HTML

zugfirkász

Egy kutyaütő webzsurnaliszta privát hülyeségei - már nem Amszterdamból.

Dr. Justice

16:55 | 10.21.

Tudatosan félrevezet minket a kormány

Orbán Viktor és kormánya látszólag ugyanolyan kapkodva és átgondolatlanul fogott hozzá a nyugdíjrendszer második pillérének szétzilálásához, mint amilyen sebtében összetákoltnak tűnt a kezdetekkor és tűnik még most is sokszor a kormány gazdaságpolitikája. Tovább súlyosbítja a helyzetünket, hogy a nyugdíj kapcsán még mindig csak mérhetetlen mennyiségű és mélységű, bornírt hazugságot és demagógiát képes a magyar politika előállítani, és ebben turkálva kell kibányásznunk, mihez is akarnak bölcs honatyáink kezdeni.

A második pillér szétzilálást írtam az előbb, mert amit most látunk, az nem reform, nem stratégia, nem valami vélt vagy valós hiányosság, anomália komplex kezelése, hanem alattomos kivéreztetés. Félreértés ne essék, nem a pénztárakat sajnálom, hanem a tőkefedezeti pillért. Már rég nem szabadna léteznie nyugdíjpénztárnak Magyarországon, és meggyőződésem, hogy ha már évekkel ezelőtt - netán induláskor - megtaláltuk volna helyette az adekvát struktúrát, nem is merülhetne fel reálisan, hogy egyszerűen kirántsák a második pillér alól a szőnyeget.

A racionális érvek összességében most is a totális letarolás ellen szólnak, ezeket már sokan, sokszor sorra vették. Sajnos azonban a helyzet nagyon hasonló ahhoz, amikor a jogtalan büntetőt megítélő bírót akarják a pályán meggyőzni a futballisták, hogy utólag változtassa meg a verdiktet. Nem fogja, legfeljebb ha túl vehemensen szembesítik a saját hülyeségével, még egy-két indokolatlan lapot is kioszt. De miért lehetséges egyáltalán jogos és helyes lépésnek beállítani a magánnyugdíjpénztári befizetéseink visszatartását, a tőkefedezeti pillér ellehetetlenítését?

Szolgáltatást a szolgáltatótól

A magyar nyugdíjpénztári rendszer egyszerűen nem hiteles. Az ügyfelek - akiket elég béna módon tagoknak kell nevezni - nem hiszik el, hogy tényleg az ő személyes pénzüket kezelik, úgy kezelik, ahogy az nekik jó lesz évtizedek múlva, és általában véve olyan szolgáltatást kapnak, ami miatt érdemes legyűrni magukban a magyar génekbe beleivódott állambácsi-fétist. Ezeket az üzeneteket a pénztárak - mint szektor - képtelenek voltak közvetíteni, részben a saját hibájukból is.

Elég csak abba belegondolni, hogy az eltelt tizenkét év alatt csak az utóbbi egy-kettőben beszélhetünk egységes szakmai szervezetről, hogy lássuk, mennyire nem tudtak kibékülni a szereplők egymással és a piaci helyzetükkel, és iparági szinten mennyire képtelenek voltak az eltelt idő nagy részében kezelni a külvilággal való kapcsolattartást. De hasonló a helyzet a pénztárak szintjén is, a tagok az esetek nagy részében nem érezhetik magukat valódi, értékes ügyfélnek. Pedig elvileg azok.

Ne feledjük persze, hogy alapvetően elhibázott a nyugdíjpénztári struktúra, és minden egyéb kapcsolódó szabályozásban nagyon sok kudarc eleve kódolva van. A kilencvenes évekbeli nyugdíjreformunk tipikus magyar történet, a rendszerváltás óta eltelt időszak állami kudarcaival, opportunizmusával, hozzá nem értésével, de ez mégsem magyaráz meg minden gyengeséget. Lehetne - pardon, lehetett volna - jobb magánnyugdíjpénztári rendszerünk, ráadásul a hibák mind kezelhetők lennének, és egyáltalán nem teszik indokolttá a nyugdíjrendszer teljes visszaállamosítását. Pláne nem így.

Jól működő második pillér kellene

Holtzer Péter minap megjelent írásában egészen világos módon mutatott rá, hogy tisztán elméleti szempontból mindegy, hogy a saját tőkepiacain befektető tőkefedezeti vagy tisztán felosztó-kirovó állami rendszert, vagy a kettő kombinációját működteti-e egy ország, mert jóformán ugyanazok a szempontok döntik el egyik vagy másik szisztéma sikerét. Azt is egyértelműen bebizonyítja ugyanakkor, hogy ez az egyenlőség a való világ keretei között nem állja meg a helyét, pláne ha a képletbe azt is belevesszük, lehet, hogy vannak nálunk jobban működő országok is.

Hazánk pedig ha tetszik, ha nem, közgazdasági szempontból sok tekintetben legfeljebb elrettentő esettanulmányként kerülhetne tankönyvek lapjaira, és ha nálunk valami állami kézben van, az kockázat, amit diverzifikálni kell. Jobb tehát, ha több lábon állunk, a nem állami lábunkat pedig a világ más, a magyartól többé-kevésbé független pályán mozgó piacain nyugtatjuk. Ezt nyújthatná egy jól működő, nemzetközileg diverzifikált tőkefedezeti rendszer, de a pénztárak az elmúlt igen rövid időszakot leszámítva ezt egyáltalán nem nyújtották. Pedig nyújthatták volna.

Mindennek semmi köze a válságban hirtelen elszenvedett befektetési veszteségekhez, amit előszeretettel emleget a kormány, szépen elhallgatva, hogy azóta kiugró nyereséget is elkönyvelhettek a pénztárak. Sebaj, Selmeczi Gabriellának legalább nem kell sokáig keresnie, „hová tűnt a pénztártagok pénze”. A lényeg, hogy nem a válságban bekapott pofon volt a hiba, hanem hogy a megelőző tíz évben volt olyan alacsony a reálhozam, hogy egy krízis elvihette nagy részét. Ami volt, elmúlt, és legfeljebb csak átgondoltabb szabályozáshoz teremt megfelelő indokot, felszámoláshoz nem.

Nem igaz a szabad döntés

„A magánnyugdíjpénztárak megmaradnak, a tagok szabad döntése a visszalépés vagy a maradás” - tárja szét a kezét a kormány, és ez az a hipokrita cinizmus, amire nincsenek szakmai érvek. Orbán Viktor ugyanis azt is kijelentette, hogy az állam „nem utal többé” a magánnyugdíjpénztárakba, nagyvonalúan megfeledkezve arról, hogy az állam eddig sem utalt semmit a magánnyugdíjpénztárakba, a tagdíj a munkáltatóktól a nyugdíjpénztárak felé csak átfolyt egy állami szerv, az adóhatóság kezén 2007 óta.

Egyértelműen nem éri majd meg a pénztárban maradni, nem azért, mert a második pillér hülyeség, hanem mert a kormány ezt szeretné, és úgy fogja intézni minden áron. Az is nyilvánvaló, hogy sem a kormányfő, sem pedig az őt körülvevő gazdasági tótumfaktumok nem szeretnek a maguk által előidézett bonyolult kérdésekkel bíbelődni. Mekkora állami nyugdíjra számítsak, ha mégis a pénztáramban maradok? Az állami nyugdíj 75 százaléka - ahogy jelenleg működik a rendszer - igazságtalan lenne, hiszen a hátralévő évtizedeimben minden járulékot az államnak fizetek, a 100 százalék meg mindenki mással szemben igazságtalan, hiszen én nem viszem be a közös kalapba a meglévő pénzem. Tehát a kettő között, de hol?

Orbánékat ez nem érdekli, a cél a teljes megsemmisítés, ami sikerülni is fog. Egyfelől végtelen populizmussal használják ki a pénztárakkal szembeni - hangsúlyozom, részben jogos - bizalmatlanságot, másfelől rásegítenek azzal, hogy legalábbis javarészben megfosztják őket a működéshez szükséges forrásoktól. A működési tartalékok még kitarthatnak egy darabig, de ha nincs befizetés, a tartalék is kiürül, hiába akadna még ügyfél is akár, nem lesz aki működtesse a pénztárat. A pénztárak tehát így is, úgy is megszűnnek, a szabad döntés pedig, amiről a miniszterelnök beszélt, nem létezik. Ezt ő maga is nagyon jól tudja.

Csak a pénz a lényeg

Mindez korántsem lenne ekkora probléma, ha cserében látnánk valami elképzelést, egy gyönge reménysugarat arra, hogy a kormánynak minden ellenkező jel ellenére van valami fogalma arról, amit most csinál. A rendszer felszámolása akár történhetne sokkal direktebb módon is, de az egy tollvonással történő államosítás több akadályba is ütközik. Például ugyanolyan alkotmányossági kérdéseket vetne fel, aminek ürügyén a Fidesz még ellenzékben támadta a nyugdíjpénztári reformról szóló törvényt, és technikailag is tekintélyes feladat, hosszú előkészítéssel.

Pedig létezhetnének olyan forgatókönyvek, mint például a pénztárak nagy állami tőkealap alá terelése, ami mellett akár még el is fogadhatnánk a pénztári rendszer megszüntetését. Ezt azonban a fokozatos, „önkéntes” átlépéssel nem lehet megoldani, ráadásul elég sok szellemi munkát, némi küzdelmet, társadalmi egyeztetést, esetleg alkotmányossági aggályok racionális kezelését, stratégiaépítést és következetes végrehajtást igényelne. Kormányunk egyikben sem túl erős, de ez még nem lenne akadály.

Az már sokkal inkább az, hogy egy értelmes megoldás mellett nem lehetne szűk 3000 milliárd forint beolvasztani és elherdálni, mint ahogyan arra a legvalószínűbb forgatókönyv szerint most sor fog kerülni.

144 komment · 4 trackback

Címkék: nyugdíj abszurdisztán nyugdíjpénztárak portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://zugfirkasz.blog.hu/api/trackback/id/tr72388908

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyugdíj 2010.10.22. 23:01:36

Ha jól figyeltem az elmúlt napokban, akkor, ha a holnap nyugdíjasai a magánnyugdíjpénztárba befizetnek, mondjuk 1000 Ft-ot, akkor ebből a pénztár max. 45 Ft-ot elműködik, meg 8 Ft-ot kap a kezelő. A maradék 947 Ft-t befektetik és termelnek átlagban 10...

Trackback: Immár a Kormány őrködik a nyugdíjak felett 2010.10.22. 01:25:53

Nagytőke és magánérdek. jól jegyezzük meg ezeket a szavakat! Mert mostantól ezek nem veszélyeztetik a nyugdíjunkat. Eddig minden nyugdíj befizetésünk veszélynek volt kitéve: a nagytőke és a tőkések szeszélyének, akik egyenesen a tőzsdére vitték az embe...

Trackback: Az állam magánnyugdíjasai 2010.10.21. 20:38:04

Az állam úgy viselkedik, mint a rossz pedagógus. Nem szabályoz, hanem erőből büntet. A szomorú igazság az, hogy ez az állam nem erős, hanem gyenge. Holtzer Péter különvéleménye. (Fotó: Orin Optiglot/flickr.com) A miniszterelnök múlt szerdai bejelentés...

Trackback: Az állam magánnyugdíjasai 2010.10.21. 20:22:59

Az állam úgy viselkedik, mint a rossz pedagógus. Nem szabályoz, hanem erőből büntet. A szomorú igazság az, hogy ez az állam nem erős, hanem gyenge. Holtzer Péter különvéleménye. (Fotó: Orin Optiglot/flickr.com) A miniszterelnök múlt szerdai bejelentés...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyers Fa 2010.10.21. 20:57:11

@Lámpavas: Ha kiesik a családfenntartó (pl meghal az apa), a gyereken nem sokat segít, ha magasabb lesz a nyugdíja. Van kedvezményezett, kapja meg az. Rögtön.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.10.21. 20:57:31

@Lámpavas: ennél azért összetettebb a kérdés, egy sokszázezer tagot számláló pénztárnál nem egyszerű a havi elszámolásról napira átállni, vagy éppen egy portfólió helyett három portfóliót elszámolni. Nem is megoldhatatlan persze, egy pillanatra sem kell sajnálni a pénztárakat emiatt.

alfredo07 2010.10.21. 20:57:40

@Lámpavas: Nem erről van szó, csak arról hogy ez pénzbe kerül. Az elvárás normális, csak tudjuk miből nem lehet várat építeni.

Zsoo 2010.10.21. 20:58:23

@Dr. Justice: Nem vagyunk egy szinten úgy érzem, te alulról karcolod a 80-as IQ-t!
Világos elképzelésem van a jövőről, a 75%-os többség bízik a kormányban.
Nem Orbán igazságáról van szó, hanem arról, hogy hülyeségeket irkálsz!
Van rá pénz..

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.10.21. 21:00:36

Nem kéne a sok szart eltartani és lenne pénz nyugdíjra meg mindenre.
Pancserok és gyávák.

Lámpavas 2010.10.21. 21:01:46

@alfredo007: Kiszámoltad már, hogy mennyi a 3000 milliárd 5%-a?

Lámpavas 2010.10.21. 21:04:27

@Nyers Fa: Becsülöm, hogy ilyen kompromisszumkész vagy, és átlátod a magasabb célokat!

Húsleves 2010.10.21. 21:05:05

@Spekuláns: "Veszek belőle állampapírt v befjegyet oszt jónapot"
Pontosan erről van szó. Ezért hülyeség az egész magánnyögdíjpénztár.

Yasashi Tanuki 2010.10.21. 21:08:29

Ha valóban jól működött volna a a második pillér, akkor nem nyitották volna meg az utat az 50 év felettieknek hogy visszalépjenek az állami rendszerbe amivel nagy részük élt is. Vajon miért?

A magánnyugdíjpénztárba befizetett összegek helyett az államnak azaz az adófizetőknek a pénzéből kellett rakni a kalapba, hogy a mai nyugdíjasok ki tudják fizetni a svájci indexált nyugdíjukat. Arról is illett volna megkérdezni az adófizetőket, hogy infrastruktúrafejlesztés vagy adócsökkentés helyett szeretnének-e az inaktívakakat megóvni a pénzromlás káros hatásaitól.
Vicc az, hogy már évek óta a nyugdíjhisztéria a legfőbb politikacsináló erő, pedig köztudott, hogy mi várható a demográfiai változások miatt, ami így is úgy is bedönti a nyugdíjrendszert.

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2010.10.21. 21:09:42

Azt kapta ez a gyökér ország amit megérdemel: fideszt, viktort...nesztek!

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.10.21. 21:12:33

Valamit nagyon nem értek. Az eredeti verzió szerint csak 14 hónapig nem került volna a magánnyugdíjpénztárakhoz egy megveszekedett forint se. Az idézett nyilatkozatban viszont ez szerepel:
"Az állam azonban többet oda pénzt már nem fog átutalni"
Tehát van választásom, hogy maradok a magánpilléremnél ami majd így szép lassan felemészti önmagát, vagy visszamegyek az állami úgyiséhendögleszbe, de arról, hogy hova fizetem azt a 8%-ot, többé már nem dönthetek, mert minden kell a ma nyugdíjasainak?

Azon mondjuk már meg sem lepődök, hogy a "jól keresők" családi pótlékja is oda vándorol majd, a gyerek elvégre nem szavazóbázis... Az is egy vicc: ha igénybe tudsz venni adójóváírást, nem jár csp. Ha nem tudod igénybe venni, akkor majd alanyi jogod lesz hozzá. Csak én látom úgy, hogy itt rohadtul nem történt semmi átcimkézésen kívül?

jazzcool 2010.10.21. 21:13:17

én nem rohannék már holnap vissza az állami nyugdíjrendszerbe. szvsz érdemes ezzel kivárni egy darabig, és megnézni a folyamatokat. aztán lehet, hogy 2-3 hónap múlva már könnyebb lesz meghozni a döntést.

septem 2010.10.21. 21:14:42

kb. 634-féleképpen lehet takarékoskodni.
az mnyp csak egy, és nem is legjobb módja.

Zsoo 2010.10.21. 21:18:11

@Dr. Justice: Csak vicceltem!
Jó éjt!

Nyers Fa 2010.10.21. 21:19:06

@Lámpavas: Mi a magasabb cél? Az gyerekek, aktív keresők biztos háttere vagy a magasabb nyugdíj?

Nyers Fa 2010.10.21. 21:21:40

Mennyien dolgozhatnak a magán-nyugdíjpénztáraknál?
Bár 2800 milliárdba belefér pár ezer segély.

Rá Dios 2010.10.21. 21:23:18

"...látszólag ugyanolyan kapkodva..."

Nem jó! Nem látszólag, hanem láthatólag!
Ha azt akarta volna mondani, hogy "látszólag" értünk dolgozik a kormány, akkor az helyes lett volna. Azonban azt készült mondani, hogy "nyilvánvalóan" kapkodnak, és ez így lett volna helyes. :-)

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2010.10.21. 21:25:22

És hol vannak ilyenkor a vadmagyarok akik anno romhalmazt csináltak BÜNTETLENÜL a belvárosból amikor GYURCSÁNY FERENC végre IGAZAT momdott.
Már rég a parlament elött kéne táborozniuk merthogy
nagy vezénylőtábornokuk, viktor április óta HAZUDIK 1folytában! Csakhogy ezek az idióták-és úgy általában a hithű fideszesek nagy része -nem veszik észre mi folyik itt "forradalom" címszóval!!!Most a nyugdíj aztán ki tudja mi jön még...??? A zemberek (privát) bankszámlái? Mert az a pénz is sokkal jobb helyen lenne a zállamnál, nemdebár? A jövő elkezdődött...sajnos!

alfredo07 2010.10.21. 21:26:08

@Lámpavas: Az baj a megbeszélésünkkel hogy én tudom hogy az 5% helyesen 4,5%. Tudod hogy az indulás első hónapjában mennyi volt az egyébként akkor még 5,5 %, amikor már néhány előírásnak meg kellett felelnie. Tudod hogy 4,5 a maximális lehetőség és nem minden pénztár használja ki (ez hívják versenynek)? Tudod hogy egy butik beindításához mennyi tökére van szükség, mekkora időt kell megfinanszírozni ? Persze ma már Hugo Boss elég jól keres! Tudod hogy Franciaországban az állami nyugdíj ellen tüntetnek? Lehet hogy megharagszol, de én jó helyen érzem a pénzem a pénztáramban,különösen azért mert van. Azért van, mert az utolsó fillérig adózom. Azért adózom ,mert úgy gondolom hogy ez a normális. Mivel a privát pénzem egy része is részvényben van,az egyébként a jóval magasabb költségekre sem panaszkodom, szerinted miért nem ? Felhasznált szakirodalom : www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/aranyos_koltsegek_csokkentek_a_nyugdijpenztarak_dijai_39345 Tudo

Rá Dios 2010.10.21. 21:27:37

@Turbék: A jövő elkezdődött?
Szerintem lassan vége a jövőnknek...

alfredo07 2010.10.21. 21:30:59

@Nyers Fa: Meglepődnél milyen kevesen, pl. a BKV, MÁV,önkormányzatokhoz stb állami elfekvőkhöz képest.

lüke 2010.10.21. 21:42:00

képzeld, hogy háborognál ha véletlen tenné:)

lüke 2010.10.21. 21:43:53

"a gyönge reménysugarat "
1945- 89 /5g várta majdnem! mindenki
voila:)

fuszujka 2010.10.21. 21:58:17

@Zsoo: Pff. Besz.rok. :D Te most komolyan a fidesz oldaláról linkelsz? :D Látom objektív forrásokból próbálsz tájékozódni...:D
Először azt akartam kommentben kérdezni, hogy ha ennyien szidják most utólag a Fideszt, akkor nem tudom, hogy kik szavaztak rájuk, meg egyáltalán nem tudom elképzelni, hogy tényleg voltak/vannak olyanok, akik képesek úgy várni OV-t és udvartartását, mint egy falat kenyeret, amikor komplett hülyét csináltak magukból az utóbbi 8 évben.
De tőled már meg is kaptam a választ, hogy igen, azért vannak ilyen emberek.

AnnaKarenina 2010.10.21. 22:03:19

@Yasashi Tanuki: Már a magán-nyugdíjpénztárak létrejöttekor is figyelmeztették az idősebb korosztályt, hogy fontolja meg a belépést, mert esetleg nem lesz elegendő a befizetési időszak egy rendesebb nyugdíjhoz. Ez derült ki akkor és ezért hagyták jóvá átmenetileg a visszatérést az állami rendszerbe.

Azt kellene megérteni, hogy olyan nyugdíj-rendszernek kellene kialakulnia, ami nem függ a demográfiai változástól, nevezetesen a csökkenéstől. Nem igaz az, hogy az aktívok mindig el tudják tartani az előttük lévő nyugdíjas korosztályokat, egyrészt a demográfiai csökkenés, másrészt a munkanélküliség miatt. Persze ez utóbbiak nyugdíja hogyan fog alakulni és mi lesz a sorsuk, nem tudható, ezen sem gondolkodik senki.
Ahhoz mindenképpen ragaszkodni kellene, hogy a nyugdíjjárulékok -akár az állami rendszerben is- a befizető saját számláján szerepeljen.

fuszujka 2010.10.21. 22:04:51

@Rá Dios: Na na na, ácsi ácsi! Nem mondták és írták, hogy kinek a jövője! :p
Az övék elkezdődött, az biztos.

ghck 2010.10.21. 22:06:21

pffff, a lépések üzenete: adózz minél kevesebbet, dolgozz feketén! Kár, hogy a legnagyobb rétegnek nincs erre lehetősége..:(
Szomorú.

Szomorú, hogy amíg itt mi adóként befizetjük az előállított értékek minimum kétharmadát, addig a tengerentúlon egyetlen, mindösszesen 23%-os mértékű adóval akarnak kiváltani minden egyéb adót. (www.fairtax.org)

Mondjuk ezért is élünk mi itt ilyen kruva jól! :/

AnnaKarenina 2010.10.21. 22:07:41

@Dr. Justice: Azért is fontos lenne, hogy az emberek most nagyon is észnél legyenek, mert ismét megtörténhet az, amit már 1998-ban megcsinált a Fidesz a TB-alapokkal: egyszerűen beolvasztotta az állami költségvetésbe. Nyögi ezt mind a nyugdíjrendszer, mind az egészségügy.

www.kozszolga.hu/hirek/eg%C3%A9szs%C3%A9g%C3%BCgy-utolbbi-h%C3%BAsz-%C3%A9ve
"A Fidesz vezette koalíció 1998 nyarán, első teendői között a társadalombiztosítási önkormányzatok felszámolásával „visszaállamosította” a nyugdíj- és egészségbiztosítási alapokat. Akkor a Fidesz politikusai még átmenetinek nevezték ezt az intézkedést, majd előbb a Miniszterelnöki Hivatalhoz, később a Pénzügyminisztériumhoz, végül az Egészségügyi Minisztériumhoz delegálták az alapok kezelését. Az évente több mint 1500 milliárdot kezelő alapok költségvetése beleolvadt a központi büdzsébe. A járulék beszedését a társadalombiztosítási államtitkár, Selmeczi Gabriella 1999 januárjától átadta az APEH-nek. Néhány hónappal később az alapok 60–80 milliárdos vagyonát az ÁPV Rt. kapta meg értékesítésre. Az ÁSZ-jelentések rendre kifogásolták, hogy bár az alapok vagyonának államosítása megtörtént, az ahhoz kapcsolódó kötelezettségeket továbbra is az egészségügyi kasszából fizetik. Így például a járulékfizetők pénzéből konszolidálták a Postabankot."

acsa77 2010.10.21. 22:11:59

Amikor Kissinger és társai tankokkal privatizáltak D-Amerikában, az állítólagos monetarizmus és liberalizmus leple alatt, akkor sikerült bevezetni az mnyp. De 30 év után kiderült, hogy beragadt kartell, mely vízfej a gazdaság természetes tőkeforgalmában. Ennek megfelelően a válságban szépen lenullázódtak, széttárták a kezüket, és az állam fizethette az összes nyugdíjat. Ti. az a gond, hogy a legtermészetesebb gazdasági folyamat ilyenkor a bennfentes üzletelés, azaz valamikor 30 éven belül biztosan egyszer jól zsebreteszik a pénzt. Mindazonáltal tény, hogy a kormány mostani húzása kényszerű, olcsó trükk a pénzszerzésre. De ne Orbánra figyeljetek, hanem Martonyira, mert ő a Bilderberger-tag, vagyis őrajta keresztül bólint a nemzetközi felsővezetés igent vagy nemet a magyar próbálkozásokra.

peti-peti 2010.10.21. 22:12:30

Mikor lesz ennek az országnak olyan kormánya, amely képes hatékonyan és legfőképpen olcsón működő államot létrehozni, nem pedig a gazdasági szereplők zsebében turkálni? Köszönöm szépen az aggódást, de valahogy képesnek érzem magam a pénzügyeim kezelésére, a nyugdíjamat is ideértve. Tessék már inkább az állami kiadásokat csökkenteni. A hócipőm tele van vele, hogy 20 éve dolgozó, adófizető állampolgárként mindig velem van kitolva.

kerecsen2010 2010.10.21. 22:16:36

@Húsleves: A probléma pont az, hogy ezt nem teheted meg. A járulékot az APEH-nek kell utalni, az pedig a továbbiakban nem utalja tovább a pénztáradnak, hanem lenyeli a nagy, közös kalap. Úgy látom, pont a lényeget nem érted.

alfredo07 2010.10.21. 22:18:11

@peti-peti: Való igaz az én figyelmemet is elkerülte az egészségügy, a mezőgazdaság, önkormányzatok stb. jobbítására tett intézkedések. Mindenképpen érdekes, hogy 300 forintért forradalom volt az utcán, pár ezer milliárdért néhány blog.

somogg (törölt) 2010.10.21. 22:22:48

hat pont a mukodokepes nyugdijrendszerre epp nincs terve a komanynak. terv altalaban arra keszul amit komolyan gondol az ember. van viszont terv a cba vagy jarai helyzetbe hozasara. pinter volt cegenek beszervezesere. lehet, az egesz project valojaban errol szol?

alfredo07 2010.10.21. 22:24:39

@peti-peti: Való igaz az én figyelmemet is elkerülte az egészségügy, az önkormányzati rendszer, a mezőgazdaságért tett jobbító intézkedések. Figyelere méltó hogy 300 forintért néhány éve utcai harcok voltak, pár ezer milliárdért + néhány blog. Azt is elárulhatná valaki, mi jobboldaliak kire szavazzunk?

AnnaKarenina 2010.10.21. 22:27:12

@alfredo007: Hát erre volt jó a polgári körök szervezése. Bármiért is hívta az embereket az utcára a Fidesz, azok jöttek ész nélkül.
Legalább a szakszervezetektől elvárható lenne, hogy szóljanak.

kerecsen2010 2010.10.21. 22:31:40

@fuszujka: Sosem értettem, miért szeretik a nők a helyzetüket az iszlám országokban. Aztán kiderült, milyen kényelmes helyzet, hogy nem kell döntést hozniuk, fárasztó agyműködtetés leáll. Ez ebben az országban is vonzó 65%-nak, plusz van az az 1%, aki nagyon durván hasznot húz a haverok hatalomra kerüléséből. De még ez sem tűnik fel. Vagy igen, de annyira hülyék, hogy a lopás elítélése prát-függő: ha MASZOP csinálja, lámpavasra velük, ha FIDESZ, akkor az helyes és a nép érdekeit szolgálja.

kigyurt álat 2010.10.21. 22:32:45

Vihar a biliben.
A kormány azért tette rá a kezét a pénzre, mert az EU nem engedte hogy elszámoljuk államháztartási bevételként a nyugdíjpénztárakba folyó pénzeket, ezért a régi EU-s országokhoz képest hátrányban vagyunk pl. a maastrichti kritériumokat illetően. Így most már nem vagyunk.
Ennyiről van csak szó, nem az én pénzemről, meg a te pénzedről. Az nem is a mi pénzünk, mert valójában nem mi rendelkezünk felette. Esetleg majd évtizedek múlva, ha addig nem lesz 90 év a nyugíjkorhatár.
Objektíven nézve meg tökmindegy, hogy mnyp vagy állami, mert mindkettő hozama csak annyi, amennyire a magyar gazdaság növekedik, ezért volt közel 0 az elmúlt 10 évben.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.10.21. 22:34:12

@kigyurt álat: Egy nemzetközi részvényalap hozama mennyiben függ a magyar gazdaság teljesítményétől? Éppen ez a nemzetközi diverzifikáció lényege.

kigyurt álat 2010.10.21. 22:41:18

@Dr. Justice: Igen, mondjuk lehetne belőle kínai részvényeket venni nekünk is, meg a lengyeleknek és a franciáknak is. Csak végül Kína mégsem akarja majd eltartani az európai nyugdíjasokat. Hosszú távon ez a mi dolgunk lesz.

alfredo07 2010.10.21. 22:44:45

@kigyurt álat: Valójában Te rendelkezel vele, mert pl.gazdálkodhatsz vele. Szerintem pont az a probléma hogy persze csak korlátozottan lehet. Ha meghal a szerencsés pl. nyugdíjkorhatár előtt, a magán örökölhető, az állami meg nem annyira. Azért ez jelentős hozam különbség.

somogg (törölt) 2010.10.21. 22:45:25

@kigyurt álat: mar irom a levelet a vilag mas orszagaiban mukodo nyugdijalapoknak, hogy nem mukodik a nemzetkozi diverzfikacio, vigyazzanak. hivatkozhatok rad, mester?

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.10.21. 22:46:06

@kigyurt álat: 1) a részvényvásárlás nem eltartást jelent, mert nem hitelről van szó 2) való igaz, hogy sok évtized múlva a fejlett országok tőkepiacaira valós nyomást fog gyakorolni, hogy az elöregedő társadalmak miatt többen akarják pénzre (nyugdíjra) váltani az eszközeiket, mint amennyien a megtakarításaikon megvásárolni szeretnék őket. Ez elsősorban a fejlett országokat érinti, és még egy jó darabig lesznek olyan dinamikusan fejlődő térségek, ahová érdemes befektetni egy tőkefedezeti rendszerben keletkező megtakarításokat.

alfredo07 2010.10.21. 22:50:30

@Dr. Justice: Végre érti valaki...üdítő

Táskás Tóni 2010.10.21. 22:56:23

@AnnaKarenina: Most is ugyanezt csinálják .Miért is van válság Orbán szerint ,mert a mostani körülmények nem alkalmasak arra ,hogy bevezesse a rögeszméjévé vált 16 %-os SZJA-t. Inkább kellene nagy szerkezeti átalakulásokat végezni, de ahhoz nem elég jók és tudjuk ,hogy mindenre nemet mondtak 8 évig így nehéz lesz.Miért kerül még mindig 2000 milliárdba évente az a rossz önkormányzati rendszer amin gyakorlatilag alig változtattak , mert ha mélyen belenyúlnak akkor esetleg kevesebb fideszes polgármester lett volna az önkormányzati választások után.650 millió fürdőt építettek 1998-2002 között a Széchenyi terv pénzeiből ami a lenyült önkormányzati pénzből került kiosztásra Pl,Mátraderecskén ,csak éppen nem lehet használni az új épületet,mert nem jó a szigetelés és nem gyógyitanának az új épületben ,hanem elgázosítanak szó szerint. Vagy ez a cél? Aki nem ért egyet ,mehet az új épületbe. Nagyon sokan mondják , hogy most már vétek megszüntetni a mnyo rendszer ,mert az nemsokára meghozza a ktgvetés számára a kiadás csökkentést.Még azoknak is ez a véleménye ,akik ellenezték a mnyp rendszer létrehozását.2002- re sem volt híres a gaz-i növekedés ,most mitől lehet javulást várni?

karatekutya 2010.10.21. 23:03:03

@kigyurt álat: Az egybe tömörült kérelmezők a nyugdíjrendszer "statisztikai" elszámolásának megváltoztatását akarták. Ezt még az Oszkó-Bajnai kettős is támogatta 2010 elején.
A statisztikai módosítástól nem lesz hirtelen több pénz Magyarországon, főleg, hogy legtöbb mnyp. állampapírt vesz, ami pedig az államadósságot finanszírozza.
Szerinted a pénzügyileg képzett angol bankárok elhiszik, hogy hirtelen sok pénz dőlt be az ország ablakán és ettől leesett az államadósság 79-ről 74 százalékra. Oszt akkó mivan? Az még mindig nem 60.

Táskás Tóni 2010.10.21. 23:08:32

@kigyurt álat: Ha bízol Matolcsiban és Orbánban , akkor Neked tényleg tökmindegy.De mire is kell most ez a pénz ? A 16%-os SZJA miatt kieső adóra .Tehát a kormány a fellendülést attól a párszázezer családtól várja akiknek átlagban 100e ft-tal több marad a zsebében .Ettől nem fog fellendülni a gazdaság . Mire költi még ezt a pénzt, és itt nemcsak a 460 milliárd át nem utalt nyjárulékról van szó , hanem a közel 3000 milliárd pénztárvagyonról.Ha ráteszik a kezüket , feltőkésítik a takarékszövetkezeteket és osztogatják a pénzt a Széchenyi terv kiválasztott vállalkozóinak .Hiszel abban ,hogy ezek a vállalkozások teremtik meg a fellendülést Mo-on. Mi lesz az egészségüggyel , az önkormányzati rendszerrel /2000milliárd/év/ a Mávval , a környezetvédelemmel. Szerintem ,ha ez így marad örökre lemaradunk. Beszedem a pénzt ,elköltöm azután majd lesz valami.Még kocepciójuk , világos tervük sincs .A politika csinálja a gazdaságot, nem kellene szakemberekhez fordulni, remélem nem gondolod te sem ,hogy Matolcsi szakember , inkább ámokfutó.

karatekutya 2010.10.21. 23:08:39

@Táskás Tóni: A 16%-os adókulcsnál én Matolcsyt vízionálok. Annak a rögeszméje a belső fogyasztás növelés.
Valóban, akik sokat keresnek, azok még többet fognak keresni, így azt majd elkölthetik, kissé megpörgetve a gazdaságot. Csak ettől több embert nem fognak felvenni a cégekhez, mert azoknak kb. mindegy, hogy a náluk lévő droidok, a cég által kifizetett, mondjuk 300.000 Ft bérköltségből mennyit is visznek haza.

karatekutya 2010.10.21. 23:13:29

@Táskás Tóni: Azért félek én is ettől a verziótól, mert sztem a Fidesznek - így, hogy túlnyerte magát - van 3.5 éve.
Ha ez alatt, 2/3-dal az Országgyűlésben, tiszta narancsszín önkormányzatokkal nem sikerül kitolni a szarból az országot (de legalább az útvonalra terelni), akkor az emberek annyira radikalizálódnak, hogy itt 4 év csak Jobbikos gárdisták masíroznak majd az utcán, és egy gyereket a családban kötelező lesz Koppánynak hívni.

Spekuláns 2010.10.21. 23:17:03

@Lámpavas: "+1%? Gratulálhatok?"

Az állami 0%-hoz képest ez rengeteg.
10 év rövid idő, ennek nagy része is tisztán állampapíros volt.

A nyugdíjnál az a fontos hogy megőrizze az értékét.
Amúgy szerinted mondjuk 30.000 befizetéssel 40 év alatt mennyi a különbség a 0% és az 1% hozamai között? Elárulom, 3.3millió forint.

Egy összegben (17.7milla) felvéve lehet venni még egy lakást amit kiadva el lehet éldegélni, gyerek, unoka örökölheti.

És az állami...?

Táskás Tóni 2010.10.21. 23:18:07

@karatekutya: Szerintem Orbán és a jobbkeze egymást hülyítik, miközben a pénzügyi szakemberek hangosan röhögnek Matolcsi faszságain , ésa jobb oldalon is , legutóbb Bod Péter Ákos hülyézte le A siófoki pénztárkonferencán.A nemzetgazdasági Minisztériumban már voltak olyan nyilatkozatok ,hogy fokozatosan vezetik majd be a 16%-os SZJA-t .Orbán erre nagyon berágott és mivel az egyetlen partner az azonnali bevezetésre csak Matolcsi volt , ezért hiába fúrják Matolcsit Orbán megtartotta jobbkezének .

kigyurt álat 2010.10.21. 23:18:43

@Dr. Justice: Ha megjelenne egy erős kereslet mondjuk az EU-s nyugdíjpénztárak részéről a kínai részvények iránt a jelenben, akkor rögtön kisebb lenne a várható hozam ahhoz képest, amit most elképzelünk. Pédául ilyen automatizmusokon keresztül értettem azt, hogy nem akarják majd eltartani a nyugdíjasainkat. Kötvényekről nem is beszélve.
Másrészt azt gondolom, hogy az itthon megtermelt jövedelmet, ha mnyp-ba kerül, a hazai gazdaságba kellene fektetni, nem nemzetközileg diverzifikálni. Szerintem egyértelmű, hogy miért.

Táskás Tóni 2010.10.21. 23:21:11

@karatekutya: Valóban ennél meg az is jobb, ha a fidesz folytatja az ámokfutást.Most éppen a birodalmukat építik.

Spekuláns 2010.10.21. 23:23:18

@karatekutya: "A 16%-os adókulcsnál én Matolcsyt vízionálok. Annak a rögeszméje a belső fogyasztás növelés. "

Hát az tuti nem jön majd be akkora mértékben amennyire Matolcsy Dexter hiszi.

Én legalábbis a jól keresők közé tartozom, de nem tudok megenni bármennyi hamburgert. Ha nyaralni megyek, az rendszerint nem Magyarország GDP-jét növeli. Megtakarításaimból meg nem magyar államkötvényt és nem magyar részvényeket veszek.

Azért egészségükre, ha megment minket a Fidesz az tök jó, de én eddig csak kapkodást, fércmunkát láttam.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.10.21. 23:30:23

@kigyurt álat: Abszolút egyértelmű, a diverzifikáció nem kizárólagos nemzetközi befektetést, hanem azt is jelent. Egyébként erre lenne jó egy jól működő BÉT, és magas hazai részvényarány, de ezt elszalasztottuk. Egy normálisan kezelt állami kockázatitőke-alap is jó megoldás lehetne a hazai megtakarítások - részleges - visszacsatornázására, de ez a verzió sem reális a kormány kommunikációja alapján. A lényeg a lényeg: lennének megfelelő megoldások, de a mostani nincs közöttük.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.10.21. 23:46:31

a poszt tele van csacskaságokkal.
nem elég a vitriolos stílus, tessék megtanulni számolni. gondolkodásról nem is beszélve.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.10.21. 23:52:17

@Dr. Justice:

vov, épp itt vagy :-)

1. a nyugdíjrendszer nem megtakarítási, hanem újraelosztási mechanizmus. a befizetett járulékért cserébe nyugdíjígérvényt kapsz. ez egyfajta implicit államadósság.
2. a manyup bevezetése ennek egy részét explicit adóssággá konvertálta (a manyupnak utalt járulékok hiányoztak az onyp-ból, ezt a költségvetés hitelfelvételből pótolta). az expliicit adósság kifejezetten költséges luxus (eladósodottsági ráta romlik, kamatot kell rá fizetni, stb)
3. a manyupok rémes hatékonysággal működnek, a szocialosta csökevény ONYP ötödakkora költségszinttel dolgozik, mint a hatékony kapitalista manyupok. pedig az ONYP már nem csak betétet gyűjt, tehát több költsége van, mint tagonként néhány kilobájt légkondicionált szerverszobákban.

Táskás Tóni 2010.10.21. 23:58:36

@Mészáros Laci: A fidesz programja elégé sok általánosságot fogalmazott meg .De volt benne egy konkrét ígéret , megtartjuk és megvédjük a mnyp-akat. Akkor ezek szerint nem voltak tisztában még ezzel sem?

fitsport 2010.10.22. 00:26:07

Kell az a második pillér, de nem az első pillérből lefaragva!

A társadalombiztosítási alapokat 1945. után államosították, ezt követően megszűnt az egyéni befizetések nyilvántartása.
A jelenlegi nyugdíjbiztosítási rendszert úgy kell tekinteni, mint egy biztosító egyesületet, vagy akár egy szövetkezetet, ahol a befizetések osztatlan közös tulajdont képeznek, s a szervezet tagjainak (munkaviszony, néhány év jövedelme, stb. alapján) nyugellátását hivatottak biztosítani.

1997-ben a Horn-kormány intézkedése kapcsán, mint az egyéni gondoskodás új eleme, gyakorlatilag a nyugdíjjárulék negyedrészét, a pénztártagok megkérdezése nélkül egy „második pillér”-be irányították. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy magánvállalkozásokba terelték a nyugdíj-alapok egy részét, milliárdos tőkét biztosítva azoknak a vállalkozásához, akik az állami alapokból a magánbiztosítóba terelt pénzeket kezelték.
Ezek a szervezetek kétszer akkora költséggel kezelik a biztosításainkat, mint az állami nyugdíjbiztosítás (4-5 %), hiszen ahány biztosító, annyi irányító apparátus, irodaépületek, gépkocsik, érdekképviselet szervezetek. Ez évi 40-45 milliárd Ft, több, mint egy havi befizetéseink!
További hátránya a rendszernek, hogy megalakulása óta átlagosan még 1 % nyereséget sem biztosított a tagjai számára, így, főként a válság hatására a magánbiztosítással rendelkezők kevesebb nyugdíjat kaptak volna az elmúlt években, mint a kizárólag állami biztosítottak.
További kérdést vet fel, vajon mi szükségem van nekem arra, hogy kétszeres működési költséggel tartsák nyilván a nyugdíj-takarékosságra befizetett pénzemet, ha van egy nonprofit szervezet erre a célra. Egyszerű a kérdés megoldása: tartsák a befizetéseimet, vagy annak egy részét (pl. a magánnyugdíj-pénztárakban lévő mértéket) névre szóló magánszámlán! A kötelező beléptetéskor egyébként sem kérdezték meg tőlem, hogy el szeretnék-e tartani egy másik siserehadat! Ha most megkérdezik: nem szeretnék!
Nem vagyok ellene a magánpénztáraknak, de az legyen önkéntes, s dolgozzanak keményen a biztosítók, hogy szervezzenek be olyanokat, akik pótlólagos tőkét hoznak a rendszerbe, a második pillérbe, mert annak csak így van értelme, csak így lesz több a biztosított nyugdíja!

A kormány intézkedése kapcsán az APEH nem utalja havonta a 30 milliárd Ft-ot magánbiztosítóknak, hanem azok az állam kezelésében maradnak és lehetőséget biztosítanak arra, hogy a biztosítottak a későbbiekben eldönthessék, hogy az állami, vagy az államilag nem garantált, akár tőzsdére kerülő magánbiztosítás kereteiben akarják-e befizetéseiket kezeltetni.
A magánbiztosítók ezt követően tölthetik igazán be a „Második pillér” szerepet, hiszen eddig az „Első pillér”-ből lefaragott pénzekből éltek, holott a második, öngondoskodó rendszernek akkor van értelme, ha pótlólagos biztosításokat gyűjt a nyugdíjalapokra!

Az állami nyugdíjrendszer megreformálása hosszú évek óta hangoztatott feladat, de érdemlegesen eddig egyik kormány sem nyúlt hozzá. Most itt az alkalom!
A visszaterelt járulékokat (8 %) a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság kezelje saját számlán és forgassa az állam által garantált kincstárjegyekben, vagy más állampapírokban!
Ez jelen esetben 360 milliárd államháztartást javító tétel, továbbá a Kincstár nemcsak külső kincstárjegy-tulajdonosoknak fizet kamatot, hanem a saját „betéteseinek” is! Ez a nyugdíjalapot növelő tétel kedvező a biztosítottnak, de kedvező az államnak is, hiszen a tag nyugállományba vonulásáig kezelheti a kamattal megnövekedett alapokat.
Meggondolandó a járulékok nagyobb hányadát folyamatosan a magánszámlára terelni, így hosszabb távon valóban érvényesülhet az a szabály, hogy a nyugdíjak mértékének megállapítására –állami garanciával - a járulék-befizetések teremtsenek alapot!

Németh Zoltán közgazda

capor_ 2010.10.22. 02:08:57

Egyetlen bajom mindkét rendszerrel az, amit a posztoló is megfogalmazott, hogy HITELTELEN.

Én nem vagyok közgazdász lehet, hogy ezért nem értettem meg a következőt sohasem:
Ha van az államnak egy szolgáltatása aminek a költsége X, miért éri meg kiszervezni azt 2X költségért? Ráadásul egy olyan szolgáltatás ahol az ügyfél érzékenysége elég magas, tehát mindenképpen pénzt akar majd látni a nyugdíjkorhatár elérésekor.

$pi$ 2010.10.22. 06:45:26

Orbán megmondta, hogy mindenki rá fog cseszni, azt hittem, hogy én nem, hogy tőlem már nem lehet mit elvenni. Hát nem sok idő kellett nekik, találtak valamit.

A kommunisták évtizedek alatt felvettek kétmillió kölcsönt a nevemben, de nekik egy pillanat alatt többet sikerül elvenni.

Kiveszem a pénzt a bankból, mert nem sok van ugyan, de az a következő.

Rókakígyó 2010.10.22. 07:44:01

Naponta meg lehet hozni száz törvényt is, ha nincsenek, akik a végrehajtást felügyelni tudnák, ne adj isten megvalósítanák. Nem vagyok jogász, de állítólag ezek a rohamtörvények rendkívül pongyolára sikerülnek mind. Politizálni jó, dolgozni nem.Ez az eddigi üzenet. A másik óriási cinizmus, miszerint az országban legalább nyugalom van a 2/3 óta. Ebből csak az derül ki, h amíg nem volt, azt ki okozta. Hát a futballhuligánok, nem?

Id. Lencsés István 2010.10.22. 07:57:29

Szerintem a Magánnyugdíj-pénztárakra igenis szükség van. Az Államnak inkább segítenie kellene, mint akadályozni. Amikor rsszul teljesít az Állam, akkor rosszul teljesít a Pénztár. Nem szabad feledni a befizetések örökölhetőek. Nézzétek meg, hogyan teljesít az Állam és a Pénztár. Az Állam rosszabbul.

Na, de ki jár jól?

A kormány elveszi a pénzt, és bizony kijelöli majd az OTP-t a 2800 milliárdos vagyon kezelésére, hiszen készen van a struktúra az OTP Magánnyugdij- pénztárnál.

Itt most az történik, hogy az OTP lesz az egyetlen Magánnyugdíj-pénztár, pedig a legrosszabb teljesítők között szerepel. Egy pénztártag beléptetése, átléptetése után az OTP 10-12 000Ft-ot ad a közreműködönek. Valaki nagyon jól fog járni, aki zt a pénzt megkapja az OTP-től, de ez a valaki még kap egy nagyobb jutalékot is az áttett vagyon után. Valakiből igy leszz többszörös milliárdos.

Id. Lencsés István 2010.10.22. 08:08:36

@Rókakígyó:

Példa:

Van egy házaspár, az egyiket úgy hívják Kormány a másik a Balek.

Szépen éldegélnek már 20 éven kereszül, majd azt mondja a Kormány a Baleknek, mától a bevételeket én kezelem. Kormány szeret pókerezni és a 20 éves megtakarítást elveszíti, miközben a Balek dolgozik mint egy kis hangya. Válásra kerül a sor, mert a Balek már nem tud dolgozni, és nyugdíjba megy, de a pénz már nincs, amiből megélni tudott volna.

inebhedj - szerintem 2010.10.22. 09:01:13

Másik bolygó rovatunkban:

index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/22/a_magannyugdij_nem_kockazatosabb_az_allaminal/

Azt írja a kútfő:

"A kormány, és személyesen a miniszterelnök által is a biztonság bástyájának beállított állami rendszer lényege, hogy a jelen munkáltatói és munkavállalói fizetik az aktuális nyugdíjakat. Azonban az idősödő társadalom, a népességfogyás következményei miatt az állami rendszert csak komolyabb kiigazításokkal lehet fenntartani, különben a nyugdíjkiadásokat nem tudnák fedezni a bevételek. Az igazításra a legutóbbi példa a Bajnai-kormány tavalyi sorozata."

Aztán meg azt:

"Az sem igaz, hogy a magánnyugdíjpénztárak mögött nincs semmilyen garancia, noha maga Orbán Viktor is ezt mondta az RTL Klubnak. A 2008-as válságév rémisztő veszteségei miatt törvénybe iktatták a felhalmozási időszakra vonatkozó inflációkövető garanciát. Ez azt jelenti, hogy a pénztárak mindenképpen ki kell hogy fizessék a tagjaik számláin felhalmozódott járulékok inflációval növelt összegét, amit a Pénztárak Garancia Alapja biztosít. Magyarán a tagokat semmiféle kár nem érheti, befizetéseik nemcsak nominálisan vannak biztosítva, hosszú távú értékállóságuk is garantálva van."

Összegezve:

A magánnyugdíjpénztáraknak afféle bölcsek köveként van a kezében az univerzum legerősebb és legelnyűhetetlenebb értékteremtő eszköze, a Pénztárak Garancia Alapja, amely minden körülmények között bármekkora összeget azonnal képes felszabadítani. Ezzel szemben az állam által képviselt nemzetgazdaság csak a satnya nemzeti jövedelemre, és az összes állampolgár, vállalkozás, a teljes közösség által megtermelt, szánalmas javakra alapozhat.

csárli hárper 2010.10.22. 09:16:37

@hunocska: szerintem is az otp-nél kell kapirgálni, és hát ők lelkesen bólogattak a csányival az élen a viktor marhaságaira, lehet hogy már akkor tudták hogy ők ebből csak jól jöhetnek ki? csak kérdem.....

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.10.22. 09:19:47

@Prala: Kapd össze a stílusod. A következő ostoba kötekedésre repülsz.

JuveKrisz 2010.10.22. 09:31:03

Nesze neked 2/3-os többség! Tönkreteszik azt az egyetlen egy jó döntést is ami az elmúlt 15 évben született.
Azt kedves Viktor bácsi elfelejti megemlíteni, hogy az állami felosztó-kirovó nyugdíjrendszer már nem fenntartható.
Elő kellene szedni egy korábbi még MSZP-s kormányzás idején tett nyilatkozatukat, hogy mennyire fikázták az állami nyugdíj rendszert.

Tudjátok, hogy évente közel ezer milliárd forintba kerül az állami nyugdíjrendszer finanszírozása, mert a rossz adórendszer miatt az aktív keresők befizetett nyugdíjjárulékai (kirovó rész) nem fedezik a mindenkori nyugdíjasok nyugdíjait (felosztó rész)?
Ez sajnos akkor sem fog változni ha mindenki visszalép az állami rendszerbe. Azért nem mert öregszik a magyar társadalom, az állami és közszféra, valamint a bankszektor kivételével szinte alig találni olyan munkavállalót, aki teljes béren lenne bejelentve. Így a lehetőségekhez képest csak töredéke folyik be a nyugdíjjáruléknak.

Továbbá a világon már több helyen rájöttek, hogy ez a felosztó-kirovó rendszer, és a svájci indexálású nyugdíjfolyósítás nem működőképes és hosszútávon nem fenntartható.

Arról meg ne is beszéljünk hogy a magyar alkotmány szerint a nyugdíjpénztáraknál lévő vagyonom az én tulajdonom és nem rendelkezhet vele az állam. Ez lopásnak minősül, amit a törvény büntet. Én akkor miért nem tehetem meg azt, hogy nem fizetem be a nyugdíjjárulékot?
Azért mert ez adócsalás! No ha befizetem, de az állam nem utalja tovább, akkor az mi?

És ha mindenki visszalép az állami rendszerbe, akkor az állam által az államadósság fedezésére kibocsájtott állampapírokat ki fogja megvásárolni?

Orbán hazudik!
És hülye aki elhiszi!

Táskás Tóni 2010.10.22. 09:37:12

@fitsport: Az viszont kimaradt ebből a majdnem "teljeskörű " elemzésből, hogy a mnyp tagok az államtól csak 75 %-ot kapnak az állam által megállapított nyugdíjból amikor nyugdíjba mennek .Pár év és a rendszer beérett volna arra ,amire létrehozták , tehermentesítette volna az államot a nyjár. kifizetésétől a nyugdíj 25%-áig.

JuveKrisz 2010.10.22. 09:39:18

@fitsport:
"...További hátránya a rendszernek, hogy megalakulása óta átlagosan még 1 % nyereséget sem biztosított a tagjai számára, így, főként a válság hatására a magánbiztosítással rendelkezők kevesebb nyugdíjat kaptak volna az elmúlt években, mint a kizárólag állami biztosítottak..."

Ezt ugyan mire alapozod?
Méghogy 1% nyereséget sem biztosítottak tagjaik számára? Na ne röhögtess már ki.
Még ha így is lenne, akkor talán az állami rendszer többet biztosított?
Az állami rendszer még sokszor az inflációt sem követi, nehogy a feletti hozamot produkáljon.
A Bajnai kormány változtatásai előtt a nyugdíjakat évente kétszer korrigálták az infláció mértékének alakulása miatt. Na de az már az utalt nyugdíj, nem az összegyűjtött járulék. És hol van az egyéni számla az állami rendszerben?
Miért is kell évente súlyos százmilliárdokat belerakni ebbe az általad tökéletesnek mondott rendszerbe? Azért mert nem fenntartható.
Annak idején, amikor a Horn kormány létrehozta ezt az MNYP-s rendszert, akkor világossá vált, hogy 2013 környékére összeomolhat az állami nyugdíjrendszert ezért kellett akkor dönteni.
Közeleg a 2013-és szükség van a fenntarthatóság miatt a pénzre. Hát ezért nem utalják az a 14 hónapi nyugdíjjárulékot.

Kíváncsi vagyok neked hogy fog állni a szád 14 hónap múlva, hogy ha világossá fog válni számodra is, hogy az a pénz megy a levesbe! Az biza senki nem fogja viszontlátni.

piir (törölt) 2010.10.22. 09:39:33

Jól szólt a blogger. Ha nem lesz egyéni számlás rendszer (mondjunk NDC, bár az is elég kaka), és a kormány elveri az összes felgyűlt lóvét (3ezer mrd), akkor azt hiszem minden eddiginél nyomósabb érv van arra, hogy az emberke más országban próbáljon szerencsét. És még csak nem is önmagában a kormány munkája miatt, hanem mert a lakosságot olyan jól megvezetik, hogy azok még örülni is fognak neki.

Táskás Tóni 2010.10.22. 09:41:53

@JuveKrisz: Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a munkáltatók egy része segítette a dolgozóit és kiegészítette a 8%-os járulékot plussz 2%-al , régebben még többel. Az államnak ,nem adták volna oda ezt a pénzt ,hiszen Mo-on különösen magas az élőmunka terhe.Ezzel a pénzzel mi lesz ,amit személyesen én kaptam meg a munkáltatómtól ,hogy egy kicsit jobban éljek ,ha nyugdíjba megyek. Ja ,hogy ezt is lenyúlják!?

JuveKrisz 2010.10.22. 09:47:21

Egyébként ahelyett hogy a nyugdíjrendszer összeomlasztására készül a FIDESZ, inkább a TB rendszert is hasonló egyéni számlás alapokra kellene helyezni.

Az állami nyugdíjrendszerben lévő emberke dolgozik 40 évet, és van, hogy minimális nyugdíjat kap!

Az MNYP-s rendszerben a hozamok miatt kevesebb idő alatt szert tehet ugyanakkora nyugdíjra.
Továbbá örökölhető a felhalmozott nyugdíjalap, ami az állami rendszerben kizárt.
Az MYNP-s rendszerben ki lehet egészíteni a befizetett járulékot az államiban nem.
Az MNYP egyéni számlán működik, az állami nem.
Akkor hogyan is akarják megmondani nekem hogy mennyi lesz a nyugdíjam? Sehogy. Mert nem a befizetett járulék számít, hanem a jövedelem amit különféle szorzók alapján alakítanak nyugdíjjá. Vagyis tökmindegy hogy mennyit fizettél be.
Az MNYP-be pedig a befizetés számít, és az a pénz kamatozik hosszútávon. Ami jobb konstrukció, mint az hogy valaki azt mondja hogy a 20 évvel ezelőtti jövedelmedet x-el megszorozzuk és az jelenértéken annyit fog érni mint a mai fizetésed.
Arról nem is beszélve hogy az MNYP-ből van önkéntes is, amivel növelhető a jövőbeni nyugdíj összege.
Az államiban nincs ilyen. És szerintetek ha mindenki visszalép államiba akkor a nyugdíjbiztosítók ittmaradnak és majd maradnak önkéntes pénztárak? Hát nem. Most is kevesen vannak akik önkéntes alapon is gyűjtenek.

Táskás Tóni 2010.10.22. 09:47:58

@kecsegdrjustice: Van köze ,mivel a Horn kormány idején alakították ki ezt a rendszert és a fidesz is támogatta.Csak most a fidesz felülbírálja akkori egyetlen döntését amit konszenzussal hoztak meg a parlamentben. Felülbírálja ,mert most éppen másra kell a zseton , pl 16%SZJA-ra MOL részvény vásárlásra Széchenyi kártyára takarékszövetkezetek feltőkésítésére

Sadist 2010.10.22. 09:48:37

@Zsoo: Érvelésed hibátlan és kikezdhetetlen. Kár, hogy beszari vagy, és egyből megfutamodsz.

JuveKrisz 2010.10.22. 09:50:34

@kecsegdrjustice:
Tényleg?
Akkor miért a Horn kormány idejében vált kötelezővé, hogy a pályakezdőknek kötelező az MNYP-be belépni?

A magán nyugdíj pénztárakat a a Horn kormány alatt, az IMF nyomására hozták létre!

Nézz után és azután oszd az észt barátom!

Táskás Tóni 2010.10.22. 09:51:34

@kecsegdrjustice: Az a 2/3-as bizalom inkább 53%, ehhez max a jobbik számolható hozzá.A fidesz programja egyetlen konkrétumot tartalmazott ,mégpedig azt ,hogy megvédik a mnyp rendszert és a tagok magántulajdonát.

Sadist 2010.10.22. 09:52:19

De ahogy nézem visszajött másik néven, vagy túl sok az elvakult narancshívő.

JuveKrisz 2010.10.22. 09:52:22

@kecsegdrjustice:
1997-ről beszélünk ember!
Hol volt akkor a FIDESZ? Nem csak 98 nyarán kerültek hatalomra?

belekotty 2010.10.22. 09:57:06

A magánnyugdíjpénztári törvény 1997-es, 1998 január elsejével lépett hatályba. Szóval a Horn kormánynak van némi köze hozzá.

belekotty 2010.10.22. 09:57:40

Magyarország államformája kétharmad.

TGabi 2010.10.22. 10:07:20

@Turbék:

Jaja. Anyám pont ezt mondta reggel-és én is.

Egyébként: a Fidesz Magyar Sógorkomacimbora Szövetség 98-2002 között is ultrapofátlan volt. Hogy lehetett ezt elfelejteni???

A másik verzió sem sokkal jobb-legfeljebb annyival, hogy a teménytelen lopás-csalás-hazudozás mellett nem kuss a neve az állampolgároknak és nem akarják állandóan belédmagyarázni, hogy miért kellene szeretni őket és miről mit gondoljál.

Táskás Tóni 2010.10.22. 10:16:46

@ujraittanagycsapat: Valóban nem értek egyet a mostani kormány gazdaság politikájával ,mivel nincs neki. Csak az SZJA -val kapcsolatban is mindenki másképp nyilatkozott. Pl a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt mondta ,hogy 3 év alatt fogják bevezetni a 16 %-os SZJA . a SZÉCHENYI kártya pedig már 1998-2002 között sem jött be.2002-ben már csak 2 % körül volt a gazd-i növekedés. Elveszem és másnak odaadom ez gazdaságpolitika . Hol vannak a jobb oldalról a szakemberek ? Remélem Matolcsit nem sorolod közéjük.

Táskás Tóni 2010.10.22. 10:25:07

@ujraittanagycsapat: A jobbikot mióta tartod veszélyesnek ? A fidesz nagyon szépen felhasználta az előző 8 évben a szélsőséges jobboldalt. Tudod egy a tábor egy a zászló. Mióta lettél ilyen finnyás?

JuveKrisz 2010.10.22. 10:30:58

@ujraittanagycsapat:
"btw, az ilyen véleményvezéreket veszélyesebbnek tartom, mint a Jobbikot...@JuveKrisz:"

Ezt nekem címezted?
Ha igen akkor indokold meg!
Mert én azt tartom a legveszélyesebbnek, hogy a FIDESZ a 2/3-os többségével azt tesz amit akar, törvénybe ütköző módon elveszi a vagyonodat.
Az MNYP-s megtakarítás a te vagyonod. Gyakorlatilag azt mondja Viktor, mintha én azt mondanám, hogy 100 forintodból elveszek 10 forintot azért mert most én megszorultam, pénzre van szükségem és kész.

JuveKrisz 2010.10.22. 10:34:15

@ujraittanagycsapat:
Továbbá én nem véleményvezér vagyok, hanem tényekkel próbáltam alátámasztani véleményemet!
A FIDESZ milyen tényeket közöl az állami rendszer mellett ami meggyőző? Semmit.
Ugyan azt teszi mint amit a kampány alatt.
Akkor az MSZP-t fikázta ahelyett, hogy saját programját hirdette volna. Most az MNYP-t fikázza ahelyett, hogy az állami rendszerről közölne hiteles adatokat.
Lehet azért mert az MSZP hasonlít az MNYP-re?

Ja és mielőtt megkérdőjelezed nem vagyko MSZP szimpatizáns. Még szavazni sem voltam mert nem tudtam kire szavazzak, mert egyiknek sem volt értékelhető programja. De már bánom, inkább szavaztam volna valami kis pártra. Bár ahhoz én nem lettem volna egyedül elegendő ellenszavazat, hogy a FIDESZ ne szerezzen 2/3-os többséget.

Yasashi Tanuki 2010.10.22. 10:44:08

@AnnaKarenina:
"Nem igaz az, hogy az aktívok mindig el tudják tartani az előttük lévő nyugdíjas korosztályokat, egyrészt a demográfiai csökkenés, másrészt a munkanélküliség miatt."

Ha a felosztó kiróvó rendszer rovására vonnak el tőkét a nyugdíjalapból a jövendőbeli nyugdíjakra, akkor a mai adózóknak kell azt kipótolni annak pedig az az ára, hogy a bér jobban inflálódik mint a nyugdíj (mivel ez utóbbi indexált).
Ha a rendszer összeomlik a demográfiai bomba miatt, gondolod, hogy meg tudják óvni a magánnyugdíjpénztárak a tőkéjüket? Szvsz jobb időben leszámolni ezekkel az illuziókkal.
Elég megnézni, hogy a rendszerváltás óta mekkora volt az infláció - kb. 400% - ezzel szemben a befektetések hozama...

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.10.22. 10:51:42

@Táskás Tóni:

iszonyúan nem követem a fidesz programját, de a google szerint ilyen mondat nem volt benne. ha te így emléxel, az rólad szól.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.10.22. 10:53:00

@inebhedj:

néztem ezt a cikket, nagyon kellene oda az (x)

2010.10.22. 10:54:31

Manapság két, "részinformációkkal" nyilvánosságra dobott tervezet borzolja a kedélyeket,melyek véghezvitele nem kétséges,kimenetele annál inkább.

Az első az egykulcsos 16%,és a "szülessen sok gyerek" projekt. Lesz egy réteg aki rosszul jár és dühöng,egy aki kap valamit és ezért hálás,és egy aki nagyon sokat kap a nagyon sok mellé,vagy az új pozíciójával járó nagyon sok mellé még többet,ezért minden támogatást megad a rendszernek,hogy ez így is maradjon.

Ez a "szociális intézkedés" bizony sokba kerül, valamiből finanszírozni kell.

Ha a kormány által támogatott "gyerekprojekt" bejön,rövidesen új bölcsődékre,óvodákra iskolákra,dadákra,tanárokra stb.lesz szükség,majd 18-20 év múlva új munkahelyekre.
A jövőt nézve és a múltból tanulva jó lenne tudni,van erre terv,vagy tanulmány?

A második a nyugdíjpénztárakba befizetett milliárdok "sorsa",valamint a pénztárak létjogosultságának kérdése.Igazán örvendetes a hangoztatott jóakarat,de a pénz "elvételével kezdődő reform" nem a bizalmat fogja erősíteni.

Rengeteg a bizonyos szakmákat,munkaköröket érintő korkedvezményes fiatal nyugdíjas,a rokkantnyugdíjasok száma közel 400 ezer!?....

Csak remélni lehet,hogy a mondás,miszerint "A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve" nem igaz.

Várúr 2010.10.22. 11:37:35

@alfredo007: 5 hónap alatt nem lehet közel 100 éves rendszereket megreformálni.
Utcai harcok nem 300 Ft.- miatt voltak, hanem
1. Csomó embernek (hetente kell orvoshoz menniük) a 300 is sok volt,
2. Háromszézból sebesen 500, 900, stb. lett volna,
3. A "szociális népszavazással" az emberek nyíltan a kormány (kormánypolitika) ellen szavaztak, ezért volt annyira sikeres.
4. A magánynyögdíj éves átlaghozama nem érte el az (egy) százalékot.
5. A blog is elismeri (mentegetően) hogy a magánpénztárak iszonyú és főképp átláthatatlan költséggel működtek.

alfredo07 2010.10.22. 14:11:41

@Várúr: 1:/ A rendszeresen és sokszor orvoshoz járókra más szabályok voltak !
2./ ?
3./ Az meg a józan ész ellen való politika, ami legalább akkora bűn !
4./ Úristen - AZ infálció feletti hozam az 1 %, ami "némi" különbség!!! Ráadásul az én nyugdíjprogramom hosszútávú befektetés és nem aggódom, legfeljebb a politikusoktól.
5./ A blog nem biztos hogy tudja is hogy a költségei az egyik legjobban átlátható a pénzügyi üzletágak közül + folyamatosan ellenőrzi a PSZÁF - ezt már ajánlottam, de érdemes Neked is elolvasni a költségekről (a kormány által ellenörzött PSZÁF jelentésből van, tehát elfogultsággal nehéz vádolni), mert itt van a legtöbb téves információ:
www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/aranyos_koltsegek_csokkentek_a_nyugdijpenztarak_dijai_39345

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.10.22. 14:19:46

@alfredo007: egyáltalán nem igaz, hogy jól átlátható, a PSZÁF számításai nélkül nem is igazán tudnánk megtenni a befizetésből levont és a vagyonarányos díjak együttes jelenléte miatt, hogy összehasonlítjuk pl. egy befektetési alap költségeivel. Az is tény, hogy a költségszint a szabályozói nyomás miatt folyamatosan csökkent, a működési költségek aránya pedig szintén egyre kisebb lett a vagyon növekedésével. Egy normális struktúra a költségek komplexitását is kezelhette volna egyébként.

@Várúr: Hol olvastál a pénztári költségekről a bejegyzésben, akár mentegetve, akár másképp?

A költségekről - ha már szóba került - egy még szemléletesebb írás:

portfolio.hu/cikkek.tdp?k=5&i=140193

alfredo07 2010.10.22. 14:21:02

@Várúr: Bocs az első bekezdésre nem reagáltam, pedig az a legfontosabb. Tökéletesen igazad van. Megreformálni nem lehet 5 hónap alatt, szétverni valamit az valóban mindig könnyebb. Persze az ilyen irányú tervekről a programban sem olvastam, mert ha benne lett volna akkor meg az 5 hónap nem lenne igaz. Mindenki tudta kb. két éve ki lesz győztes. Így idő lett volna bőven, ha nem meglepetést terveztek volna.

alfredo07 2010.10.22. 14:36:31

@Dr. Justice: Szerintem egy bank v. biztosító költségeihez képes - mert ezt írtam lefordítva, igen jól látható. Ezt szakemberként írtam nagyképűen. Valahol azt is írtam hogy a költség sem érdekel annyira, mint a cél, ezt meg ügyfélként írom. Persze szakemberként is az öngondoskodással értek egyet, ismerve a magyar korfát. Mivel naponta adok veszek megbízással részvényt, valutát stb. jóval magasabb költségszint mellett, általában teljes megelégedettségemre, csak a kapzsiságom miatt izgat a költség.

【ツ】AniCica007【ツ】 2010.10.22. 18:39:35

nem olvastam végi az összes kommentet, de... csak félve kérdezem meg, hogy az senkinek nem jutott eszébe, hogy annak a pénznek egy részéből, amit a kormány most vissza fog tartani, kapják a mnyp-i dolgozók a fizetésüket?
nincs fizu -> nem tudod fizetni a hitelt, stb. így vállaljon bárki is akár 1 gyereket is?

fitsport 2011.02.06. 00:46:04

Kedves JuveKrisz!

Te nem olvasol újságot, nem nézel TV-t, nem hallgatsz rádiót?
Az Állami Nyugdíjbiztosítónál (és nem az OTP-nél!) már meg is nyitották az egyéni számlád! Arra fogják utalni azt a pénzt, amit a nyugdíjalapból a Hornék elvettek, s neked adtak, de helyette a nyugdíjalaphoz felvettek az eltelt iső alatt 3000 milliárd Ft hitelt, aminek a kamatait, törlesztését te is fizeted!
Bazi jó üzlet!
Továbbá az államháztartás hiánya is növekedett emiatt, ezért pedig az IMF, meg az Unió szorongat bennünket. Meg bűntet magasabb kamatokkal. Ez is bazi jó üzlet!
Tudom a Kohn Bácsi is azon gazdagodott meg, hogy mindig ráfizetett, de mi nem vagyunk olyanok!
Azért majd számolj utána, mennyit is fizettél be a Mnyp-be, s mennyit utal majd át az egyéni számládra!?