HTML

zugfirkász

Egy kutyaütő webzsurnaliszta privát hülyeségei - már nem Amszterdamból.

Dr. Justice

09:30 | 01.21.

Ki nyer ma? - Nyugdíj és demagógia tíz percben

Elszabadult a nyugdíjpokol. Egyes vélemények szerint maga Varga Mihály engedte ki véletlenül a szellemet a palackból, hiába volt a parancs a lövészárokban, hogy „nem lövünk”, a pattanásig feszült helyzetben sajnos hangosan elfingta magát (aztán persze letagadta), és már nincs mit tenni, a túloldalról tévedésből érkező golyózáporra golyózáporral kell válaszolni, és viszont. Ahogy Török Gábor is írta, az összes oldal (akármennyi is legyen belőle pontosan, nehéz követni) valójában azt teszi, amit ilyenkor tennie kell. Felesleges megrökönyödni rajta.

A hülyeség azért mégiscsak csiklandozza a talpam. Eddig egyébként főként elméleti síkon, nehezen megfogható rendszerkérdéseken ment az adok-kapok, de Mesterházy Attila visszaemelt egy bátrat a korábbi tétekre, és belecsapott a legaljasabb játékok egyikébe: azt ígérünk az időseknek, amit csak akarunk, mert egy részük úgyis hamarabb elpatkol, minthogy számonkérje. Meg egyébként sem kerülnek oda.


Zeneajánló kampányfogyasztáshoz

Mesterházy ötletei egyfelől apró, manuális korrekciókat jelentenének az átmenetileg valamennyire ugyan befoltozgatott, de az idők végezetéig biztosan nem kitartó nyugdíjrendszerünkben. Egy picit belebabrálunk ide, méltányoskodunk oda, de modellváltás? Dehogy, az nem kell! Ezt már Keller László is elkurjantotta a fentebb említett kínos incidens kapcsán, szóval biztos így van. Az meg külön vicc, hogy a nyugdíjprémium rendszere melletti szilárd kitartásról beszél Mesterházy, ilyen címen ugyanis még egy nyamvadt fillért nem fizettek ki, és jó darabig nem is fognak, ahhoz ugyanis gazdasági növekedés kellene. Nem is olyan kicsi.

Félreértés ne essék, nem vagyok érzéketlen a házastársukat elvesztő, szegénységben élő idősekkel szemben, mert akkor nem tartanám a legundorítóbb praktikák egyikének az éppen az ő nyomorukat kihasználó demagógiát, a 75 ezer forintos „kegyeleti nyugdíjat”, ami nyilvánvalóan nem változtat alapvetően senkinek a helyzetén, viszont forintra pontosan igyekszik beárazni a legszerencsétlenebbek szavazatait. A méltányossági nyugdíjkassza szintén nyugdíjbőrbe bújtatott szociális támogatás, viszont lehet látványosan duplázgatni, mert azért nem olyan nagy. A rendszer meg ettől még szépen szétrohadhat, amit az elmúlt hónapokban korrigáltak rajta, azt egy mozdulattal el lehet cseszni.

Esszenciális demagógia az is, hogy az idősek ellen elkövetett bűncselekmények súlyosbító körülménynek számítsanak. Mintha eddig nem vették volna figyelembe, ha kiszolgáltatott idősek sérelmére történt a bűnözés (javítson ki, aki ért hozzá), meg mintha számítana az idős társadalom jóléte szempontjából. Nem baj, ha hülyeség, ha nem, jól hangzik, legalább gazdasági hatása nincs, most az is előny. Az „idősbarát” intézkedések közé azért sikerült egészen komikus vállalásokat is tenni. A lényeg: ne unatkozzanak a nyugdíjasok, addig sem panaszkodnak. Szóval lesznek nekik szóló programok a közmédiában (már ha lesz közmédia, ugye), meg 90 ezer ember kap üdülési csekket, hogy növeljék az időskori aktivitást (miért pont 90 ezer? mennyi üdülési csekket? hány forintot ér az ő szavazatuk?). Azaz ne üljenek csak úgy, egy helyben, mert Mesterházy szerint az aktivitás nem azt jelenti, hogy akár munkalehetőséget biztosítasz valakinek, hanem hogy felteszed a hévízi buszra (Hévízre menni persze nem rossz).

Tényleg nehéz lehet egyébként politikusnak lenni, mert még akár „szellemi redukcióra” (Török Gábor megfogalmazása) kényszerülhet egy olyan, máskülönben késsel-villával szépen étkező, szobatiszta és általában véve tündibündi ember is, mint Navracsics Tibor vagy Mesterházy Attila, ezért mindenkinek jobb lenne, ha inkább kizárólag emberi viselkedésre tökéletesen alkalmatlan politikusaink lennének, mert így nem okoz kognitív disszonanciát, hogy végtelenül hülyének mutatják magukat.


Vége az elsőnek? Itt a másik

Akárhogyis, elkeserítő amit látunk. Hiába van igaza Török Gábornak abban, hogy semmivel nem természetellenesebb az egész jelenség, mint amikor visszataszító kis kukacok másznak bele az almánkba, ez az élet rendje, a politikus csak szavazatmaximalizál, és amíg ez így sikerül neki, így csinálja. Mégiscsak rossz ezt nézni-hallgatni, és az sem világos ráadásul, hogy hogyan is lehetne ezért szavazóként „büntetni”, ha lényegében idiotizmus alapon lekartellezték a teljes politikai piacot, azaz minden párt egyformán hülye (lehet jönni, kedves bérkommentelők mindenhonnan). Mint ahogyan egyformán hülye volt az elmúlt évtizedekben is, szóval hosszú folyamat lesz, az biztos, ha egyáltlán sikerül eljutnunk abba az ideális állapotba, amiről Török Gábor is ír, amikor egy-egy nagy politikai erő számára már kellemetlen eredménnyel jár, ha nyilvánvalóan hazudik. Most még nagyon nem ez van, hanem, sőt.

18 komment · 1 trackback

Címkék: nyugdíj idióták államférfi portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://zugfirkasz.blog.hu/api/trackback/id/tr381689464

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért hazudja a Fidesz a nyugdíjról mindig ugyanazt? 2010.01.26. 17:55:35

Cser-Palkovics András hazudott. Felesleges finomkodni, mert így van. Nyilván az MSZP is csak akkor nem állít valótlant nyugdíj témában, amikor csöndben van (erről is írtam már - a bérkommentelők legyenek szívesek minden linkelt írást elolvasni, és nyel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S. Annyi 2010.01.21. 10:01:26

Nyugdíjasok!

mesterházy megígérte!
Kánaán!
Tiétek a világ!
Több lesz!
Jobb lesz!
Értetek!
Értitek?
A Fidesz nem!
Az MSZP igen!
Jobban jártok!
Járókerettel!
Lássatok!
Szemetekkel!
Gondolkodjatok!
Agyatokkal!
(ja nincs)
Ígéret, ígéret, ígéret!
Most akciós az ígéret!
Akár 32,23 százalékkal jobb lehet!
Önnek!
Hallgasson az MSZP-re!
Szavazzon a tollával!
Ne a szívével!

viragimado 2010.01.21. 10:36:26

Leszel te is nyugdíja, majd akkor meglátjuk, mennyire lesz nagy a szád! Én is leszek, és már előre látom nem lesz valami remek.
Nem a nyugdíj, és a nyugdíjas emberek okozzák a problémát, hanem az, hogy évtizedek óta szétlopják az országot, hogy nullára redukálták a gazdaságot, NEM biztosítanak munkát a dolgozni akaróknak, így nem is tudják büntetni a dolgozni nem akarókat, így nincs elég bevétele az államnak, amiből fizesse a nyugdíjakat.
Nem születik elég gyerek, mert mire, hová? Persze, hogy egyre lejebb és lejebb kerülünk. Emelnék a nyugdíjkorhatárt, mert nincs fiatal, aki dolgozzon, de közben munka sincs az idősebbeknek főleg. Ne azokra köpködjünk, akik csak az életkoruk révén vannak ebben a rétegben, de nem ők hozták a döntéseket. Talán gondolkodjunk inkább!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.01.21. 10:43:39

Megint csak a politikusok a hibásak? Nehogy má...
Ha nem ígérnek, veszítenek. Éljen a nép, a nép uralkodik.

Kánaán 2010.01.21. 10:49:33

Meg lehet nézni, hogy az új autókat kik vezetik, szegény nyugdíjasok, akiknek 75e-ből 3-4 millás kocsikra futja csak.. úússajnálomőket.

viragimado 2010.01.21. 10:51:14

Káánaán: hol látsz ilyet, és ha látsz honnan tudod, hogy ő vette?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.01.21. 10:58:32

Amúgy ne feledkezzünk meg az állami cégeknél dolgozókról is, őket is beetetik bármivel a politikusok (és megint ismétlem, ebben a politikusok csak felerészben bűnösek).
Szóval nyuggerekkel együtt olyan erő van itt, amit egy politikus se tud legyőzni.

bass.gitár 2010.01.21. 11:05:15

viragimado hol laksz? A lakótelepen élő nyugdíjasok lecsavarják a fűtésszabályozót, hogy ki tudják fizetni a számlát. Nem váltják ki a gyógyszereiket, mert a rezsi kifizetése után erre nem futja, a közgyógy igazolványt ez a kormány csaknem mindenkitől elszedte! Az ország nem csak Budapestből áll, és nem a vezető beosztásból nyugdíjba vonulókról. Vedd észre, hogy élnek. Megérted, miért örültek a karácsonykor szétosztott élelmiszercsomagnak /liszt, cukor, olaj, tea, citromlé/!

viragimado 2010.01.21. 11:10:15

@bass.gitár: ugyan azt mondjuk mind a ketten! Olvassál rendesen!! Nem is értem miért nekem írtad ezt!

bass.gitár 2010.01.21. 11:15:27

viragimadonak, bocs, igazad van.Kánaán volt a célzott!

phaidros 2010.01.21. 11:26:45

@viragimado: már találkoztunk nyugdíjasügyben. :)

Az a bajom az általad képviselt szemponttal, hogy szerintem a nyugdíjasok jóléte nem lehet elsődleges szempont a dolgozó és családnevelő rétegekkel szemben, s főleg olyan módon, ahogy ez zajlik : a szavazatszerzés miatti ígérgetésekkel. Ráadásul gazdaságilag sem jó, mert a nagy mértékű mesterséges jövedelemnövekedés inflációt is okoz, tehát hosszabb távon az sem nyer vele, aki kap.

Szerintem minden állami juttatásnak, fizetésnek a versenyszférához kellene igazodnia - így lenne igazságos, és ésszerű is.

Amit Te csinálsz, az meg szimpla hangulatkeltés: pontosan ugyanúgy lehet sajnálni egy kisnyugdíjast, mint egy szerencsétlen, keveset kereső, agyonadóztatott anyát vagy apát. Csak nekik másokról is kell gondoskodniuk, így az őrájuk rakódó súly többszörös.

Én nem mondom, hogy ne törődjünk a nyugdíjasokkal, csak azt, hogy ne hivatkozzunk ezzel bármiféle igazságosságra, szocializmusra, bármire, mert minden többet, amit nekik adnak, valakiktől el kell venni.

Speciel nekem a Jobbik javaslata nagyon tetszik a SZJA bizonyos százalékának a saját szülőkhöz juttatásával.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.21. 11:28:48

Ördögi kör nyugdíjasra építeni. Nyilván átkellene alakítani mert a mostani formájában nem működik.( Kis túlzással a mostani 1 év befizetései nyugdíj pénztárban 1 zsömlére is alig lesz elég 70 évesen.) És egyre több lesz a nyugdíjas, egyre nagyobb szavazó bázist jelent majd. És egyre kevésbe lesz lehetőség kifizetni őket.

phaidros 2010.01.21. 11:32:10

Amire ennek az országnak szüksége lenne, az minél több gyerek, és komoly oktatási reform.

Különben én fogok éhen pusztulni nyugdíjasként. Hogyne gondolnék rá, csak nem úgy ahogy itt páran. :)

viragimado 2010.01.21. 11:35:45

@phaidros: én semmit nem írtam az anyagi helyzetükről. Az bass.gitar volt! Miért nem olvas itt senki rendesen?! Azt írtam mi a probléma a nyugdíjak kitermelésével kapcsolatban!
Mondjuk nálam a Jobbik eleve kizárt, bár jobbos gondolkodású vagyok. 1%-ot az tud adni az adójából, akinek van bejelentett állsáa, tehát adózik. Ma mikor rengeteg munkanélküli van, rengeteg épp hogy minimálbérre bejelentett, az 1%-kkal kitörölhetnlk a nyugdíjas szülők a feneküket. Mindenképpen előbb a gazdaságot kell helyrehozni, csak azután lehet bármin változtatni. Amikor már VAN miből! Ezt ennyire nehéz felfogni?

viragimado 2010.01.21. 11:53:10

Egyébként a Jobbik terveit, aki figyelembe veszi, az ébredjen fel! NINCS megvalósítható terve egyik pártnak sem. Egy kis adalék a Jobbik élhetőbb fővárosra vonatkozó tervei közül:
a szélcsatornák útjába épített épületek lerombolása. Több ezer lakásról beszélünk. A lakóikat meg majd lelövik nyilván, mert nem tudják hová tenni őket. Tőlük ki is tellik ez a megoldás sajnos.

citrix 2010.01.21. 11:56:15

Az mszp ismét kezdi a jól bevált választási propagandát,célközönsége természetesen a nyugdíjasok 3 milliós tábora.Olyan ígérgetésbe,osztogatási hullámba kezd,aminek nincs gazdasági háttere,csak hitelből finanszírozható.Már ha lesz valaki,aki erre ad hitelt.Miért az inaktív réteget kell heccelni,ingyenes utazást,13-14-15-ik havi nyugdíjat,gyógyszert,üdülési csekket,temetkezést és még ki tudja mit ígérni.A versenyszférában dolgozók állása olyan bizonytalan mint a kutya vacsorája,a fizetések alacsonyak,akinek nem tetszik kirúgják.Ez a szűk réteg kell kitermelje az állami szektorban dolgozók fizetését,a nyugdíjakat,szerintem az ő elvonásaikat kell csökkenteni,nem állandóan a nyugdíjasok kegyeit keresni és üveggyöngyöket szórni közéjük.Kell megint egy Gyurcsány féle hazugságözön és utána egy öszödi beszéd a rommá dőlt gazdasági helyzet miatt?Kedves Mester(házi),szálljon le a nyugdíjasokról,a levegőbe ígérgetés helyett a versenyszféra helyzetére lesszíves koncentrálni.Elég volt a gyurcsányokból,a homokosok és drogosok liberális pártjából akik szétlopták az országot.

viragimado 2010.01.21. 12:09:36

@citrix: teljesen igazad van. Édesapám nyugdíjas, de ő sem fog rájuk szavazni, mert egy szavukat sem hiszi el. Sajnos az egyszerűbb embereket könnyebb befolyásolni.

öreg büzész 2010.01.21. 13:50:26

@citrix: A felvetésedben, amivel én is egyetértek, már meg is adtad a választ, hogy miért nem az történik amit mi szeretnénk. Ugyanis az egyszerű politikusok is tudnak számolni. 3000000 nyugdíjas akiknek az állam szinte szabadon alakíthatja a nyugdíjukat versus 1500000 versenyszférában dolgozó, ahol ez csak áttételesen müködik.
Ha politikus lennél(és nem államférfi), akkor te melyik réteget probálnád megnyerni, ha a mindennapi lopnivalód elvesztése atét?