HTML

zugfirkász

Egy kutyaütő webzsurnaliszta privát hülyeségei - már nem Amszterdamból.

Dr. Justice

17:13 | 01.26.

Miért hazudja a Fidesz a nyugdíjról mindig ugyanazt?

Cser-Palkovics András hazudott. Felesleges finomkodni, mert így van. Nyilván az MSZP is csak akkor nem állít valótlant nyugdíj témában, amikor csöndben van (erről is írtam már - a bérkommentelők legyenek szívesek minden linkelt írást elolvasni, és nyeljék vissza böffentésüket), nem beszélve a többiekről, kampányidőszakon kívül és belül. De most nem ezekről az esetekről van szó.

Alepvetően nem idegesítem magam politikusokon, javarészben teljesen érdektelennek tartom az életüket és ténykedésüket, ezt is leírtam már. Az egyetlen bökkenő, hogy ebben az egész, tévesen kampánynak titulált cirkuszban fő attrakció gyanánt épp egy olyan kérdést cibáltak a manézs közepére, amivel nap mint nap foglalkozom, ezért kénytelen vagyok bele-belekukkantani ebbe a műsorba is. És tele van már vele a tököm, őszintén.

Például mert Cser-Palkovics ilyet szól a minap:

„A Fidesz helyettes szóvivője emlékeztetett: alig néhány napja került nyilvánosságra a Gyurcsány Ferenc által létrehozott Nyugdíj és Időskor Kerekasztal által készített kormányanyag, mely szerint 70 évre kell emelni a nyugdíjkorhatárt, valamint privatizálni kell a nyugdíjalapokat, illetve a nyugdíjrendszert. Annak érdekében, hogy a szocialisták elfedjék saját terveiket, hazugsággal és rágalmakkal támadták a Fideszt. Ezt a szocialista módszert már 2006 óta ismerjük - fogalmazott Cser-Palkovics András.

...az MSZP bármit is mond, nem tett le a nyugdíjpénztárak privatizációjáról. A nyugdíjpénztárak privatizációja veszélyeztetné a jelenlegi és a jövőbeni nyugdíjasok nyugdíját is ” (Fidesz.hu)

Az egész szóhalmazból egyedül az az igaz, hogy a Gyurcsány-kormány létrehozott több szakértői kerekasztalt olyan hosszú távú, össztársadalmi hatású témakörök megvitatására, mint a közoktatás, nyugdíj, civilszféra, versenyképesség. Kicsit nesze semmi, fogd meg jól módon, nem is bírt mindegyik letenni értékelhető eredményt az asztalra. De a nyugdíjkérdésekkel megbízott szakmai grémium, a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal (NYIKA) történetesen igen. A tagjai egyébként mindenféle területről érkező szakemberek, akadémikusok, tudósok. Nem politikusok, nem kormánytagok, nem pártkatonák, annál lényegesen értelmesebb emberek.

Három év munka után előálltak egy 450 oldalas tanulmánnyal. Ez a tanulmány viszont nem kormányanyag, még csak nem is tartalmaz semmilyen ajánlást, reformtervet, javaslatot, hanem a kerekasztal felvázol benne öt lehetséges forgatókönyvet, és modellezi ezek hosszú távú (sok évtizedes, félévszázados) következményeit - ezt a NYIKA tagjai minden létező fórumon elmondták már. Öt teljesen eltérő, különböző elvek és célok mentén megfogalmazott forgatókönyv, amelyeket nem minősíti a tanulmány, nem rangsorol, nem választ, nem mondja, hogy ezt vagy azt kell tenni. Aki nem hiszi, olvassa el, szabadon elérhető, de célszerű lehet a Portfolio.hu lényegesen rövidebb összefoglalóját átfutni.

Már épp azt támadják, amit ők mondtak

Az egyik ilyen forgatókönyv az NDC modell, amit Varga Mihály (vö. „kormányanyag”...) véletlenül elkottyantott a Figyelőnek. Ebből lett ez az egész vihar, és ezt a nyilatkozatot és az alaposan félreértett NDC-rendszert tekergetik-csavargatják fetisizmusba hajló áhítattal hős honatyáink a homokozó mindkét felén, és próbálják közben a saját pelenkájukból származó szart a másikra kenni. (Az NDC-ről röviden a Forint blogon, részletesen a Portfolio.hu-n lehet olvasni).

Szó sincs 70 éves nyugdíjkorhatárról. Az NDC modellben van egy kitétel, miszerint a rászorulók (azaz akiknek nem volt elegendő keresetük és járulékfizetésük aktív korukban) 70 éves koruktól kaphatnak alapnyugdíjat, az egyébként más forrásokból kapott juttatásaik mellé. Nem nyugdíjkorhatár, hanem a rászorultsági alapon adott, adóból finanszírozott támogatás korhatára. Pont.

A”nyugdíjalapok privtaizálása” témakörben a Buksz hasábjain már leírtam a valóságot Navracsics Tibor decemberi böffentésére reagálva (amire aztán ő is reagált, amire aztán én megint, aztán a kormányszóvivő meg lenyúlta a posztomat, izgalmas kis hét volt, na). A lényeg röviden: Magyarországon nincsenek nyugdíjalapok, magánnyugdíjpénztárak vannak, amelyek nem államiak (hiába mondta Iván László az M1 kamerájába 14:20-nál, hogy azok), most is privát társaságok kezelik őket (OTP, Aegon, ING, csak hogy a legnagyobbakat említsem – van olyan, aki úgy gondolja, hogy ezek állami cégek?). Ráadásul a jelenlegi nyugdíjasok között nincs egyetlen egy pénztártag sem, őket semmilyen formában nem érintené akármilyen pénztári változás, ha egyáltalán.

A nyugdíjrendszer privatizálása pedig a duplahazugság második adagja. A NYIKA által készített nem kormányanyagban szó sincs a nyugdíjrendszer privatizálásáról, a tanulmány a nyugdíjrendszer első, azaz állami pillérének átalakításáról, nem megszüntetéséről szól. Nem privatizálná az egész rendszert akkor sem, ha ajánlana valamit is. De nem ajánl, csak leír.

Tervszerű hazugság a stratégia

Be kell ugyanakkor vallanom, az előbb tévedtem, az első idézet utolsó két mondata is lehet igaz, nemcsak a legeleje. Nagyon kínos viszont két-három olyan hazugság után, amitől Pinocchiónak rögtön billiárddákó nőne az orra helyén, hazugsággal vádolni bárkit is, még ha jogos is.

Az is világos ugyanakkor, hogy ez a kommunikációs stratégia része. Nem véletlenül ültették oda a vén bohócot a Szólás szabadságába, hogy elmondja ezt a privatizálós marhaságot, és nem véletlenül mondja el minden Fidesz politikus ugyanezt, amikor csak lehet. A Fidesz Varga Mihály bakija után egyszerűen teljes erejével beleássa magát egy nagyon kellemetlen helyzetbe, egyértelműen valótlan, objektíven cáfolható szlogent adva egyre agresszívebben az eldobható, másodvonalbeli figurái szájába. Közel a választás, inkább elviszik ezt a stratégiát erőből, mintsem váltsanak, az előnyük még elbírja. Csak közben értelmes koncepciót kidolgozni nem marad idejük.

Ezzel szerintem befejeztem a nyugdíjtémát a választásokig, de megígérni nem tudok semmit.

119 komment · 1 trackback

Címkék: fidesz nyugdíj idióták államférfi hazudik nem értem portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://zugfirkasz.blog.hu/api/trackback/id/tr191704198

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Fidesz megint megvédi a nyugdíjasokat a nyugdíjemeléstől 2010.01.26. 22:53:05

Orbánék 1998-ban is a nyugdíjak reálértékének megvédését ígérték. Így az akkor bevezetett (svájci) modellel a gazdasági növekedés éveiben kevésbé kellett emelni a nyugdíjakat. A Fidesz most ismét a reálérték megőrzését ígérik. Már amikor el akarja tere...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.01.26. 20:32:28

Mindennapi indexcímlapos fideszezést ad meg nekünk ma.
Jobbikozás rég volt sráczok,hiányérzetem van.
Jah dübörög a gazdaság ofkorz,patásorbán,sátánvona ,oké,oké.Tényleg ennyire...?

Kivlov 2010.01.26. 20:36:44

tölgyes 2010.01.26. 19:41:30
"máris elvett a nyugdíjasoktól úgy 11%-ot... (13. havi nyugdíj, a nyugdíjas-kosár nem pótolt inflációja..stb)és"

nagyon helyes, ha nem tűnt volna fel egy év 12 hónapból áll. ha egy cégnél megtermelik és futja 13. havira adják. de kőmínuszos állami ktgvetésből, hitelből ne adják!

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2010.01.26. 20:43:20

A napokban elég sok írás jelent meg különböző blogokon a nyuggerekről.

Eddig ez volt a legjobb, amit olvastam.

tölgyes 2010.01.26. 20:46:15

@blas: No de ők azt nem mondták meg senkinek, hogy hitelből adják.. sőt lehazudták!!!

demagofób 2010.01.26. 21:02:11

És ez még csak a nyugdíj! Tetszik, hogy végre azt a sok x@rt, amit a pártok nyomnak sikerül végre ellensúlyozni!
Talán lesz hatása és rájönnek, hogy erre senki nem kíváncsi! Talán egyszer értelmes vita lesz. baz már megint álmodozom...

Thulsa Doom (törölt) 2010.01.26. 21:19:03

Úgy látom, az egész 2010-es kampánynak ez az egy témája van.
Faszkivan.

gray 2010.01.26. 21:25:01

@wmiki: Én nyugdíjas vagyok. Anno, amikor megpróbálták megmagyarázni, hogy a 12% sokkal több, mint a 20, nem értettem. sajnos, más oldalakat olvasva egyre inkább az az érzésem, hogy bennünket okolnak a bajért. Nem hiszem, hogy rosszat tettünk.
Nem tudom, elmegyek-e szavazni, de ha igen, akkor csak a viktorió ellen szavazok. Jaj nekünk és a fiataloknak is. Sajnos...

gray 2010.01.26. 21:26:28

@demagofób: Mi lenne, ha a "pártok" nem használhatnának fel több milliárd közpénzt? Kampányoljanak az adakozásokból, ami viszont ne legyen adómentes!!!!!!

Gabo1000 2010.01.26. 21:34:32

@gray: még nagyobb korrupció

Gabo1000 2010.01.26. 21:37:31

@gray: Mert eddig olyan jó volt nekünk. Kivéreztették az országot, és megvezetik az embereket, nem gyengén a kormánypárt "reformerei". Sajnos a nyugdíjasok "szenvedő alanyai" ennek, de azért él még az országban rajtuk kívül más is. Ha nem változik meg a rendszer szép lassan elfogy azon emberek sora akik befizetnek a kasszába.

egyittlakó (törölt) 2010.01.26. 21:49:56

@wmiki: "így van a fidesz tönkretette az országot :((("

Ökörködésnek szántad, de úgy igaz, ahogy mondod. Ahhoz, hogy egymás ellen uszítsák az embereket, nem kell kormányon lenni. Orbán vezér ott volt történelemórán, amikor azt tanították az ókori római birodalom taktikájáról, hogy: oszd meg és uralkodj! Vityka pedig figyelt.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2010.01.26. 21:50:19

neazemberekkelfizettessékmeg...!

egyittlakó (törölt) 2010.01.26. 21:55:43

@tölgyes: 2010.01.26. 19:41:30
"máris elvett a nyugdíjasoktól úgy 11%-ot... (13. havi nyugdíj, a nyugdíjas-kosár nem pótolt inflációja..stb)"

Én ezt úgy értékeltem, hogy a nyugdíjasok már nem kapnak pulykapénzt, mert nincs miből. Ha akarod, akkor bizonyítsd nagyságodat és vállald be a 13-ik havi nyugdíj kifizetését egy darab nyugdíjasnak a saját pénzedből. Na?
Csak azt ne várd, hogy az állam tegye meg helyetted.

egyittlakó (törölt) 2010.01.26. 21:57:53

A szerzőnek gratulálok a cikkhez, teljes mértékben átlátja a helyzetet. Kár, hogy ezt nagyon kevesen értik.

jófiu 2010.01.26. 22:10:36

A Viktornak volt egy kijelentése '98-ban...mikor is azt mondta, hogy a nyugdíjasoknak nem kell annyi pénz, mert Ők már kevesebbel is beérik...erre azt hiszem nagyon sokan emlékeznek..csak Ő felejtette el..
Most akkor mit is akar a nyugdíjasoktól?...az igéreteivel a szavazataikat!!!

mamamama 2010.01.26. 22:28:19

Nagyon jó a cikk.Én is nyugdíjas vagyok és az az érzésem,hogy a politika eléri (elérte),hogy a nyugdíjasok ellen hangolják a fiatalokat.

Iván László jobban tenné,ha meg sem szólalna,mert több esetben hülyeségeket beszélt.
Szerintem az NDC rendszerről nem is hallott,vagy szándékosan értelmezi félre.

mamamama 2010.01.26. 22:32:43

@mamamama: a kis nyám-nyila Cser-Palovics detto.

törppapa 2010.01.26. 22:38:02

Kedves kommentelők! 8 év katasztrofális gazdaságpolitikája,a 8 év alatt sokszorosára duzzadt adósság állomány (ráadásul minden látszat nélkül) nem volt elég, hogy kinyíljon a szemetek? Úristen, ennyi beszűkült agyú emberrel hová jut ez a szerencsétlen ország? A Fidesz alatt a visegrádi négyek éllovasai voltunk! Most? Már a szlovákok is röhögnek rajtunk!

demagofób 2010.01.26. 22:52:38

@törppapa: Itt nem arról van szó, hogy a Fidesz, hogy kormányoz, hanem arról, hogy a pártok, hogy kampányolnak.
Arról, hogy fognak kormányozni semmilyen információnk nincs.
Ettől függetlenül valszeg a én is fidesz szavazó leszek...

dukeekud 2010.01.26. 22:52:49

Csinálhat,mondhat az mszp barmit.

Ha holnaptól az mszp 1 millióra emelné a nyugdíjat,és mindenki fizetését kiegészítené nettó egy millióra,akkor is a fideszre szavaznék.Mert az ország nem eladó

Éljen a haza !!!
Éljen Orbán Viktor !!!

törppapa 2010.01.26. 22:59:09

@demagofób
Volt négy évük a referenciához. Csökkent az államadósság, és kormányváltáskor hagytak 300 milliárdot az államkasszában. (Igaz, ezt a szocik eleinte tagadták, aztán valaki "véletlenül" mégis csak rátalált a pénzügyminisztériumban...

Fricibá' 2010.01.26. 23:01:33

Gratulálok! Jól megírt cikk!!
Mehet a pénztárhoz...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.01.26. 23:19:53

@egyittlakó: most csak ökörködsz ugye?

vagy komolyan gondolod, ha a szakadék felé rohan egy autó, akkor azért az a felelős, aki az anyósülésen ül?

hát hol az a híres 80as iq???

elfelejtette 2010.01.26. 23:28:01

@egyittlakó: Igazad van. Az egesz orszag szepen nyugodtan ulne es mosolyogva tapsolna, legrosszabb esetben csovalna a fejet, ha az a felbujto Fidesz nem hergelne oket.

Egyebkent is kene meg hagyni a ballibet, kiserletezzen meg par evtizedet ezzel az orszaggal. hatha egyszer valami jot is kihoz belole. Ha megsem sikerul, az nyilvan az orszag hibaja.

Vilagbajnok ideologia nem? Megyek is voksolni az MSZP-re, a szakmaisagunk megkerdojelezhetetlen. Hisz ok a legregebbi part, ok mar csak tudjak, mitol doglik a legy.

egyittlakó (törölt) 2010.01.26. 23:57:27

@wmiki: Nem érted azt, amit írtam és a hasonlatod is nagyon rossz.

egyittlakó (törölt) 2010.01.27. 00:05:04

@elfelejtette: "Egyebkent is kene meg hagyni a ballibet, kiserletezzen meg par evtizedet ezzel az orszaggal."

Nem erről van szó, hanem a nyugdíjrendszerről és az ezzel kapcsolatos fideszes hazugságokról. Különben a "jobboldal" is éppen eleget kísérletezett a magyar hazával. Eredmény: két vesztes háború, az ország kétharmadának elvesztése, a magyar katonák értelmetlen feláldozása, 400 ezer magyar zsidó meggyilkoltatása és aztán a szovjet megszállás. Nem kell ám úgy beállítani a jobboldalt, mint a megváltást, mert azért itt nem mindenki hülye.

Goyo 2010.01.27. 00:05:20

@tölgyes: Kovács Erzsébet a legjobb tanárom volt a Közgázon. Erősen meglepne, ha bármelyik párthoz való kötődése erősebb lenne, mint a hivatástudata.

Goyo 2010.01.27. 00:15:35

@egyittlakó: Ez most komoly? Mert viccnek már durva.

egyittlakó (törölt) 2010.01.27. 00:18:42

@törppapa: "8 év katasztrofális gazdaságpolitikája,a 8 év alatt sokszorosára duzzadt adósság állomány (ráadásul minden látszat nélkül) nem volt elég, hogy kinyíljon a szemetek?"

Öreg, mit értesz te a gazdaságpolitikához? Láttál már katasztrofális gazdaságot? Én láttam, de nem itt és nem most. Ha érdemben akarsz vitatkozni, akkor előbb olvass el néhány cikket Bokros Lajostól és az sem árt, ha utánanézel annak, hogy mi az a nyugdíjpénztár. Mert amúgy csak a fidesz baloldali propagandáját nyomod, de az meg nem furcsa neked, hogy az emberek hülyére vásárolják magukat a nagy áruházakban, az autóktól már el sem férünk és a világválság ellenére nem 400 forint az euró. Na mindegy, nem érdekes, lökjed tovább...

egyittlakó (törölt) 2010.01.27. 00:20:50

@Goyo: Ki viccelt itt? Hány éves vagy, még nem tanultál történelmet?

Goyo 2010.01.27. 00:29:47

@egyittlakó: Jól van Pista bácsi, most már vegye be a gyógyszerét, és aludjon!

Hja, hogy ez már a múlt, a Lipótot is bezárták?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.01.27. 00:30:52

"Be kell ugyanakkor vallanom, az előbb tévedtem, az idézet utolsó két mondata is lehet igaz, nemcsak a legeleje."

ööö ... melyik két mondat konkrétan?

Marengoo 2010.01.27. 00:54:04

@egyittlakó: Szerintem az un. jobboldal háborúban, a baloldal viszont békeidőben!! vágta haza az országot. Az én olvasatomban: I.VH és Trianon hasonlítható a hidegháború + rendszerváltáshoz, ahol a magyar tulajdonban lévő gazdaság döntő többsége odalett.
Az un. baloldal a II.VH után keletre adta el az országot (kékcédulás választások, majd ami utána jött), a rendszerváltás után pedig nyugatra adta el az országot.

Kísérletezés: ami a XIX.sz. közepétől zajlik Magyarországon, az a nemzet önállósodási folyamata: törekedni rá, majd ténylegesen kikerülni a Habsburg korona alól (Trianon), saját sorból vezetőt keresni, amit mondjuk a szovjet rendszer megakasztott, de senki nem ígérte, hogy az út sima lesz. Mert akit meg lehet szállni, azt meg fogják, akit ki lehet használni, azt ki fogják, stb.

Marengoo 2010.01.27. 01:26:34

@egyittlakó: az állam minden évben deficites költségvetést csinál, és ezt normálisnak tartja; a külker. egyenleg csak az elmúlt egy évben billent pozitívba, az emberek a fogyasztásuk érdekében adósodnak el.
Ez a mostani válság a kevésbé érinti a termelésre beállt országokat, jobban érinti a fogyasztásra szakosodott országokat, s legjobban a hitelből fogyasztó országokat.
Mondjuk ez a válság nyilván nem a világvége.

ujbudai polgár 2010.01.27. 01:51:02

Egy kis töri:
A jobboldal nem a háborúkban tette tönkre az országot, hanem a jobboldal vitte bele mindkét esetben, ja és mindig rossz oldalon!!! Ugyanis ha a második Világháborúban a győztesek oldalán vagyunk, nem terjedhetett volna ki ránk a szovjet érdekövezet. Így, bár ez demagógia, a kommunizmusért is a jobboldal tehető felelőssé... Mindenesetre elgondolkoznék ezen...

gitáros 2010.01.27. 02:07:35

@wmiki:
Persze, hogy szar a hasonlatod.

Tudsz vezetni? Mondjuk, igen.

Akkor is, ha az anyósülésről egész úton megállás nélkül basztatnak, fikáznak és ott tesznek neked keresztbe, ahol csak lehet?

Ha érted, mire gondolok. De nem hiszem, mert buta vagy.

pír 2010.01.27. 02:23:01

"@egyittlakó: Láttál már katasztrofális gazdaságot? Én láttam, de nem itt és nem most."

Remélem nem te hoztad magaddal ezt a nagy szart országunkba utazásaidból?

Bokrost pedig még tanulmányozd egy kicsit, mert ő már a demokratizmus oltárán elvérzett.

pír 2010.01.27. 02:37:26

"@sanyi82:
sanyi82 2010.01.27. 01:51:02
Egy kis töri:
A jobboldal nem a háborúkban tette tönkre az országot, hanem a jobboldal vitte bele mindkét esetben, ja és mindig rossz oldalon!!! Ugyanis ha a második Világháborúban a győztesek oldalán vagyunk, nem terjedhetett volna ki ránk a szovjet érdekövezet. Így, bár ez demagógia, a kommunizmusért is a jobboldal tehető felelőssé... Mindenesetre elgondolkoznék ezen..."

Sanyikám tényleg vegyél töriórát,mert neked fingod sincs... azIv.háborúba a Habsburg Monarchia államgépezete vitte az országunkat, aztán a Tanácsköztársaság még dobott rajta.
A II.v.háborúban pedig a lengyelek, csehek is a nyerő oldalon álltak, sőt a románok is kiugrottak és ugye 45 évig az amerikai imperializmust építették csak bennünket vettek palira, hogy ők szocialisták.

Hadrianuska 2010.01.27. 06:08:38

@törppapa:

Hagyjuk a Visegrádi négyeket,Orbán csak királyosdit akart játszani, meg elevenítve a visegrádi várban látható panoptikumot.
Egyébként Szlovákia rossz példa, mert ahhoz, hogy ide jussanak, eltörölték szinte a teljes szociális védőhálót és nyugdíjasaik szó szerint évekig éheztek! Ezt akarják? Szerintem "Caesar cos II Orb Vik" -től megkapják, csak szavazzanak a Fiatal Identitászavaros Debilek Szervezetére

nehülyéskedj 2010.01.27. 06:53:58

Nekem az is kérdés, hogy a bolsik az uralkodásuk hosszú ieje alatt, miért nem tudtak kihozni egy normális nyugdíjtörvényt? Miért most (és minden választás előtt) ígérnek fűt-fát nyolc (meg amennyi még előtte)év uralom után, miért nem cselekedtek. Feles törvény megtehették volna. Tehetségetelen nímandok? Vagy mi az ok?

nehülyéskedj 2010.01.27. 06:56:32

@Hadrianuska: Rokonaim élnek a Felvidéken. Nyugdíjasok is. Mit hazudozol te itt össze-vissza, hogy éheztek? A szocietas bögréjére hajtasz? Mindegy az igazság, csak szerepeljetek és akkor esetleg még esernyőt is kaphattok?

nyg 2010.01.27. 07:09:33

Vissza a kályhához. Ebben az ügyben az MSZP kezdett bele egy piszkos játszmába. Olyasmikkel kezdtek el kampányolni, amit Varga sohasem mondott. Ilyenkor mit lehet tenni? Tiltakozni, védekezni, unalmas szakmai magyarázatokat adni, vagy a támadó érveket visszaforgatni, hasonlókkal semlegesíteni, úgy, hogy azt a peremen is megértsék? Na melyik a hatásosabb?

hááááát 2010.01.27. 07:42:19

A FIDESZ meg akarja nyerni ezt a választást?Az értelmiség elött eláztatja magát,a nyugdijasokkal sose volt jó a viszonya,a kis embereknek meg mindegy csak ne az MSZP.Komolyan mondom most lehet változtatni azon a 386 emberen.Bár:LMP passz.Jobbik inkább ne.Mi lesz itt?Valaki mondja mán meg!!!!!!

eszkep 2010.01.27. 07:46:59

Látom, a buta szoci szavazók jól elbannak ezen a teljesen értelmetlen poszton.

"Miért hazudja a Fidesz a nyugdíjról mindig ugyanazt?"

Azért, mert az MSZP ugyanezt hazudja szintén, a FIDESZ pedig lépést akar tartani parasztvakításban a szocikkal, akik még a választásokig számottevő politikai tényezőnek számítanak.

Erdőtársulás 2010.01.27. 07:48:42

Én a magam részéről nagyon szépen köszönöm a postot neked Dr. Justice. Némileg egyenesbe hozza a dolgokat az én kis fejemben. Mert hiába vagyok közgazdász és kicsit szociológus, ez a terep meglehetősen ismeretlen számomra.

Viszont sajnálattal olvasom a kommenteket. Úgy tűnik nem csak a 10 millió politológus de a 10 millió nyudíjrendszer-szakértő országában élünk. Ami azért is furcsa, mert a világ más tájain egy ilyen szakértőt sem lehet találni, hiszen a generációs adósságszerkezet problémakörére még sehol sem találták meg a végleges (vagy csak akár tartósnak nevezhető) megoldást.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.01.27. 07:51:25

@gitáros: ha rossz a hasonlatom, akkor miért próbálsz magyarázni vele?

mert buta vagy?

ha tudok vezetni, és zavar, hogy állandóan belemagyaráznak, és emiatt szakadék felé tart a jármű, akkor átadom a kormányt

nem mást hibáztatok
nem olyan bonyolult ez...

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.01.27. 07:59:23

@gray: Azért azt le kellene írni egy ilyen kijelentés után, hogy miért is jaj nekünk. Szerintem semmivel nem lesz rosszabb ezektől, mint azoktól, s jobb sem.

Senki sem okolja a nyugdíjasokat, de az tény, hogy a nyugdíjrendszer, ha így marad, akkor csődbe megyünk, mert fogynak a befizetők. Ha ezt mondom, nem a nyugdíjasok ellen beszélek - hiszen én is leszek nyugdíjas és a felmenőim többsége is az - hanem egy racionális nyugdíjrendszer kialakításáért. Ennek ellenkezőjét állítani minimum csúsztatás, de méginkább demagógia.

A posztnak pedig tökéletesen igaza van: valóban tök undorító minden kampányidőszakban a nyugdíjas-kártya kijátszása! Egyik oldal sem mond igazat, mind a maga hasznára ferdíti a többi hazugságát, s mind megpróbál erre a széles és - bocs de - demagógiára fogékony szavazóbázisra kacsingatni.
El is érik a céljukat: "Nem tudom, elmegyek-e szavazni, de ha igen, akkor csak a viktorió ellen szavazok."
Tehát akkor konkrétan miért is jaj nekünk?

wagabound 2010.01.27. 08:05:29

Erdőtársulás: ahogy mondani szokás a fórumokon, nálad a pont.

wagabound 2010.01.27. 08:10:42

csongorbela: "s mind megpróbál erre a széles és - bocs de - demagógiára fogékony szavazóbázisra kacsingatni."

Te is bocs, de a demagógia ebben az országban nem csak a nyugdíjasok széles szavazóbázisára jellemző. Olvasd végig például az itteni kommenteket....

Doryyka 2010.01.27. 08:13:08

Orsós Viktor eccer már elszólta magát a nyuggerekkel kapcsolatban, az Urániában, sajna nem emléxem, mikor. Innentől...
eszkép: Látom, a buta fityisz szavazók idejöttek buta szocizni... Jön még kutyára dér, csak legyen Orsós a miniszterelnök megint... Vajon ők mennyit lopnak majd?

nehülyéskedj 2010.01.27. 08:18:14

@Doryyka: Te fajgyűlölő, de baloldali vagy? Érdekes kombináció.

Butuska 2010.01.27. 08:23:56

@wmiki: na azt megnézném, amikor vezetés közben csak mert az anyósülésről belepofáznak a vezetésedbe te fogod, leakasztod a kormányt és átadod a melletted ülőnek, hogy "oké, ha ennyire tudod, vezess te". Pontosabban inkább nem lennék a közeledben se, mert a végkifejlet borítékolható, és az is biztos, hogy több, az ügyben ártatlan ember látja kárát az egésznek, mint amennyi elviselhető. Ja igen: aki ilyen szituban átadja a kormányt csak azért, mert zavarja a mellette ücsörgő folyamatos és idegesítő beleugatása a vezetésbe az azért teszi meg, hogy utánna azt mondhassa: "tessék, én átadtam a kormányt, mégis a szakadékba mentünk!" Épelméjű vezető megpróbálja inkább elkerülni a bajt, és nem a másikra hárítani a felelőséget. Igaz, ilyet itthon ritkán látni, sajna :(

Doryyka 2010.01.27. 08:40:36

@nehülyéskedj: miért lennék fajgyűlölő, mert Viktorban felismerem az Orsós vért? Nem vagyok. És baloldali se. Mindkét oldalt q utálom. Kár, hogy jobb nincs, csak ebből lehet választani. Már ha elmegyek.

Rob67 2010.01.27. 08:42:42

@gray: Na ezzel egyet tudok érteni!!
Milyen jogon kap egy szervezet irdatlan állami pénzeket, ahhoz hogy a tagjai munkát tudjanak vállalni? Mert erről van szó.
Arra kapják a pénzt hogy elkészíthessék négyévente a munkatervüket.
Utána felveszik évekig a számlamentes (?????) költségtérítést, amiért az APEH bármely állampolgárt azonnali börtönre ítéltetné.
És a végén pedig a végkielégítés, határozott idejű munkaszerződésre???
A teljes bejutási/foglalkoztatási rendszerük ellenmond a józan észnek, az általános választói elvárásoknak és minden hatályos törvénynek. Persze ez utóbbi esetében csak a választókra érvényes törvényekkel...
Ez szomorú.
Kidobni mindet, új rendszert.
Rablóbanda egytől egyig.
8 év alatt csak akkor volt egyetértés a parlamentben amikor a számlamenteséget és a fizetésemeléseket szavazták meg.

Gera 2010.01.27. 08:47:00

Hihetetlen, mennyi idiótával vagyunk összezárva ebben az országban. Normális dolog az, hogy egy párt ténykedését nem lehet kritizálni, mert rögtön jön egy csomó agyatlan zombi és leugat anélkül, hogy érdekelné vagy értené, hogy miről van szó? Igen, én a fideszre fogok szavazni, mert a szocik elbasztak mindent, amit lehetett, de ettől még kurvára nem tetszik, amikor a fidesz össze-vissza hazudozik a félhülye megmondódemberein keresztül. Vegyük már észre, hogy a saját oldali kritika szinte teljes hiánya vezet oda, hogy egy kormány bármilyen hülyeséget megcsinálhat, mert mindig találnak egymillió embert, aki lelkesen tapsol a legnagyobb baromságnak is.

Shirkan8 2010.01.27. 08:53:45

Lehet, hogy már valaki megelőzött.... de hátha

Kedves(?) Zugfirkász!

Esetleg írhatnál egyet a következő címmel.
"Miért hazudja az MSZP a nyugdíjról mindig ugyanazt?"

Esetleg néhány további téma:
- Miért hegyezi ki a kampányát az MSZP a gyűlöletre?
- Miért tette tönkre az országot az MSZP-SZDSZ?
- Miért van előzetesben egyre több MSZP-s, SZDSZ-s?
stbstbstb

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.01.27. 08:57:31

@Shirkan8: kár, hogy csak a címet betűzgetted ki, olvass tovább (ha gyakorolsz, idővel gyorsabban fog menni), különös tekintettel a belinkelt írásokra

nyg 2010.01.27. 09:02:03

@Shirkan8: Egyetértek, ugyanis most úgy festette le zugfirkász az ügyet, mintha ez a nyugdíjas trutymó a fidesz bűne lenne. Ki kezdte ezt az egész őrületet a 70 éves korhatárral, meg a 20-30 százalékos nyugdíjeséssel?

beszélő 2010.01.27. 09:11:47

@is: Ha kedves kommentező modernizációnak nevezi azokat a megszorításokat, amelyek a nagycsaládosokat, a nyugdíjasokat, az alacsony jövedelműeket érintik elsősorban akkor finoman szólva a modernizációt a saját szájaíze szerint értelmezi.
Mert elsősorban a tehetősebbeket kell adóval megcsapolni, hogy senki ne vihessen haza havonta nettó 1,5 millió Ft-nál többet, vissza lehet hozni az ebadót, meg lehet adóztatni az ingatlanok közül az üzleti hasznot hozó, jövedelmet jelentő irodát, raktárt, stb.
De békén kellene hagyni, a 65 év felettiek ingyenes utazását a helyközi viszonylatokban, mert a kormány minden ígérete ellenére a kevés 65 évet megért nyugdíjasokat un. regisztrációs jeggyel akarja fizetésre kényszeríteni.
Ezek mindig hazudtak, csaltak, loptak.

Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2010.01.27. 10:03:36

Cserpalkó egy rakás nulla, egy kisebbségi komplexuszos balfácán.
Pedig én Fidesz szavazó vagyok.

Lucernaböde 2010.01.27. 11:00:01

Szerintem olyan mértékben nevetséges a poszt, hogy hánynék ha répát ettem volna borsóval. Röhejes és szánalmas, hogy ilyen 8 év és szinte a teljes MSZP ifjúsági tagozat börtönbe kerülése, az államadósság meg két és félszerezése után még mindig születnek ilyen posztok. És ez a csóka beszél bértollnokoskodásról ? Pedig vagy bértollnok ő maga vagy gyengeelméjű.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.01.27. 11:20:59

@Lucernaböde: és olvasni tudsz-e? hol írtam bármit is a szocik kormányzásának eredményeiről? hol van szó szerinted az államadósságról, vagy akármiről az elmúlt 8 évből? Mi a kurva életért lenne az egésznek, amit leírsz (és vedd észre, egy pillanatig sem vitatkozom a tartalmával) bármi közvetlen köze a poszt témájához? egy szabadon elérhető és elolvasható (neked nem ajánlom, néhol bonyolultan fogalmaznak benne) nyugdíjelméleti tanulmányról elhangzott explicit hazugságokról van szó. a te oldaladat nem lehet kritizálni, ugye? ha a csökött kis agyaddal képes lennél az idoljaid mögül egy picit is kilátni, akkor észrevennéd, hogy ugyanúgy ekézem mindkét oldalt, amikor hazudik és/vagy demagóg. Erre egyébként alaposan adnak lehetőséget a te isteneid és a másik oldal istenei is.

Erdőtársulás 2010.01.27. 11:33:46

@Dr. Justice: Ne idegesítsd fel magadat, nem tudsz olyat mondani, ami nevelő hatással lehet, ezt a figurát már örökre elkefélték a szülei, pedagógusai, környezete...
Írj csak annyit neki, hogy "idióta!".
:-D

Lucernaböde 2010.01.27. 11:46:36

@Dr. Justice: Nincsenek idoljaim. Ezt szögezzük le elsőként. Másodszor: az arányokban tévedsz: egyértelmű - erre utaltam elmeállapotod megkérdősjelezése kapcsán -, hogy a baloldal SOKKAL több okot adott a kritikára mint a jobboldal. (Nagyon finoman fogalmaztam.)Konkrétan a baloldal 8 év alatt tönkretette a kilátásainkat. Egy jól teljesítő országból nyomorult adósságszolgát gyártott. Szóval, amellett, hogy van mit kritizálni a Fideszen valahogy mégiscsak az a helyzet, hogy kivont karddal az almatolvaj rettenetes bűnét nagyobbra taksálod mint a többszörös gyilkos bűnét. Ebben az aránytalanságban fogant fogyatékosságod az ami ingerlő egy normális ember számára. Másrészt az a véleményem, hogy miután az MSZP ORBITÁLIS, soha nem látott, szervezett hazudozással TUDTA CSAK megnyerni a 2006-os választásokat, majd ennek eredménye az ország fiskális, morális ellehetetlenítése és kiszolgáltatottságának drasztikus növelése volt, ha a Fidesz netán füllent - vagy ha tetszik hazudik - akkor az előzmények ismeretében azt mondom: tegye. Ha ez az ára, hogy a BIZONYÍTOTTAN ROHADÉK bandát csak így lehet elintézni, akkor csak tegye. Nem akarok még egy kormányt olyat, amely 20 milliárdot ad a Hankoknak egy milliárdos ingatlanpanama okán ahelyett, hogy ezt a magyar KKV szektor fejlesztésére szánta volna, amely szektor egyébként a foglalkoztatottság 70 %-át adja, a GDP-nek pedig a töredékét. Ha ez utóbbi szektor fejlődött volna akkor nem állt volna le a gazdaság konjunktúrában és tízezrekkel több munkahely lehetne mint ma. Ez jótékony hatással lett volna a kozponti büdzsére - na mindegy nem folytatom, lehet úgy sem megy át a gyűlöletfátyolon amely kötelező attribútumként az arcod előtt lebeg. A Hankok csak egy példa volt a gazdasági stratégiátlanságból. Hozhatnáma példákat a BKV-ról, Zuslagról, de minek ? Ha eddig - értsd: olyan 8 év alatt amiből a hülyének is tanulnia kellett volna - nem nem át neked amit feszegetni próbálok és az arányos gondolkodást és ítéletalkotást mint az értelem minimális ismérvét hírből sem ismered, akkor minek ?

Erdőtársulás 2010.01.27. 11:51:13

@Dr. Justice: :-DDDD
Na jót röhögtem ezen, és elmentem ebédelni. Jó étvágyat, és még több türelmet!

Lucernaböde 2010.01.27. 12:15:34

@Erdőtársulás: Oh, hát persze ! Én vagyok az idióta, nem te, aki azt sem tudja, hogy a Fidesz 2002-ig 52 %-ra nyomta le az államadósság GDP arányos értékét, míg 2002-től ez az érték mára 80 %-ra emelkedett, de még a válság előtt is 70 % közelébe vitte a "szakértő" kormány. Oh, persze, én vagyok az idióta, aki valahogy nem tudok nem tudomást venni a brutális korrupcióról, amely az elmúlt 8 évben felemésztette a központi budzsé jelentékeny részét, Zuslágostul, BKV-stul és még nagyon sok "esetestül", amelyeket most itt nem sorolnék, de te - aki köztudomásúan nem vagy idióta - bizonyára ismered mindet. Oh, persze, hiszen én lehetek az idióta, hiszen tudom, hogy 98-ban az Orbán kormány első dolga volt, hogy szakított az IMF-el - ennek köszönhető volt részben az adósság kedvező alakulása - és a magyar érdeket szem előtt tartva próbált valamit kihozni a magyar gazdaságból, és igen, én vagyok az idióta - nem pedig te - aki szemtanúja voltam annak, hogy az elmúlt 4 évben konkrétan kettő alkalommal kerültünk csődközelbe, a második alkalommal pedig Ferenc testvérnek egy lehetősége maradt: rohanni az IMF-hez és az EU-hoz kölcsönért, mert a magya állampapírok kereskedése egyszerűen leállt. Igen, én vagyok a hülye, aki tudom, hogy a régióban mi adtuk a legnagyobb kamatprémiumot a hitelezőinknek, amellyel - legalábbis szerintünk, idióták szerint - a pénzügyi piacok az országkockázatot és a hiteltelenséget (esetünkben) árazzák be és a megemelt kamatok miatt mindannyiunknak nagyobb áldozatot kell hozni. S igen, én vagyok az idióta aki tudom, hogy mindez egy elbaltázott gazdaság politika ill. gazdasági politika-nélküliség eredménye. Ó, igen, én vagyok az idióta, aki tudom, hogy nem Orbán lopta el a 4 -es metrót a budapestiektől, hanem a 98-as költségvetésben már Hornnék mikronméretűre csökkentették a rá szánt komrányzati pénzeket, Orbán pedig nagyon felelősen nem adott rá 600 milliárdot - ahol éppen most tart az eredetileg 300 milliárdos költségvetésűre tervezett és a főpolgármester gondoskodó kezei alatt megapénznyelővé változtatott metró építése. Igen, bizonyára én vagyok az idióta, aki évekig hallgattam, hogy a 4-es metrót orbán Viktor elrabolta, elkobozta a budapestiektől és lám, csodálkozom, hogy 8 éves MSZP-SZDSZ rezsim után, a 8. év végén a 4-es metró még mindig nem üzemel. Ó, persze, én vagyok az idióta, aki végignéztem a kormányzati negyed monstre tervének kapcsán Ferenc testvér minden fontos rezdülését és azt tapasztaltam, hogy nem hogy nem lett kormánynegyed, de még be is buktunk vagy 10 milliárdot, mi mindannyian, még te is, aki pedig nem is vagy idióta. Igen, én lehet idoóta mégiscsak, aki láttam, hogy Veres főpénzügyér egyszerűen nem adta oda 1 évig a gazdák EU-s pénzét, merthogy - utóbb kiderült - a már akkor romokheverő költségvetés háztömbnyi lyukait tömködték be az "ezer apró trükk" részeként. S bizony, én lehetek idióta, aki annak is tanúja voltam és idiótaságomban mélységesen elítélem, hogy ugyanezen pénzügyér a vállalkozók ÁFÁ-ját is visszatartotta tekintélyes ideig, elindítva ezzel az amúgy sem feltőkésítettségükről ismert vállakozók körtartozását Ó, Istenem, mennyi mindent sorolhatnék még napestig ha volna időm és nem kellene folytatnom a munkám, ami mind mind azt bizonyítaná, hogy én vagyok az idióta, véletlenül sem te. Piha !

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.01.27. 12:17:21

@Lucernaböde: igyál valami erőset, hátha jobb lesz

Lucernaböde 2010.01.27. 12:29:26

@Dr. Justice: Nem szoktam inni. Nem szeretem az alkoholt. Nagyon ritkán egy kis bor, max félpohár. Mellesleg, ha érvnek szántad amit írtál, akkor szegényesre sikerült.

Lucernaböde 2010.01.27. 12:30:32

@Dr. Justice: Lehet amiatt van nézetkülönbségünk mert te egy zugfirkász vagy én meg nem.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.01.27. 12:42:15

@Lucernaböde: nem érv, mert nem vitatkozom veled, nincs nézetkülönbségünk.

Hadrianuska 2010.01.27. 14:07:59

@nehülyéskedj: Tiszteltetem a rokonaid! Biztos nem a keleti végeken laknak.. Ritkán szereplek, nem ez a vágy hajtott és számtalan ismerősöm él kint, most, az euro zónában sem fényesen.

Hadrianuska 2010.01.27. 14:14:41

Mindenki arról regél, hogy mennyi mindent elloptak a szocik az elmúlt nyolc évben. Írja már meg valaki legyen szíves, hogy az elmúlt nyolc évben hány fideszes képviselő lett szegényebb, hány ment tönkre közülük azon kívül, hogy szíííjgyártó petikének vissza kellett adnia az ingyen audit? Szerintem egy sem érezte meg az elmúlt 8-at. Pedig ellenzékből ez sem semmi.

Lucernaböde 2010.01.27. 14:43:14

@Hadrianuska: Ez aztán az érv ! Azért mert nem lett szegényebb egy fideszes sem - persze ezt csak sejtjük, bizonyítékunk egy szál se, de azért szilárd axiómának vesszük - ezért nyilván a Fidesz lopott ellenzékből. És szerinted egy sem érezte meg. Hát ha "szerinted" akkor biztos úgy van. Ja. Persze, tudom, én vagyok az idióta, hogyne. Tömény hülyeséget okád minden balos.

Lucernaböde 2010.01.27. 14:46:32

@Hadrianuska: Te nagyon okos, miről regéljünk szerinted, ha 8 év alatt bizonyítottan szétloptak mindent ? Ha eljárások tömkelege emlékeztet minket erre nap mint nap ? Mivel kéne foglalkoznunk ? Azzal, hogy szerinted a fideszesek közül senki nem húzta meg a nadrágszíját ? Ez szerinted épkézláb érv egy 8 éve tartó lopás, csalás és elkúrássorozatra ?

Erdőtársulás 2010.01.27. 15:11:06

@Lucernaböde: :-D
Neeeem, nem ezért vagy idiótának aposztrofálható. Hanem azért, mert valaki leírta, hogy:
"Cser-Palkovics András hazudott."
Erre te elmebetegnek nevezed és felsorolsz egyik oldalról minden fehéret, másikól meg minden feketét.
Ha most valaki ezt valaki hozzád hasonlóan fordítva teszi meg, leírja innen a feketét, onnan a fehéret, akkor nem fog csökkeni a felháborodásod. Pedig az lenne az érdeked, mert
1 ilyen hozzászólás legalább 1 hónapot csökkent a várható élettartamodon.
Hát érdeked neked így felidegesíteni magadat?

nehülyéskedj 2010.01.27. 16:31:19

@Hadrianuska: Nagymihály jó lesz? Hazudós.

nehülyéskedj 2010.01.27. 16:33:38

@nehülyéskedj: Ja, persze nem cigányok. Mert azoktól valóban nagyrészt megvonták az ingyentámogatást. Az én rokonaim soha nem kértek támogtást senkitől. A cigányoktól meg itt is meg kéne vonni.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.01.27. 22:09:34

@wagabound: Nem állítottam, hogy csk rájuk jellemző, sőt azt sem, hogy rájuk jellemző. Azt írtam, hogy "demagógiára fogékony".
Egy jó részük minden kampányidőszakban elhiszi a legnyilvánvalóbb hazugságot, demagógiát és nyomja a gombot, ha kap egy plusz x ezres ígéretet.

teknős 2010.01.28. 11:21:47

Zugfirkász!

A fidesz csak ugyanazt csinálja, amit te.

Már a nyugdíjalapok privatizációjánál leírtam, csak te sem az érvek mentén, hanem sokkal inkább a fidesz lejáratásának mentén szeded össze a tényeket, hogy valóban jogilag nem privatizációról van szó, de GYAKORLATILAG nagyon is arról van szó. A kormány kápéért el akarja adni a nyugdíjalapokat multinacionális cégeknek.

Jellemző, hoigy Szollár még erre az egyszerű csúsztatásra sem képes, te meg roppant büszke vagy rá, hogy az a bunkó bohóc tőled lopott csúsztatást.

Egyébként mit szólsz az érvhez: mivel vannak olyanok, akik nem élnek a szavazati jogukkal, ezért vegyük el a szavazati jogodat és agyjuk el olyannak, akiket majd mi eldöntünk.

Semmivel sem jobb érvelés, mint a tiéd, a másik blogon.

Emeszpés zugfirkász!

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.01.28. 14:14:59

@teknős: előbb-utóbb érdemes lenne kihúzni a fejedet a seggedből, és elgondolkozni azon, hogy például az OTP (helyettesítsd be nyugodtan bármelyik másik pénzügyi csoportot) Magánnyugdíjpénztárnak vajon ki nyújt vagyonkezelést? Az OTP. Ki a letétkezelő? Az OTP. Ki végzi az adminisztrációját? Az OTP. Ki keres ezen szolgáltatások ellenértékeként pénzt? Az OTP. Nem az állambácsi, nem valami állami szervezet, hanem egy magáncég. Mert a pénztár színtisztán a magánszféra része, nemcsak jogilag, hanem gyakorlatilag sem lehet privatizálni. Betűzd velem:p-i-a-c-g-a-z-d-a-s-á-g.

Ez idáig rendben is van egyébként, szolgáltatásért ellenérték jár. De ki tesz le szavatoló tőkét a pénztár mögé, hogy a tagok biztosan, minden körülmények között azt a pénzügyi szolgáltatást kapják, ami jár? Senki. Mert nincs tulajdonos, akit erre lehetne kötelezni. Na ettől rossz a pénztárforma. És nem "kápéért adják el az emberek vagyonát", ha ellenértékkel történik a beolvadás, azt a pénztártagok kaphatnák meg. Egyébként ha bankszámlára teszed a pénzed, akkor szerinted lenyúlta a bank?

Nem várom, hogy ezeket az összefüggéseket megértsd, azzal is elégedett lennék, ha csak megpróbálnád.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.01.28. 14:28:52

@teknős: + egy apróság: ez egyáltalán nem pártpolitikai kérdés, viszont komolyan elkeserítő, hogy sértésnek szánva képes vagy egy politikai párt nevét leírni, akármelyikét is. Képzeld, a másik lövészárokban is vannak hasonló idióták, akik ugyanilyen gyűlölettel tudnak rám sziszegni, hogy "fidessszes", mint hogy te "emeszpézel", amikor az idoljaikat kritizálom. Lehet, inkább össze kellene barátkoznotok, együtt beiratkozni valahová, ahol felszámolják a funkcionális analfabetizmusotokat, és adnak valami megoldást erre a beteges lelki és szellemi függésre, amivel gerinctelen és semmihez nem értő majmokhoz (csak hogy értsd: politikusok, az összes) viszonyultok.

teknős 2010.01.28. 15:42:12

@Dr. Justice: Lassan kérdezem, hátha megérted: Vajon miért akart a kormány ezekért az alapokért pénzt kapni?

Szerinted, akinek az agya nem a seggében van, hogy nevezik azt, amikor az állam nevében eljáró kormány odaad egy tulajdonjogot és cserébe pénzt kap?

Hirdesd magadról büszkén a bunkó Szollár átvette a fenomenális csúsztatásodat, nem is bögrét, de köcsögöt érdemelsz a societastól.

teknős 2010.01.28. 15:46:04

@Dr. Justice: Mi van találatot kaptál?

Engem speciel nem érdekel, hogy mit gondolsz rólam. Csak egy süket kis emeszpés vagy.

teknős 2010.01.28. 16:00:10

@Dr. Justice: Azért még megkérdezem: szerinted az új TULAJDONOS, aki ugye te magad írod, fizet a tulajdonjogáért (emlékeim szerint az államnak és nem a pénztártagoknak) vajon nem a befizetett járulékokból fogja képezni a nyereségét?
Tehát az eddigi működési költségeken túl ezt is ki kell termelnie a befizetőnek.
Ami nem az érdeke. Ne gyere azzal, hogy az állam rossz tulajdonos, mert ez is ócska és lejáratott csúsztatás.

Ebben is végig mellébeszélsz.

A bankszámlás ócska kis csúsztatásodról már meg sem emlékezem

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.01.28. 17:25:58

@teknős: nem a befizetett járulékokból fogja fedezni, hanem ugyanabból, amiből eddig: letétkezelési díj, adminisztrációs-működési díj, vagyonkezelési díj. A befizetett járulék (amit egyébként tagdíjnak hívnak), csökkentve ezekkel a díjakkal, képezi a megtakarítását az ügyfélnek. Ez le van írva a törvénybe.

A kormány sem kapott volna pénzt az alapokért, hogyan kapott volna? Honnan veszed ezt? Nem állami alapokról beszélünk, az állam nem adott volna el semmit senkinek.

karatekutya 2010.01.29. 14:04:05

@teknős: Hát ha az állam nem rossz tulajdonos, akkor nosza államosítsunk mindent.
Az államnak nincs jól működő tulajdonosi érdekérvényesítése, túlszabályozott, a működése brutál lassú és óriási az apparátusa. Ezt már kb. Max Weber is kitalálta, amikor megfogalmazta a bürokráciát. Állami vízfej, packázás, verseny teljes hiánya.
De nem kell az államig elmenni ahhoz, hogy egy nagy méretű szervezet problémái kiderüljenek. A nagy multik pont ezért hoznak létre "spin-off" cégeket. A reálisan gondolkodó multicég menedzserek tisztában vannak vele, hogy innovatív, piaci változásokra gyors reakcióidejű csapatot, pl. egy új stratégiai irány megvalósítására nem a nagyvállalaton belül kell létrehozni, mert ennek a csapatnak a működését azonnal megöli a nagyobb szervezet lassúsága, túlszabályozottsága.

karatekutya 2010.01.29. 14:12:58

@teknős: Én jelenleg magánnyugdíjpénztári, egészség-pénztári és biztosítós tag is vagyok.
Rossz hírem van, ez a díj most is létezik, úgy hívják működési költség. És mivel egyetlen jól ábrázolható számról van szó (3-15%) ezért a biztosítók, pénztárak közötti versenyt eléggé egyértelművé teszi. Ha nem teccik, hogy túl drága a biztosítód, átmész másikhoz.
Pont ebből az okból paráznak a sima egészségpénztárak, mert azoknak hagyományosan 8% feletti a működési költségük (szaktudás hiánya, szigorú költségkezelés hiánya), miközben a nagy biztosítók ezt már rég kb. 3%-ra tolták le. Azaz 5%-kal több marad a júzernél.

karatekutya 2010.01.29. 14:18:20

@teknős: "emlékeim szerint az államnak és nem a pénztártagoknak"
Ha az internet-szolgáltatódat megvásárolja egy nagyobb internet-szolgáltató, akkor - ebből következően - neked kellene lóvét adni, ugye?

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.01.29. 16:31:10

@karatekutya: ez nem jó hasonlat, mert az internetszolgáltató biztosan nem a tulajdonod, de a pénztár egy apró részben jelenleg igen. Ez a tulajdon egyfelől a te pénzedre vonatkozik, ez nem sérült volna a másik rendszerben sem (oda viszed, ahová akarod), de más részről tulajdonos vagy a pénztárban, mint szervezetben is, mert az lényegében egy non-profit szövetkezet, ahol indirekt módon szavazatoddal befolyásolhatod a pénztár *egyes* döntéseit (lényegében a vezetők kinevezéséről szóló indirekt, küldötteken keresztüli szavazás az egyetlen).

teknős 2010.01.29. 17:09:55

@Dr. Justice: Szerintem meg "árverezni" akarta a tulajdonjogot. Aki a legtöbbet (feltételezve hogy nincs korupció, hahaha) fizeti neki, azé lett volna.

Azé lett volna a nyugdíjalap, aki a legtöbbet fizeti az államnak. Eladta volna és az árát szépen felélte volna.

Sehol sem hallottam és olvastam az általad említett technikáról, miszerint a befizető (volt) tagok kaptak volna valami többletpénzt a tulajdonjogukért cserébe. Ha végiggondolod, nem is lett volna igazságos a jövőben rendszerbe kerülő tagokkal szemben.

Megismétlem: az állam gyakorlatilag privatizálta volna a nyugdíjalapokat. Bár jogilag ésszerűbb lett volna államosításnak és azon nyombani privatizációnak nevezni a folyamatot.

teknős 2010.01.29. 17:11:48

@karatekutya: ócska vagy mint egy eszdéeszes. Néha gondolkodj is, nem ártalmas.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.01.29. 17:20:46

@teknős: "Azé lett volna a nyugdíjalap, aki a legtöbbet fizeti az államnak. Eladta volna és az árát szépen felélte volna."

Ezt ismételgetheted a végtelenségig, akkor sem igaz. Az egy dolog, hogy szerinted árverezni akarta, de erről nem született törvény, jogszabály, semmi. Értsd meg, hogy nem is árverezhette volna, hiszen nem az övé.

A tagoknak nyújtott ellenérték technikailag nem könnyű megoldás, korábban én is szkeptikusan írtam róla, és kicsit forradalmibb megoldást javasoltam (www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=5&i=123838), de a piaci szereplőkkel beszélgetve nem is tűnik annyira irreálisnak a dolog (a cikkben szereplő számításokat az átlépési valószínűséggel korrigálva néhány tízezer forint jön ki fejenként). Az új belépőket nem érintené (érintette volna) egyébként hátrányosan, hiszen ők nem vesztenek jogot, eleve az új rend szerint lépnek be.

teknős 2010.01.29. 17:21:31

@Dr. Justice: Nem tudom megmondani, hogy a befizetett tagdíj hány százaléka, de ma is levonásra kerül kezelési költség címen. Erről sem volt szó, hogy cserében ezt az adminisztrációra fordított százalékot megszüntetnék.

A nyereség ezen felül képződne.