HTML

zugfirkász

Egy kutyaütő webzsurnaliszta privát hülyeségei - már nem Amszterdamból.

Dr. Justice

14:20 | 03.27.

Gyere haza: szimpla blöff, semmi más

A gyerehaza.org jelentősége, pontosabban jelentéktelensége távolról sem indokolná, hogy újabb bejegyzésben foglalkozzak vele, de a csütörtöki posztra érkezett komment mégis arra sarkall, hogy megpróbáljam olyan lassan és tagoltan elmagyarázni, mi okozta a felháborodást a 10 pontos hülyeséglista kapcsán, hogy még az IKSZ is megértse, és hogy szerintem min lenne érdemes gondolkodni, ha ez az egész nem csak egy ostoba blöff lenne.

Kálmán Olga csütörtök este megette vacsorára Azbej Tristant, a Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) akármijét, pörkölttel, galuskával, Túró Rudival, és egy kancsó egri bikavérrel öblítette le. A beszélgetés egyébként a kihagyott lehetőségek beszélgetése volt, KO nem igazán bírt rátapintani az egész tízpontos lista felemásságára és ötlettelenségére, ehelyett össze-vissza beszélt az adórendszerről, Tristan meg képtelen volt megvédeni a mundér becsületét legalább picit is.


Sajnos nem beágyazható a videó, kattintásra eredeti helyén megtekinthető

A legtöbb, amit sikerült leszögeznie, hogy a Túró Rudit nem szó szerint kell érteni, az csak egy szimbólum, és mindenkinek van saját Túró Rudija, ami fontos neki. Szóval nemcsak a sajtkészítőkről van ám itten szó. Pedig milyen bátran kommenteltek és "trollmédiumoztak" itt a Zugfirkászon is (a Magyarország: pörkölt, galuska, Túró Rudi című bejegyzéshez), de sajnos amikor tényleg érvelni lehetett volna, meg okosat mondani, akkor Tristan a stúdióban inkább a vizespoharat markolászta.


Talán tényleg Tristan kommentelt, talán nem, mindenesetre inspiráló hozzászólás

A kritika lepereg, a hülyeség megmarad

Az igazán érdekes az az, hogy a honlapjukra zúdult hatalmas mennyiségű felháborodott komment - aminek egy része kamu, de jelentős része biztosan érintettektől érkezett -, a témában született kritikus blogposztok és az általános felzúdulás ellenére Tristanék képtelenek megállni egy pillanatra, és átgondolni, mi is a baj.

(Rövid helyszíni kapcsolás: A gyerehaza.org listáját kiegészítettek három „olvasói” érvvel: az otthon maradt családdal, ékes anyanyelvünkkel, valamint - dobpergés - a szép magyar időjárással. Komolyan, én sem hittem el elsőre, de nézzétek meg, ott van: a magyar időjárás miatt kell hazamenni. Visszakapcsolunk a stúdióba.)

Tristan, kapaszkodj meg! Ha egy értelmiségi külföldre költözik, akkor tökéletesen fel tudja mérni, hogy mit nyer és mit veszít a döntéssel, a Túró Rudit meg a magyar időjárást már rég lematekozta fejben. Ergo nem ezeket a marginális hülyeséget kell reciklálni, hanem a döntés bemenő paramétereit kellene megváltoztatni. Vagy legalábbis erről gondolkodni, beszélni, ha picit is komolyan akarnátok magatokat venni.

Nyilván nem várhatjuk el egyetlen szerencsétlen politikai óvodától sem, hogy hirtelen érdemben emeljen a bérszínvonalon, alapjaiban formálja át a foglalkoztatási helyzetet, nyissa meg az utat a vállalkozószellem előtt, egy csapásra reformálja meg az egészségügyet és mindezzel párhuzamosan javítson a közhangulaton és teremtsen elfogadóbb, élhetőbb, biztonságosabb társadalmi környezetet Magyarországon.

De hogy értelmes javaslatokkal álljon elő egy fókuszált kérdésben, amit önként tűzött a zászlajára, és pláne ne nézzen minket hülyének, azt igen. Nem is lenne olyan bonyolult ötleteket gyártani, ebből a szempontból kifejezetten hálás a téma, az egyébként tényleg hasznos cél pedig egyértelműen megéri a gondolkodásra szánt időt és energiát.

Néhány kóbor ötlet, csak úgy

Az elérhető jövedelmek között tátongó hatalmas szakadékot csökkentendő megpróbálhatnánk adókedvezménnyel növelni az otthoni nettó bért azok számára, akik bizonyíthatóan több éves külföldi munkaviszony után szeretnének Magyarországon munkát vállalni. Lehet persze, hogy inkább a a munkáltatói terhek célzott - azaz kifejezetten hazatelepülő munkaerőre vonatkozó - csökkentésével érdemes próbálkozni, vagy akár a kettő kombinációjával.

Ösztönözhetnénk a multinacionális vállalatokat, hogy mielőtt külföldi munkaerőt telepítenek Magyarországra, bizonyíthatóan tegyenek meg mindent, hogy helyette külföldön élő magyart csábítsanak haza, és törekedjenek a külföldi irodákban dolgozó magyarok vállalaton belüli hazatelepítésére. Ugyanez persze igaz a külföldi munkavállalót felvevő magyar cégekre, akiket szintén rávehetünk, hogy egy erre a célra létrehozott és működtetett felületen keresztül inkább külföldön élő magyart keressenek első körben.

A hazatelepülést segíthetnénk, ha legalább kettő (három, öt, akármennyi) éves külföldi munkavállalás után állami kamattámogatással kiegészített lakáshitelt kínálnánk, vagy kifejezetten nekik szánt, speciális hitelkonstrukciókat. Ahelyett, hogy a Debrecentől „csak” 40 kilométerre lévő, ezer lelket - többségében 60 év felettieket - számláló Bihartorda 5 forintos telkeinek parasztromantikájáról ömlengenénk, ahogy a gyerehaza.org teszi. Tényleg, Tristan, szerinted miért kerülnek 5 forintba azok a telkek? Mert sokan akarnak ott élni? Szerintetek tényleg az való a világ nagyvárosaiból hazatérő értelmiségi fiataloknak?

A hazatelepülő fiatalok poszt-graduális képzéseit segíthetjük a hazai egyetemeinken ösztöndíjakkal, támogatásokkal, akár a korábbi szakmai irányuktól egészen eltérő területeken is. A külföldön szerzett tudományos fokozatok honosítása jó lépés, még ha csak adminisztrációs formaság is, és nyilvánvaló, hogy a kutatók nem emiatt hagyják el az országot, vagy maradnak külföldön a fokozatuk megszerzése után.

Azt se felejtsük el, hogy az egész gondolatmenet alapja, hogy helyes, ha a fiatalok nálunk fejlettebb országokban töltenek el néhány évet, akár tanulással, akár munkával. Érdemes lenne talán a hazánkban is jelenlévő multinacionális vállalatokat olyan programok indítására rávenni, aminek a keretében a pályakezdők eljuthatnak a vállalat külföldi irodáiba dolgozni, hogy azután a fent említett mechanizmusok útján visszakerüljenek Magyarországra.

Üres szlogengyűjtemény az otthoni választóknak

Ez persze csak néhány hevenyészett ötlet, kiegészíthető és akár vitatható is, és nem biztos, hogy bármelyik is a célcsoport kellően nagy része számára tenné reális alternatívává a hazaköltözést, főleg ha a magyar társadalom általános állapota nem javul érdemben. Az obskúrus adókedvezmények és állami támogatások torzító hatásairól, a különböző alrendszerek finomhangolásáról is hosszasan lehet vitatkozni, de legalább kilépnénk a pörkölt-magyar menyecske-Himnusz koordinátarendszerből.

Mindehhez persze pénz is kellene. Valószínűleg egyébként nem túl sok, legalábbis a központi költségvetés nagyságrendjeihez képest biztosan, és főként azt figyelembe véve, hogy a cél látszólag a magyar gazdaság és társadalom fejlődése szempontjából kiemelten hasznos társadalmi csoport megszólítása, visszacsábítása.

Egy olyan országban viszont, ahol például 5-10 milliárd forintnyi jövedékiadó- és ÁFA-kiesés miatt el lehet halasztani a dohányzás - a legtöbb kultúrországban valamilyen szinten érvényben lévő - tiltását, ne legyenek illúzióink afelől, hogy a látszólagos felbuzdulás mellé a KDNP, mint kormánypárt, mennyi valóságos erőforrást akar felsorakoztatni a saját ifjúsági gittegylete álmodozó szemű wannabe politikusain kívül.

Mindebből egyébként világosan látszik, hogy ez az egész csak kommunikációs blöff. Az oldalon összeszedett maszlag egyáltalán nem a külföldön dolgozó, képzett fiatal értelmiségieket célozza, a romantikus ömlengés, optikai patriotizmus, pörkölt, galuska, szimbolikus Túró Rudi csak a KDNP magyarországi választóinak szóló kirakatműsor és szlogenparádé.

Ezért nem lehet komolyan venni, és ezért nem érvényes az az egyébként is gyenge érv sem, hogy „legalább valaki próbál egy-két jó szót szólni” hozzánk. Mert nem hozzánk szól. 

Update: Tristan kommentben válaszolt itt, amire itt olvasható az én válaszom.

189 komment

Címkék: kampány kdnp abszurdisztán portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://zugfirkasz.blog.hu/api/trackback/id/tr922775473

Gyáli úr 2011.03.28. 10:19:50

Ahogy mi itt kinézünk, azt mind a nagy...

Kis ember 2011.03.28. 10:20:37

@gergo1000:

Szerintem a legtöbb ember (engem is beleértve) nem azért megy el, mert kint több pénzt kap. Hanem mert itthon nem kap elég pénzt a megélhetéshez.
Tehát nem az van, hogy kint sokkal gazdagabb lesz, hanem csak nem lesz koldusszegény.

janper 2011.03.28. 10:21:10

@gergo1000: ebben reszben igazad van -- en azt hiszem, hogy ezeknek az embereknek is lehet igerni, de nem egeszen anyagi termeszetu dolgokat, hanem inkabb egyszerubb interakciot az allammal, kevesebb korrupciot, ilyesmi.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2011.03.28. 10:22:00

( <-- 148. ;) )

Kedves Tristan,

A cél nem az, hogy embereket rábeszéljünk, hogy rosszabb körülmények között éljenek, mint tehetnék. Az itthoni körülményeket kell jobbá tenni. Ennek egyetlen eszköze van, gyökeresen át kell alakítani az oktatási rendszerünket, mert jelenleg 10M idiótával próbálunk demokráciát és gazdaságot működtetni. A skandináv és a magyar életszínvonal közötti EGYETLEN különbség az oktatási rendszerben keresendő. Erről szóló posztomat itt találod:

nemzetiagyhalal.blog.hu/2010/09/09/a_kozoktatasrul

KIEGÉSZÍTENDŐ a fentieket, a gazdasági ismeretek azért kiemelten fontosak, mert az állampolgárok gazdasági intelligenciája nagyban meghatározza többek között a munkaerő versenyképességét, a vállalkozások sikerességét, az adófizetési és munkamorált, és a polgárok szavazatain keresztül végső soron a gazdaságpolitikát. A magyar gazdaság egyensúlyi pályára állításában elsődleges cél kell hogy legyen a lakosság gazdasági képzése, mert szinte minden problémánk valódi gyökere erről a területről ered.

GrG 2011.03.28. 10:22:23

Egyébként abban egyetértek, hogy ez a 10 pont, akár mennyire nem tartom jónak, arra alkalmas egy társadalmi párbeszéd elindítására. És annak a végén, hátha lesz valami jó 10 pont is.
G

Kis ember 2011.03.28. 10:22:31

@dollarpapa:
Biztos Paks részvényei vannak. Más okot (természetesen rosszindulatból) nem tudok elképzelni.

gergo1000 2011.03.28. 10:23:02

@Kis ember:
Ha újságíró az ember, akkor lehet, de valószinűleg félreérthetően fogalmaztam. Tőlem aztán jöhet haza, engem nem zavar. Csak ő tipikusan az az ember, akiért nem érdemes a társadalomnak bármit is tennie, azért, hogy hazajöjjön. (Magamat is ebbe a kategórába sorolom (mármint aki a társadalom számára nem akkora érték, hogy tenni kellene azért, hogy hazajöjjön), csak önmagam számára kevésbé vagyok ellenszenves, mint a blog gazdája, ezért szívesen látom magam itthon:) )

GrG 2011.03.28. 10:25:23

@α Ursae Minoris: Ismerős anyukáját bevitték a kórházba (85 a néni). A néni nehezn értette meg hogy hol van és ezért kötekedett. Úgyhogy "bosszúból" nem kapta meg a gyógyszerét az esti nővértől és nem kapott inni. Másnap reggelre majdnem meghalt. A Nőver amikor rákérdeztek miért is nem látta el, közölte, hogy őt senki sem kötelezheti arra, hogy egy undok vénasszonynak vizetadjon. Egyébként fél nappal korábban ő is kapott egy 20ast a zsebébe.
Hát ilyen az ingyenes orvosi ellátás.
G
Ps: a tőbbi nővér rendes és nem csak azért mert kaptak a zsebükbe.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.03.28. 10:25:45

Nem olvastam vég a kommenteket, úgyhogy elnézést ha duplázok mert vki már mondta, de szerintem egyáltalán, senkinek nem kell könyörögni, hogy jöjjön haza, semmin nem kell agyalni, hogy hazacsábítsanak bárkit is. Mo. az EU tagja, ott pedig szabad munkaerő-áramlás van. Ha vki úgy ítéli meg, hogy megy, mert máshol jobb hajrá én támogatom a dolgot. Mindenki legyen (és remélem tud is) olyan okos lenni, hogy kellő mérlegelés után dönteni tudjon, h mi a jobb neki, a külföld vagy az ország kínál neki többet.

Az persze más kérdés, hogy a politikának úgy kellene keverni a kártyákat, hogy mindenki érezze itt ő van a középpontban és akkor ez az elvándorlás nem is lenne kérdés. Gondolom egy norvég vagy egy svájci nem úgy kell fel reggel, h de jó lenne Londonban takarítani...

Ezen agyaljon inkább a seggdugasz törpepárt és ha megvalósul a jólét az országban hagyhatjuk a Túró Rudi romantikát is!

gergo1000 2011.03.28. 10:27:05

@janper:
Szép lenne:) Azt gondolom az IKSZ ilyesmivel próbálkozott. Persze gyengén. De abban egyetértünk, hogy ezen emberek itthonmaradásáért mindent meg kellene tenni. Csakhogy ez a poszt pont arról szól, hogy anyagi dolgokat kell felajánlani. (vagy olyat ami anyagi jellegű)

Winston Smith 2011.03.28. 10:29:47

Időjárás:

Jópár ismerősöm él külföldön (Anglia, Írország, Hollandia, Svédország, Belgium, Németország), az időjárás valóban komoly érv Magyarország mellett.

Magyarországon van rendes nyár, nem 2-3 hetes mint Svédországban, vagy egy esős szar mint a brit szigeteken vagy Belgiumban. Emellett van rendes tél is, de nem 6-8 hónap mint a svédeknél, illetve nem egy esős vacak mint a brit szigeteken.

Hidjétek el, ha április elején éppen havat lapátoltok Svédországban, miután Skypoltatok egy itthon maradt haverral hogy ők éppen kirándulni mennek a tavaszi 15-20 fokban, akkor megfordul a fejetekben, hogy a fizetéskülönbség egy részét szívesen odaadnátok a hazai klímáért cserébe...

janper 2011.03.28. 10:30:16

@gergo1000: anyagi dolgokat egyelore nem tud az orszag felajanlani, ebben szinte biztos vagyok. Kicsit lehetne tolni az orvosok beren, de ettol meg nem lenne versenykepesebb, csak gesztuserteku (az is fontos, persze). Realisan nincs ra penz, hogy holnaptol az orvosok fizetese minimum otszorosere emelkedjen, ez sajnos nyilvanvalo.

janper 2011.03.28. 10:32:08

@Winston Smith: az angol idojaras nem egy egyseges dolog. Eszakon valoban rengeteget esik az eso, de a tavalyi ev peldaul Londonban sokkal kellemesebb volt, mint Magyarorszagon. Nappal alig esett, nyaron nem volt 35 fok, csak 30, telen nem volt -19, csak -3. Egesz evben lehet kint sportolni, stb.

Tower13 2011.03.28. 10:32:48

@Link Elek:
Megint tévedsz. A neved mutatja, hogy magadból indultál ki.
1; Egy átlag közszolgának nincs is mit lopnia, tehát nem is teheti, még ha akarná se.
2; A Börtönökben nincs már hely. (ez a vicc kategória és bocs érte)
3; Bár majdnem igazad van, hiszen ebben az országban mindenki lop, csal, hazudik. Legalábbis ez az általános vélekedés. Azaz, aki így vélekedik az is lop, csal, hazudik.. Tehát már ez sem igaz?

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2011.03.28. 10:33:29

@gergo1000: 1) anyázással indítani a kommenteket bölcs és dicsérendő dolog, engedd meg, hogy gratuláljak 2) ha elolvastad volna figyelmesen a posztot, akkor értenéd, hogy arról szól, hogy rengeteg, nem közvetlenül anyagi tényező játszik közre abban, ha valaki kiköltözik külföldre, de nem várhatjuk el jogosan egyetlen ilyen kezdeményezéstől sem, hogy mindegyikkel azonnal kezdjen valamit (hirtelen tegye jobbá a társadalmat minden téren). A célzott intézkedések viszont természetszerűleg arra kell törekedjenek, hogy az anyagi oldalát a döntésnek legalább valamelyest visszabillentsék, feltéve persze, hogy egyáltalán fontosnak tartjuk ilyen intézkedéseket hozni - én sem vagyok róla egyértelműen meggyőződve. Az érzelmi oldallal azért felesleges foglalkozni - mint ahogyan ezt is leírtam -, mert ez mindenki számára világos, nagyon kevesen vannak, akik meggyűlölték Magyarországot, és vissza sem néznek. Nekik felesleges gagyogni, a többiek pedig nagyon is tudatában vannak ezeknek a szempontoknak, de sajnos felülírták más aspektusok ezeket a döntésükben.

gergo1000 2011.03.28. 10:33:41

@Kis ember:
"Szerintem a legtöbb ember (engem is beleértve) nem azért megy el, mert kint több pénzt kap. Hanem mert itthon nem kap elég pénzt a megélhetéshez.
Tehát nem az van, hogy kint sokkal gazdagabb lesz, hanem csak nem lesz koldusszegény. "

Pontosan ezt írtam én is. De ezek az emberek semmivel se különbek, mint azok akik itthon maradtak. Így nekik csak azért bármilyen előnyt biztosítani azokkal szemben, akik csak annyival rosszabbak, hogy itthon maradtak, ugyanakkora baromság, mint a Túró Rudi.

céerem 2011.03.28. 10:33:49

Egy évet dolgoztam Brüsszelben "értelmiségiként", jól kerestem, de nem bírtam megszokni az országot. Hiányzott itthonról minden, a családomtól elkezdve a normális ételeken és időjáráson át a vasárnapi nyitvatartásig minden. Hazajöttem, pedig maradhattam volna, de így utólag azt mondom, egy fél évet még kibírhattam volna a pénz miatt (bár itthon sem keresek rosszul). Sőt, az is biztos, hogy ha a munkahelyem nem ott van, hanem mondjuk Ausztiában vagy Németországban, akkor haza se jövök. Szeretek itthon lenni és úgy gondolom, hogy annál jobban nem is árthatnék Mo-nak, ha itthagyom. DE. Kedves Trisztán! Azzal együtt, hogy megint a katolikus egyháznak utaltam adóm 1%-át (szóval éljen egynémely konzi érték), azt mondom, hogy ezzel a listával hülyének nézitek a fiatalokat. Pont azokat az értelmes, tanult fiatalokat, akikre hatni szeretnétek. Egyszerűen vakok vagytok, és igazi wannabe politikusok. Láttam belőletek eleget, hidd el. Csak csatlakozni tudok mdi 2011.03.28. 04:36:41 hozzászólásához. Minden benne van.

Bélabácsi 2011.03.28. 10:34:19

@Trisztán: na akkor itt az idö (sic !) bizonyítani, hogy komolyan gondoljátok a kezdeményezést.

Az eredeti honlapotokra és a jelen posztra az általad destruktívnak vélt (avagy valóban destruktív) kommentek mellett érkezett egy sereg jobbító szándékú ötlet és javaslat.

Amivel bizonyíthatnátok a tettrekészségeteket: emeljetek ki néhányat ezek közül, adjátok a kezépe "apátok", a KDNP parlamenti képviselöinek, akik ennek alapján nyújtsanak be egyéni képviselöi indítványokat a Parlamentben, ezzel a cimkével (mármint hogy a külföldi szakemberek hazacsábítása okán teszik azt a javaslatot amit éppen tesznek).

Ez látványos lépés lenne, és komoly lökést adna a kezdeményezésetek hitelességének.

De ha elkezdtek egy "azért nem lehet, mert..." címü gondolatmenetet, akkor tisztelettel felhívonm a figyelmedet arra, hogy a nyugat-európai munkaeröpiacon ez a mondat nem divat. Ott a megoldásokra törekednek.

No ?

Winston Smith 2011.03.28. 10:34:43

@Nick_: "A skandináv és a magyar életszínvonal közötti EGYETLEN különbség az oktatási rendszerben keresendő."

A teljesség kedvéért: arrafelé a történelem is kicsit szerencsésebben alakult... Persze ezzen már nem lehet változtatni, fölösleges is ezen keseregni, de attól még ez tény.

Azzal viszont egyetértek, hogy az oktatásban óriási változtatások kellenek.

Tower13 2011.03.28. 10:37:40

@Vilidzs Pipöl: A recept az ország felállitására:
- Parlamentbe csak 1980 utániakat engedni
- köztisztviselőnek minek 40 év felettit azonnal nyugdijazni, helyükre csak 1980 után születetteket felvenni.

Lenne pár százezerrel több nyugdijasunk, viszont cserébe olyan emberek ülnének a döntéshozó poziciókban, akik nem a rendszerváltás előtt éltek, nem ismerik az urambátyám rendszert, és hajlandóak dolgozni, nem csak a tehénnel vetekedő méretű seggüket mereszteni az akták fölött.

Nos képzeld 80 előtt születtem. Urambátyám nem ismerem. Én dolgoznék. De a 80 után születettek inkább innának. (tisztelet annak aki nem) Alkoholista is van poszton épp elég. Továbbá, ha olvasnál, vagy ilyesmi, akkor tudnád, éppen megfiatalítás zajlik az általad kért helyeken. Igaz, lassan, mert tudás is kell hozzá, igen szerte ágazó tudás.
Sajnos.
Mert kevésnek van.

jobbcsapott 2011.03.28. 10:37:56

@Kőmíves Kelemen: Előbb esik szét az magától... :)
Tudod én hazajöttem a zöld szigetről bő 3 év után és nem pohárleszedő voltam és inkább itthon élek, mert ez kellett és érzelmi alapon döntöttem így! Tehát működik az amit IKSZ-esek csinálnak! Persze hamarabb jöttem haza mint ahogy ezt kiírták volna, de hidd el működik. Mindenkinél szubjektív ez...

Exploiter 2011.03.28. 10:38:30

@gergo1000:

Te valami okos ember lehetsz.

Én pl sokkal többet keresek, mint a hazai átlag, még pesti viszonylatban is. Azonban mivel nem volt senki, aki autót, házat, egyebeket vett volna nekem, most önerőből építem az életem. Sok évvel ezelőtt azt gondoltam, hogy jó szakmával, túlórákkal, okosan csinálva nem lesz gond.
Hát de, gond. A megélhetés, havi fizetendő dolgok megeszik a jó keresetet is, tíz éves kocsit fizetek, lakásvásárlásra már nem is gondolok, nevetséges, irreális terheket jelentene.
És akkor eszembe jut, hogy van család, ahol a két szülő összesen kevesebbet keres mint én egyedül, azoknak vajon milyen életet tartogat ez az ország?
Nekem nem lesz gyerekem, amíg a mostani reálkeresetem meg nem duplázom, mert kb onnan lehet normális életről beszélni, tart ameddig tart. Fogy a magyar, ja, vajon mi a faszért.

Mi értelme van ennek az egész itteni létezésnek? Hintsük be sóval az egészet, kezdje újra valami életképesebb nép itt, nekünk ez nem megy.

céerem 2011.03.28. 10:38:43

@GrG: hasonlót sajnos már én is átéltem, pedig nem értetlenkedtem, csak nem voltam szimpi, vagy mi...
Aki a magyar egészségügyről azt írja, hogy nem is olyan rossz, az valószínűleg abban a szerencsés helyzetben van, hogy nincs rendszeresen rákényszerülve annak igénybevételére. Én sajnos igen és a legnagyobb félelmem az, hogy ha egyszer kórházba kerülök, mert sajnos tuti ott végzem, akkor magánba menjek, mert az átlag magyar kórházi állapotok látványa ab start elviszi az embert...

gyilkos fűegér 2011.03.28. 10:39:41

Fordítva ülsz a lovon, Justice. Először azt kéne megoldani, hogy akik még kalandvágyból itthon vannak, legalább azok maradjanak itthon.

(Ma reggeli hír: tavaly a végzős rezidensek FELE már eleve külföldre ment, magyar KH-ban egy percet nem dolgozott. Az állam csak közpénzen kiképezte őket.)

2011.03.28. 10:40:50

@Kis ember: index.hu/tudomany/2011/03/28/az_atomtol_nem_kell_felnetek_jo_lesz/

Az atomenergia egy vállalható kompromisszum.

Kivételesen jó cikk, ajánlom mindenki figyelmébe. De ez itt offtopic.

Tower13 2011.03.28. 10:41:14

@Kis ember: Szép!
Tapsolok, és egyetértek. Illetve még Hofitól próbálnám idézni:
"Jézus a kereszten, sebéből szivárog a vér, ellepik a bogarak. Az ott álló katona elhessegeti a bogarakat. Erre Jézus: Hagyd csak, azok már legalább jól laktak." (tudom nem pontos)

kigyurt álat 2011.03.28. 10:41:23

@α Ursae Minoris: szánalmas ez a hozzáállás. Lényegében azt mondod, hogy csináljatok rendet otthon, akkor majd talán kegyeskedsz visszaköltözni. Ahelyett, hogy megpróbálnál otthon hozzájárulni a rendhez. Például úgy, hogy nem fogadnál el hálapénzt, és ezért lobbiznál a kollégáidnál is.
Mégegyszer, szánalmas a hozzáállásod.

Kennedy: "Ask not what your country can do for you. Ask what you can do for your country."

gergo1000 2011.03.28. 10:41:35

@Dr. Justice:
Akkor jól észleltem, hogy ki voltam tíltva egy ideig. Az anyázás egy kocsmai szófordulat volt. Mivel miközben olvastam a posztodat, pont ez csúszott ki a számon. ezért gondoltam, hogy ezt visszaadni, csak úgy lehet, ha le is írom. Mondjuk úgy, hogy ez egy művészi anyázás volt. (amit ha jól látom a cenzúra macskája ellopott).
A válaszod másik részével meg nem tudok mit kezdeni. Mert egyszerűen nem értem. A lelkizés nem számít, de mégis csak számított, mikor kimentél. De azért annyira mégse számít, mégis jobb lenne egy kis pénz? Írd le nyugodtan, hogy te pont azok közé tartozol, aki azért ment ki, mert kint jobban tud élni. Nem szégyen ez. Csak ezt ki kell mondani és nem mellébeszélni.

CyberPunK 2011.03.28. 10:41:46

Nem azon kéne gondolkodni, hogy hogyan hozzátok haza a külföldieket, hanem, hogy mivel tartsátok meg azokat akik még itt vannak.

Amúgy meg az adóval való játék csak fingreszelés, pár százalék senkin se segít. Vagy legyen nyugati bérszínvonal, vagy keleti árak. De ez a keleti bérszínvonal ÉS nyugati árak játék kezd picit durva lenni.

Grgabácsi 2011.03.28. 10:42:36

@Tower13: Ne viccelj már. Voltam köztisztviselő, és 205 volt a bruttóm, majd 212 lett, mert léptem egy bérkategóriát. Mindezt diplomával, nyelvvizsgával. Tegnap voltam dolgozni egy kicsit a másodállásomban, és ott a főállású kollégákkal beszélgettem, akik mondták, hogy bruttóban simán megvan nekik a 250-270. Villamosvezetők. Nem sajnálom tőlük, mert kemény munka, de azért az elég gáz, hogy egy villamosvezető jobban keres, mint egy diplomás, nyelvvizsgás köztisztviselő.

Publius Decius Mus 2011.03.28. 10:42:56

@GrG: A regadóban egyetértünk.

Bár szerintem még úgy is magasak nálunk az adók, milliók utálnak dolgozni, amit eddig az állam támogatott az én adómból. Na, talán ebben most lesz javulás, rohadtul remélem.

Fr-ba évente 300.000 legális és 300.000 illegális afrikai bevándorló érkezik. És bár sokan tudnak már írni-olvasni, lesz még ennek következménye.

Winston Smith 2011.03.28. 10:46:34

@gyilkos fűegér: Aki kimegy külföldre dolgozni, attól simán bevasalnám a tandíjat.

Nem vagyunk annyira gazdagok, hogy ingyen és bérmentve képezzük az orvosokat vagy bármilyen más diplomást Nagy-Britanniának, Norvégiának, stb.

gergo1000 2011.03.28. 10:49:31

@Exploiter:
Hát vagy rosszul csinálsz valamit vagy nagyok az igényeid. az én fizetésem totál átlag. mégis van lakásom és tíz éves autóm. (összesen 500e ft-ot kaptam otthonról) De ha elolvastad a kommentjeimet, akkor láthatod, hogy magamat is azok közé sorolom, akiknek megérné külföldre menni. sokkal jobban lehetne keresni. engem speciel csak a lustaságom tartott itthon. de én se vagyok értékesebb a társadalomnak, mint a mellettem ülő ember.

Winston Smith 2011.03.28. 10:50:43

@Exploiter: "Mi értelme van ennek az egész itteni létezésnek? Hintsük be sóval az egészet, kezdje újra valami életképesebb nép itt, nekünk ez nem megy."

Elég kevés életképesebb nép van nálunk, ha a reálbért tekintjük mércének.

Nyugat-Európa, Amerika, Japán, Ausztrália értelemszerűen megelőz minket, a világ maradék 80-90 %-a mögöttünk kullog.

Szóval inkább maradjunk itt és próbálkozzunk még, a németek és a ruszkik elmentek, most megmutathatjuk a világnak mit tudunk.

JohnHenry 2011.03.28. 10:50:46

a posztban felsorolt ötletek ugyanolyan ostobaságok, mint az ikszes felsorolás.

Netuddki. 2011.03.28. 10:50:59

Nem tudom miért kell ostoba embereket reklámozni? Aki hülye az hülye. Nem éri meg az időt, fáradtságot vele foglalkozni. Lépjünk tovább!

Már számtalan helyen, számtalanszor leírtuk, hogy mit kéne tenni egy normálisabb Magyar Köztársaságért. Szerencsére egyre többen teszik ezeket magukévá. Persze az ostoba, megélhetési politikusok kivételével. Pedig olvasnak blogokat.

A legnagyobb probléma azonban, hogy ezek az ostoba emberek annyira ostobák, hogy a választókat még ostobábbnak képzelik még maguknál is.

Azt meg már jó lenne mindenkiben tudatosítani, hogy Magyarországon:
Magas adók + adó és egyéb kedvezmények + támogatás = KORRUPCIÓ

Mindenkinek egyenlő esélyt! Oszt hajrá!

Exploiter 2011.03.28. 10:53:12

@kigyurt álat:

A nemzeti érzéseiddel kitörölheted a segged.

gyilkos fűegér 2011.03.28. 10:54:29

@Winston Smith:

Én mindenkitől bevasalnám. Nincs pénzed? Dolgozz az egyetem mellett, én is azt csináltam. Ja, a bulizásra sajnos kevesebb idő fog jutni.

Tower13 2011.03.28. 10:57:25

@gergo1000:
Ha 1,2 milliót keresnék már rég nem mennék ki. Minek? :) Köszönöm de annyiból kényelmesen megélek, és még bőven félre is teszek.
3 millát még ráígérnek? És? Ha már jól megélek, akkor az, hogy idehaza élhetek nekem többet ér. Itt vannak barátaim, családom, ismerőseim. És nekem a kapcsolat nem az, hogy évente egyszer látom, mert egyébként csak telefon, vagy videofon "kapcsolat van".

Tower13 2011.03.28. 10:58:27

@Grgabácsi: Hopp lehet kifelejtettem, hogy 40 év munkaviszony után?

CyberPunK 2011.03.28. 10:58:31

@gyilkos fűegér: Azért csak óvatosan, én speciel főállás mellett járok estire államin. Lehet itt anyázni, hogy az adófizetők pénzén, de speciel az én (is) vagyok. Szóval ez a mindenkitől picit erős...

Exploiter 2011.03.28. 11:00:05

@gergo1000:

Mindig is tudtam, hogy nagyok az elvárásaim.
Egy hasonló munkakörben dolgozó kollega nyugatra vaci új lexust vesz, családi házat valami kertvárosban.
Nem tanult többet, nem dolgozik többet és nem jobb szakember. Nekem nem kell suv, se medencés ház, csak negyedannyit gond nélkül ki tudjak gazdálkodni. Ez az elvárásom.
És érezzem úgy, hogy jövőre jobb lesz, jó irányba tartunk és van értelme az egésznek.

GrG 2011.03.28. 11:00:14

@kigyurt álat: Egyet értek. De ha otthon nem tudom megteremteni a családomnak azt amire szüksége van, akkor nem tudok otthon élni. Ha politikai okból kirúgnak, vagy fel sem vesznek, akkor sem tudok otthon élni. Persze, biztos én választottam rossz szakmát, biztos én csinálok valamit rosszul, de nem ment. Kijöttem külföldre és megélünk, félretudunk rakni, jobban élünk. Én mondjuk ettől függetlenül pár év múlva haza akarok menni, de még nem tudom, hoyg fog-e sikerülni. És persze ebben se a túrórudinak, se a regadónak, de még az egészségügynek sincs semmi beleszólása. Csak annak, hogy találok-e otthon megint olyan munkahelyet, ahol egy normális középosztálybeli megélhetést biztosítani tudok. Több diplomám és nyelvvizsgám van, 10+ év szakmai tapasztalattal állami és magán szektorból, de nem vagyok benne biztos, hogy meg tudok-e otthon élni. Ez a baj...
G

Bélabácsi 2011.03.28. 11:00:33

@Winston Smith: Ööööö.....az Európai Unióban, a XXI. században ?

Grgabácsi 2011.03.28. 11:02:03

@Tower13: Igen :) Ex-kollégám ('54-es évjárat) valóban kb. 200-at vitt haza, igaz, neki nem volt nyelvvizsgája. De egy egyetemről/főiskoláról kikerült fiatalnak legfeljebb azért "éri meg" a közszféra, de csak egy ideig, mert ott legalább a friss diplomással is szóba állnak.... De mikor otthagytam a hivatalt, mindenki azt mondta, hogy ők is mennének a retekbe.

gergo1000 2011.03.28. 11:02:58

@Tower13:
Olvasd el szövegkörnyezetben, amit írtam (például nézd meg mire válaszoltam), és akkor rájösz, hogy nem mondtam neked ellent.

céerem 2011.03.28. 11:03:06

@CyberPunK: @gyilkos fűegér: egyetértek fűegérrel, bár nem CyberPunK hibája, hogy nálunk van olyan, hogy esti, államilag támogatott tagozat....

Exploiter 2011.03.28. 11:03:18

@Winston Smith:

Csak nem mindegy, ki honnan indul.
Mi európában vagyunk, akár tetszik, akár nem. A fejlett világhoz tartozunk, kulturális, civilizációs szempontból mindenképpen. Nem érdekel ázsia, afrika, semmi.
Itt kéne helyt állni, de nem megy.

Most nincs osztrák, nincs német, nincs orosz, valóban. Én viszont szívesebben látnék egy osztrák-magyar monarchiát megint, mint ezt az ámokfutást, pedig az őseim még azért haltak meg, hogy független országként létezzünk.
Hát, az eddigiek alapján kurvára nem érte meg, sírva fakadnának, ha látnák, magyar mit tett magyarral.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.03.28. 11:06:54

@Tower13:
Én ezért jöttem haza. Közel ugyanazt a pénzt megkeresem, mintha kint lennék. (najó, annyit mégsem, de a magyar bérekhez viszonyitva igen).

Nekem sem kell 20 millás autó, medencés ház, meg ilyesmi.
Viszont szeretném az 1 éves középkategóriás autómat nagyobbra cserélni pár év múlva, ha lesz gyerek, mindezt hitelfelvétel és használtautó bugázás nélkül.
Szeretném a 80% kész (jócskán hitellel) terhelt családi házunkat befejezni, csinositgatni, és belátható isőn belül (4-5 év) tehermentesiteni.
Rengeteget dolgozom ezért, hogy meglegyen, de megcsinálom, és itthon csinálom meg.

Viszont még pár ilyen "magánnyugdijpénztáras" húzás, és elszakad a cérna.

gergo1000 2011.03.28. 11:07:28

@Exploiter:
Hát épp ezaz, hogy kint jóval jobban él az ember. Ezért ezeknek az embereknek anyagi jólétet igérni, hogy hazajöjjön baromság. Erről szólt a kommentem. (mivel ennek ellentétéről szól a bejegyzés) Nem azt mondom, hogy itthon ne legyen jobb az életszinvonal....

Kis ember 2011.03.28. 11:08:45

@dollarpapa:

Engem nem kell meggyőznöd. :) Épp csak arra próbáltam utalni, hogy ha egy képviselő támogat valamit, biztos vagyok benne, hogy személyes anyagi érdeke fűződik hozzá.

@Tower13:

Szép, mi? Pedig a sokak által lekommunistázott Moldova Györgytől származik. A Hofi idézeted vége pedig úgy hangzik: "hagyd fiam, csak éhesebbek jönnek".

gergo1000 2011.03.28. 11:13:47

@gergo1000:
Amúgy a zugfirkász bejegyzése pont arról szól, hogy téged mégjobban le kell szarni és azért kell teperni, hogy aki már kiment az miért jöjjön vissza. Miközben sokkal fontosabb kérdés lenne, hogy miért ne menjen ki több ember...
Lehet jók zugfirkász ötletei, csak épp azoknak kellene megadni akik bizonyítottan nem éltek pár évet külföldön? ;)

gergo1000 2011.03.28. 11:15:21

Blogmotor hülye:) bár magamnak is írhattam volna nyugodtan, de az előző válasz @Exploiter-nek ment.

Kis ember 2011.03.28. 11:17:14

@gergo1000:

Értsd már meg, hogy csak nagyon kevesen mennek el innen kalandvágyból. Egész egyszerűen NINCS MÁS lehetőségük, mert belerokkannak az itthoni anyagi terhekbe. És a megyarosch dumától nem fognak hazajönni.

Exploiter 2011.03.28. 11:22:10

@gergo1000:

Szerintem a cikk sem a fizetésekről szól.
Az életszínvonalba sok minden bejátszik és kb majdnem minden téren alulteljesítünk. A kormány nem az emberekért van, hanem ellene. A hivatalok nem segítenek, hanem akadályoznak. A rendőr nem téged véd, hanem adót szed be. Sorolhatom napestig, nincs értelme. Semmilyen funkciójában nem működik.

A mai magyar állam alkalmatlan arra, hogy az itt élőknek tisztességes életkörülményeket teremtsen.
Ezen KELL változtatni és akkor a bérek is emelkednek majd, nem vicc. Viszont amíg ez nem változik, addig lehet bármivel kampányolni- aki teheti, elmegy. Mert nem hülye.

kigyurt álat 2011.03.28. 11:23:53

@Exploiter: :) ja, de van konkrét ötletem is: például általános adócsökkentés kellene. Nem egyes termékekre kedvezményes áfa, vagy a hazatelepülők után járulékkedvezmény, hanem mindenkinek egységesen alacsony, mert az eddigi helyzet csak az adócsalóknak kedvez, azok meg sajnos nem akarnak elköltözni, a magas adó kontraszelektív. Adócsökkentés azért kötelező, mert azzal nem a csalók járnak jól, hanem az adófizetők. Másrészt ha az országban az emberek egy jelentős része nem hajlandó adót fizetni, akkor nem is kéne erőltetni, nincs értelme. Szerencsére a csökkentés már megindult részben, de mehetne sokkal gyorsabban is, és jó esetben jövőre tovább csökkentik az szja-t.

A másik oldalon a szociális ostobaságokat minimálisra kell csökkenteni, kedvezményeket 0-ra, kivéve a gyerekek után járó adókevezményt, az maradjon. Jóléti állam nincs, aki nem hajlandó dolgozni, az haljon éhen, leszarom.

Valamint a felhasználó fizet elvét bevezetni a legtöbb területen, például az egészségügyben (nem arra gondolok, hogy mindenki fizessen 300Ft vizitdíjat, de közben a járulékot nem csökkentik). Normális adószint mellett ki lehetne gazdálkodni.

Ez egy jobboldali program, remélem adtam pár ötletet Trisztánnak és az IKSZ-nek.

blah 2011.03.28. 11:23:55

szerintem meggyőzőbb lett volna ha simán előállnak az igazsággal: nagy szarban vagyunk, gyertek haza mert várat kéne építeni szarból. Lóvé az nyista. Azzal, hogy hülyének nézik az értelmiséget azzal inkább azt érik el, hogy ha talán eszébe jutott volna valakinek hazajönni, egyből eszébe jut miért ment el...

Exploiter 2011.03.28. 11:24:06

@gergo1000:

Ebben van valami, tény, valaki megint fordítva ül a lovon.
Az orvosok röghöz kötése miatt címeztem elsősorban neked a mondandómat, az ilyesmi sosem tetszik.

Kis ember 2011.03.28. 11:24:27

@Exploiter:
Aszt hiszem erre szokták írni, hogy
+1

währenßhöhleigkeitigchen 2011.03.28. 11:31:31

@Tower13: Olvasd el még egyszer a kommentet. Köztisztviselőknek nincs szükségük szövegértésre?
(Segítek: dolgozni léceltek le, és itthon ülnek a bőröndön.)

währenßhöhleigkeitigchen 2011.03.28. 11:33:48

@Tower13: Szintén, olvasd el még egyszer, amire válaszoltál. Ha valaki nem kér/kap hálapénzt, nem kap nettó 200-at. Nyelvvizsga pedig ott is kell. Plusz tudás, nem csak hátszél.

Fekete Mamba 2011.03.28. 11:33:58

Ha mondjuk egy műszaki végzettségű fiatal nem ipari múzeumban akar dolgozni, és örökre lemaradni, hanem korszerű technológiákat és fejlettebb munkakultúrát akar megismerni, esetleg érdekli olyasmi, hogy műszaki fejlesztés, akkor magyar vállalatnál esélye sincs, ott kizárólag az adóelkerülés újabb és újabb módozatait követheti figyelemmel.

Ha a célzott baszkurálással elijeszti a kormány a
fejlett technikát behozó cégeket, akkor a munkaerő fog odamenni a technikához. És ha képzett, beszéli a nyelvet, nagy gondja nem lesz, inkább örülnek , főleg, hogy nem arab, török, így jó eséllyel a gyereke már teljesen és örökre odagyökeredzik a demográfiailag szintén szarban lévő Nyugat-Európába. Így küldjük ki a műszaki-tudományos elitet, orvosokat, stb., mi meg egy generáción belül olyanok leszünk mint Koszovó. És ez már eldőlt, mert most ezek maradnak vagy tíz évig, és észt nem lehet venni.

blah 2011.03.28. 11:34:00

@Publius Decius Mus: te egy igazi politikai agymosott hülye vagy...

gergo1000 2011.03.28. 11:34:01

@Kis ember:
Értsd már meg, hogy sose írtam, hogy a magyarosch dumától hazajönnek. te egyáltalán nem érted, hogy mit szerettem volna mondani. Gyakran járok, így úgyhogy ez nem a te hibád.
@Exploiter:
Pedig szerintem semmi ördögtől való nincs abban, hogy valakinek nyújt az állam több millió forintos plusz támogatást (mert ez nem alanyi jogon jár, mint az általános iskola, középiskola. Tehát aki nem megy főiskolára/egyetemre ilyen támogatáshoz nem jut). Teszi mindezt azért, hogy az ember a hazáját támogassa késöbb. (Ha jártál felsőoktatási intézményben, akkor még valami eskűt is elkellett rebegni.) Ha az ember nem a hazáját fogja támogatni, akkor fizesse ezt vissza, mivel épp ez miatt lesz értékes külföldön. Szerintem ez teljesen természetes.

gergo1000 2011.03.28. 11:34:48

Persze a röghöz kötés egy nagyon rossz kifejezés. Mert mindenki mehet szerintem oda, ahova akar. Csak fizesse ki azt amit beleölt az állam.

gergo1000 2011.03.28. 11:37:16

@gergo1000:
De amúgy tök furcsa, hogy pont te kardoskodsz egy olyan jogért, amit te magad nem használnál ki. Mivel te is itt élsz kis hazánkban, valószinűleg rég dolgoztál annyit, amennyi idejig "röghöz" lehetne kötni az embereket. Tehát pont azokért harcolsz, akik nagyívben leszarják, hogy mi van kis hazánkban, mert ők külföldön élnek jól.

gergo1000 2011.03.28. 11:38:18

Szerintem megint logikus, hogy nem magamnak válaszoltam:D

währenßhöhleigkeitigchen 2011.03.28. 11:38:31

@jobbcsapott: Mo. nem nettó befizető. Ez magyarul azt jelenti, hogy az EU több pénzt adott, mint amennyit mi adtunk az EU-nak.

Zorgo 2011.03.28. 11:46:14

Az a flash megvan nektek,hogy amikor ezek ott ültek az asztal körül ötletelve, akkor az egyik megszólalt:tegyük bele a túrórudit is,milyen jól hangzik!

Elképesztő, csak annyit tudok erre mondani.Elképesztő,hogy egy nem létező párt ifjúsági szárnya komolyan kiplakátolja magát egy ekkora baromsággal.Ezek a kedves fiúk-lányok a család pici szemefényei, az életben nem dolgoztak egy rendes munakhelyen, ahol rendesen szarul lehet keresni, mint ebben az országban szinte mindenkinek.Egy lakában lakni, amit nem a szülők dobtak össze, és fizetni a hitelt, rezsit.
Na erről fogalmuk sincsen, csak a nagy romantikus ábrándozás a hazáról, és,hogy ez milyen szép hely.Szép?Igen, az.Élhető?A legkevésbé sem.Egy abszurd, és kaotikus hely, ahol olyan játékszabályok szerint élünk amit csak nálunk játszanak, és mindenkinek forog a gyomra az egésztől.

céerem 2011.03.28. 11:49:19

Megnéztem a Tristan interjút. Hát tragikomikus, de végre jót nevettem. Kálmán Olga még jó fej is volt vele, mert durvábban is lemoshatta volna a pályáról :-). Felkészületlen volt, hebegett-habogott, nem voltak érvei, és ez a kigombolt ingben-zakóban-laza vagyok-mert újhullámos politikusnak készülök- dizájn... na ne :-)

Zorgo 2011.03.28. 12:02:35

Kapaszkodjatok meg, ebből a nyegle srácből, a zavaros gondolataival együtt komoly politikus lesz a hazai közéletben.Jár majd vadászni az oligarchákkal, lesz majd nagy audija trafipax blokkolóval,és felteszi a kezét amikor megszavazza a Parlament,hogy vegyünk még pár Grippen vadászgépet.Az ilyen pöcsfejek miatt hánynak az emberek a saját országuktól.

Kis ember 2011.03.28. 12:10:32

@MTFUN:

Bazz, amikor megnéztem a videót, pont ez jutott eszembe.
Nem vagyok nagyon okos ember, de az ízlésemben megbízom. Az ilyen arcoktól kinyílik a bicska a zsebemben, ami biztos jele annak, hogy egy igazi g*ciláda politikus lesz.

Exploiter 2011.03.28. 12:15:13

@gergo1000:

Visszafizetni oké, ezzel nincs gond.
A kinti keresetből lazán meg is tudják oldani.
Szerződésben kötelezni őket, hogy itthon szopjanak, az már nem ok.

Exploiter 2011.03.28. 12:16:41

@kigyurt álat:

És mi lesz a nyugdíjasokkal?
A cigányok helyett most már ez a legfőbb probléma, és őket nem is lehet munkatáborba küldeni, ha minden kötél szakad...

Tower13 2011.03.28. 12:20:05

@währenßhöhleigkeitigchen:

Válaszolok, bár a hozzászólásod nem érdemelné:
1; nem vagyok köztisztviselő, és ráadásul még olvasni is tudok. Te alig.
2; Aki ismeretségemből dolgozott kint, az nem ült a bőröndjén, hanem dolgozott, és így megbecsülték, ezért nem várta, hogy hazajöjjön, vagy kidobják. Igaz ők, mivel nem talánra cselekszenek, úgy mentek ki, hogy volt állásuk, mert innen felvételiztek akár még Skypon is, vagy itteni cégtől volt már referenciájuk, melyet az Egyetem/Főiskola mellett szereztek meg.
3; Olvass te is valamit. A kezdő orvosok most jelentették, be hogy kérnek nettó 200.000. 40 év szolgálati idő után pedig kell hogy kapjon egy orvos is ennyit. És a közszolga is csak akkor, és csak akkor kap ennyit, ha minimum is minisztériumi dolgozó. egyébként ne is álmodjon erről.
4; Hátszél kell. Van orvos ismerősöm, mesélte mi megy ott. Tehát ne ámíts. Közigben is kell, bár vagy feltűnően van és 2 év alatt komoly posztod van, vagy megteremted magadnak a hátszelet pár évtized alatt. Tudod, illetve te nem tudod, hogy egy köztisztviselőnek aki nem az ügyfélszolgálaton ül, (bár gyakran annak is kéne) alapvetően ismernie kell az alkotmányt (jó ha tudja fejből.. azaz most már majd alaptrövényt), a jogalkotói folyamatot, rengeteg formális marhaságot, aminek a felét évenként egyszer megváltoztatják (ha csak évenként persze), értenie kell a saját szakmájához (mondjuk legyen az az egyszerűség kedvéért Vízgazdálkodás), de mellette a környezetvédelem, mezőgazdaság, közgazdaságtan, fizika, és kémia is kötelező, mert ezekről is kell tudnia referálni, államtitkári, vagy miniszeri, vagy akár csak képviselői megkeresésre akár egy órán belül. Tudom, az orvosnak is kell tudnia igen sok dolgot. Legalábbis kéne neki is, meg a köztisztviselőnek. Jó lenne nem keverni a köztisztviselőt, meg az államtitkár, miniszter, és egyéb képviselőket, még ha az új törvény meg is teszi, és mind "kormánytisztviselő" lett.

Tower13 2011.03.28. 12:21:35

Továbbá, ha dolgozni lelécelt, akkor miért is ül itthon??? Nincs pénze utazni, vagy visszadobták és nincs lakása már?

céerem 2011.03.28. 12:24:12

@MTFUN: Csak ha beszavazzák őket. Mondjuk, ha Semjén Zsolt lennék - de Istennek örök hála - nem vagyok, tuti elkapnám Tristant, hogy ha legalább a hülyeséget megy megvédeni, akkor lesz szíves 1. megtanulni beszélni 2. letörölni a beszari arckifejezését 3. elhinni, amit mond 4. hinni abban, amiről interjút ad 5. felkészülni abból, amiből interjút ad.

Tower13 2011.03.28. 12:27:40

@céerem dolcseesgabona.blog.hu/:
De legfőképpen nem elmenni, hanem valami vérprofit küldeni hazudozásból.

Zorgo 2011.03.28. 12:30:40

A gond az nálunk,hogy akinek van munkája az sem keres szart sem.Jó cégeknél is annyira nevetséges pénzek vannak,hogy elképesztő.Hallani sem akarom,hogy elájulnak itt a 150-200e nettótól,emberek ez csak 700 euro!Lószar, semmi!Az általános bérszinvonal az ami elképesztően alacsony,és itt SENKI sem találja meg a számítását, aki nincsen csókos helyen.Az egészen rendkívüli,hogy milyen pénzek mennek az állami szektor egyes cégeinél,és milyen juttatások.Na nekik eljött Amerika!

gergo1000 2011.03.28. 12:35:00

@Exploiter:
Az a "szerződés" úgy szól, hogy ha nem marad itthon, akkor vissza kell fizetni. A tervezetben is biztos vagyok benne, hogy ez volt. Csak ugyesen lett kommunikálva az orvosok által. Ha visszafizeti, akkor semmi se kötelezheti arra, hogy itthon maradjon. (Persze nem mindegy a sorrend. Előbb kell kifeztni és utána mehet. ) Meg furcsa módon ez csak az orvosoknál merült fel, miközben pont mindenre ki kellene terjeszteni.

Kis ember 2011.03.28. 12:41:23

@gergo1000:

"Előbb kell kifeztni és utána mehet. "

Aha. És miből fizeti ki? A százezres fizetéséből?
Ez erősen hasonlít ahhoz, mikor a déliek mondták a rabszolgáknak: ha kifizeted az áradat, felszabadulsz. Az árad 30 dollár. A néger meg keresett hetente fél dollárt, amiből 49 cent elment a szatócsnál.

währenßhöhleigkeitigchen 2011.03.28. 12:41:41

@Tower13: És nem, nem tudsz olvasni :)
Még egyszer - van aki lelécelt. Nem "talán"-ra. Ilyet szvsz nem írt senki. Aki nem ment ki, az ül a bőröndjén. Ezt is kifejtem, mert a jelek szerint még nem találkoztál ilyennel (hol élsz?): van végzettsége, állása, csak annyira nem látja vele biztosítja a jövőjét, hogy készen áll, ha lát valami lehetőséget. Mert ők se "talán"-ra akarnak kimenni. Ezért a 2.-es pontodat tényleg nem értem. Mire válaszol?

3. pont - kérnek. Sehol nem olvastam, hogy kapnak is. Aztán várhatják, míg nekik is letelik a 40 év. Szerinted 40 év szolgálati idő után 200k az jó bér?
4. Nekem is van orvos ismerősöm. Ettől még nem állítom, hogy tényleg tudom, mi megy ott. De azt igen, hogy életek függnek tőlük. Már annál, aki a pályán marad. (Van olyan ismerős, aki a szakvizsga előtt hagyta ott a pályát. Most fuvarozó cége van. Nem ment külföldre, de úgy saccolom, azért a 6-7 év képzés költsége ment a levesbe. Az államnak is, mert ő már nem lesz orvos, és neki is, mert rezidenskedéssel együtt jó 10 évet olyasmire pazarolt az életéből, ami zsákutcának bizonyult. Nem lett volna az, ha lett volna ott is jövőképe.)

"Hátszél kell". Ez szerinted mire érv? Számomra csak arra, hogy tényleg ne maradjanak itthon. Mert a gyógyításhoz nem hátszél kell, hanem tudás. A helyezkedéshez kell a protekció, na de attól még nem gyógyult meg senki. Mivel is ámítottalak? Az orvosok kommentjeiből számomra az derül ki, hogy külföldön ismeretlenül is tudnak érvényesülni. (Azt persze megértem, hogy aggódsz a magyar köztisztviselőkért. Ők tényleg nem sok mindenhez tudnának kezdeni pl. Svédországban.)

Exploiter 2011.03.28. 12:45:47

@gergo1000:

Ezt én sem értem, mint a kolléga: hogy fizetne ki milliókat egy kilencvenezres fizuból...?

währenßhöhleigkeitigchen 2011.03.28. 12:47:49

@Tower13:
Egyszer ezt mondod:
"Mondjuk egy 2 diplomás 2 nyelvvizsgás, Köztisztviselő a 16% adókulcsnak nevezett izével keres NETTÓ 200 ezret. Ha az orvos nem keres ennyit akkor Valamelyik hülye."
Másszor ezt:
"És a közszolga is csak akkor, és csak akkor kap ennyit, ha minimum is minisztériumi dolgozó. egyébként ne is álmodjon erről."

Te azt sem olvasod, amit te írsz?

währenßhöhleigkeitigchen 2011.03.28. 12:52:28

@Tower13: Most esett le, te nem érted, mit jelent az, hogy valaki ül a bőröndjén :D

stagolee 2011.03.28. 12:53:29

"(Azt persze megértem, hogy aggódsz a magyar köztisztviselőkért. Ők tényleg nem sok mindenhez tudnának kezdeni pl. Svédországban.)"

Dehogynem.is szerencsével elmehetnének például köztisztasági dolgozónak.

gergo1000 2011.03.28. 12:55:41

@Kis ember:
Hitelből. Az állam a két szép szeméért hitelezzen az embernek? Bőven elég, hogy az iskola idejére meghitelezi. Az, hogy most ezt ingyen adja az egy hatalmas igazságtalanság a szakmunkásokkal, szakközépiskolásokkal szemben. És természetesen nem a fizetős egyetemek felé szeretném elvinni a dolgot, hanem afelé, hoyg annak legyen fizetős, aki nem kis hazánkban képzeli el a jövőjét.

gergo1000 2011.03.28. 13:01:57

@Kis ember:
Googleben megtaláltam az első személyi hitelt:
Hitelösszeg: 3 000 000 Ft
Futamidő: 5 év
Havi törlesztőrészlet: 67 824 Ft
Ha valaki kimegy külföldre, akkor igenis fizessen ennyit "haza".
Persze, ha ebből törvény lenne, akkor sokkal kedvezőbb hitelajánlatok lennének, de akár a diákhitelt is ki lehet ne terjeszteni, persze jóval szigorúbb feltételekkel.

Sónkoneri 2011.03.28. 13:08:53

Úgy látom, nem én vagyok az egyetlen, aki úgy várja a márus 1-jét, mint a Messiást.

Tower13 2011.03.28. 13:20:24

@währenßhöhleigkeitigchen:
Eddig az ismerettségi körömből öten léceltek le,de a többség a bőröndjén ül...
Nos ha megpróbálnál magyarul beszélni.. a többség 'meg' a bőröndjén ül kifejezés mutatná azt amit mondasz.

És képzel olvasom amit írok. A köztisztviselő az nap mint nap dolgozna értünk, ha hagynák. Az orvosok akik kimennek külföldre mert itthon nem tudnak megélni.. Nos sok olyan akad gondolom. Aki elment köztisztviselőnek az a nem nyert cédula, mert vagy volt hátszele, vagy azt hitte (úgy fél évig max, hogy tehet valamit az országért). Igen kell az orvosnak is hátszél. Az életünk függ tőlük. Ha tőlük függ az életünk már régen rossz. Kimennek Svédországba mondod. Mennyen. Itt nem fizetik meg? Szakvizsga előtt lelépett és fuvarozó lett? (még egy adócsaló? vagy kivételesen ad számlát is?) Legyen fuvarozó. És tévedsz. A köztisztviselő, megmutatja hány nyomorult szakképesítése van, és Svédben is felveszik. Felvennék, de tudod van a hátszél. Ez esetben ellenszél.

Tudom mit jelent az ül a bőröndön. Menne ő valahová. De ha úgy írod le, ahogy érted, nem kötözködöm majd.
És dolgozzon bármennyit is az orvos, míg a többsége nem áll a beteghez, akinek az adójából, hálapénzéből, kapja ő is a fizetést, addig legalább kedvesebb legyen, empatikusabb. Vonatkozik ez a nővérek nagy vagy kis részére is.

Mert Képzeld a közszolgák nagy része, a hangya had, amelyik nem a képernyőn tetszeleg, az rohadtul aggódik az ország, az emberek jövőjéért. Csak már nem tehet semmit. Megkérdezték érdekviseleteket egy adott témában, mit szólnának a fejlesztéshez, ami 2 hónapig kellemetlen, de utána láss csodát, vagyonilag 20% javulást lehetne elérni, csak az első évben. A válasz a teljes elutasítás volt. Nesze dolgozz, hogy jobb legyen az orvosnak, tanárnak, vidékinek, városinak, bárkinek.

Tower13 2011.03.28. 13:24:45

@MTFUN:
Ehhez annyit tennék hozzá, hogy egy EU felmérés szerint heti 270 euro a minimálisan szükséges összeg a megélhetéshez Londonban, Párizsban, de a közép mezőnyben sem úszod meg heti 240 euro alatt.

Ez nettó.

Azaz 960 nettó EUR alatt ne is álmodj. (ebben benne van lakásbérlés költsége is)

währenßhöhleigkeitigchen 2011.03.28. 13:38:22

@Tower13: Vállalkozása van, nem ő a sofőr :) (én elhiszem, hogy tudsz olvasni, de akkor direkt csinálsz úgy, mint aki nem érti?). Különben pedig a vállalkozók szolgáltatásainak a többségét más vállalkozók veszik igénybe, akik bizony elkérik az az áfás számlát. A fuvarozás pont ilyen terület, egy 25 méteres kamiont általában nem magánszemélyek kérnek. Mi ez a vállalkozásellenes hozzáállás? Aki vállalkozó, az adócsaló? Ha minden vállalkozó adócsaló lenne, a szeretett közszolgáid bérét nem lenne miből kifizetni.

A kommentet, amire utaltál, nem én írtam. De veled ellentétben én értettem. Meg vagy még nélkül is elég egyértelmű. Olvasd el még egyszer.

(Amin én ledöbbentem, az az volt, amikor a BKV sztrájk idején kiderült, hogy mennyit keresnek a BKV sofőrök. Nos, egy kezdő orvos még évekig nem keres annyit. Szerinted ez rendben van? Pedig szvsz még egy D és E jogsi is jóval hamarabb megvan, mint egy orvosi diploma. És még ha az alkotmányt is benyalják a KRESZ mellé, akkor sincs tizedannyi anyag sem, amit kívülről kell tudniuk.)

Tower13 2011.03.28. 13:50:21

@währenßhöhleigkeitigchen: Szerintem félreérthető.

Ha kamionos, akkor ad számlát. Nem a kis teherautós izé..
Jelenleg az adócsalás kisebb nagyobb mértékben, minden vállalkozásra jellemző. (azt nem mondom, hogy nem érthető)

A BKV(BüdösKoszosVacak) + MÁV(MiérÁllunkVazze) nem közszolga, Bár valamiért közpénzből megy igencsak. És sajnos ott jellemzően megint azok sztrájkoltak akik náluk is jobban keresnek. Mert a sofőrök nagy része nem keres annyit. 220 bruttó+ a bkv ingyenes igénybevétele, azaz kb 30k még pluszba mert a családra is kiterjed.(kiskorú gyerek és feleség)
A máv más kérdés. Ott sokat keres a vonatvezető, míg majd mindenki más szart se. De a többi (a váltó piszkálgatón kívül) hiába sztrájkol, mert kb 3 hét után veszi észre bárki is....

Hettie · http://www.hettie.nolblog.hu 2011.03.28. 14:12:11

az adókedvezménnyel való érvelés egészen addig vicc amíg alig vesznek fel valakit bejelentve, vagy 4-nél több órában. persze erre most jöttem rá, hogy hazajöttem.

jobbcsapott 2011.03.28. 14:23:22

@währenßhöhleigkeitigchen: és a mezőgazdasági támogatás is ugyanannyi?

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2011.03.28. 14:46:33

Köszönöm az észrevételeket és válaszokat. A sok fórumon párhuzamosan zajló párbeszédet nincs kapacitásunk követni, ezért arra kérek minden érdeklődőt, hogy a www.gyerehaza.org fórumain folytassuk.

Üdv: Tristan, IKSZ

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2011.03.28. 14:54:16

@Trisztán: Soha rosszabb végszót! Lezártnak tekintem a témát a blogon, aki késztetést érez rá, a gyerehaza.org-on folytathatja.