.
Vagy a Matolcsy gyűjtötte helyettem?

tlvajferi 2010.11.25. 20:07:48

@Rob67: elég volna ha megtekintenéd, kik számolták fel a meggyilkot fenyő cégeit, meg fogsz lepdni :-)))
ők voltak...

tlvajferi 2010.11.25. 20:10:15

@kovacsguszti68:

a 2002-es "leadott állaadósság még az mszop szerint is szerény 53% volt
ezt ugye a szocionistáknak sikerült 8 év alatt egy ici-picit megturbózni :-)))

szerintem sem gfog csökkenni, mert a magyar nép képtelen értéket teremteni
ritka b*lf*sz aza nép, amely eg ytrianont ellenállás nélkül el tudott szenvedni :-)))

kovacsguszti68 2010.11.25. 20:18:43

@tlvajferi: tény, hogy a szocik - pontosabban Megyó és csapata - nagyon alkúrták. Az indokolatlan ÁFA csökkentés, a 13. havi nyugdíj, a gázártámogatás és hasonló döntések nagyon betettek a költségvetésnek. Ha ezeket nem lépik meg, akkor nyugodtan 60% alatt lehetett volna tartani a hiányt még a válság alatt is.
Na meg persze a rengeteg deviza alapú hitel is betett, de ez egy külön történet.

Mindettől függetlenül azért azt sem szabad elfelejteni, hogy oviék 1998-ban egy nagyon jó állapotban lévő gazdaságot örököltek, az orosz válság pedig nem borította meg annyira Európa gazdaságát, hogy az komoly károkat okozott volna idehaza. Ettől függetlenül oviék már akkor is elkezdték lenyúlni a mnyp pénzeket és persze csinálták mellette a maguk kis "pitiáner" üzleteit.

Rob67 2010.11.25. 20:22:04

@tlvajferi: barátom én már semmin sem lepődöm meg.
Ahol az AB-t kiiktatva visszafelé is lehet törvénykezni és fejhez tartott fegyverrel adni "szabad választást" az embereknek ott akár az izlandi mafia és a thaiföldi zsidók is kaszálhattak...
Na meg a Joszip Tot-ok és Kaya Ibrahimok :)
Arnold is tagja a kaliforniai zsidóknak? Lemaradtam.

tlvajferi 2010.11.25. 20:23:53

@kovacsguszti68:
az anagyon jó állapotú gazdaság, amit oviék 1998-ban örököltek, az ugye az volt, amelyiket a szocionisták már akkor kiarboltak, mikor elkótyavetyélték az egész energiaszektort???

vagy az volt, amelyiket úgy alapozták meg az ovi számára, hogy magánnyugdípénztárakba kezdték el pumpálni a sok hülye pénzét, közben adósságból finanszírozták?

vagy az volt ez a nagyon jó gazdság, amelyben a princz gárno postabankja tevékenykedett és lopta ki a milliárdokat?

vagy a kulcsár féle khb bank, amelyre még fényt sem lehetett volan deríteni?

vagy az agrobank?

vagy a fenyő féle gyilkosság, melynek cégeit a bajnai-siomor páros számolta volna fel?

milyen meglepő dolgok voltak abban a nagyon jó kis bokros csomagban, amely a teljes magyar válllati szektort elindította a lejtőn :-)))

Rob67 2010.11.25. 20:24:59

@tlvajferi: most meg trianon jön bazdmeg?
Ez a bermuda háromszögetek: komcsik-trianon-zsidók
Van valami érv is vagy csak az ezeréves kibaszott hibáskeresés megy?
Azt mondod szar egy csapat vagyunk, lehet.
És az a nyamvadt szent korona sem véd meg ettől mlg ha alkotmányos is lesz...

kovacsguszti68 2010.11.25. 20:30:20

@tlvajferi: a Postabankot nem kellett volna felhoznod :)) oviék bemondták a 170 milliárdot a bank kötelezettségeinek átvállalására, de több szakértő szerint sem volt több a tényleges kötelezettség 30-35 milliárdnál.
Azóta is nagy a hallgatás ezen a téren (vélhetően mszp-fityesz paktum született az ügyben a színfalak mögött)

kigyurt álat 2010.11.25. 20:32:19

@Rob67: nincs igazad, mert nem mondhatja, hogy nincs szükség a pénzre, mert szükség van rá. A munkavállalók termelik ki az igaz, de a nagy része így is-úgy is az államhoz kerül, így:
munkavállaló->apeh->nyugdíjpénztár->állam(államkötvény vétel)
Közben a nyugdíjpénztár levonja a kis százalékát, mint valami szimpla kereskedő, semmi szükség nincs rá.
A maradék 20%-on részvényeket vesz a pénztár, ez az összeg viszont hiányzik a költségvetésből a 97-es "reform" óta. Emiatt több hitelt kell az államnak felvennie, aminek a kamatait is mi fizetjük.
Ki jár jól a rendszerrel? Egyrészt a pénztárak tulajdonosai, akik kockázatmentesen és gyakorlatilag tőkebefektetés nélkül jutnak óriási pénzekhez, másrészt azok a piaci szereplők, akiktől az állam hitelt kénytelen felvenni, hogy fedezze a keletkezett hiányt.
És vajon ki jár rosszul? Mi, adófizetők, mi fizetjük mindennek a kamatait.

Biscione · http://axl-zizzenetek.blogspot.com/ 2010.11.25. 20:40:10

Ki mondta, hogy négy év múlva lesznek itt választások? Ugyan már... A következő ez lesz.

Morfologista 2010.11.25. 21:05:48

Végeztem egy kis számítást! Kiinduló adatok: 32 év múlva megyek nyugdíjba, most kezdem a járulék fizetést, a mindenkori bruttó bérem 10%-át manyupba teszem, 16 (!) évet töltök nyugdíjban, mielőtt feldobom a talpam, éves fizetésem átlagosan 3%-ot emelkedik, manyupos megtakarításom éves átlagban 2% reálhozamot ér el. Nyugdíjas éveimben 3%-ot lehet elérni kockázatmentesen (elvileg a nyugdíjfolyósítás ideje alatt a nyugdíjjogosult manyup számlája már nem lesz kockázatos eszközökben tartva). Így a nyugdíjam a jelenlegi nettó bérem lesz!!!(reálértéken!) Tehát a 10%-os befizetéssel (ha nem teszek mellé semmit sem) és nem túl pesszimista számítással nekem megéri maradni, még úgy is hogy a 24%-omat lenyúlják! És akkor még nem is tettem hozzá, hogy nem most kezdtem a járulékfizetést, hanem 11 éve. És valószínűleg nem élek 80 éves koromig. És emellett ugyanekkora önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással is rendelkezem. MARADOK!!!!

MyOpinion 2010.11.25. 21:10:38

GYEREKEK!
Egy éve Ficó attól fosott, hogy a sok magyar itt kér majd állampolgárságot.

Tisztelt Ficó úr! Felvenném a szlovák állampolgárságot és leadom a magyart ha kell... szlovákul nem tudok, de megtanulok.

ökörpöröly 2010.11.25. 21:29:29

@MyOpinion: Hát, sajnos magyar már nem európai nép, hanem keleti, olyan észak-koreais.
És a lakosság többsége még mindig Orbánt támogatja.
Ennyit erről a nemzetről. Régóta nem örülök neki, hogy magyar vagyok, de mostanában már szégyellem is. Ha ezt a tolvajlást hagyni fogja a magyarok többsége, akkor nekem max. papíron lesz közöm ehhez a büdös, csürhe "nemzethez".

Pajtás 2010.11.25. 22:28:26

nah, a web2-n megbukott a F.A.SZ. remélem ez a 2. tanácsköztársóság utolsó napja. a II/III-ad bekaphatja

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2010.11.25. 22:55:59

@ökörpöröly:

Pöröly nem vagyok orbánista, de a kérdés túl van dimenzionálva. Egyszerűen fogalmazva (ez valójában kicsit bonyolult de fentebb már leírták páran) A "mi" mnyp-s megtakarításaink gyakorlatilag már államosítás előtt is az államnál voltak. Mivel kötvénybe fektették. Mindössze annyi változik, hogy most már nem kell plusz költségen fizetni a semmittevő biztosítókat.

robkaq2 2010.11.26. 01:45:34

1 hónapja megvolt a piackutatás. Az emberek felhördültek, hogy mi hogy mi van az örökölhetőséggel és saját számlával?

Előálltak parasztvakítani, hogy örökölhető lesz és lesz magánszámla. Egy dologgal elfelejtettek előállni. Hogy mégis mi lesz a magánszámlán és mi lesz örökölhető, ha a jövő évben és az azt követőekben folyó kiadásokra felélik az eddig felhalmozott 2700 milliárdot?!

Ugyebár ha elvesznek 1 Ft-ot és elköltik, akkor az az 1 Ft nem lesz nálam, a "virtuális matolcsy" számlámon.

Ezt az intézkedést úgy hívnák LOPÁS, ha engedné Európa, egy népszavazás és az alkotmánybíróság.

végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll · http://engesztelhetetlen.blog.hu/ 2010.11.26. 12:10:33

Jó a post postolo!! CSak azt nem értem miért lenne felháborodás ha a magán nyugdijba maradó kisemmizet embereket késöbb a kormány megmentené!! VAlami értelmes kormány amit nem az áporodot felcsuti törpe vezet!! Hiszen ök is ugyan annyi nyugdij járulékot fizetnek mint aki csak az államiba van pont ez a terv!! Pont hogy ez a szemétség a törpe részéröl!! Az igazságtalanság benne!!