HTML

zugfirkász

Egy kutyaütő webzsurnaliszta privát hülyeségei - már nem Amszterdamból.

Dr. Justice

16:36 | 12.21.

Majdnem meglett a médiatörvény első hősi áldozata

Először én is elismerően csettintettem Mong Attila ma reggeli akciójára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának felvételét hallgatva, de jobban megrágva a dolgot, már nem ilyen egyértelműen pozitív a véleményem az egyperces csönddel kapcsolatban. A vélt retorzió okozta azonnali felhördülés és mártírgyártás viszont egyértelműen fals és felesleges, a kérdés csak az, hogy pontosan miért és milyen szankció követi az egyébként jogos tiltakozást, ha követi ilyen. Meg hogy miért ilyen teátrális módot választott Mong, ami inkább kicsit felemásnak tűnik az azóta megjelent kommentárok fényében.

Gyorsan leszögezem, hogy mélységesen felháborít és elkeserít, amit a kormány médiaszabályozás címén művel. Volt már korábban nekem is súrlódásom kormányról szóló cikk tartalma vagy megfogalmazása miatt, azaz nem írhattam a munkám keretein belül azt, amit és ahogy akarok. Talán az én hibám volt, talán a rendszeré, van ilyen. Dühítő, de egy instant palotapincsi-forradalom nem jelent rá gyógyírt. A kommentárjai alapján Mong Attila sem annak szánta a médiatörvény megszavazása miatti egyperces csöndet. Az erőteljes reakciók viszont jól jelzik a levegőben lévő feszültséget.

Jogos a bünti, ha lesz

Az is világos, hogy főnökeinek muszáj határozottan fellépnie, függetlenül minden lehetséges politikai ráhatástól, később akár valamilyen formális retorzióban is része lehet Mong Attilának, nem a tiltakozás tartalma, hanem a módja miatt. Ne legyenek kétségeink, ezt ő előre vállalta a döntésével, és bár egyelőre csak vizsgálat és a műsorvezetés szüneteltetése a penzum, nem lennék meglepve, ha súlyosabb is lenne belőle.

Ne feledjük, hogy a műsorvezető éppen amiatt választotta ezt az utat, mert ott nem volt más lehetősége a véleménye kinyilvánítására, csak éppen ezt nem valami elnyomó hatalom, hanem a munkaszerződése kényszerítette rá (a hatályos médiatörvény és a rádió szabályzata miatt - mondta ő is a felvezetőjében). Az is kétségtelen, hogy a tiltakozás egyik legelegánsabb és legkulturáltabb módját választották, ami kölcsönöz valamiféle romantikus fényt a dolognak, de nem változtat azon, hogy a cél homályos, vagy legalábbis az alkalmazott eszköz nem áll vele összhangban (pláne mivel az egyperces csönddel legalább annyira tiltakozik a rádió szabályzata ellen is, mint az új jogszabály ellen). 

Ha a médiatörvény olyan súlyosan korlátozza az ő szabadságát, mint rádiós újságíró, hogy ennek akár még az élő adás műsorstruktúráját - és a munkáltatójával kötött megállapodást - felrúgva is hangot kell adnia, akkor miért csak egy perc? Miért nem mondta be, hogy ő ebben így nem vesz részt, és hagyta ott a stúdiót? Az tényleg protest lett volna, és egyáltalán nem oktalanul, mást ne mondjunk, Tölgyessy Péter műsora is éppen ugyanennek a 180 percnek a keretei között lehetetlenült el a kormány kártékony hozzáállása miatt.

Épp a lényeges árnyalat tűnt el

Mong Attila viszont egyelőre látszólag nem akarja otthagyni a rádiót. Kis szerencsével tényleg elül a minibotrány, amit maga körül gerjesztett, és folytathatja a munkáját. A médiatörvényhez nem kizárólag „mindent vagy semmit” alapon lehet viszonyulni, teljesen hihető, ha valaki a rádióban akar dolgozni, mert ezt szereti, de kinyilvánítja, hogy nem elégedett maradéktalanul a körülményekkel. Bár az ilyen árnyalt véleményeknek nem pont az egyperces néma csönd a legjobb közvetítője.

Az pedig kifejezetten nem szép, hogy Mong Attila meglehetősen vadul kel ki az esetből hírt, majd azt a bizonytalan értesülésekkel kiegészítve sztorit kerítő kollégái ellen a blogján, az elvtársozás meg kimondottan disszonáns. Mit hitt, hogy nem fogják észrevenni, ha a közszolgálati rádió egyik legfontosabb műsorában lázadozik? Hogy nem fog senkit érdekelni, miközben a csapból is a médiatörvénnyel szembeni tiltakozás folyik? Ő mit tett volna a többi újságíró helyében, megvárja, hátha lesz MTI hír, és nem foglalkozik más információkkal, ahogy épp az utált új médiatörvény sugallja? (a comment:com elég világosan jelezte, hogy mi a biztos infó és mi bizonytalan pletyka).

Nyilván nem, tudnia kellett, hogy nem marad visszhang nélkül egy ilyen szándékos akció. Mégiscsak többet vagy nagyobbat akart, mint szimplán anyázni egy sort a szerkesztőség folyosóján egy kávéval a kezében, és nemcsak a közvélemény fújta fel villámgyorsan az esetet, és akart belelátni valamiféle szabadságharcos attitűdöt. Azt viszont mintha nem sikerült volna teljesen átgondolni, hogy pontosan hogyan is akar üzenni a patetikusra sikerült megmozdulással, vagy legalábbis a reakciókat számolta el picit. Mindenesetre reméljük, hogy sikerül a főnökeivel tisztáznia a helyzetet, és számára a lehető legjobb forgatókönyv valósul meg.

És igen, tegyük hozzá a végére még egyszer, hogy az új médiatörvény ellen nem lehet elégszer tiltakozni.

68 komment · 3 trackback

Címkék: kossuth rádió médiatörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://zugfirkasz.blog.hu/api/trackback/id/tr822530579

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pálffy Pista, teljesen elment az eszed? 2010.12.22. 12:17:25

Meglehet, tréfának szánták, de a legkevésbé sem volt vicces, amikor az új médiatörvény-tervezetet kritizáló ellenzéki képviselőknek fideszes honatyák gyűrűjében kellett elmondaniuk a hozzászólásukat. A legtragikusabb az egészben azonban az, hogy ebben ...

Trackback: December 21.: Semmi. 2010.12.22. 11:40:18

A kortárs véleményformálók ritkán érzékelik a szimbolikus fordulópontokat. Mostanság mégis abban a kegyelmi helyzetben leledzünk, hogy akad egy mozzanat, amit már az itt és most is jelentősnek láttat.Lehet, hogy mégsem könnyű ebben az országban az amúg...

Trackback: A médiatörvénynek tapsol az Értékközpontú Újságírók Szövetsége (ÉKUSZ) 2010.12.22. 08:46:59

- Végre valaki tesz azért, hogy a magyarság ne legyen összezavarodva! - csapott az asztalra szenvedélyesen Toportyán Álmos az Értékközpontú Újságírók Szövetségének (ÉKUSZ) elnöke a szervezet Öntőház utcai székházában ma hajnalban megtartott sajtótáj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Captain Kloss 2010.12.22. 08:15:42

Ez biza elég zagyva lett.

2010.12.22. 08:22:23

Miért nem Frank Zappa "Csend hangjai" számát játszották le? Az több mint egy perc. Egy igazi fricska lett volna a hatalom orrán.

is 2010.12.22. 08:30:43

most úgy látszik, ő a megtévesztett FIDESZ-szimpatizáns. tavasszal már nem lehetett megbízhatósági ajánlás nélkül a rádióba kerülni. ne legyünk naívak, az ott már nem szakmai kihívás volt.

a tiltakozást megbeszélte a szerlesztővel, tehát igenis azt gondolja, hogy ő nem ment szembe a rendszerrel, aztán hirtelen az ellenzék zászlaján talált magát. a reakciói meg olyanok, hogy láthatóan a helyi FIDESZ pártaktívaülésen volt neki egy nyilvános önkritikája valamikor a tegnapi napon. azóta ismét megkapta az atyai fejsimit, és most már megint a helyes irányba lett állítva. nézzük csak: Varga Mihály a 24 órát megélt svéd-modell ötletével nem ugyanez a forgatókönyv volt?

nem baj. tisztáztuk. Mong Attilánál egyelőre fontosabb a FIDESZ, mint az újságírás, bármit is mond.

doktor.dikhed 2010.12.22. 08:38:53

A dolog egyáltalán nem volt teátrális. Nem hiszem, hogy komolyan felrúgta volna a rádió szabályzatát. Néha egy perc hallgatás beszédesebb, mint egy órás vita.

halál megdöglessz kinyírunk ® · http://href.hu/x/73ug 2010.12.22. 08:54:45

@posztoló
25 millió. azonnal fizesd be.
fellebbezésnek helye nincs.

lone 2010.12.22. 08:57:54

@fireman4: nagy ötlet, tényleg ezt kellett volna.. :-)

Világvége (törölt) 2010.12.22. 09:00:59

A nagy különbség, hogy Mong vállalta magát, a nevét, a karrierjét, míg a posztoló DR Justice álnéven ossza az észt.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.12.22. 09:11:09

Sunázná már meg valaki ezt a nőt kényszerből!

fehéregér 2010.12.22. 09:13:18

Igaz, van a gesztusban ellentmondás. De vajon mi lehet, vagy lehetne, vagy lehetett volna a megfelelő gesztus arra, hogy egy (tehetséges és korrekt) rádiós kifejezze a tiltakozását. Ne csináljunk úgy, mintha semmi nem történt volna a médiszabályozás elfogadásával, a közmédia "kicsontozásával". És, ha ellentmondásos is, ebben a nyakbehúzott országban, ahol az utóbbi években "tiltakozás" gyanánt vagy csak csendben és unalomban masírozó kisebb utcai meneteket, vagy kukákat borogató, rendőröket dobáló, és melegeket agyonverni szándékozó csőcseléket láttunk, jó volt megtapasztalni egy ilyen - a médiamunkásokat egszisztenciális rettegésben tartó időszakban - mindenképpen bátor tettet.

Terézágyú 2010.12.22. 09:16:35

"miért ilyen teátrális módot választott Mong"

1. azért mert rádiós műsorvezető.
2. mindenféle tiltakozás akkor érhet célt ha teátrális. ha ügy van belőle...

Kolombusz 2010.12.22. 09:43:50

szerintem ennél jobb módját nem nagyon tudta volna választani a tiltakozásnak. de ha tudsz jobbat, várom a javaslatokat...

nikki0210 2010.12.22. 09:46:07

Remélem ezek a zsindexes blogok is naponta kapnak majd 100 milliót bírságnak :))))))))))))))))))))))))

gergo1000 2010.12.22. 09:52:48

Nem ismerem az új médiatörvényt és öszintén nem is érdekel. Eddig is volt cenzúra mindenféle törvény nélkül. Ugyhogy ettől rosszabb már úgy se lehet, mint ahogy most áll a helyzet, de ezt a posztot elolvastam. Kár volt.
"És igen, tegyük hozzá a végére még egyszer, hogy az új médiatörvény ellen nem lehet elégszer tiltakozni." Kedves posztoló: Te, hogy tiltakoztál? Mert ugye ez a cikk nem nevezhető tiltakozásnak.
"azaz nem írhattam a munkám keretein belül azt, amit és ahogy akarok" Tehát te simán elfogadod az íratlan szabályokat, de ha az leírásra kerül már tiltakozol (legalábbis azt mondod tiltakozni kellene) A saját erkölcstelenségedet, megalkuvásodat pedig rendszerhibának állítod be. Nyugodj meg a rendszer a kisemberek hibáitól lesz hibás. Azért lehet egy állítólag rossz médiatörvényt lenyomni az újságírók torkán, mert mindenki a saját kis érdekeit nézi és nem egymás mellett állnak ki, hanem egymást támadják. Ugyanígy tettél te is. Tipikus magyar újságíró vagy, büszke lehetsz magadra.

LeiterJakab 2010.12.22. 09:57:02

Ez tényleg zavaros lett kissé.

"Az pedig kifejezetten nem szép, hogy Mong Attila meglehetősen vadul kel ki az esetből hírt, majd azt a bizonytalan értesülésekkel kiegészítve sztorit kerítő kollégái ellen a blogján..."

Ácsi, érti a posztoló, mit ír? Azért kritizál valakit, mert az a bizonytalan értesülések felhasználásával sztorit kerítő "kollégák" ellen kikel? A bizonytalan értesülésekkel operáló "újságírókkal" szemben nincs helye betyárbecsületnek, szakmai szolidaritásnak, azok ellen ki kell kelni! Nagy kár, ha ezt a második bekezdés szerint magát újságírónak valló posztoló nem így érzi...

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2010.12.22. 10:01:34

A média (a "hivatalos" részére gondolok, tehát nem a blogokra meg a webkettes dolgokra) alapvetően egy szigorúan hierarchikus rendszer. Ha valami megjelenik pl. egy nyomtatott újságban, azért nemcsak az újságíró, hanem a szerkesztő, sőt, a főszerkesztő is felel.
Teljes félreértés, hogy egy újságíró "szabad". Elvárható például, hogy a médium imázsának megfelelően bizonyos politikai állásfoglalásnál ne menjen tovább. (Vagyis, pl. egy jobboldali lapnál az belefér, hogy egy újságíró mindig baloldali figurák viselt dolgaival foglalkozzon, de azért valószínűleg megüti a bokáját, ha egy tényfeltáró riportban kijelenti, hogy "én bizony nem szavaznék erre a gazemberre".)
Ezek után nem értem, mi a gond a retorzióval. Az élő adást kihasználva szembement az őt alkalmazó cég elveivel/akaratával. Ennyi.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.12.22. 10:04:17

@LeiterJakab: Szerinted hány cikk születik kizárólag atombiztos értesülésekből? Olvasol te online újságokat? Azt érted-e, amit utána írtam, hogy történetesen a folyamatosan frissített sztoriban elég világosan követhető volt, hogy mi adott pillanatban mi a biztos, és mi az esetleg pontosítást igénylő értesülés (és mi annak a forrása)?

@gergo1000: Két megoldás kínálkozik tiltakozásra: vagy eltávolodsz a kócerájtól, vagy odaszarsz az asztalra és eszel tovább mellőle. Az előbbi nem olyan látványos, az tény.

narmer 2010.12.22. 10:09:47

Álszent hogyhíjjáknak....
Figyejj!Az ocsmányul a szádra vett Szalai egy életveszélyes, súlyos műtéten esett át, súlyos és fájdalmas kezelésekre jár.Ez természetesen magánügy, de, hogy névtelenül ilyen pofátlan mondhatni perverzül gusztustalanul nyilatkozol egy nőről, legyen számodra bármennyire is ellenszenves, hát tudod, kívánok neked egy hasonló szituációt, mondjuk prosztatára hangszerelve.Ami pedig a pornóújságot illeti, a kilencvenes évek elején számtalan erotikus újság alakult egy két számot megérve, ezt kéred számon Szalain? Menjél Gordon Pistához és kérdezd meg hogy mint lenegyel kulturális attasé mit keresett a Playboy főszerkesztői székében.

LeiterJakab 2010.12.22. 10:21:36

@Dr. Justice:
"Szerinted hány cikk születik kizárólag atombiztos értesülésekből?"
Ne haragudj, ez érv? Szerinted hányan lopnak? Sokan, de ettől még nem szabad lopni...
"Olvasol te online újságokat?"
Igen, így tévedtem ide. :)
Értem, illetve érteni vélem azt is, amit utána írtál, de ettől még nem értem, mi a baj azzal, ha a bizonytalan értesülések felhasználásával sztorit kerítő "újságírók" ellen valaki kikel...

Joe.UK 2010.12.22. 10:23:47

@doktor.dikhed: "Nem hiszem, hogy komolyan felrúgta volna a rádió szabályzatát."

Nem hat... konkretan torvenyt sertett. Nem, nem az ujat, a regit.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.12.22. 10:29:40

@LeiterJakab: Akkor átfogalmazom egy picit az első kérdést: szerinted hogyan írják a jó sztorikat? enciklopédiákból vagy olyan értesülésekből, amik adott esetben például tévesnek is bizonyulhatnak? ha korrektül jelzed, hogy erre ne vegyen mérget az olvasó, további pontosítás következik, akkor a bizonytalanság nem értékmérő. ez nem az a sztori, amin a washington post újságírója hónapokig dolgozik, és minden értesülést leellenőriz két független forrásból. az egy másik világ.

Másfelől pedig nem azt írtam, hogy az a baj, hogy kikel a téves infók miatt (amit ismétlem, amint lehetett, pontosítottak) de miközben szabadságharcosdit játszik a médiatörvény ellen, éppen az ugyanebben a cipőben járó kollégáit elvtársasozni és hazugozni, na az nem elegáns, hanem disszonáns. Ez van a posztban.

röhögő 2010.12.22. 10:41:14

index.hu/kultur/media/2010/12/22/diktatornak_nevezte_orbant_a_luxemburgi_kulugyminiszter/

Diktátornak nevezte Orbánt a luxemburgi külügyminiszter

* MTI

2010. december 22., szerda 09:51

Egy interjúban a magyar médiatörvényt bírálta a luxemburgi külügyminiszter, aki szerint kérdés, hogy Magyarország egyáltalán méltó-e az EU-elnökségre. Szerinte a médiatörvény életbe lépése után már nem csak Lukasenkót lehet majd európai diktátornak nevezni.

A luxemburgi külügyminiszter bírálta kedden egy interjújában a magyar parlament által aznap hajnalban elfogadott médiatörvényt. Jean Asselborn szerint az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen.

"A tervezet egyértelműen sérti az Európai Unió szerződéseinek szellemét és betűjét. Felveti a kérdést, hogy egy ilyen ország méltó-e az EU vezetésére" - mondta a Németországban tartózkodó Asselborn telefonon a Reutersnak, utalva arra, hogy Magyarország január 1-jén átveszi az unió soros elnökségét.

"(A törvény) közvetlenül veszélyezteti a demokráciát. Az állam ellenőrzést fog gyakorolni a vélemény fölött" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a jogszabállyal Magyarország hasonló csónakba kerül, mint amilyenben Fehéroroszország van. "Mostanáig AljakszandrLukasenkót (fehérorosz elnököt) tekintették az utolsó diktátornak Európában. Nem ez lesz a helyzet, amikor a törvény hatályba lép" - mondta Asselborn.

Pettyes Szfinx 2010.12.22. 10:41:25

T. Posztoló!

Hol lehet olvasni pontról pontra kivesézve, hogy mi a probléma az új médiatörvénnyel? Nem hangulatkeltő írásokat szeretnék olvasgatni, hanem a tényeket. Sajnos, az Index blogjai között sem sikerült még ilyet találnom. Őszintén, pártatlanul, feltárva a veszélyeket és az ellenérveket (kormányoldalról). Mert innen-onnan csepegtetnek információt, legutóbb egy külügyminiszter interjúját, de szeretném végre látni, hogy miről is beszélünk.
Köszönöm.

röhögő 2010.12.22. 10:41:51

Asszem az MTI ilyeneket nem mer majd közzétenni január elsején.

röhögő 2010.12.22. 10:45:06

@Pettyes Szfinx: Eggyel feletted. Van fogalmad hogy milyen súlya van a diplomáciában annak ha luxemburgi külügyér ilyet nyilatkozik? Brüsszeli körökből egyébként is jönnek olyan pletykák, hogy a németek és a franciák minden fontos döntést júlíus 1. utánra akarnak tenni, amikor már a lengyelek lesznek a soros elnökök. Hogy Orbántól mi hányunk, az egy dolog, de a luxemburgi külügyér? De az is biztos komcsi ügynök.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2010.12.22. 10:47:20

Igazából nem Mong Attila feladata lett volna a "fehér lapos" tiltakozás, azaz rádiós változatban a csend, hanem minimum az adófőszerkesztőé, aki mögött ott állhatott volna a teljes kollektíva. Közszolgálat ide vagy oda, "sztrájkra" vagy bojkottra nekik is kéne lenni joguknak, legfeljebb elégséges szolgáltatást kell nyújtani, pl. óránként híreket. Vajon a papír alapú újságok mikor jelennek majd meg üres címlappal?

Szóval Mong pontosan azt tette, amit egyébként más újságíróktól és sajtótermékektől is elvárnék.

moloy 2010.12.22. 10:51:10

@szalaiannamária.net: Már a neved is csalás. (és a csalás bizony nem szép dolog...)
Üdv: moloy

Pettyes Szfinx 2010.12.22. 10:51:41

@röhögő: Ennél több konkrétumra vágyom, ezek nem konkrétumok.

röhögő 2010.12.22. 10:55:34

@Pettyes Szfinx: Neked nem konkrétum, hogy ilyen szintű sértést nyilatkozik egy EU-s külügyminiszter? Szerinted ez nem lett egyeztetve a többi külügyérrel, hogy valaki mondja ki már?
Te hol élsz? Fogalmad sincs hogy működik a diplomácia? A kudarc Putyinnál és utána hogy Fellegit nem is fogadták, gondolom neked az sem konkrétum.
Olvasgass József Attilát! Főképp a "fortélyos félelem igazgat" sorait!

Ab ovo 2010.12.22. 10:57:40

Szerintem a tévedésnek is bizonyulható értesülésekből írott jó sztorikat rágalmazásnak hívják és rémhírterjesztésnek.

Pettyes Szfinx 2010.12.22. 10:59:18

@röhögő: Ez számomra nem konkrétum. Nem az a konkrétum, amit kértem. Nem az új médiatörvényből idézett passzus, az ahhoz illesztett vélemény a veszélyeiről, és az ahhoz esetlegesen fűzött kormányvélemény.
Ezt kértem, egy ilyen írást szeretnék olvasni. Pártatlanul, normális hangnemben leírva.
Tényleg szeretném elolvasni, mert minden, amit olvastam, hallottam, láttam, csak csepegtetett félinformációk. És ha megbocsátasz, nem rohanok egy külügyminiszter véleménye után vakon, szeretném tudni, hogy pontosan miről van szó. Én már csak ilyen tökéletlen vagyok.

sorokinV 2010.12.22. 11:01:41

Egy másik blogban is szóba került: A jelenleg hatályos médiatörvény szó szerint tartalmazza ugyanezt a kitételt. Emiatt nekiállni hupákolni egy átlag trolltól is szánalmas, de egy médiamunkástól különösen.

1996. évi I. tv.

4. §

(3) A műsorszolgáltató politikai tájékoztató és hírszolgáltató műsorszámaiban műsorvezetőként, hírolvasóként, tudósítóként rendszeresen közreműködő munkatársak - a munkavégzésükre irányuló jogviszonyuktól függetlenül - műsorszolgáltatónál politikai hírhez véleményt, értékelő magyarázatot - kivéve a hírmagyarázatot - nem fűzhetnek.

röhögő 2010.12.22. 11:02:35

@Pettyes Szfinx: Ha nem érted, hogy ezek a mindenféle konkrét törvényi meghatározás nélkül kivethető büntetésekben mi a probléma, akkor felesleges neked bármit magyaráznom.

sorokinV 2010.12.22. 11:05:53

@röhögő:

A törvényben meg van határozva, hogy mi miatt lehet kivetni büntetést. Ha ezzel nem ért egyet az adott szolgáltató, akkor bíróságon megtámadhatja és annak halasztó hatály van. Ergó a másik hőbörgésre okot adó részt módosították a tv. részletes vitája során. Egyéb?

TGabi 2010.12.22. 11:10:42

Attila jól csinálta. Gyerünk, még több ilyet! Mindenkit megbüntetni úgysem lehet...

Aki meg nem érti, mi a gond a szabályozással, azt az sem zavarná, ha egy kiló vödrös narancsot rágás nélkül erőltetnének le a torkán. Vagy ordas nagy seggnyaló. Mindkettő nagyon szomorú.

orient 2010.12.22. 11:12:47

valaki elmondaná már mi van pontosan ebben a média törvényben?
Ekkora egy balf@asz ország nincs még egy. Tapossátok, öljétek egymást hülye magyarok, mást úgysem tudtok. Összefogni, együtt csinálni valamit, kimászni a szarból az lehetetlen mi?

2 fajta véleményt olvasok:

1. Orbán diktátor, és médiatörvény Fehéroroszországot idézi (lehet így van, nem tudom mert nem olvastam még, de lehet el van túlozva és annyira nem gáz mégsem)
2. Vagy aki támadja a médiatörvényt (ismétlem nem ismerem) az mind rohadt kommunista gyurcsánybérenc balibsi, fizetett zsidó kommentelő.

Állj egy pillanatra! Mindkét oldalhoz szólnék. Nem lehetne letenni a fegyvert egy vita erejéig?

1. Ismerjük meg pontosan mi is áll ebben a törvényben.
2. Politikai hovatartozástól függetlenül, minden náci, minden balibsi zsidóbérenc, minden orbán fan vonatkoztasson el picit ahova tartozik és beszéljük meg, hogy akkor most ez a törvény jó is-e vagy nem.

Egyetlen szabály, nem teszünk kommenteket a másik politikai hovatartozására, mert nem is tudhatjuk pontosan.
Csak mint emberek jó ez a törvény nekünk vagy nem?
Fő kérdés: korlátoz-e bárkit is valóban a szólásszabadságban vagy nem? Ha igen akkor gáz, ha nem akkor meg túl van hisztizve az egész történet.

Politikamentes vitát szeretnék látni itten, pont.

sorokinV 2010.12.22. 11:12:58

@Luella Menendez:

Én nem értem, de ez a tiedhez hasonló szellemdús és ellenállhatatlan érveléseknek köszönhető többek közt.

Gabbesz 2010.12.22. 11:13:42

@sorokinV: Az nem elég neked, hogy mostantól ők mondják meg mi számít kiegyensúlyozott médiának? a remek kis hírtévés meg Lánchíd rádiós tapasztalatukkal?

Pettyes Szfinx 2010.12.22. 11:15:11

@röhögő: Jajj, könyörgöm, ne játszd már a hülyét! Pontosan leírtam, hogy mit szeretnék. Szerintem eléggé pontosan és érthetően fogalmaztam meg. Amit most leírtál, az is csak egy információ, félinformáció, nem látom a törvény szövegét, a kifogást és a kormánynak az erre adott válaszát összefoglalva.
Mindenki azt ír és úgy, ahogy akar. Tudom, hogy naív is vagyok ráadásul, mert reális képet szeretnék látni, de eléggé fárasztó innen-onnan összeszedegetni, mert én nem negatív vagy pozitív hangulat áradatával akarok haladni, hanem magam is végig akarom gondolni a történetet pro és kontra látva a dolgokat. Az Index és a blogok messze nem pártatlanok.

Azért is írtam egyébként a posztolónak, mert úgy látom, hogy ő tudja, hogy miről ír és igyekszik a tényeket alapul venni.

És még valami. Ez nem jelenti azt, hogy egyetértek az új médiatörvénnyel, egyszerűen itt mindenki úgy mutatja be a dolgokat, olyanokat emel ki, amik az ő szájaíze szerint valók. Tegnap is ott volt sokáig kiemelve a Vastagbőr posztja, aminek már a címe is hazugság volt (mint kiderült). Akkor...?

röhögő 2010.12.22. 11:16:20

@sorokinV: Igazad van! Egy kis online oldal üzemeltetőjének nem jelent semmilyen problémát, hogy egy 25 milliós büntetés miatt bírósághoz forduljon. Minimum fél milla az ügyvéd, 1.5 millió a per illetéke, rögtön induláskor. Igazad van, nincs ebben semmilyen probléma.
Az hogy a felügyelet tiszta fideszes, az is a jogállamiság és a demokrácia irányába mutat.
Ez a luxemburgi külügyér meg mehet demokráciát tanulni Orbánhoz. Köszönöm hogy felvilágosítottál!

röhögő 2010.12.22. 11:17:49

@Pettyes Szfinx: Olvasd el a törvény szövegét, nem vagyok a logopédusod!

sorokinV 2010.12.22. 11:23:04

@Gabbesz:

Ez a kitétel is szerepel a jelenleg hatályban lévő médiatákolmányban.

@röhögő:

Tekintettel arra, hogy í bírságolásokból 150 milla büntetést terveztek be a költségvetésbe, ami pont megfelel az ORTT által beszedett pénzeknek, nem hinném, hogy jelentős elmozdulás várható ezen a téren. Nem mellesleg az összes jogvédő ingyen és bérmentve rendelkezésre állna ebben az esetben. Szal' hisztériázol csak!
A luxemburgi külügyér kapcsán meg a bal herémet teszem rá, hogy egy sort sem olvasott a tv.-ből.

Pettyes Szfinx 2010.12.22. 11:24:41

@röhögő: Te elolvastad? Őszintén!
Aztán meg én nem a törvényt szeretném olvasgatni, nem vagyok médiaszakember, jogász, hanem egy olyan írást, ahol ki vannak emelve a kifogásolt passzusok, az ahhoz fűzött vélemény, hogy mondjuk: ez miért veszélyes, milyen túlzott eljárásokat, jogköröket ad a médiahatóság kezébe, ehhez milyen fékek vannak a rendszerben (ha vannak), és mi a kormány, a médiahatóság kommentárja (ha van).
De többet nem írom le, mert totál fölösleges. Már papagájnak érzem magam, miattad. Gratula!

röhögő 2010.12.22. 11:26:15

@sorokinV: "tekintettel arra, hogy í bírságolásokból 150 milla büntetést terveztek be a költségvetésbe, ami pont megfelel az ORTT által beszedett pénzeknek, nem hinném, hogy jelentős elmozdulás várható ezen a téren." - te most viccelsz velem? Azt sem hittük volna hogy Schmitt paja lesz az közbohócunk. Na jó, haggyá lógva!

Pettyes Szfinx 2010.12.22. 11:28:11

@sorokinV: Igen, ehhez én is hallottam olyan választ, hogy nem az a cél, hogy ellehetetlenítsék az adott médiát egy horribilis büntetési összeggel, és azt is többször előforduló jogsértés után szabnák ki.
No, ez is elhangzott.
Kérdés ugye majd a gyakorlat, de addig is tényleg jó lett volna olvasni egy pártatlan elemzést.

Zozi79 2010.12.22. 11:28:41

@Pettyes Szfinx: csatlakozom hozzád. Bár kétlem, hogy bárki is érdemben fog reagálni.

röhögő 2010.12.22. 11:30:16

@sorokinV: "A luxemburgi külügyér kapcsán meg a bal herémet teszem rá, hogy egy sort sem olvasott a tv.-ből." - ez egyre rosszabb. Te azt hiszed hogy a luxemburgi külügyért bármit elolvasott belőle? Azt az elemzői teszik meg és ezt az elemzést már a törvény elfogadása előtt megírták. Az hogy a büntetésre a / halasztó 6ályú, nem oszt, nem szoroz, csupán a jog által kikényszerített dolog, különben alkotmány ellenes lenne.

röhögő 2010.12.22. 11:31:08

@Zozi79: Neked is ajánlom József Attilát!

Zozi79 2010.12.22. 11:33:04

@röhögő: melyik passzussal van például neked problémád?

sorokinV 2010.12.22. 11:33:56

@röhögő:

Megpróbálhattad volna érdemben is vitatni az általam leírtakat... jól van, lógjál tovább.

@Pettyes Szfinx:

Az életképtelen nyomtatott média lengette ezt be, mint a várható megszűnésük okát. Jó kifogás, a sok szerencsétlen meg elhiszi.

sorokinV 2010.12.22. 11:37:18

@röhögő:

A luxemburgi külügyér véleménye köbö annyit számít, mint egy borsodi zsákfalú alpolgármesterének a hupákolása. Tekintettel arra az apróságra, hogy valamire való állam külügyi apparátusa több főből áll, mint Luxemburg lakóssága. :D

Halasztó hatály is van, nem is mennek emiatt tönkre a médiákok, akkor mi is a bajod? Nem általában, hanem a tv.-el?

TGabi 2010.12.22. 11:37:45

@sorokinV:

Képzeld el, van, aki szokott gondolkodni és nem kíváncsi bizonyos pártok beteges világértelmezésére.

A hazugság akkor sem lesz igazság, ha törvényerőre akarják erőltetni. tetszik, nem tetszik, ez van.

Anti Anyag (törölt) 2010.12.22. 11:38:13

Na ja. Nem vállalta el. Pedig páran nagyon szerették volna, ha elvállalja.

sorokinV 2010.12.22. 11:40:20

@Luella Menendez:

OK. Megdobtál egy közhelyszótárral. Most dobjam vissza?

kukatr 2010.12.22. 11:47:08

@röhögő: Ha te már olvastad, akkor mibe kerülne ezt belinkelni. Belekötni jó a másikba, de segíteni neki már nem.

dr kíváncsivagyok 2010.12.22. 11:52:00

Mong ezzel az erővel nyugodtan elmondhatta volna a véleményét ,így is kidobják,.......meg úgy is !

Nemzeti Gonosz Törpe 2010.12.22. 12:36:45

Hülye magyarok ÉBRESZTŐ!--most kell egy nagy Demokratikus Koalició!!!!!!!!!!!! Minden párt és párt nélküli ebbe beletömörülhet, egy választási igérettel: ELZAVARJUK A FIDESZT!!!!!!!!

Nemzeti Gonosz Törpe 2010.12.22. 12:38:26

Sokunknak ez nem az "én" miniszterelnököm. Nem az "én" közt. elnököm, nem az "én" alkotmányom, nem az "én" kormányom----

Igazi Forradalom jöhet és az igazi 5. Köztársaság--(mert ez a Nemzeti Szar Banda csak egy "TÁRSASÁGOT" csinált...KÖZ nélkül!!!!!!
Nagyon Tragikus vége lesz a Diktatúrának---ezt a Luxenburgi külügyminiszter is megmondta!!!!!
MOST DRUKKOLOK, HOGY VEGYÉK EL MAGYARORSZÁGTÓL AZ EU-S "FÉLÉVES" vezetést! EZ A BANDA NEM MÉLTÓ EGY DEMOKRATIKUS EU-BA ----vetette fel ezt a kérdést is az EU-s külügyminiszter

gergo1000 2010.12.22. 12:44:31

@Dr. Justice:
A leirtakól nekem az jött le, hogy megirtad azt a cikket amivel nem értettél egyet. Ha utólag el is távolodtál, attól még az adott pillanatban meghajoltál. Ha rosszul értettem, akkor bocs.
Az eltávolodás amúgy becsülendő, és egy magáncég esetében el is fogadható. Ellenben egy közmédiumtól eltávolodni, csak azért mert nem tetszik, szerintem erkölcsileg nem elfogadható. Mivel azzal, csendben támogatod. Te elmész, (a lelkiismeretedet megnyugtatod, hogy te nem álltál be a sorba), ezzel azt elkerülöd, hogy te is bünt kövess el, de viszont hagyod, hogy a bűn megtörténjen. Szélsőséges pédaként, ha fegyvert fognak rád, hogy szúrj le valakit a késeddel, ha nem szúrod el, de elfutsz, akkor majd más leszúrja. Nem te szúrtad le..de valaki meg fogja ölni azt az embert és a lelkiismereted nem lehet tiszta, mert te hagytad. Szélsőséges példámban sokat nem tehetnél. De jelen nem szélsőséges helyzetben lenne lehetőség az újságirók kezében, ha nem egymást szúrnák hátba. (mint ezen irásodban te a kollegádat)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.12.22. 12:55:43

Azért ne feledjük, hogy a médiatörvény szépsége, hogy aki a valósnál nagyobb kontrollról, diktatúráról akar mesélni, az látványos öncenzúrával, a fórumok, blogok kellően szigorú moderálásával könnyen lefestheti a képet.

Az ilyen kép felmutatásából politikai tőkét kovácsolni pedig jelentős részben az ellenzék érdeke. Toleránsnak mutatkozni meg a FIDESZnek az érdeke.

Valaki dönt, valaki meg látványosan jelzi, hogy nem érti miért érte az újságírót retorzió, szerintük a csend igenis ötletes megfogalmazása volt annak, hogy ez után a hírhez nem fűzhet véleményt (pedig a műsorban épp a vélemény jönne)... Vész esetén el lehet mondani, nem a FIDESZ médiatörvénye a baj, hanem a médiatörvényből gúnyt űzni igyekvő, a szerkesztőségek öncenzúráját építő ellenzéki provokátorok.

Nyugi, a büntetés később sem egy ilyen akció, egy politikai téma miatt fog jönni, hanem az utána való napon a celebről írt cikk fogja sérteni az emberi méltóságot. Az újságíró majd magában tudja mi és miért történt, a nép felé marha nagy szabadság lesz, csak éppen a szeméttől védik meg a népet rendet csinálva.

A Heti Hetes viccet csinál Orbánból? Nem fog érte szólni a hatóság, a másnapi celebes magazinban a celeb ruhája lesz szexuálisan túl kihívó az ilyen direkt utalás a hatóság véleménye szerint nem fér bele a 12es karikába X millió forint.

Tökmindegy, hogy ül e ellenzéki a bizottságban, ha ruha és cici kérdésről megy a vita és leszavazzák. A TV majd megoldja a többit öncenzúrával.

Úgy gondolod, hogy *eddig* ahol lehetett sajtóper, eddigi médiatörvény alapján lehetett büntetni ott véletlen az időzítése a nagyobb büntetéseknek, hosszabb elsötétítéseknek?

röhögő 2010.12.22. 13:43:18

@sorokinV: "A luxemburgi külügyér véleménye köbö annyit számít, mint egy borsodi zsákfalú alpolgármesterének a hupákolása. Tekintettel arra az apróságra, hogy valamire való állam külügyi apparátusa több főből áll, mint Luxemburg lakóssága. :D "
- Aha, persze! Agymosott fideszeském! Nem veszed észre hogy ezz egy összehangolt EU-s diplomáciai akció?

index.hu/kulfold/2010/12/22/merkel_a_jogallamisag_elveire_figyelmezteti_magyarorszagot/

röhögő 2010.12.22. 13:44:49

@TheElf: Igen, ezt nagyon is jól látod. Ahogy az EU-s államok diplomáciája is. Csak az agymosott fideszesek nem.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.12.22. 13:58:18

@kukatr: Nem feltétlenül a weben olvasta el.

Nem tudom, hogy a kereses.magyarorszag.hu/jogszabalykereso oldalon már megtalálható-e? De ugye a parlament honlapján a parlamenti vitával kapcsolatos összes anyag megtalálható.

Furcsának érzem, hogy sokan "hirtelen" érdeklődnek a jogszabály szövegének elolvasása, értelmezése iránt (ami gyakorlatot igényel), de korábban soha sem kerestek még jogszabályi szövegre, fogalmuk sincs arról, hol lehet forrás. És hogy pl. egy jogtár előfizető nem tudja az ő forrását belinkelni.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.12.22. 14:05:25

@röhögő: Azért azt ne feledjük el, hogy a rossz helyzet attól rossz igazán, hogy az ellenzék, és a vele szimpatizáns újságírók abban érdekeltek, hogy a törvény hibái előjöjjenek, az öncenzúra a szükségesnél sokkal keményebb legyen.

Adott egy portálon egy fogyasztóvédelmi blog, fórum, stb. ha sok esetben eljátsszák, hogy moderálják a kommentekben is megjelenő fogyasztói panaszt mondván az adott cégre nem szabad panaszkodni, hiszen a fogyasztói panasz nem több oldalról megerősített információ ÉS az adott ügyben féltek, hogy ebből retorzió lesz...

Akkor minden érintett történet ahol ez megjelenik moderátori, blog gazdai döntésként pl. odaszúr a FIDESZnek.

Vagy, ki lehet ám moderálni a celebeket emberi méltóságukban sértő hozzászólásokat is, meg nem erősített értesüléseket (akár valóságshowk, tehetségkutatók kapcsán), és finoman jelezni, hogy az RTL melyik tulajdonosa kötődik valahogy a FIDESZhez.

Hogy ezért nem szabad a Stohl-t fikázni vagy másért? Mindenki eldönti magának. Az élmény meg befolyásolja a szavazatot...

sorokinV 2010.12.22. 14:08:50

@röhögő:

Ha már megadtad az alaphangot, akkor: A büdös kurva anyád az agymosott fideszes!

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.12.22. 14:43:24

@sorokinV: röhögő véleményének sarkos megfogalmazásával nem értek egyet, de abban biztos vagyok, hogy az EU államok jelentős része felől érkező reakciók nem minden alap nélkül ilyen kemények.

A médiatörvény pedig pontosan látható módon a FIDESZ számára is komoly veszélyeket rejt magában.

De akad egy közvetlenebb veszély is. A nyilvános vitákban megjelenő állampolgári vélemények a kormányzat számára hasznos információt jelentenek. Persze meg lehet írni pl. képviselőknek is az ötleteket. Ha meg pár politikusnak tetszenek a rendszeresen érkező ötletek, abból ki tudja mi lehet :)