HTML

zugfirkász

Egy kutyaütő webzsurnaliszta privát hülyeségei - már nem Amszterdamból.

Dr. Justice

08:10 | 09.24.

Oszkó hatalmas dilemmája

Ismét kaptunk egy fasza kis ízelítőt abból, hogy tisztelt honatyáinknak - ha tetszik, politikai elitünknek - épp annyi fogalma van a minket körülvevő valóságról, mint Paris Hiltonnak a sajtos párizsiról.

Történt ugyanis, hogy napvilágra került, a pénzügyminiszter 300 milliós villájának építésével kissé áthágta a vonatkozó szabályokat, a vityilló pedig valami módon nem az előre eltervezett és dokumentált formát nyerte el. A hírek szerint erre statikai okokból volt szükség, a terveken szereplőnél lényegesen nagyobb pince a ház alapvető stabilitását szolgálja. 

Oké, fogadjuk el a magyarázatot, ilyen bazi nagy háznál a fene sem tudja fejben tartani, hogy hogyan is volt eredetileg, menet közben is simán kiderülhet, hogy valami gáz van, a Katedrális című regényben is mennyi mizéria volt, mire felépült a székesegyház. Attól meg pláne tekintsünk el, hogy végül a homlokzatra tervezett vízesés sem került rá az épületre (lemaradt vízesésért, vulkáni kráterért, cseppkőbarlangért vajon milyen jogcímen bírságol a hatóság?), inkább fókuszáljunk a miniszter érvelésére: mivel sejtette, hogy visszavonnák az engedélyt, ha változtatnak a terveken, elkerülendő az anyagi kárt, inkább bevállalta a szabálytalanságot, és az ezzel járó bírságot.

Aráhogy nézem, logikusnak tűnik, hogy ha „A” épületre kiad a hatóság egy engedélyt, és menet közben kiderül, hogy addig rajzolgatták a terveket, hogy valójában már „B” épületről van szó, akkor a hatóság visszakozik, és a régi jogosítványt megvonva új engedélyről dönt a „B” épület paramétereinek ismeretében. Hogy ez váratlan költség? Ez van, tetszett volna normális terveket készíteni. Oszkó Péter ehelyett viszont annyit mond, „gyerekek, ezt nagyon benéztétek, kurvára nem ez volt a terveken, de inkább mondjuk, hogy direkt így csináltuk, úgy olcsóbb lesz”. Bravó. Ez a morális egyenletrendszer hamis gyöke. Mintha nekiállna részegen vezetni a városban, aztán hogy nehogy elvegyék a jogosítványát, inkább gyorsan leteszi az autót tilosban, mert úgy kevesebbel megússza.

Kell a halálnak egyébként az érvelgetés. Tudjuk, hogy mindegyikük, a szivárvány akármelyik színében pompázzon is, magasról tesz a hétköznapi emberekre vonatkozó szabályokra. De legalább ne magyarázná meg, ártatlanul elkerekedő szemekkel, hogy de hát így kevesebbet buktam, és különben is, megvonhatták volna az engedélyt. Nem kell, hagyjuk ezt. Mondj egyszerűen csak annyit Péter legközelebb, hogy „valóban hiba történt, a jogos bírságot kifizettem”, mindenki tudja majd így is, miről van szó.

84 komment

Címkék: államférfi oszkó péter ingatlanügy

A bejegyzés trackback címe:

https://zugfirkasz.blog.hu/api/trackback/id/tr121403305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.09.24. 09:00:59

"Tudjuk, hogy mindegyikük, a szivárvány akármelyik színében pompázzon is, magasról tesz a hétköznapi emberekre vonatkozó szabályokra."

Ez azért nem teljesen van így -- és hangsúlyozottan nem szeretnék pártokról beszélni.

Az erkölcsi ítéletalkotásnak vannak szintjei. Lawrence Kohlberg sokat dolgozott ezen, az általa kidolgozott hatfokú skálán az első szint az, amikor a normakövető magatartásra csak a büntetés elkerülése motivál. Sok politikusunk áll ezen az erkölcsi színvonalon, de ez nem jelenti azt, hogy egy politikus csak ilyen lehet.

drflash · http://drflash.hu 2009.09.24. 09:06:06

nézz rá a fejére, max a szájába szarni érdemes

Blogger Géza 2009.09.24. 09:10:11

Ezekkel a villákkal (Gyurcsány, Kóka, Boldvai, Oszkó) mindig csak a baj van...

Mondjuk ez legyen a legnagyobb gond, hogy picit nagyobb lett a pince. Azt mondjuk nem értem, hogy nagyobb pincére vajon miért ne adtak volna engedélyt.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.09.24. 09:11:51

@drflash:
Miért mondja ezt, egy tehetséges fiatalember van azon a képen. Sokat dolgozott azért a házért.

Komponista 2009.09.24. 09:14:23

Magyarországon ma kétféle politikus, és kétféle politikai párt van: az egyik olyan, mint a másik. Az egész politikai osztály eljátszotta a hitelét, voltaképpen egyetlen államférfit/nőt sem tudnék hirtelen mondani. Sajnos hosszabb gondolkodás után sem. Ha túl kategorikus lenne a véleményem valakinek: kérem, egyetlen olyan politikust nevezzen meg az illető, aki elszegényedett a tágabb közösség érdekében végzett munkája során. Na ugye.

azekezetnelkulitelseolvasom 2009.09.24. 09:17:03

@elemes2: szivárvány akármelyik színében is: erre egyre többen jöttek már rá. Pl. a jól sikerült vadászatokon szokott ugye előfordulni, hogy az egyik párt tagja, megsebesíti a másik párt tagját... Én vadászni, meg jót bulizni olyanokkal mennék, akikkel hasonlóan gondolkodom.

egyszuszra 2009.09.24. 09:19:55

Vajon mekkora fütyije lehet annak aki 300 milliós villát épít?

Blogger Géza 2009.09.24. 09:26:01

@Komponista: Miért kéne bárkinek is elszegényednie? Ez nevetséges. Amúgy ha egy ország nem fizeti meg a politikusait, akkor oda csak korrupt vagy már más módon meggazgagodott emberek mennek, és aligha ez a cél.

gonosztojás (törölt) 2009.09.24. 09:33:27

@wmiki:
Hát ja. Szegéy..
Tizen egynéhány év alatt leszegényedni egy bérelt lakástól a milliárdot karcoló vagyonig...
Talpig könnyben úszok.

Flea 2009.09.24. 09:34:13

Azért van itt egy.két probléma:
1. Ha nem lesz a fasziból miniszter (amiről ugye egy éve szó sem volt), akkor ezek a cikkek meg sem születnek

2. Ugyanezt nem csak ő, hanem több tízezer ügyeskedő magyar állampolgár megteszi, aki: Nyaraló területen kíván családi házat építeni, természetvédelmi területen vágna fát, vagy útban van egy műemlkvédett épület. Akkor nincs az egésznek se erkölcsi vonzata, se nem mocskos plitikusok, akkor azok vállalkozók, akiknél a szabályok alkalmazása, vagy nem alkalmazása ma kockázatok és mellékhatások szintjén vannak jelen, mivel a szabályokat vagy betartatják, vag nem.

3. A szabályokat vagy meg kell változtatni, vagy be kell tartani: Lásd még a sofőrök 3/4 része szabálysértő.

Viktus 2009.09.24. 09:36:59

Oszkóék szocialista realizmusa:

vastagbor.blog.hu/2009/09/22/a_szakertoi_kormany_a_daganatos_betegekert

Peti kiosztotta a tetves kórházakat ... nincsen pénz rájuk kell a szoci villákra!

www.hirszerzo.hu/cikk.jon_a_sztrajk_jol_beszolt_oszko_a_korhazvezetoknek.124075.html

csuvel 2009.09.24. 09:39:55

Ez is csak egy milliárdos tolvaj, aki még az életünket is el akarja venni, mert talicskával lehet kitolni a milliárdokat az állami vezetésű és tulajdonú cégekből, miközben 25 milliárd nem jutt abból a szaros költségvetésől a kórházak működőképességének fenntartására.
Mi ez ha nem lassú passzív eutanázia?!
Kibelezett ország ez már.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2009.09.24. 09:41:19

A világért sem védeni akarom, de saját bevallása alapján ő már a kész tervekkel együtt vásárolta meg a telket is. Ebben az esetben akkor nem volt annyi esze, hogy a terveket legalább egy építésszel és egy statikussal átnézesse? Ha jól émlékszem akkor a telek és a tervek együtt 120 milliót kóstáltak.

Neménvótam 2009.09.24. 09:44:13

Át kell tolni a házat a II.-ból a XII. kerületbe. Ott nem kell végrehajtani a bontási határozatokat.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.09.24. 09:45:46

@gonosztojás: ha neked az mszp-szdsz képviselők sokkal tisztességesebbek szavazz rájuk nyugodtan....

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2009.09.24. 09:50:39

Az én információim szerint azért épült, megfelelő engedély nélkül ilyenre, mert ha új engedélyt kért volna, az új házra, akkor azt már nem kapta volna meg, mert közben megváltozott az övezeti besorolása a teleknek.

feledékeny 2009.09.24. 09:51:53

1. Oszkó nem szoci.
2. Saját pénze, saját háza - mi köze ennek az egészségügyhöz?
3. Egészségügy: 2 millió járulékfizető tartja fent a 10 milliós egészségügyet. Min tetszenek csodálkozni?
4. Tetszett volna 300 Ft-ot fizetni és nem politikai hisztériát rendezni meg leszavazni. Akkor először töblete volt az eü kasszának.
5. Ha nem tetszett fizetni a 300 Ft-ot, akkor tessék csöndben feliratkozni a várólistákra, hisz ez volt a többség kívánsága: kérjetek és megadatik.
6. Ilyen méretű építkezésnél kizárt, hogy menet közben ne kelljen valamin módosítani, még egy lakásfelújításnál is kell.
7. Ennek ellenére a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak, szerencsétlen ügy ez, jobb lett volna figyelni.
8. Ebben az országban mindenki irigy ( én is ) de azért nem kell zsigerből utálni mindenkit, aki gazdag.

Gerzson913 2009.09.24. 09:58:01

@ feledékeny: Ott a pont!:)
Azért azt megemlíteném, hogy a 2010 tavaszi rendszerváltás után (hiszen az lesz, na!) minden másképp lesz. A bűnösök bűnhődnek, a szegények gazdagok lesznek, a gazdagok meg szegények. Helyreáll a világ. És még valami: a leendő miniszterelnök fel fogja venni a fizetését, hiszen megélhetési politikus: értsd: él hal a munkájáért, mert ha nem lenne, éhen halna.

gonosztojás (törölt) 2009.09.24. 10:01:46

@wmiki:
Hol mondtam ilyent?
De azért orbánt hozni szegényedési példának...
Gyere el velem reggel amikor a csemetém viszem suliba a kecójától nem messze.
Beletekinthetsz egy népéért nyomorgó politikus hétköznapjaiba..

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.09.24. 10:02:12

@feledékeny: Hány éves is a fiatalember? Gyorsan meggazdagodott.

Nem a 300 forintokon múlik az eü helyzete, és a várólistákat sem csökkenti egy perccel sem.

Aazami (törölt) 2009.09.24. 10:03:28

@feledékeny:

Én nem vagyok irigy. Csak nem szeretem azt, hogy a fizetésem több mint 50%-át leadózom, de viszont látom, hogy hova kerül. Arról meg ne is beszéljünk, hogyan is került a tanácsadói cég élére, és milyen megbízásokból is élnek ezek a tanácsadó cégek.

Úgyhogy ezt az irigy dumát jó lenne elfelejteni.

pistii 2009.09.24. 10:04:11

Oszkó nem szocialista? Akkor mi? Melyik pártnak van kormánya? Egyáltalán kik ezek a kormánytagok? Senki nem akarta őket , kivéve a gazember mszp. A szavazók nem rájuk szavaztak.

pistii 2009.09.24. 10:06:15

Ja! És nem tetszem 300 Ft-ot fizetni, mivel fizetek egészségügyi hozzájárulást és egészségbiztosítási járulékot, sok más emberrel ellentétben. Miért kellett volna még plusz fizetnem? Ez a szocialista, baloldali gondolkodás?

indapass90210 2009.09.24. 10:06:34

@Őrnagy Őrnagy: ez mondjuk nem igaz, hogy a várólistát nem csökkenti.

grésa 2009.09.24. 10:09:50

az irigykedés/gyűlölködés meg a politizálás az kettő. Attól még nem jutunk előbbre, hogy a sikeres embereket utáljuk. A bolsik ezt jobban csinálták, mégsem maradtak fenn, a történelem szemétdombjára kerültek.

alapflash 2009.09.24. 10:11:26

Őrnagy: nagyon szépen kérlek,kérdezz meg legalább egy orvost,aki szokott rendelni,h a vizitdíj idején mennyivel kevesebb nyugdíjas néni ment hozzájuk,akiknek ez voot az egyetlen időtöltési formájuk...apám,anyám bizonyítja,csak ne beszélj hülyeségeket

beleszolok 2009.09.24. 10:13:06

Jó ez a 300 forintos szöveg. Csak az a röhej, hogy a copaymentet pont azoknak kellett volna megint fizetni, akik amúgy is eltartják a rendszert. A többiek nagy része rögtön felmentést is kapott.

Arról nem is beszélve, hogy az adminisztrációval, amit magával hozott, már szép lassan el is vesztette volna a nyereségességét.

feledékeny 2009.09.24. 10:13:56

@Aazami:
Te nem vagy irigy, csdak egy kicsit irigyled. Értem. Én is adózok elég sokat: éves szinten 16 féle adót és járulékot csengetek be a költségvetésbe, most számoltam össze hirtelen, de lehet, hogy kifelejtettem valamit. ja, hogy 30 valahány évesen jól keres, meg hogyan lett főnök...Ez nem irigység?
Tetszett volna tanulni, egyetemet végezni, nyelveket elsajátítani, éjjelenként ülve aludni a szigorlatok előtt... Figyeljetek: nekem sokkal jobban fáj, hogy több millió ingyenélőt kell a befizetéseimből életben tartani, mint az, hogy valaki a saját vagyonából nagy házat épít. Ha kiderül, hogy Oszkó is felvette a szocpolt pl. na akkor én is ki fogok akadni.

Gerzson913 2009.09.24. 10:17:00

Szerintem nem ártana egysmást tisztázni.
1. Nem kormányra szavazunk, hanem pártra. Onnantól kezdve a párt dolga, hogy a kormányt felállítsa. Vagyis a "kormány nem legitim" duma baromság, ami eléggé megkérdőjelezi az egyébként részben jogász végzettségű fidesz-vezérkar hozzáérétését.
2. A 300 ft-ot nem mindenki fizette volna, csak az, aki elment az orvoshoz. Nagy különbség!
3. Attól, hogy valaki fiatal, még lehet sikeres (és adott esetben gazdag). Magyarországnak volt már nagyon fiatal miniszterelnöke. Vagy rá pl. nem érvényes a "na, vajon hogy került oda" duma?
4. A jelenlegi rendszer (politikai, oktatási, egészségügyi stb.) rossz. Ezt mindenki a bőrén érzi. Vajon az a politikai erő, aki a "mindent vissza" és a "jó az úgy, ahogy van" szlogeneket puffogtatja, mennyiben fog tudni ezen változtatni? Akar-e? Képes-e? Ugyanis a társadalmi felhatalmazást (amit a mostani kormánnyal szemben annyira hiányolnak) nem ehhez fogja megkapni. Ez egy nagyon fontos dolog!
5. Oszkó nem szoci. Az a szoci (fideszes, kdnp-s, mdf-s stb), akinek párttagsága van.
6. 2010 tavaszán nem fog eljönni a tejjel-mézzel folyó kánaán. Ezzel jobb időben szembenézni.

indapass90210 2009.09.24. 10:17:00

@pistii: mindég ez a demagóg duma :)

Azért kellett volna fizetni pistikám, mert van egy része a költségeknek, amit mindenki fizet(ne), meg van egy része amit használati arányban fizet(ne). Ez egy teljesen normális rendszer lett volna, hiszen rengeteg kivételezett is volt, akinek nem kellett fizetnie. Az alapelv pedig akár az is lehetett, hogy aki nem figyel az egészségére, iszik, bagózik, ergó gyakrabban megy orvoshoz, az vegyen ki a rendszer fenntartásából nagyobb részt.

Aazami (törölt) 2009.09.24. 10:21:04

@feledékeny:
Na kis barátom. Azt, hogy ki mit végzett rohadtul nem tartozik a témához szerintem. Tanultam sokat én is, külföldön, Magyarországon, ja és van diplomám, ja három nyelven beszélek.
Ha viszont annyira értessz a dolgokhoz, hogy azt hiszed Oszkó barátunkból azért lett vezető mert annyira okos, akkor el kell hogy keserítselek. Sajna nem, a haverjai tolták be, megspékelve egy pár tanácsadói megbízással, amivel pénzt tudnak lenyúlni - állami pénzt.

De védd őket, nagyon rendes becsületes emberek ezek, és amúgy is Magyarországon nem herdálják az állami pénzeket.

feledékeny 2009.09.24. 10:25:30

@Aazami:

De elherdálják. A vita két dolog összemosásán folyik: néhány kommentelő feljebb hirtelen párhuzamot bírt vonni az egészségügy költségvetése és egy ember magánvagyona között, aki ráadásul az elmúlt húsz évben nem közpénzekből húzott fizetést, de mégis letolvajozzák. Hát hogy van ez?

feledékeny 2009.09.24. 10:28:28

@Aazami:
Ja és kisbarátom: akkor te is megdolgoztál az egzisztenciádért, gratulálok hozzá. A tanulásnak és a tehetségnek meg szokott jönni az eredménye. Gondolom rosszul esne, ha a vagyoni helyzetedet azzal jellemezném, hogy könnyű neked, mert gátlástalanul összeloptál mindent. Pedig biztos így van, a tisztességes ember havi 80 ezerből él, igaz?

feledékeny 2009.09.24. 10:29:37

Egyébként teszek rá, ki tolta, meg milyen megbízásokat kapott. tegye rendbe a költégvetést oszt jónapot.

Aazami (törölt) 2009.09.24. 10:31:21

@feledékeny:
Na ezzel a kijelentéssel óvatosabb lennék. Sajna egy mutyi országban élünk. Oszkó eddig az output volt a tanácsadós bulikban - értsd megkapta az államtól a megbízást, és ő az állami haverokra eső részt visszacsepegtette (ebből azért az E&Y is szépen profitált, és nem mondom azt, hogy csak ilyen bulikból élt a cég, de azért egy ilyen kapcsolatokkal rendelkező embert Te/Ön is szívesebben foglalkoztat/sz a cégnél). Most ő az input - értsd ő nyomja befelé a pénzt. De ez nem új keletű dolog. Már több éve így megy.

Aazami (törölt) 2009.09.24. 10:33:17

@feledékeny:
Nem az a cél, hogy rendbe tegye a költségvetést, hanem készülnek a 2014-es kampányra. Csak ezzel az a baj, hogy az ország nem tart előrébb, sőt.

Ja én nem vagyok elkötelezettje egyik oldalnak sem, csak nem tetszenek azok a számok amiket látok.

beleszolok 2009.09.24. 10:37:56

Azért ha meg nem haragszol, akkor én rámutatnék némi nüansznyi összefonódásra Oszkó vagyona, és a költségvetésből eltűnt vagyonka tekintetében. Mégpedig gondolnék itt arra, hogy ugye az utóbbi 7 évben oly divatossá vált tanácsadási szakma, és egyéb lenyúlásokból származó pénzekre sok sok adót kellett volna fizetni legalább, ha már ki lettek számlázva, korrupcióból kifolyólag. Itt jött ugye a fent említett úr a képbe, mint montázsolt férfi nemi szerv a minket megcsaló exbarátnő képeire, ugye az offshore mahinációkkal, hogy ne csak ellopni lehessen a közpénzt, hanem az adófizetést is meg lehessen úszni rá. Így még az azokból keletkező adóbevételek is megmaradtak a tolvajok zsebében, és az ezért járó szerény jutalék máris házzá növekedhet az Oszkó haciendán.

feledékeny 2009.09.24. 10:38:44

@Aazami:

Cinikus vagy és megkeseredett, mint sokan...
Néha én is az vagyok... De nem Oszkó miatt...
Apropó 2010 után hol lehet jelentkezni aranyhal etetőnek a Millenáris parkba? Tolhatna már engem is valaki:)

beleszolok 2009.09.24. 10:38:56

@Aazami: Ohh, gyorsabb voltál :)

Aazami (törölt) 2009.09.24. 10:41:41

@feledékeny:

Nem csak Oszkó miatt...

Van épp elég szemét :-)

Aazami (törölt) 2009.09.24. 10:43:49

@feledékeny:

Ha hosszú combú és szőke hajú vagy 90/60/90-es adottsággal, már nagy eséllyel pályázol, hogy toljon valamilyen felső vezető (top manager) :-)

feledékeny 2009.09.24. 10:44:53

@Aazami:
Tudtam, hogy ez a "tolni" túl magas labda volt:))

Viktus 2009.09.24. 11:07:27

@feledékeny:

Te hülye vagy? vagy idióta? :D a 300 forintosdi fikarcnyit sem változtatna az eü. helyzetén az Oszkó által nyugatra kiközvetített pár ezer milliárdos vagyonkimentés az annál inkább. Na abból van Petinek a villa pl. jó kis offshore bulik.

G.Szabolcs 2009.09.24. 11:20:00

Aki egyszer is epitkezett mar az tudja, hogy a hazak 90 % ban elternek a tervektől...

A kérdés csak az kapsz e büntetést avagy sem.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.09.24. 11:27:19

@alapflash: Várólista a műtéteknél van, a várakozási idő az más. Debilek.

statez 2009.09.24. 11:35:00

Láttam a "katedrálist" a tévében, leginkább egy SZOT-üdülőre hasonlít, mind méretét, mind a külsejét illetően, de hát a pénzzel nem jár mindig ízlés is...

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.09.24. 11:36:30

Vissza kell bontani a házat. Kiváló alkalom lenne példa statuálására. Irányultságtól függetlenül. A lényeg az lenne, hogy a gazdag ember se tehessen meg bármit.

mojszipupi 2009.09.24. 11:37:51

A büntetést biztosra vették viszont azt is h nem fogják visszabontatni a házat. Így elhanyagolható plussz költségért lett 3x nagyon pincéje. Hűha mekkora hír...
jó a hozzászóló vélemyénye előttem 2-vel...90% ezt csinálja

klacus 2009.09.24. 11:43:21

Offshore adócsalás pénz és hatalom.

A politka holdudvarának nagyágyúját látjuk.

Igaza van szarni mindenkire, Én is ezt csinálom. Csinálja mindenki, és csak széthullik ez a qrva nemzet.

Ezért tartunk itt...

klacus 2009.09.24. 11:44:48

@statez: az a ház nem 400 nm-es. Az alapterület az lehet, meg rajta 3 emelet...

megússza kb 50.000 ft-os bírsággal azt csá.

LeiterJakab 2009.09.24. 11:52:28

"Amellett, hogy mind Franciaországban, mind az USA-ban adóamnesztiát hirdetett a kormány, óriási hajtóvadászat indult a vagyonukat külföldön tartó állampolgárokkal szemben – eddig több-kevesebb sikerrel. A francia állampolgárok ez év végéig az amerikaiak pedig 2009. szeptember 23-ig kaptak haladékot arra, hogy bevallják az eltitkolt jövedelmüket. Ez az engedmény azonban csak büntetlenséget takar, egyik ország esetében sem jelenti azt, hogy ne kellene befizetni az elmaradt adót, a különféle pótlékokat illetve a bírságot."

És nálunk? Simor 800 milliója még mindig nincs itthon, pedig csak miatt tolták ki a moratórium határidejét...

"Az amerikai hatóságok [...] inkább az elrettentéssel próbálkoznak és az önkéntes bevallásra igyekeznek rábírni az állampolgárokat. Egyrészt az illetékesek azt kommunikálják, hogy az eddigi önkéntes bevallások alapján számos más külföldi bank is a hatóságok látókörébe került, másrészt az ügyészség eddig mintegy 150 amerikai UBS ügyfél ellen indított nyomozást és már rekord gyorsasággal el is ítéltek egy amerikai bankárt, aki adócsalásban való segédkezésért 40 hónap börtönbüntetést kapott. A hatóságok pedig emellett azzal fenyegetőznek, hogy a nap mint nap előkerülő újabb nyomok és bizonyítékok alapján minden ügyet ki fognak vizsgálni és eljárásokat indítanak az adócsalók és segítőik ellen. Mindennek pedig súlyos következményei lesznek."

És nálunk? Hogy állnak a nyomozások?

Forrás: hvg

LeiterJakab 2009.09.24. 11:56:01

@LeiterJakab:
Van, ahol tehát már nem bánnak kesztyűs kézzel az adócsaláshoz, pardon, adókikerüléshez segítséget nyújtókkal. Van, ahol az ilyenek még miniszterek, de már nem sokáig...

radmin 2009.09.24. 12:10:58

Ez a "szakember" max a saját költségvetését fogja rendbe tenni.

Caravallo · http://nimfoman.blog.hu 2009.09.24. 12:20:18

Még nem láttam olyat, hogy valahol lebontatták volna a nem a terveknek megfelelően épített "vityillókat".
Nyilván ennél a gúnárnyakúnál sem fogják.

bibi bibi 2009.09.24. 12:21:49

Én csak azt nem értem, hogy ha itt mindenki tudja, hogy mi hogy történik (offshore, tanácsadás, barátok stb)
Akkor: A miért nem csinálják vagy: B miért nem tesznek feljelentést, jözölve a bizonyára pontos információikat bizonyítékként?
Mert én ha tudám hogy lehet ennyit összelopni, még ma elkezdeném!

ionsrác 2009.09.24. 12:43:37

azért az ez az adóelkerülés-dolog nekem nem világos teljesen.

ha nincsenek határok az eu-n belül, és én ott akarok adózni, ahol nem élet-, gyerek-, ember-, autóellenes a rendszer, ugye adóelkerülő vagyok.

ha Németországban dolgozom, akkor meg gondolom, pluszban munkakerülő is vagyok.

gondolom, arra kell értenem az adóelkerülést, ha itt szívom a levegőt, de amoda adózok. de ez miért az?

egy olyan "ügyfelekért" versengő helyen, mint az EU, miért nem választhat az ügyfél? nem ez volt a nagy cél? a kurvanagy szabadság?

szerintem egyszerűen követnünk kéne dicső vezetőink példáját, és minden megkeresett forintunkat azonnal máshova kéne menekítenünk csakúgy, mint ők.

hátha leesne nekik, hogy az a rendszer, amit ők alkotnak, ami érdekeltté tesz és sok esetben kényszerít a csalásra, aminek a szabályait ők sem akarják betartani, az szar.

miért nem tesznek érdekeltté, hogy adózzak, hogy ITT adózzak?

miért nem csinálnak adóparadicsomot, hogy más "ügyfeleket" hozzon az adórendszer?

Morten Harket (törölt) 2009.09.24. 13:01:12

Leiter Jakab:
Olvasd újra a HVG-t mert valamit félreértettél.
Az USA és Franciaország esetében azért hírdettek harcot az off-shore cégek ellen, mert azok a pénzek adózatlan jövedelmek voltak. Ezért is bűnteti a tulajdonosokat az IRS.

A Simor milliói a magyarországi cégétől lettek kivive Ciprusra, de az már eleve adózott jövedelem volt. Az, hogy a Simor nem akart itthon kamatadót fizetni lehet erkölcstelen, de nem bűncselekmény. Nem kötelező neki hazahozni a vagyonát, csak azért teszi, mert a jegybank elnökeként illik jó példával elöl járnia.

Dezsőjóska 2009.09.24. 13:10:31

No gyerekek! Írtak itt számtalan "offshore adócsalást" meg egyéb idiótaságokat! Hát ezek a módszerek legálisak és kis pénzből mindenki számára elérhetők! Csak a miheztartás végett. A másik dolog, hogy aki ehhez folyamodik, annak valszeg bassza a csőrét, hogy itt 8 milliót ingyenélőt kell eltartani, és ez azt jelenti, hogy a jövedelmek 2/3át elvonják!

Alvarez 2009.09.24. 13:26:06

@Neménvótam: igazad van:)))

De addig is Dr Justice elmélkedhetne azon egyet, ahogy Pokorni leköpi a jogerős bírósági végzést.

Szociológus 2009.09.24. 13:27:46

A szokásos lúzer irigykedés. Gyanítom, a blogger nem rinyálna itt (és nem mellesleg csinálna valami hasznosat is), ha pl. annyi esze, tudása, kapcsolata lett volna, hogy nem blogot szerkeszt, hanem pl. a Big 4 valamelyikének a partnere lenne. De nem, mert lúzer :)Ez Magyarország: a magyarkodó, lúzerek országa, ezért sem lesz ebből az országból semmi :) Ennek én örülök, mert ellenben a körülöttünk élőknek jobban megy :)

cso zsi 2009.09.24. 13:32:43

Azért lett nagyobb a pince, mert kellett a hely a peronnak.
Az meg szükséges, hogy a metróból ki lehessen szállni.

Kamaron 2009.09.24. 13:39:41

Én csak egyet nem értek...
Minden politikus akkor kezd el villát építeni, amikor oda kerül a fazék mellé... Nem előtte, nem utána, hanem pont akkor. Olyan érdekes egybeesés... Vagy csak én gyártok összeesküvés elméleteket?
Szerintem nem... :D

gitáros 2009.09.24. 13:42:03

@Kamaron:
Mondjuk így hirtelen Kóka, jut eszembe (meg persze Oszkó), aki már meglehetős vastagon került a fazék mellé.

gonosztojás (törölt) 2009.09.24. 13:45:03

@cso zsi:
Ja.
A vízesés meg ahhoz a zsiliprendszerhez kellett volna ami a Dunától vezetett volna az udvar végében lévő kikötőig...

gitáros 2009.09.24. 13:45:37

@Morten Harket:
Valahol azt nyilatkozta Simor, hogy ha meg itthon tartja a lóvét, az meg azért lesz baj, mert akkor "nyilván" úgy tevékenykedik bankelnökként (stb.), hogy neki személy szerint a legjövedelmezőbb legyen...

gonosztojás (törölt) 2009.09.24. 13:47:49

@gitáros:
Remélem egyszer Jézus ráér egy-két napot, hogy azzal a bizonyos kötéllel megint rendet vágjon az új kufárok között.
Mostanában sokat lazsál.
majd felhívom a papáját a bazilikából..

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2009.09.24. 13:51:17

@feledékeny: Köszönjük a rövid, mégis remek összefoglalót. Szabályfetisiszták válaszait (el)várjuk

Kamaron 2009.09.24. 13:56:05

@gitáros: Nekik van pénzük, na de hány politikus villa is épült a rendszerváltás óta? 5? 10? 150?
:D:D

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.09.24. 13:56:33

a hírekben úgy szerepelt, hogy "túlépítés" történt.

ez nem azt jelenti egyszerűen, hogy nem a tervnek megfelelően, hanem azt, hogy a szomszéd telekre is átnyúlik.
már ha értette, aki leírta.

evolvens 2009.09.24. 14:05:56

@Dezsőjóska:
Egy kissé el vagyok ámulva a nézeteden, mert az a 8 mill. "eltartott" aki ledolgozta a maga 40-42 évét, és most nyugdíjjas, ezek az emberek megteremtették az eltartásukhoz szükséges pénz alapot. Talán a szüleid is ide tartoznak. A lényeg az, hogy amit az "eltartottak" megteremtettek (háború után felépítették az országot)azt most ezek az okostojások azt hiszik azövék, és szanaszét hordták az Országot. Ezért nincs pénz a közös dolgokra.
Talán másmilyen (valódi) szemüveg is kellene az igazság megértéshez, és megismeréséhez. Itt nincs politikai hovatartozás.

2009.09.24. 14:12:40

Mintha úgy emlékeznék, de javítson ki valaki, hogy az Ernst&Young csinálta az orbán kormány megrendelésére a bp-olimpia megvalósíthatósági tervét néhány száz millióért. Ha pedig így van, és oszkó akkor is a vezetője volt, akkor bizony ott is történt egy kis lenyúlás jobbról. Mármintha igazak a gyanusítgatások az állami pénzek lenyúlásáról.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2009.09.24. 14:15:07

@feledékeny: "Apropó 2010 után hol lehet jelentkezni aranyhal etetőnek a Millenáris parkba?"
Sok faszságot hordtál itt össze, de ha értesz a kerti tavakhoz, akkor nosza, csinálj már olyan kristálytiszta vizet a Millenárison, mint amilyen volt! Mert most undorító barnás lötty van a medencékben, a halakat sem lehet látni. Igaz, hogy most biztos marha ócsó'...

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2009.09.24. 14:18:39

@roli101: " 2001-ben a Freshfields Bruckhaus Deringer nemzetközi ügyvédi irodahálózat magyarországi irodájához csatlakozott és rövid idő után a cég adó-tanácsadási egységének vezetője lett. 2004-től a Deloitte-nél dolgozik: mindjárt partnerként (azaz nem egyszerűen alkalmazottként, hanem üzlettársként) vették fel, ami ritka a nagy tanácsadó cégeknél, különösen fiatal munkatársak esetében."

radnaughty 2009.09.24. 14:21:50

sunyi egy kis köcsög ez az oszkó, ordít a pofájáról...

gitáros 2009.09.24. 14:24:29

@Kamaron:
Fene se fog keresgélni, soroljad, ha fontos. Nekem speciel Torgyán ugrik be (bár ügyvédként, gyanítom, ő sem nulláról indult), na meg persze Ovi is szépen gazdagodott politikusként.

gitáros 2009.09.24. 14:26:34

@gonosztojás:
Hasznos ötlet, Érsek Úr... :)

gitáros 2009.09.24. 14:28:17

@Dezsőjóska:
Azért nem olyan ócsó dolog az...

bonobonohu · http://bono.hu 2009.09.25. 13:22:35

@elemes2: dehogynem. olvass Douglas Adams-t, a Galaxis Utikalauz (asszem) második vagy harmadik részében kifejti erről a véleményét. :-)

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2009.10.04. 11:56:39

Nekik is be kell tartani a TÖRVÉNYT! Remélem a mentelmi jog nem érinti a későbbiekben sem a tisztelt honatyákat .
(Amúgy kajakra bontania kellene ha rám bíznák.
Nekik kellene példát mutatni.Oszt mit van itt?