HTML

zugfirkász

Egy kutyaütő webzsurnaliszta privát hülyeségei - már nem Amszterdamból.

Dr. Justice

12:27 | 09.29.

Fasisztoid fasisztázás

Emberibb Parkolásért Mozgalom, barátoknak csak EMPAMO. Egy darabig azt hittem, hogy ez valami Monty Python szkeccshez hasonló médiahack, és elábrándoztam a Műanyag Pálmákat a Közterekre Csoport, valamint a Szabadon Szarhassunk a Buszmegállókba Társulás megalapításán. Aztán mágis úgy tűnt, hogy nem az, ők komolyan gondolják a legutóbbi böffentésüket, amit a CM oldalán és a Kerékagy blogban is lehoztak (egyébként meg az MTI jelentett meg). És boldog vagyok miatta.

Boldog vagyok, mert ez azt mutatja, hogy a vélemény és szólásszabadság érvényesül Magyarországon, és így nem hol ebbe, hol abba az irányba felboruló pályán focizgatnak bíró és partjelzők nélkül az olyan ügyek ellenérdekelt felei, mint például a Nagy Autó-Bicaj Konfliktus, hanem mindenki kellő lehetőséget és nyilvánosságot kap az álláspontja kifejtéséhez. Még ha az akkora blőd hülyeség is, mint az embertársaik életterére fasiszta módszerekkel törő kerékpárosok víziója. Persze felszólítani valakit, hogy hagyja abba az ellentétek szítását (klasszikus politikusi árokásós szófordulat) szerintem nagyjából olyan, mint hadonászva, vöröslő fejjel, teli torokból üvölteni valaki arcába, hogy nyugodjon le, de mindenkinek szíve joga ilyen közleményeket közzétenni.

Eszem ágában sincs lefutni az ilyenkor szokásos köröket, miszerint „én minden létező szabályt betartok biciklizés közben”, valamint „kizárólag azért szabálytalankodok, mert rákényszerítenek”, satöbbi, mert a másik oldalakról rögtön jönne a „minden bringás szabálytalankodik, ha szóvá teszem, akkor meg megvernek” és az „egyszer csak elém repül a járdáról, és fel van háborodva, ha elütöm”. Ezek sztenderd hülyeségek, ignorálni kell őket, de azért van egy aspektus, ami tényleg idegesít ebben a minden egyes bringás és autós blog kommentjei között burjánzó parttalan vitában, mégpedig az általánosítás.


Embertelen parkolás

Hogy egyértelmű legyen: nehogy már egy akármilyen kurva kis gittegylet lefasisztázzon, csak mert bicajozom. Tök mindegy, miért ülök kerékpárra, hogy havonta egyszer vagy minden reggel teszem-e, tök mindegy, hogy általában szabályosan vagy sem, bringaúton vagy máshol megyek, egyszerűen senki ne ítélkezzen egy csomagban egy nagy rakás ember felett, akik között egyetlen laza kapocs található, jelen esetben a kerékpár (vagy az autó, roller, flip-flop papucs vagy akármi). A fasizmusnak ugyanis éppen ez a kollektív ítélet a lényege.

Úgyhogy éppen ezért nem mondom, hogy az EMPAMO korlátolt, ostoba gyökerekből áll, mert nem ismerem egyik tagot sem, ráadásul egyértelmű, hogy a parkolás kérdése az autós társadalom számára ugyanolyan sarkalatos, mint a bringásoknak a megfelelő minőségű bringaút. Aki meg bír legalább annyi intelligenciával, hogy meg tudja érinteni az orrát, az azt is belátta már rég, hogy a két igény nem homlokegyenest ellentétes, pusztán két olyan feltétel, amelyek mentén – a megfelelő hozzáállással – gyönyörűen lehetne optimalizálni.

A megfelelő hozzáállást persze nehéz definiálni, de inkább közelebbinek érzem hozzá azt, amikor a CM oldalán pozitív hírként hozzák le, hogy a felvonulás alatt szabálytalankodókat teljesen jogosan megbírságolta a rendőrség, mint az EMPAMO közleményét. (Muszáj menekülőutat biztosítanom magamnak arra az esetre, ha kiderülne, hogy ez az EMPAMO közlemény csak vicc volt, úgyhogy leszögezem, már az elején megmondtam, hogy médiahack, és különben is tudtam, hogy nem komoly, és én is csak vicceltem.)

Update: a kép innen származik. Nem tudom, hogy illegálisan állnak-e a biciklik a füvön.

99 komment

Címkék: idióták critical mass bicajozás empamo

A bejegyzés trackback címe:

https://zugfirkasz.blog.hu/api/trackback/id/tr151415301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Cica (törölt) 2009.09.29. 14:23:08

Le az autókkal és a biciklikkel! Génsebészkedjünk ki chocobókat!
en.wikipedia.org/wiki/Chocobo

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.29. 14:33:06

"nehogy már egy akármilyen kurva kis gittegylet lefasisztázzon"

A kuruc.info meg rasztahajú zsidógyerekről beszél a CM kapcsán. Itt tegyen az ember igazságot :-)

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.09.29. 14:42:17

Már bocsi kedves postíró, de lépten-nyomon le vagy fasisztázva, ha lehet naponta többször is, mivelhogy magyar állampolgár vagy.

FAQlyás Menyét 2009.09.29. 14:48:39

Szerintem mindenki hülye, azt se tudják, miről beszélnek, mi a fasizmus.
A másik meg, hogy nem biciklisek, autósok, motorosok, gyalogosok vannak. hanem emberek, akik hol ezzel, hol azzal, hol gyalog közlekednek.

Bambano 2009.09.29. 14:52:44

Ha neked ebből az jött le, hogy téged lefasiztáztak, mert biciklizel, akkor kár volt blogot nyitni, hiszen még olvasni sem tudsz, anélkül pedig lehet-e írni?

Samott 2009.09.29. 14:52:55

Aki fasisztakkal kozoskodik azt elobb-utobb lefasisztazzak. :) De a viccet felreteve, tenyleg van valami "defekt" a biciklisek egyreszenel (pl. aki tok komolyan kifejti, hogy neki igenis szabad a piroson is attekernie) es ezeket az alakokat nektek kerekparosoknak kellene rendberaknia... mert ratok vetnek rossz fenyt, titeket mocskolnak be. De ne kerdezd hogy hagyn "gyogyithatoak", mert nem tudom a valaszt. De ez a ti problematok, miattuk, ratok altalanositjak a taho biciklis kepet.

zoliii 2009.09.29. 14:54:36

Le az összes utasszálítóval! Takarodjon mindenki hőlégballonra :D

zoliii 2009.09.29. 14:55:15

2 l az :D tehát utasszállító

PR32 (törölt) 2009.09.29. 14:58:01

@Samott: neked lejött a lényeg. itt a fasiztázás jogossága a kérdés, amiről te írsz, az van még pár helyen (azokat nem véletlenül hagytam ott).

Fasisztázni jó. Mindenki fél a fasisztáktól, ha lefasisztáznak, és nem hagyod abba, amit csinálsz, akkor nagyon mélyfasiszta vagy, akit majd mindenki jól megutál. Régen a buzitól féltünk, az volt szitokszó, mostanában a fasiszta a trendi ellen, amit rá lehet fogni bárkire.

Hozzá Szóló 2009.09.29. 14:58:25

Föladat: tessenek megállni a Margit-hídnál, ahol mennek föl rá a biciklisek. Ki van írva, hogy nem lehet biciklizni, csak tolni, mert alig van hely és már sikerült egy kislányt is elütni pár hete.
Mi a valóság? Kb minden MÁSODIK kerékpáros CSAKAZÉRTIS fölül és csak nyomja...
Akkor azért félig általánosíthatok? Azt tessék nekem megmondani...

PR32 (törölt) 2009.09.29. 14:59:02

@PR32: "van még pár helyen (azokat nem véletlenül hagytam ott)" - azaz más blogokon, akartammondani.

spry_brrs 2009.09.29. 15:01:47

ki volt kötve, hogy ilyen szempont nincs... ezt most nyilván letojom :-)
szóval talán az lenne a kulcs, hogy a másikra való tekintettel közlekedünk? szerintem igenis összebékíthetőek a szempontok.
az (egyedül) autózok néha átgondolhatnák, vajon nem lenne-e érdemes átszállni bkv-ra, bringára... a bringás a szűkre szabott híd járdáján elmerenghetne, nem férne-e bele öt perc séta... a gyalogos, hogy van-e esélye húsz méterre a zebrától egy nyolcsávos úton, pirosban átkelni... ilyenek.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 15:03:25

"kurva kis gittegylet lefasisztázzon, csak mert bicajozom"

Fasisztázzanak csak le ha akarnak, szerintem ezzel magukat járatják le.
Ez már a városi autózók végső, kétségbeesett vagdalkozása, de idejük már lejárt.

Jön klímaváltozás, BP bringás város lesz.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2009.09.29. 15:05:03

@Hozzá Szóló: Szerinted a Margit-híd mekkora része Budapestnek? Szerinted a bringások mekkora része jár a Margit-hídon tolva, rollerezve, tekerve?

@Bambano: Leírtam korábbam, hogy egyetértek a CM minden kezdeményezésével. Bringázok. Rólam is szól az EMPAMO közleménye.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 15:05:44

@Hozzá Szóló:

"sikerült egy kislányt is elütni pár hete."

Robogós, tehát benzinüzemű, fosszilis barom csapta el, nehogy ez is a bringások sara legyen, csak mert két kereke van! :-(

jenko80 2009.09.29. 15:09:26

ez milyen téma má, hogy ki a fasisztább, a biciklis, vagy az autós. Általánosítani a közlekedőkre lehetne, szerintem bunkó mind. Maradjunk otthon!

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2009.09.29. 15:09:42

@Jobb híján MDF-es: Szerintem ez mindegy, mert tényleg elüthette volna valamelyik gyökér is, aki izomból rakta a gyalogosok között szlalomban. Akárhányszor jártam/járok arra, én is látok ilyet. Csak éppen ez legfeljebb a magyar társadalomról általában véve mond el valamit, nem bringaspecifikus dolog.

Dömper Ármánd 2009.09.29. 15:11:53

@Samott: nem tudom, te tömegközlekedéssel, gyalog, vagy autóval közlekedsz-e, de bármelyik módszert is használod, ugye valamit csinálsz azokkal a közlekedőtársaiddal, akik átrohangálnak a piroson vagy autó esetén, nem állnak meg a zebránál! Mert nem nagyon látom a tevékenységed eredményét, ami tevékenységnek léteznie kell, hiszen ezért kéred számon, a bringásokon. Ugye?

azallamenvagyok 2009.09.29. 15:12:56

érdekes módon a magyarság lenácizása ellen írt posztok sosem kerültek ki indexre...

spry_brrs 2009.09.29. 15:14:05

@Dr. Justice:
ígyigaz...
de abban adj -szvsz- neki igazat, hogy hadd fasisztázzanak. ő nyomoruk.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2009.09.29. 15:14:31

@Dömper Ármánd: A magam részéről egyetértel Samott-tal, ez az egyetlen lehetséges út.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.09.29. 15:14:34

@Jobb híján MDF-es: Ó, istenem, megjött a Jóisten, aki majd megmondja mi lesz.
Ez a hangok mondták Neked?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 15:15:38

@Dr. Justice:
ja, tök mindegy, hogy egy bunyesz milyen közlekedési eszközt választ, attól még csak bunyesz marad.
Ha tekintettel vagy másokra akkor is mindegy, hogy mivel közlekedsz.
Bár én a bringa tolást rossz ötletnek tartom, mert a bringát toló gyalogos több helyet foglal, mint egy kerékpáros és lassabb is.

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2009.09.29. 15:15:49

Normálisak-e vagyunk-e mi??!!
Fasisztáznak és a fasisztázókat fasisztázzák ...
Miről is van szó? Ja, hogy a helyváltoztatásról! Már ez sem megy acsarkodás nélkül? Éjen a ROK (Rohadjál Otthon Köcsög) mozgalom. Láthatóan nem jutottunk még el a szocializációnak arra a lépcsejére, amelyen állva kimehetünk az utcára. (Képzavar szándékos)

indapasssucks 2009.09.29. 15:16:00

végre valaki, akire büszke lehetek.

neked sokkal csövebb csőlátásod van mint nekem.

Örülök, hogy a probléma kultúrált megbeszélése helyett megmaradunk a fórumtrollozás copy-paste-elésénél.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2009.09.29. 15:16:37

@Jobb híján MDF-es: ellenben extrém esetektől eltekintve nem okoz négyéves kisgyerekeknek semmilyen sérülést.

Samott 2009.09.29. 15:19:07

@Dömper Ármánd: Mindenhol azt hasznalom ami a legcelszerubb: a varosba autoval jovok, a kulvarosbol tomegkozlekedem, a munkahelyem korul pedig gyalogolok. Jelentem, ahogy en latom a gyalogosok, autosok sokkal inkabb betartjak a piroslampat mint a biciklisek, ugyhogy a reszemrol a sajat munkamat befejezettnek erzem. Szamonkerni akkor lehet majd, ha a biciklisek is legalabb annyira betartjak pl. a piroslampat. Engem piroson athajto autos meg nem probalt meg elutni, a biciklisek heti rendszeresseggel megprobaljak.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2009.09.29. 15:21:28

@indapasssucks: ez most a posztra jött? ha igen, akkor javaslom, olvasd el még egyszer, különösen a kép alatti részeket.

sanyix 2009.09.29. 15:32:07

@Jobb híján MDF-es: És emellett ész nélkül, kiszámíthatatlanul összevissza is szaladgált.

Hypofx 2009.09.29. 15:36:34

@Fedor: jo hat kurucz.info zsigerbol midnenutt zsidot lat, bar meg sose talalkoztak egy igazival de azert mas temajuk incsen ket turul madar es egy arpadsav kozt.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 15:37:20

@sanyix:

Mit vársz egy négy évestől? Amúgy a járdán, ahol nem járhatnak fosszilisek, miért is ne?

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.09.29. 15:57:19

Jobb híján MDF-es:
"Bár én a bringa tolást rossz ötletnek tartom, mert a bringát toló gyalogos több helyet foglal, mint egy kerékpáros és lassabb is. "

ja én meg pályán a 130-at hülyeségnek tartom, mert tovább foglalom a pályát és lassabb is

Nagy barom!

Dömper Ármánd 2009.09.29. 15:59:57

@Samott: nincs igazad. Értem én, hogy te mosod kezeid, sőt értékelem, hogy egy ilyen kegyes hazugsággal próbálsz meg kibújni a kelepcéből, de úgy válem, nagyon is jól tudod, hogy vannak olyan zebrák az országban, ahol gyakorlatilag életveszélyes átkelni, és ezt nem a dühöngő biciklisták okozzák, hanem, a bicikliseknél, állításod szerint, sokkal szabályosabban közlekedő autósok. Arról ne is beszéljünk, hogy az nem válasz, hogy "de te szabálytalanab vagy".

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.09.29. 16:02:04

@Dömper Ármánd:
az is elég demagóg, ha kiemeled az ország legveszélyesebb zebráit egy általános jelenséggel szemben...(piroson bringázók)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 16:02:47

@wzoli:

Én a 130-at pont elégnek tartom, de sajnos annyival pont nem lehet menni, mert a külső sávban a 90-110 járja a teherautók miatt, a belsőben meg a gengszterek levillognak, ha a szabályos 130-at akarod tartani.

Anúgy a németeknél nincs felső határ, biztosan barmok?

Nálunk meg csak "hivatalosan" van, akkor meg tényleg minek?

Samott 2009.09.29. 16:04:01

@Dömper Ármánd: Mifele kelepcerol beszelsz? Es hogy jonnek ide a zebrak? A piros lamparol volt szo es annak betartasarol. Speciel az egyik ilyen vadaszterulet az pont egy lampaval vedett zebra... ahol furcsamod az autos megall, a biciklis meg atteker a gyalogosok kozt.

Dömper Ármánd 2009.09.29. 16:05:33

@Dr. Justice: nem hiszem, hogy a szabálytalankodó biciklisek problémája megoldható pusztán a biciklistársadalmon belül, hacsak úgy nem, hogy a szabálytalankodótól elvesszük a járművét, értesítjük a szaküzleteket, hogy ne adjanak el neki többé bringát, vagy eltörjük a gerincét.

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.09.29. 16:05:46

@Jobb híján MDF-es:
meg ne haragudj, de ezen mindig mosolygok

Mi az hogy a gengszterek belül levillognak? :) Hát hagy villogjon (ami egyébként szabályos, a gyorsan menés persze nem) és akkor mi van?

Érdekes én tudok 130-cal menni pályán, 130-cal kimegyek, megelőzöm a botorkáló teherautót, majd visszasorolok. Jaaaaaaa, hogy pont ez lenne a lényeg, hogy ha ki tudsz menni, nem tartod fel a gyorsabbakat, ha meg lassúhoz érsz, beljebb megelőzöd. Mi ebben a bonyolult?

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.09.29. 16:06:52

@Dömper Ármánd:
a gerinctröés nagyon bíztatónak hangzik, hamar csitulnának az ellentétek...

Dömper Ármánd 2009.09.29. 16:09:03

@wzoli: ó, tehát több is van belőlük, de azért nem általános jelenség, micsoda rohadt demagóg vagyok! Fúj!

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.09.29. 16:10:51

@Dömper Ármánd:
igen az, a több még nem biztos hogy jellemző sokaság vagy kivételekkel de szabály állítható vagy általánosításra adhat okot

ugye nem gondolod komolyan?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 16:12:21

@wzoli:

"Hát hagy villogjon (ami egyébként szabályos, a gyorsan menés persze nem) és akkor mi van?"

Engem valahogy zavar.

"kimegyek, megelőzöm a botorkáló teherautót, majd visszasorolok."

ja, én is így csinálok, de valahogy mégsem tudok folyamatosan 130-cal menni, mert ha a belső sávban nem tudok visszamenni a gyorsabban jövők miatt, addig le kell lassulni a külső sávban haladók sebességére.

Szerintem rohadjon meg akinek nem elég a 130.
Bárcsak lehetne minnél több helyen 110-zel menni! (nem autópályán)

Dömper Ármánd 2009.09.29. 16:14:24

@Samott: ja, téged csak a piros lámpán áttekerés zavar, akkor bocs! Érdekes engem, mint biciklist és gyalogost, jobban idegesít az, hogy vannak helyek, ahol nem tudok átjutni az úttest egyik oldaláról a másikra. Vagy szerinted vannak olyan szabálytalanságok, amiket elnézhetünk, mert az autósok csinálják?

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2009.09.29. 16:14:50

@Dömper Ármánd: kizárólag a saját berkeinken belül talán nem, de kiváló példa volt szerintem a múlt heti CM: voltak akik faszparasztok voltak, de sehol senki nem mondta, hogy cink, hogy megbüntették őket. Túl nagy szó lenne, hogy "kilökte magából a közösség őket", de valami ilyesmire gondoltam.

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.09.29. 16:15:04

@Jobb híján MDF-es:
akkor a baj veled van :) engem nem zavar

nyilván nem egyesével sorol az ember, ha egymás mögött van 3-4 kamion, akkor addig vár a villogó
ha meg nagyobb luk van, akkor azért többségében ki lehet számolni, hogy időben visszasorolj, ha kell akkor előbb inkább

Dömper Ármánd 2009.09.29. 16:15:13

@wzoli: csak egy kérdés. Te főleg autóval közlekedsz?

Dömper Ármánd 2009.09.29. 16:19:32

@Dr. Justice: erre akartam kilyukadni, hogy elsősorban esetleg a rendfenntartó erőknek kellene kicsit felpörögniük, mert attól nem lesz jó a közlekedés, hogy én csúnyán nézek a szabálytalankodókra. Értelemszerűen, a többi biciklisnek sem szabad támogatnia a szabálytalankodót, de ez önmagában kevés.

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.09.29. 16:21:46

@Dömper Ármánd:
autó, gyalog, BKV

biciklit most keveset, régen többet, de rendszeresen szigetre, normafára, stb., sosem szerettem a városban biciklizni, most sem

G.Szabolcs 2009.09.29. 16:24:18

A közlemeény stilusával és a fasisztázással nem értek egyet.

Viszont a mondanivalójával igen.

Éppen a leguttóbbi megmozduláson történt velem a következő.

Az Andrássy út teljesen be volt állva a Hösök tere felé vezető irányba de még az Oktogon elött. Én az ellenkező irányba gyalogoltam a járdán, de mivel a biciklisek nem tudtak haladni (a saját felvonulásuktól) a járdán velem szemben közlekedtek. Ami még nem is zavart volna , ha nem ütnek el mint egy tekebábut...

Amikor felkeltem a földről a brigáns (aki nem esett el) egy árva szót sem szólt. Persze én beszóltam neki amiben az anyukáját emlegettem...
Természetesen azonnal nekem esett, a többi bringás meg mit sem tudva az alap szituról szintén engem kezdett el szidni. Hiszen látták, hogy egy szegény bringés társuk ismét el van nyomva...

Nem tehettem mást leporoltam a szakadt zakómat és el jöttem onnan.

Nem kell Kommentálni az esetet, magaért beszél.

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.09.29. 16:26:27

@G.Szabolcs:
én egy bringás felvonuláson szintén láttam, amint a néni szeretett volna hazamenni, várt várt várt, majd megpróbált elindulni, de elütötték :)
kb ez tíz percig tartott, ennyi idő alatt a legveszélyesebb zebrán is áttmegyek, ahol autók mennek

Shitting Bull 2009.09.29. 16:28:01

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár": ez faszság! Hogy a mélymagyarok naponta megkapják... az azt hiszem, egyáltalán nem véletlen. Pusztán azért, mert valaki magyar, ilyet max. a mélymagyarokhoz hasonló szlovák és román "testvérektől" lehet hallani.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2009.09.29. 16:31:03

@G.Szabolcs: szomorú eset. de vajon a felvonulás résztvevőinek hány százaléka volt egyáltalán a közelben akkor (mert aki elütött, az pont egy tízezreléke volt)? ha egyetértesz a közlemény tartalmával, akkor azt állítod, hogy én is pont olyan fasz vagyok, mint az a gyökér, aki a járdán elütött, ami viszont így ismeretlenül udvariatlanság :) Egyébként erre mondtam, hogy senki nem szólt volna semmit, ha egy közelben álló jard lebünteti az idiótáját, abszolút jogos lett volna.

Dömper Ármánd 2009.09.29. 16:31:07

@wzoli: ejnye bejnye, csak nem általánosítunk... Demagóg! :)

Dömper Ármánd 2009.09.29. 16:34:33

@wzoli: "ezt nem értem :("

nem baj.

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.09.29. 16:35:54

@Dr. Justice:
én viszont pont azt gondolom, hogy azért általánosítható (akkor is ha vannak kivételek, de általánosítható, tehát jellemző, nem egy eset alapján - Dömpernek...), mert a biciklis társadalom erősen frusztrált, ha verekszik egy biciklis akkor nyilván emiatt verik mert biciklis, ezért be kell segíteni neki, meg kell védeni.

Speciel ha verekszik egy autós, nem biztos, hogy eszembe jutna, hogy azért verekszik mert autós, hanem mert nézeltérése volt, de hogy igaza van vagy sem, azt sem tudnám. Valszeg a gyengébbnek segítenék vagy egyiknek sem, üssék agyon egymást :)

G.Szabolcs 2009.09.29. 16:36:57

@Dr. Justice: Nem érted a lényeget...

Aki közelben volt bringás mind nekem esett.

Biztos vagyok benne, hogy ha 100 méterrel arébb üt el az barom, akkor másik több tíz bringás is nekem esett volna...

Ha már kiakarjátok közösiteni magatok közül azokat akik magasról tesznek a szabályokra akkor szólitsatok fel mindenkit a Hajtás Pajtás bojkottjára...
Persze ha Jól tudom a CM egyik legföbb Pillére a HP.

Nem lehet, hogy az egész konfliktus csak azért van a CM részéről erőszakoran gerjesztve, hogy a HP nek nagyobb üzleti bevétele legyen?

Samott 2009.09.29. 16:37:49

@Dömper Ármánd: tegyuk eloszor rendbe a piroslampat aztan mehetunk tovabb... nekem nincs olyan hely, ahol zebran ne tudnek atkelni. Hatarozottan kell mozdulni es akkor megallnak.

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.09.29. 16:40:50

@Samott:
pontosan
vannak nehezebb zebrák, de ott is át lehet, az idősebbeknek, nyámnyilábbaknak ott segíteni szoktam

Egyébként aki gyalogosan jár (én) láthatja, az utóbbi 1-2 év kampányának köszönhetően nagyon sokat javult az autós "zebraátengedési szándéka"! Ez örömteli, szerintem 1-2 éve sokkal rosszabb volt a helyzet, néha mehettél határozottan, hiába...

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2009.09.29. 16:41:43

@G.Szabolcs: Biztos vagy benne. Jó neked :) Ha összever 100 bicajos ott helyben, még akkor is csak résztvevők egy százalékáról beszélünk, de egy az egyben állítod, hogy találomra kiválasztott 10-20-30 bringás is azonnal neked ugrik... Nem vitatom, vannak gyökér bringások, de hogy jön ide a Hajtás Pajtás?

"Nem lehet, hogy az egész konfliktus csak azért van a CM részéről erőszakoran gerjesztve, hogy a HP nek nagyobb üzleti bevétele legyen?"

Ez viszont akkora hülyeség, hogy nem is találom az elejét meg a végét, hogy válaszoljak rá.

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.09.29. 16:43:24

@Dr. Justice:
uszkve a HP-sekkel nekem is több poblémám volt, mint az átlag biciklisekkel...

Dömper Ármánd 2009.09.29. 16:45:59

@Samott: értem, tehát, ami neked nem probléma, az másnak sem lehet az. OK. Akkor nekem meg nem probléma, hogy a pirosban mennek át a biciklisek, mivel főleg gyalogolok és nekem megállnak.

Nincs is itt semmi baj, maradhat minden ugyanúgy, ahogy eddig (hogy wzoli is örülhessen egy kis demagógiának).

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.09.29. 16:46:08

@Dr. Justice:
ja és szerinted mennyi az esélye, hogy G.Szabolcs pont azt az 1%-ot találta meg, aki összeveri, mert a többi nyilván jó fiú...

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2009.09.29. 16:47:22

@wzoli: nekem senkim sem a HP, de nem értem, hogy miért rosszabbak a pajtisok, mint bármely másik futárcég futárai. az nyilvánvaló, hogy a futár, mivel ott dolgozik az úton, ugyanúgy sajátos kör, mint az autósok között a taxisok (meg a gyalogosok között az utcaseprők :)), nem érdemes összemosni a bringások sokkal nagyobb részét kitevő "bringán közlekedő de mással foglalkozó" emberekkel.

Samott 2009.09.29. 16:47:40

@wzoli: Igen, a zebrahelyzet tenyleg hatarozottan javul... de nekunk gyalogosoknak is tudnunk kell kezelni a dolgot: szemkontaktus keresese, lelepes, sietek a zebran, nem lassitom feleslegesen a forgalmat, megnezem hogy a masik iranybol (esetleg a belso savban) is megalltak-e.

Persze meg messze vagyunk attol, ami a Londonban a Cityben tortent velem: munkanap vegen, egyiranyu ketsavos uton egyedul a zebrahoz ertem, kozel egymas mellett egy Bentley meg egy nagy BMW... se elottuk se mogottuk senki... es mindketto megallt a zebranal es megvartak amig aterek. :)

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.09.29. 16:47:57

@Dr. Justice:
magyarázattal nem tudok én sem szolgálni, csak annyit mondtam, hogy nekem is rosszabb a benyomásom...

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.09.29. 16:49:15

@Samott:
tök természetes Ausztriában, hamar hozzá is szoktam (két éve volt), jövök haza, Sopron közelében valahol látom áll a néni a zebra előtt. Megállok, intek, mutatja, hogy ő nem, addig nem lép le, amíg el nem mentem :)
azóta sokat javultunk

Dömper Ármánd 2009.09.29. 16:49:19

@wzoli: ha ismered is a linket, akkor ideje lenne elolvasni! De idézek belőle, rögtön az elejéről: "a retorika azon fajtája, amely az érzelmekre és az előítéletekre próbál hatni".

G.Szabolcs 2009.09.29. 16:49:52

@Dr. Justice: Te vagy nem akarod azt érteni, amit mondok, vagy nem is tudom...

Igen azt éllitom, hogy felvonulás alatt barhol megtörténhetett volna velem ez az eset, a közelben láévő bringások NAGYTÖBBSÉGE igenis ugyanugy viselkedett volna mint ahogy viselkedtek azok akik ott voltak..
Én nem a brigasok eggy ezrekékéről, vagy nem akér egy százalákról beszélek, hanem a nagytöbbségéröl...

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.09.29. 16:50:19

@Dömper Ármánd:
úristen, meg ne haragudj, de Te magyarul sem tudsz, ha ezt idevalónak találod :)

bocsánat utólag is

G.Szabolcs 2009.09.29. 16:51:39

A hajtás pajtásnál dolgozok 100%-a magasról tesz a szabályokra.

Ugy jön ide...

G.Szabolcs 2009.09.29. 16:52:30

Mégvalami.

Miért nincs fele ennyi gond se a JÓVAL TÖBBEN LÉVŐ morotosokkal?

Dr Kangörény 2009.09.29. 16:52:37

Nem akarsz elmenni politikusnak? Azok facsarnak ki ilyen alaposan egy szerencsétlen megfogalmazást.

"Fasiszta módon", valami ilyesmit írtak egyes biciklis körök tetteiről. Erre te és a hasonlóan vehemens biciklisek jönnek az ilyen faszságokkal, hogy "lefasisztáztak".

Erre mondják, akinek nem inge, ne vegye magára. Te/ti magatokra vettétek, csak nem célba talált a fogalmazás???

"kurva kis gittegylet lefasisztázzon" milyen jogon nevezed kurva kis gittegyletnek ezt a civil szervezetet? Te durvábban fogalmazol, mint ők, milyen alapon?
vagy te lehetsz érzékeny a fogalmazásra, más meg dögöljön meg?

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2009.09.29. 16:54:34

@G.Szabolcs: a mindenkit máris felváltotta a nagy többség, haladunk. mivel nem készítettem kérdőíves kvalitatív felmérést a CM-en, hogy hogyan reagáltak volna az emberek, ezt nem is tudom cáfolni. De azt próbáld meg felfogni a nagy sértettségedben (amit jogosnak gondolok, hangsúlyozom, gáz ami történt veled), hogy nem állíthatod, hogy minden bringás tök egyforma, és ugyanúgy viselkedett volna...

Dömper Ármánd 2009.09.29. 16:56:40

@wzoli: jó trükk. Tetszik! Már majdnem elhittem, hogy nem is tudok magyarul... :)))

G.Szabolcs 2009.09.29. 16:56:53

@Dr. Justice: Tudom, hogy szerinted nem éllithatom.
De azt prőbáld meg felfogni, hogy én mégis ezt állítom.
Sőt ezt is gondolom...

És sajnos a jelzett példa engem igazol.

Samott 2009.09.29. 16:57:12

@Kangörény_: Mondjuk az EMPAMO es a Szabadon Szarhassunk a Buszmegállókba Társulás kozt tenyleg nincs lenyegi kulonbseg. :)

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2009.09.29. 16:58:34

@Kangörény_: bonts egy sört, olvasd el a közleményt alaposan, aztán a posztot megint, szépen nyugodtan. peace.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2009.09.29. 16:59:50

@G.Szabolcs: gratulálok, van egy saját nevelésű sztereotípiád, amire büszke vagy. peace.

G.Szabolcs 2009.09.29. 17:03:49

Szterotipia?
Nem nem az, Te szeretnéd, hogy az legyen.

Szeretnéd ha a többi bringás is olyan lenne mint te. (Nyilván én is örülnék neki)

De Sajnos korántsem ez a helyzet. HA ezt nem látod be, legalább részben akkor Te vagy az aki elfogult vagy.

G.Szabolcs 2009.09.29. 17:05:15

peace?
Én békés vagyok... nem ellenségeskedem.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2009.09.29. 17:13:30

@G.Szabolcs: nincs ellenségeskedés, max. vita, nem is azért írtam. Annyit vegyél még fontolóra, hogy nyilván nem én vagyok az egyetlen bringás, aki úgy gondolkodik, ahogy (sőt! fusd át itt a bejegyzéseket: criticalmass.hu), azaz ha legközelebb ne adj'isten hasonló szituba kerülnél, akkor épp mi is állhatunk körülötted (a haverjaim is úgy gondolják, ahogy én), és a gázoló seggébe dugjuk a bringáját. Előbb-utóbb mi leszünk a többség, meglásd.

Novi bácsi 2009.09.29. 17:16:20

Ezt gondolom - copy paste a KerékAgyról:

"Én a Kerékpáros Jogosítvány bevezetését fogom szorgalmazni. Komolyan beszélek.

Aki a főutakon közlekedik legyen tisztában a KRESZ-szel - és tartsa is be azt.

- legyen rajta bukósisak;
- ne legyen ittas;
- ne közlekedjen a társával párhuzamosan (értsd mellette);
- ahol van kerékpárút, ott kötelezően azt használja (azért építették drága pénzen neki);
- eszébe ne jusson simán áthajtani a piroson;
- ne hajtson be a "behajtani tilos" (érted?!) táblánál;
- álljon meg a zebránál.

Aki ezt nem tartja be, azt mind megbüntetni, de nagyon. Végső esetben jogsi elvétel.

A kerékpározás egy közlekedési alternatíva, de nem jogosít fel senkit a szabályok be nem tartására. Ha ugyan ott közlekedsz, ahol az autók, akkor ugyanazok a kötelezettségeid, mint az autósoknak.

És ezeket a szabályokat annak a kurva rendőrségnek MINDENKIRE nézve be kellene végre tartatnia. Mindjárt nagyobb béke lenne a két "társadalom" között. Ennyi."

Lehet, hogy én is egy fasiszta vagyok, csak mert azt gondolom, hogy MINDENKI-nek kötelessége lenne valamilyen módon bizonyítania, hogy nem csak képes, de felkészült és alkalmas is arra, hogy a forgalomban részt vegyen: KRESZ-vizsgát, Jogosítványt MINDENKINEK.

G.Szabolcs 2009.09.29. 17:26:20

@Dr. Justice: Remélem ti leszte a többség , de nem ebbe az írányba haladnak a dolgok

GargleBlaster · http://autostat.hu/hasznos 2009.09.29. 18:09:14

nemtom ti hogy vagytok ezzel de én már rohadtul unom azt hogy folyton húzza a száját mindenki és állandóan pattogni kell mindenen... most épp ez a divat, hogy a biciklisek döngetik a mellüket meg az autósok meg a gyalogosok meg a rolleresek is lassan fel fognak vonulni. közben meg rohadtul nem változik semmi. el kell fogadni azt ami van és együtt élni vele... csodálom, hogy ennyi energiája van az embereknek ezekre a hülyeségekre amikor annyi értelmes dolgot lehetne csinálni!

GargleBlaster · http://autostat.hu/hasznos 2009.09.29. 18:10:05

(lehet, hogy szervezek egy tüntetést a "vegyétek már észre magatokat emberek" mozgalom nevében...)

babhun 2009.09.29. 18:46:46

Alapvető kérdés, hogy a sok Critical Mass demonstrációval mit sikerült elérni. A helyzet az, hogy semmit. Ok, van honlap. Viszont teljesen nyilvánvaló, hogy mint a nyomásgyakorlás eszköze tökéletesen megbukott a rendezvénysorozat. Budapesten nem lehet biciklivel átmenni a felújítás alatti Margit-hídon (egyáltalán, semmilyen belvárosi hídon nincs bicikliút), a budai rakparton futó bicikliút romokban és újak sem igazán épülnek. A felvonulások láthatóan nem szolgálják a biztonságosabb kerékpározási kultúra kialakulását, sőt. A mérleg tehát siralmas, ezeket a felvonulásokat értelmetlenségük okán nincs miért folytatni.

Szabolcs esete nem egyedi és szerintem ezekért a körülményekért a szervezők a hibásak. Ha nem képesek a biztonságot, a toleráns közlekedést és a résztvevők tájékoztatását szavatolni, azaz nem tudnak megbirkózni a feladattal, akkor inkább ne vállalkozzanak ilyesmire.

A motorosokon/autósokon van rendszám és büntethetők. Ezért van velük kevesebb gond, mint a robogósokkal és a kerékpárosokkal.

Tímár Mihály 2009.09.29. 19:06:51

@babhun:

1. A Critical Mass elérte a legfontosabb dolgot: a szemléletváltást. Egyre többen bicikliznek és már mindenki elismeri, hogy ez egy lehetséges közlekedési alternatíva. Még az EMPAMO is. A Kerékpárosklub igen aktívan működik a kerékpáros infrastruktúra tervezési fázisaiban. Persze nem könnyű olyan politikusokkal együttműködni, akik egyszer megígérnek valamit, azután meg nagy ívben tesznek rá. (Lásd Margit-híd.)

2. Mégis hogyan gondolod, hogy a szervezők garantálják neked a tökéletesen megszervezett demonstrációt? Ez nem a hadsereg, vagy a náci párt! A szervezők hogyan tudnának fellépni azokkal szemben, akik a szórólap, a rengeteg médiamegjelenés és a többszöri felszólítás ellenére is a járdán tekernek vagy a belső sávban? Nem rendőrök, nem büntethetik meg őket! Ezerszer leírták mindenhol, hogy kell lámpa, de mit csináljanak azokkal, akik ennek ellenére lámpa nélkül jönnek? A rendőrség büntetheti meg őket, meg is tették, és helyeselte is mindenki.

3. A biciklisek ugyanúgy büntethetők, mint a többi járművezető. A felvonulás után is büntettek bicikliseket a lámpa hiánya miatt.

Ronald 2009.09.29. 19:08:53

Én mint hajós (pontosabban:vitorlázó) rühellem a sunyi, szemét bokorban-bujkáló, a vízbe cölöpöket-leverő, fasiszta horgászokat.
.

Tímár Mihály 2009.09.29. 19:21:28

@GargleBlaster:

Egyszerűen vannak emberek, akik hajlandóak kiállni és közösen fellépni az érdekeikért. Ezzel mi a baj? Ez normális demokráciákban teljesen bevett dolog.

Egyébként a Critical Massból kinőve rengeteg projekt működik: kampány a világításért, kampány a járdázás ellen, kerékpáros gyakorlati/Kresz oktatás. Ingyenbiciklik rászoruló gyerekeknek, bringázz a munkába kampány. A Kerékpárosklub tagjai kiművelték magukat a kerékpáros infrastruktúra ügyeiben, és most ők végzik a szakértői munkát a kerékpárút/kerékpársáv projektekben. (Teljesen ingyen.) A Kerékpárosklub és a CM aktivisták többet tettek a biztonságos kerékpározásért, mint az állam és a főváros. Teljesen ingyen.

Affeneegyemeg 2009.09.29. 19:39:23

A kiposztolt marhaság (fasisztázás) MARHASÁG. Több szót nem érdemel!
Ami viszont a Critocal Mass, és általában a biciklisták viselkedésével probléma (Ti.: kurvára nem érdekli őket mások véleménye vagy a szabályok, elfogadott kulturált viselkedés), arra itt a legjobb példa! Mit láthatunk a posztba tett fényképen? Az, hogy tömegével tapossák le a parkot, és pofátlanul rongálják! És még csak fel sem tűnik, hogy ez nem helyes! ELŐSZÖR MÉLYEN MAGATOKBA SZÁLLNI ÉS CSAK AZUTÁN KÖVETELŐZNI!

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2009.09.29. 20:04:26

@Affeneegyemeg: megnyerted a nap idiótája címet, viseld büszkén.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2009.09.29. 21:12:05

@xenuka: köszi, viszlát, rejszolj máshol.

brtlnttl 2009.09.29. 21:23:35

Hehe, a bicikli és pina közeli rokonok, abból a szempontból leglábbis biztosan, hogy bármelyiket is emlegeted, jön az olvasó, a kattintás, a komment:)

Mondjuk ez jó, amire ennyi troll rámozdul, azt biztos egy csomó normális ember is elolvassa.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2009.09.29. 21:28:58

@brtlnttl: ez a párhuzam még nem jutott eszembe, de ezentúl mindig erre gondolok, amikor "tolom a bringát" ;)

Perillustris 2009.09.29. 22:10:22

@babhun: "A motorosokon/autósokon van rendszám és büntethetők. Ezért van velük kevesebb gond, mint a robogósokkal és a kerékpárosokkal."

Kevesebb. LOL