HTML

zugfirkász

Egy kutyaütő webzsurnaliszta privát hülyeségei - már nem Amszterdamból.

Dr. Justice

12:30 | 02.24.

Bájos hazugságcsokor az MSZP-től idiótáknak

Az MSZP kommunikációs tótumfaktumai hátramentek a fészerbe, előkotorták a nagypapa kivénhedt ágyúját (ami még a nagypapi nagyapjáé volt, 1849-ben dugta el az öreg), leporolgatták, kifényesítették - sokat dolgoztak rajta, látszik - , majd jó alaposan megtöltötték szarral, és az arcunkba durrantották. A performansz pedig „A tisztánlátás kedvéért – Ígéretek helyett beszéljenek a tények!” címet kapta.(A szóróanyag letölthető az MSZP honlapjáról - köszi Geri a tippet)


Ez maga az esszenciális groteszk

Zseniális címadás, korszakalkotó mű, maga a megtestesült punk, görbe tükör a statisztikusok, közgazdászok, politikai ellenfelek és saját maguk előtt. A klasszikus, „előtte-utána” toposzra felfűzött álstatisztikai ábragyűjtemény egy Monthy Python szkeccs abszurditásával ölti ránk a nyelvét, csak annál sokkal viccesebb. Hazugságcsokor, hívhatjuk így is. Nyilván ha jó fej lennék, azt mondanám, hogy nincs is benne hazugság, pusztán néhány alaposan kiválasztott szám szerencsétlen félremagyarázása, de természetesen nem mondom. Szigorúan önkényesen kiragadott példák következnek, akit érdekel az egész, csámcsogjon el az eredetin.

Itt és most leszögezem ugyanakkor, hogy nem az MSZP mellett vagy ellen érvelek, mert politikai állásfoglalásra utoljára óvodában ragadtattam magam, de akkor is csak azért, mert megvezettek egy felelősségteljes és rengeteg lobbipénzzel járó pozíció ígéretével. Ezúttal tehát kizárólag arra szeretnék rámutatni, hogy milyen ámokfutásra képes egy csapatnyi kiéheztetett és szexmegvonással sújtott politikai kommunikációs „tanácsadó” a parasztvakítás maximalizálásának érdekében, ha a már a tisztes helytállásról is rég lemondott megbízóiktól teljesen szabad kezet kapnak.

Gazdasági teljesítmény


Aki ezt írta, 17 százalékkal hülyébb, mint bárki a Földön

Kezdésnek rögtön ideböktek nekünk egy, a laikusok számára egészen meggyőzőnek tűnő ábrát a GDP alakulásáról, és ebből az egyenes következtetést: 17 százalékkal jobban teljesít a magyar gazdaság. Ez hülyeség. Az MSZP ábrája ugyan valós adatokat tartalmaz, csak éppen nem mutatja azt, amit mondanak rá. Hogy ez most hazugság, vagy sem, az döntse el más.

A GDP szintje, még ha relatíve ábrázoljuk is egy kezdőponthoz viszonyítva, nem lényeges, nem jelenti, hogy dübörög a gazdaság, csak mert a reál GDP X százalékkal magasabb, mint Y évvel ezelőtt. Merthogy kellően hosszú időszakot választva ez általában így van, viszont a gazdaság aktuális állapotáról az évről évre történő változás sokkal több mindent mond el. Az meg kérem szépen olyan horribilis mínuszokat mutat, hogy csak na.

De mindegy, parasztvakítás ugyan, de maradjunk a szocik indexénél, mert a 17 százalék olyan jól hangzik. Combos nem? Bár 17 százalékkal lennék gazdagabb, erősebb, vagy lenne több csajom (1,17 csaj, az ám a valami)! És ha azt is hozzáteszem, hogy mindezt 8 év alatt sikerült összehozni? Ha csak szépen, favágó módjára leosztjuk, akkor is alig 2 százalékos éves átlagról beszélünk. Erre verik a mellüket? A gazdaság jelenlegi helyzetéhez és legfőképpen kilátásaihoz meg bőven semmi köze a fenti ábrának, nagyjából olyan, mintha az egyetemi éveim összes élményét kellene egyetlen tőmondatban összefoglalnom ("Szerintem tök jó volt." - informatív, mi?).

Infláció


Legfeljebb pofákat vágtak...

Szóval felére visszavágták az inflációt, amit Orbánék magasan tartottak. Megint egy ostoba egy chart, hazug állítással. Egyrészt az inflációt nem vágni szokták, maximum megpróbálják visszaszorítani, ha éppen úgy adódik, de azt sem kormányok, hanem a jegybank. Merthogy ez a kormányok által befolyásolt költségvetéstől független, monetáris politikai kérdés. A világ civilizált felén mindenhol. Szóval egyetlen szoci kéz sem vagdosott itt semmilyen inflációt, mint ahogy fideszesek sem soha, ellenben a recesszió, na az visszavágta az inflációt. Meg minden mást is, erre ne legyünk már büszkék!

Családtámogatás


De szép egyenes

Tudja a halál, hogy amikor a tarthatatlan nagyságú költségvetési hiányról szól minden, tényleg fontos-e a költekezés növelésével handabandázni, meg az sem egyértelmű, hogy tényleg olyan sokat elmond a családtámogatási rendszerről a GYED nominális összege, de ezeket tartották fontosnak az MSZP kommunikációs géniuszai. Nyilván ez mutatja a gyermekek fontosságát, nem az oktatás vagy a gyermekéztetetés minősége, gyermekegészségügy vagy -sport, vagy netán a gyermekvállalás élénkülését mutató népmozgalmi statisztikák. Mindegy, a GYED a lényeg, abban benne van a világ.

Csak bizony célszerű volna, ha az épp az imént emlegetett inflációt kiszűrnénk ebből a bámulatosan nyílegyenesen felfelé tartó grafikon oszlopaiból, azaz azt néznénk meg, hogy vajon ez a kurva fontos GYED nagyobb vásárlóerőt képvisel-e most, mint régebben. Az alábbi ábrán ez látható. De Jézus ereje! Hiszen 2005 óta lényegében nem változott a GYED reálértéke, pedig előtte még nőtt! Ejnye no, akkor hogy is van ez a GYED-del?

Televízió


A televízió, mint mérőszám

Eddig a száraz statisztika, az igazi mókát a végére hagytam direkt. Kiszámolták ám nekünk, hogy mennyit gürizik egy kétkezi melós egy tévéért, és mennyit gürizett régen. Sokkal többet ám! De milyen tévéért? Ugyanolyan tévéért? Milyen áron veszi a tévét? Milyen kétkezi munkás? Ki a kétkezi munkás? Fontos ez? Hány éves a kapitány? Lélegeztetőgépre ne számoljunk át minden makrogazdasági adatot?

Biztonságosabb utak


Ezt valami stand-up comedyből nyúlták, az tuti

Ennél a résznél viszont már hangosan felröhögtem, de tényleg, a szöveg kincset ér, zseniális. 2009-ben 400-zal kevesebben haltak meg közúti balesetben, mint 8 éve, tehát évente ennyi „megmentett élet”, akiket angyalszárnyakon libbenve személyesen Gyurcsány Ferenc, majd pedig hivatalát megörökölvén Bajnai Gordon menekített ki a halál torkából, tehát nyugodtabbak a hétköznapok. Micsoda? Azzal akarnak szavazatot szerezni, hogy megnevettetik a népet, vagy ez mi?

Csak a tréfa kedvéért a tények: a KSH adatai alapján a Fidesz kormányzása alatt évente átlagosan 1279 ember halt meg közúti balesetben (nem tökéletes a statisztika, 1998-tól 2001-ig tartó éves adatokból jön ki), míg az MSZP kormányzása alatt ugyanez az éves átlag 1210 fő (2002 és 2009 között). Egyébként meg hatalmas saller jár a kiragadott adatokért, az idősort 1990-től kirajzolva világosan látszik, hogy a halálesetek száma trendszerűen csökken, kormánytól függetlenül (ha hinni lehet az Excelben ráhevenyészett trendvonalnak, évente átlagosan 56 fővel, de ez már tényleg csak kuruzslás). Viszont legalább nevettünk egy jót.

A kiragadott példákon túl egyébként az összes adat, grafikon, kommentár szánalmas és izzadtságszagú belemagyarázás, hazudozás, történelemhamisítás, olyan ordas nagy ferdítésekkel, amiért egyfelől bármilyen alapfokú statisztika kurzuson minimum kalodába zárnak bárkit, másfelől messziről bűzlik mindenkinek, aki járt már életében a rácsos ágyon kívül is. Ez az egész valójában önmaga paródiája, egy álkampány, nehezen überelhető licit a "ki nem akar egyáltalán nyerni?" versenyben.

316 komment

Címkék: kampány mszp fidesz égés idióták államférfi portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://zugfirkasz.blog.hu/api/trackback/id/tr681784894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ernő007 · http://www.webseo.hu 2010.02.24. 12:57:06

Szuper cikk! És még értem is :)

Timil 2010.02.24. 12:58:11

Az a legviccesebb a szocik erőlködésében, hogy ha még olyannak próbálnák ezt eladni, aki nem ebben az országban élt az elmúlt 8 évben, esetleg érteném is a próbálkozást. No de, mégiscsak vicces, hogy be akarják magyarázni, én nem jól érzékeltem az egészet, hiszen csupa siker, móka és kacagás volt itt minden.

ZöldMarci 2010.02.24. 12:59:31

"Egyébként meg hatalmas saller jár a kiragadott adatokért, az idősort 1990-től kirajzolva világosan látszik, hogy a halálesetek száma trendszerűen csökken, kormánytól függetlenül"

Kivéve az Orbán kormány alatt, amikor nőtt a halálesetek száma (lásd saját ábrád). De hát ugye a trend ápol s eltakar. "Ügyes" erre hivatkozni.

Formica 2010.02.24. 13:02:31

@ZöldMarci: ZöldMarci ezekben a blogokban publikált:
Piroslap

nincs több kérdésem :)

ZöldMarci 2010.02.24. 13:03:28

@Formica: A ténnyel amit leírtam nem tudtál vitatkozni. Nincs több kérdésem.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.24. 13:05:12

@ZöldMarci: 1) A trendszerű csökkenés egyáltalán nem nyílegyenes vonalat jelent, hanem egy hosszú távú irányt, ami körül szezonálisan, ciklikusan és kicsit még véletlenszerűen is ingadozik az idősor. Azaz van, amikor felette van a trendnek, van amikor alatta. De az R2 értéke (0.73) viszonylag magas, ami azt mutatja, hogy a felrajzolt trend egész jól fedi a valós folyamatot (lehetne jobban is, de az is csökkenő trend lenne, hidd el).
2) Ugye nem gondolod komolyan, hogy a kormányzó erő színének van köze ahhoz, hogy egyik évről a másikra hogyan alakult a halálos balesetek száma?
3) örülök, hogy még a Te szemüvegeden keresztül is csak ezt láttad kifogásolni valónak a posztban :)

kborzy 2010.02.24. 13:06:20

huhh biztos büdös kommunista leszek de lenne egy kérdésem.. nem is meglátásom!
Nem úgy van az, hogy minden kormány aktuálisan magának tart minden eredményt és az ellenzéknek mindent ami rossz?
(nem olvastam el az egész posztot de nekem az jön le, hogy nem a tényekkel, hanem annak tálalásával van gond pl infláció, csökkent de nem miattuk, családtámogatás nőtt de nem annyival, televízió itt most egy viszonyításba kötött bele de nem kérdőjelezte meg stb...)

ZöldMarci 2010.02.24. 13:06:54

"az évről évre történő változás sokkal több mindent mond el. Az meg kérem szépen olyan horribilis mínuszokat mutat, hogy csak na."

Gazdasági világválság idején különösen. Merkel, Sarkozy mind kontár pancserek, mert mínuszban van a gazdaságuk.

Formica 2010.02.24. 13:07:18

@ZöldMarci: arra a hazugságra gondolsz hogy az Orbán kormány alatt nőtt a halálesetek száma?

nézd már meg az oszlopokat, 98, 99, 2000, szépen növekszik :))

2001-ben kicsit magasabb az előzőnél, de még mindig alacsonyabb mint az elején.

2002-ben magas, de akkor áprilistól már nem volt Orbán kormány. Aztán 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 nekem mind magasabbnak tűnik a 2001-esnél.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.24. 13:08:50

@ZöldMarci: Nem írtam, hogy ez bárki hibája lenne. Csak azt, hogy ezt elfedve, hazug módon és valójában semmit mondóan tálalni egy gazdasági adatot szemétség, akárki csinálja, akármilyen mutatóval.

@kborzy: első sorban ezen húztam fel magam, de azért ha megnézed a grafikonokhoz fűzött kommentárokat, ott vaskos hazugságokat olvashatsz

Formica 2010.02.24. 13:10:20

amúgy vicces a skálázás is, az 1287 mintha ötször annyi lenne, mint a 817 :))

intruderjani 2010.02.24. 13:11:17

@ZöldMarci: Tipikus komenista vagy! Sikerült egy dolgot találnod a húsz közül, ami nem százas és már egyből úgy csinálsz, mint ha az egész hülyeség lenne. Tudod cáfolni a többit? Mellesleg a posztoló leírta, hogy ez teljesen kormányfüggetlen... Na húzzál szépen vissza a vörös sarkodba...

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.02.24. 13:12:23

írják már bele azt is a zemeszpések, hogy mennyit loptak, mer akkor a piros oszlop kibassza a pédéjef tetejét

ZöldMarci 2010.02.24. 13:15:20

@Dr. Justice: Nemcsak ezt jegyeztem meg, de ez volt a legkirívobb.

A közlekedésbiztonságnak nagyon is van köze a kormányzati intézkedésekhez. Pl.: közlekedésrendészet, szabályozás, úthálózat minősége.

1. Volt olyan részeredmény, ahol Orbánék javítottak. Az M0 forgalomelválasztóinak köszönhetően évente kb. 10 emberrel kevesebb hal meg. Csakhát összességében akkor nem fejlesztettek nagyon infrastruktúrát (kb. 7 km átadott autópálya). Az utóbbi 8 évben meg jobban fejlesztették ezt és jobb utakon (nemcsak aszfalt, fényvisszaverő, útburkolati jelek stb.) kevesebb a baleset.
2. Az MSZP meg bevállalta a nem feltétlenül népszerű zéró toleranciát és bevezette az objektív felelősséget.

kborzy 2010.02.24. 13:15:25

@Dr. Justice:
igazad van de ezen én már nem húzom fel magam...
sajnos minden oldal ugyan ezeket az eszközöket használja

szerintem___1 2010.02.24. 13:18:02

ugye-ugye mire képes a statisztika:))) Vegye mindenki tudomásul, hogy milyen jó volt nekünk az elmúlt 8 évben. Aki nem veszi tudomásul, az is vegye :))) Én próbálok számolgatni reál értéken, nominál érteken, de mindig az jön ki, hogy nagy szarban vagyunk, akármit is mond az MSZP, meg Mesterházy. Mondjuk Orbán sem fogja arannyal kikövezni az utakat, meg a jövedelmem sem lesz 3-szoros miatta...

ZöldMarci 2010.02.24. 13:21:06

@ZöldMarci: Attól még persze van bőven igazság a posztban, hogy a közlekedésbiztonsághoz van köze egy kormánynak.

Amúgy a "nincs köze a kormánynak hozzá" bajnoka Csath Magdolna "közgazdász" aki a Hírtv-ben fejtette ki: „A forint erősödése szerintem semmiképpen nem egy gazdasági helyzet következménye."

Ja, mer a csillagok állása határozza meg:-)

intruderjani 2010.02.24. 13:22:40

@ZöldMarci: "Nemcsak ezt jegyeztem meg, de ez volt a legkirívobb."
--- Mi mást jegyeztél még meg? Hogy nyolc év elb@aszását el lehet takarni egy válsággal, ami épp kapóra jön? Vagy pontosan mit jegyeztél meg? Én például azt, hogy egy büdös kommunista vagy... Na takaroggyá' vissza hazudni a vörös sarkodba, meg téríteni a szocotthonokba, ahol ugye "csak a szépre emlékeznek"...

OmegA404 (törölt) 2010.02.24. 13:22:51

Csak agyhalottak és szedáltak és lobotomizált figurák szavaznak MSZPre.

is 2010.02.24. 13:23:56

szerintem igaz ez a poszt mintahogy igaz az is, hogy az 1998-2002 közötti időszakról folyamatosan idézett adatok is ugyanilyen ferdítések. pl. a FIDESZ büszkén hirdeti, hogy levitte az inflációt, meg a munkanélküliséget, meg a hiányt egyszerre. ja, csak a munkanélküliséget nem a foglalkoztatottsággal, hanem az egyetemisták és egyéb eltartottak számának növelésével vitte le, az infláció pedig 3,5 évig 10% volt, aztán a végén a választásra Járai levitte nekik (merthogy a független jegybankos megjegyzésed persze a tankönyvben úgy van, de hát jót röhögtünk rajta, hogy most így előhoztad), d addig is a 10% infláció remekül csökkentette (elinflálta) a hiányt, és a kétéves költségvetés pénzszórásával még így sem tudta tartani a lépést.

szóval egyik 19, másik 20, mindenki ezt csinálja. csak az a szomorú, hogy ezt nem így irod meg, hanem direkt egyoldalúan, hangulatkeltésben, olvasóid butításával.

Licus 2010.02.24. 13:24:57

@Dr. Justice: IGAZ!!!! No ez a jól megfogható, ordító disznóság... nézzétek meg, a közl. baleset áldozatait mutató skála nem 0-ról, hanem 00-ról indul! De ha nem figyelsz oda, csak a 2 oszlop közti óriási különbséget látod. Ez valszeg jól példázza az összes többi ferdítésüket is.
Nem az a felháborító, h MÉG mindig hazudnak, hanem h ENNYIRE hülyének nézik polgártársaikat. Még a papír is elpirul.

BushDoctor 2010.02.24. 13:25:12

...a szar nem a szocik miatt, hanem az akciósan meghosszabbitott turáni átok miatt van...úgyhogy tökmindegy ki a prime minister...szopni fogunk igy is, úgy is !

is 2010.02.24. 13:26:27

@OmegA404: remélem jól érzed magad. a FIDESzre meg a gerinctelenek, és önálló gondolatoktól örökre sterilizáltak szavaznak, a Jobbikra meg IQ-halottak, az MDF-re azok, akiknek nem ég le a bőr a képükről, az LMP-re meg a bedrogozottak.

látod, ilyen könnyű ilyen baromságokat íri. értelmeset már nehezebb. próbáld csak ki.

Licus 2010.02.24. 13:26:38

bocs, lemaradt a poén: "nem 0-ról, hanem 700-ról indul"

Sealed tender 2010.02.24. 13:26:41

Szerintem is isteni, ahogy itt élő és a kőkemény valóságot a bőrén érző embereknek meg akarják magyarázni, hogy az nem úgy van.

Elvársak a számok makacs tények. Önöknek igenis hogy most nagyon jó, aki ezt a világos tények ellenére sem látja be az a reakció fasiszta ügynöke.

Az a baj, hogy a hitelvesztésből fakadó népszerűtlenséget nem lehet újabb hiteltelen cselekedetekkel megfordítani, csak a lefelé vezető spírál dőlésszögén lehet még egy kicsit lejetetni.

ZöldMarci 2010.02.24. 13:27:13

@Formica: Hát persze, néhány hónap alatt lerontották az Orbán kormány kiváló teljesítményét:-).

Amúgy Orbán már 2002 augusztusában (!) kijelentette, hogy nyilvánvaló tény, hogy a gazdaság válságban van.
Szóval nem baj, hogy nem tudjuk, hogy Szapáry/Varga/Járai-féle megszorítás lesz, vagy Matolcsy-féle élénkítés biztos jó lesz. Mert Orbántól ugyanolyan jó a megszorítás, mint az élénkítés:-).

Vandál Mikulás 2010.02.24. 13:27:36

@ZöldMarci:
2005-2006 körül is volt némi növekedés... Azt is észrevetted?

Még a Zorbán-kormány alatt egyszer felállt Lendvai Sopánka a parlamentben, és lenyomott egy olyan hozzászólást, amelyben a következő kérdést tette fel: "Még hány ember akar megölni a Fidesz azzal, hogy szándékosan elhúzza az M7-es felújítását?" (Merthogy egy év helyett két év alatt újították fel az M7-est...)

Nekem gyanús, hogy az akkori meg a mostani demagógia egy tőről fakad...

is 2010.02.24. 13:28:11

@intruderjani: "Hogy nyolc év elb@aszását el lehet takarni egy válsággal, ami épp kapóra jön?"

2006-ig elbaszták. 2006 óta nem basszák el, de láthatóan nem kívánsz a tényekkel és adatokkal foglalkozni.

sapiens 2010.02.24. 13:28:30

@Dr. Justice írta: "2) Ugye nem gondolod komolyan, hogy a kormányzó erő színének van köze ahhoz, hogy egyik évről a másikra hogyan alakult a halálos balesetek száma?" - pedig lehet, ha az a kormány sztrádákat épít, ahol kevesebb a halálos baleset.

Lovastengerész 2010.02.24. 13:30:50

KÖSZÖNÖM....bearanyoztátok a napomat, rég szórakoztam ilyen jót. ezek a szegény buta komcsik tényleg kifogytak mindenből...de IGAZI NAGY NEVETTETŐK.

egyszerüen van egy romantikája ennek, ahogy a szocialista gazdaságban edződött statisztika hazugságokat próbálják átmenteni a mai világ prezentációinak nyelvezetébe.

szép esszenciája ez a kis dolgozat az elmult husz évnek... jó játék ez csak sajnos a valóságban nem müködik ugye, a föosztályvezető pártbizalmi agitprop elvtárs igen vicces amikor communication expert vagy PR managerré lesz a szép uj világban.
mégegyszer :köszönet érte :)

intruderjani 2010.02.24. 13:31:23

@is: Honnan a f@szból veszed - te kommunista kis gyökér -, hogy nem kívánok tény és okszerű vitát folytatni - akár veled? Hallgatlak...

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.24. 13:32:28

@sapiens: a hangsúly az *egyik évről a másikra* részen van, egy sztráda semmilyen statisztikát nem változtat meg azonnal. épp az a lényeg, hogy hosszú távon meg ott figyel a javulás, részben talán az autópályák miatt, részben talán a zérótolerancia miatt, részben a közúti ellenőrzések miatt, részben a személyautók műszaki fejlődésének köszönhetően, talán a vezetési kultúra fejlődése miatt, stb., de ezek mind nem köthetők egyetlen kormány egyetlen lépéséhez.

Joseph Adama (törölt) 2010.02.24. 13:34:01

@is: "szóval egyik 19, másik 20"

Szóval nem egyenlő . :)

ZöldMarci 2010.02.24. 13:35:35

@Vandál Mikulás: "egy év helyett két év alatt újították fel az M7-est..." Orbánék alatt.

Nem is értem miért volt olyan lassú, pedig abban a ciklusban Orbán papája biztos jó dolomitot szállított, ha kellett.

sapiens 2010.02.24. 13:36:08

@intruderjani írta: "te kommunista kis gyökér" - na, ennyit az oldalatok vitakultúrájáról. Elég is volt belőletek, gratula az Indexnek, hogy kitette a főoldalra.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.24. 13:38:24

@sapiens: elhatárolódni ér? a blog ugyanis az enyém, interjudani stílusával nem értek egyet.

Lovastengerész 2010.02.24. 13:38:37

Az idősebbek talán emlékeznek még Pártunk és Kormányunk propaganda gépezetére, amikor hasonlóan bájos és bugyuta kimutatásokkal támasztották alá hogy MENNYIVEL JOBBAN ÉLÜNK miközben boldogan építjük a szocializmust, mint a rothadó kapitalizmusban szenvedő tőkés országok lakossága...

van még egy ötletem az elvtársaknak, tetszenek emlékezni:
"uttörőknek kisvasútja
medvemódra szusszan..." kezdetü nótára?

valami hasonló elkelne még, talán csak a neveket kell cserélni,
"köszöntünk téged ..... elvtárs
tiéd a hálánk, tiszta lánggal ég,
reád ha nézünk, lángol a szívünk,
virágot szórunk amerre lépsz"

:)

Formica 2010.02.24. 13:40:11

@ZöldMarci: gratulálok, sikerült a témát az Orbán bányákhoz terelni, ami mint tudjuk, az elmúlt nyolc év minden problémájának okozója.

Derék, kijár a Kovács Lacis bögre :))

Fapuma (törölt) 2010.02.24. 13:40:47

miert hivanak valakit zold macinak mikor voros?

mindamellett aki ilyen szarokat olvasgat meg is erdemli, aki pedig megprobalja megmagyarazni, hogy helyes az abra, a tablazat, na az pedig menjen a francba. kit neznek hulyenek??? az eg szerelmere!

ZöldMarci 2010.02.24. 13:41:45

@Dr. Justice: A zéró tolerancia hónapokon belül hozott szignifikáns javulást, így annak tuti hogy van hatása.

Se a zéró toleranciára, se az autópálya építésre nem igaz, hogy "egyik kormányhoz sem köthetők". A zéró toleranciát csak az MSZP csinálta meg, autópálya meg meg Orbánék alatt alig épült. (Az M7-es orbáni felújításáról meg jobb nem beszélni.)

Ha ez a rész nem lenne benne, akkor szvsz sokkal korrektebb lenne a cikked.

Lovastengerész 2010.02.24. 13:41:55

ne acsarkodjatok már itten, nem érzitek a dolog diszkrét báját, humorát, mindamellett h szánalmas persze... de ez nem ok az anyázásra.
Viktorék is tudnak időnként csuda dolgokat virítani kommunikációban, de ez valahogy klasszikus.

csisi 2010.02.24. 13:43:40

@ZöldMarci: Kedves, a HUF árfolyamának alakulása ennél azért komplikáltabb. Nem CSAK a gazdaság állapota, ami meghatározza a dolgot, hanem a spekulációs döntések, a gazdaságpolitika iránya,a monetáris politika, a "hitelesség" és még sorolhatnám. Ugyanez igaz a közúti balesetekre is.-Vagy képesek vagyunk az egész rendszert az összefüggéseivel vizsgálni és akkor közelítőleg reális képet kaphatunk a valódi állapotról, vagy csak kiragadunk adatokat és csinálunk belőle látványos, a saját céljainkat szolgáló grafikonokat. Azért lássuk be, hogy a kettő köszönő viszonyban sincs egymással.
-Drága Zugfirkász! Bejön a stílusod és igazad van, pártoktól függetlenítve is!

shua55 2010.02.24. 13:46:00

@is: Íme a tipikus bérkommentelő. Hozzászólásain remekül látszik, hogy az ő feladata minden politikai jellegű blogba írni legalább egy hozzászólást, aminek tartalmaznia kell néhány számot, majd ezeket felhasználva ordas ferdítésekkel elmagyarázni, hogy miért ne szavazz a FIDESZ-re.
Tipikusan a magukat értelmesnek gondoló, ám felületes és gondolkodni lusta rétegeket célozva meg.

ZöldMarci 2010.02.24. 13:47:57

@csisi: Sosem mondtam, hogy csak az befolyásolja. Csak azt, meséltem el hogy Csath Magdolna szerint semmi köze sincs. Ugye ez azért szerinted is gáz?

Egi78 2010.02.24. 13:49:30

Én csak azt nem értem, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki 2010 kora tavászán is vehemensen védje az mszp-???
Abszolut nem kötekedni, komcsizni vagy személyeskedni akarok de az ok az indíték érdekel? Benne vagytok a belső (husifazék) körbe vagy 6 évet külföldön töltöttek a az elmúlt 8-ból? Hmm???
Milyen statisztika, csak egy aktuális példa Ausztriába járnak át a határmenti magyarok tankolni. De írhatnék 1000 példát.
+Valóban világválság van, de nálunk már akkor is!!!! súlyos válság volt amikor a világban még nem. Ergó Fletónak ez jól jött, egy bő fél évvel meg tudta hosszabbítani "áldásos" országlását.
Ami igazán zavar, az az arogancia, amivel az mszp nyomja ránk a hazugságait, ferdítéseit.
Pl. olyan ez ,hogy ma olvadás után tiszta lucsok, belvíz minden, de egy mszp-s azt szajkózná, hé ez nem így van! Kint 30C van ragyogó napsütés, száraz utak. Olyan vérlázító az egész, a legkézen fekvőbb tényeket is elferdítik, elhazudják.
Ja nem vagyok egyik pártnak sem elkötelezett híve, ide és oda is szavaztam már. De azt tudom, hogy az mszp-re soha többé, legalább is addig amíg ez az "elit" irányítja.

Nyers Fa 2010.02.24. 13:52:08

A sztrádás képet miért nem elemezted?
8 év alatt 700km
Biztos ingyen volt.

Ettől függetlenül a grafikonok többsége tényleg a parasztvakítós kategória. Szerintem a nyugdíjasoknak és az egyszerű embereknek szól.(ugyanúgy ahogy a fidesz hasonló kimutatásai is)

akkor most mi van? 2010.02.24. 13:53:32

Én is jókat szoktam röhögni amikor technikai fejlődésen alapuló változásokat politikai sikernek akarnak eladni. Biztos adott kormány sikeres munkája a balesetek csökkenése, véletlen sincs köze hozzá annak, hogy 20éve kockaladával jártak az emberek, ma meg lassan az alsokategoriák alapmodeljei is soklégzsákkal meg mindenféle hárombetűs röviditéssel szereltek. Esetleg az is mellékes, hogy 10 éve balesetnél jó ha sokadiknak jött egy autós akinél volt mobil és tudott mentőt hivni, ma meg ha van egy 3 éves a kocsiban, annál is lesz mobil, ami egy lehelletnyit segíti a segélykérést.
De ilyen jó vicc amikor azzal jönnek, hogy mennyivel többen/olcsoban neteznek mint 10 éve (ugyanez mobillal megvan mobillal is) Persze a kormánynak köszönhető, hogy 10 éve 30e volt egy rxon 1018 dominóval 120Ftos percdijon, ma meg 3e egy vitamaxos telefon 30as percdijért. A kormány több mobilt ad az embereknek és csökkenti a percdijakat! (ezt a mobilos/neteset asszem a SzabóGZoltán emlitte mult héten a parlamentben)

Steve the Great 2010.02.24. 13:54:23

Molnár Csabának ezért extra nagy pofáncsapás járna. Szívlapáttal.

gorcsev54 2010.02.24. 13:58:09

@Blassius: Ez így igaz akkor legalább kurva meredeken ívelt volna fel a grafikon

Sixx! Anyádat is lenyuggerezed? 2010.02.24. 13:58:58

@shua55: bérkommentelő, mert nem nyalja kedvenc fideszed és szent viktorod seggit? :DDDD

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.02.24. 13:59:26

"Ha csak szépen, favágó módjára leosztjuk, akkor is alig 2 százalékos éves átlagról beszélünk. Erre verik a mellüket?"

Természetesen ez a növekedés gyászosan kevés, főleg ha a versenytárs országok növekedéséhez hasonlítjuk.

Ugyanakkor a másik oldalról már olyan kijelentések hangzanak el, hogy ez a 8 év károsabb volt, mint egy világháború, de minimum "rosszabbul élünk, mint 8 éve". Ezekre viszont tényszerű cáfolat ez az adat, gondolom inkább ecélból szerepel az összeállításban...

"Nyilván ez mutatja a gyermekek fontosságát, nem az oktatás vagy a gyermekéztetetés minősége, gyermekegészségügy vagy -sport, vagy netán a gyermekvállalás élénkülését mutató népmozgalmi statisztikák"

Nincs előttem táblázat, de speciel tudomásom szerint a születések száma is nőtt :-)

Egyébként meg mit vársz egy kampányanyagtól? Hazugság nincs benne, csak tendenciózusan csoportosított és bemutatott adatok. Helyiértéken kell kezelni.

zeddez 2010.02.24. 14:00:08

" 17 százalékkal jobban teljesít a magyar gazdaság. Ez hülyeség. Az MSZP ábrája ugyan valós adatokat tartalmaz"

Na, akkor most ki is kamuzik? Ezek szerint ezen cikk írója kb önmagát nem tudja követni két egymást követő mondatban se, vagy csak jól próbálja előadni a póógári körökben meg a pártközpontban megtanultakat

:)

Szőrgyáros 2010.02.24. 14:02:02

Kapásból Orwell Állatfarmja jutott eszembe. Igazából Európa vezető gazdasága vagyunk, a fejlődés döbbenetes, hiába sejlik más.

csisi 2010.02.24. 14:02:42

@ZöldMarci: -ha szó szerint így hangzott el, akkor valóban gáz, de mivel nem hallottam a riportot, azt sem tudom, hogy milyen szövegkörnyezetből van kiragadva. -Tudod, az összefüggések, amiről az előbb is írtam!

Logan Grimnar 2010.02.24. 14:03:12

@Sixx! Anyádat is lenyuggerezed?: bérkommentelő, mert mindegyik hozzászólásával mosdatja a maszop nevű tolvajbandát. Ha a fidesz fonákságaira mutatna rá, azzal nem lenne semmi baj, hiszen ők is csináltak rengeteg butaságot. De ne védje a védhetetlent, mert csak magát járatja le...

Wuff 2010.02.24. 14:03:35

Azért a sok sötétparasztnak szeretném jelezni, elnézést kérve a parasztoktól, hogy a trendtörés a GDP alakulásában jól láthatóan 2006-ban volt. Akkor ugye meg még semmi világválságra nem lehtett hivatkozni. Ok: Gyurcsány elkúrta az előző két évet. 2006 után pedig jött az agónia, mindenféle teljesítmény nélkül, a válság pedig csak a hab volt a tortán. Szintén jelezném, hogy aranyosan beírták a 2011-et növekedőre, pedig leginkább semmit sem tudnak mondani róla. A jövőt tényként kezelik.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.24. 14:03:39

@zeddez: valós adatokat felrajzolni, és rámondani egy bődületes, az adatsorból nem következő hazugságot, az mi szerinted? Az, hogy a GDP-index értéke 117 százalék, nem jelenti, hogy jobban teljesít a gazdaság, hiába annyi a GDP, amennyi a grafikonon van.

@Fedor: van benne hazugság is, de a poszt elsősorban pont a tendenciózus csoportosításról és félremagyarázásról szól (ami egyébként önmaga is a hazugság speciális esete), pártsemlegesen, csak épp a szocik adtak hozzá muníciót, ez van.

Ganter 2010.02.24. 14:04:39

@is: Egyik 19, másik húsz?

Ez már lassan feltételezésnek is nagyon erős.
Amíg 2002ben külön minisztériumot hoztak létre, hogy valakit meggyalázhassanak (eredménytelenül), addig a haverjaidat már a saját ciklusuk idején is menetrendszerinti járattal viszik a fogdába.

Úgyhogy le lehet állni ezzel a faszsággal, hogy nincs különbség. Nyomja a média, ti meg beveszitek.

Nyers Fa 2010.02.24. 14:05:40

@Egi78:"Én csak azt nem értem, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki 2010 kora tavászán is vehemensen védje az mszp-???"

Lehet, csak annyi kell hozzá, hogy ne egyszerűsítsd le ennyire a világot. Vannak akik szerint az élet nem csak fekete vagy fehér, csúnya vagy szép, jó vagy rossz.

Nem egyetérteni egy fideszes bloggal az nem ugyanaz mint védeni az mszp-t. Érzed? Fekete vagy fehér?

órarugógerincű felpattanó 2010.02.24. 14:07:58

Mostan azt szeretném még megkérdezni, hogy ha a fidex nem épített/csinált lófaxot se, akkor hová szállították a dolomitot a szőlőbányából?

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.24. 14:08:09

@Nyers Fa: ez egy fideszes blog szerinted? ha a szocikat kritizálja valaki, az fideszes? akkor most mégis fekete-fehér?

Jim Raynor 2010.02.24. 14:08:17

@Nyers Fa:

hm. azért fideszes a blog, mert írt a szocik ordas hazugságairól? Érzed? Fekete vagy fehér?

Joseph Adama (törölt) 2010.02.24. 14:10:08

@Nyers Fa: Zokogok a meghatódottságtól. Tényleg. Te csak a fidesztől véded az országot... :)

AnarchoAteista 2010.02.24. 14:10:20

Sajnos még nem volt időm végigolvasni a Cikkedet, de a szarágyús felvezetésed az nagyot szól... :D

misc · http://misc.blog.hu 2010.02.24. 14:10:33

nagyon aranyos, legjobban a közlekedési balesetes tetszett. a felcsúti vérfarkas biztos kiállt az út szélére és onnan ijesztgette az embereket, hogy közlekedési baleseteket okozzon.

extra poén hogy a grafikonnál a függőlegest tengelyt nem 0-tól indították, így a 1239 legalább háromszor annyinak tűnik, mint a 817.

Logan Grimnar 2010.02.24. 14:10:46

@órarugógerincű felpattanó: az ezüsthajóba ahol megkayálta az ibrahim :-))

Unter Bahn (törölt) 2010.02.24. 14:10:57

Üdv! Egy dolgot kiragadnék és vitatnék: bizony a balesetek alakulásához VAN köze a regnáló hatalomnak, no nem a zéró tolerancia miatt, mert én pl. abból semmit nem tapasztaltam, 1 db rendőrrel több nem lett az utakon és tudtommal 1 literrel több üzemanyagot se kaptak, hogy ne egész éjszaka EÁP-oljanak és egy helyen szedjék össze a meghatározott kvótát.

A balesetek számának csökkenése - szvsz - a KOLLEKTÍV FELELŐSSÉG bevezetése miatt csökken, én legalábbis azóta nem gyorshajtok, amióta a "közvetlen hozzátartozóm vezette a járművet, nem nyilatkozok" dumával nem lehet elkerülni a fizetést.

Egyébként tetszik a vörösök szórólapjának ilyetén való kiforgatása, rámutatva a 'statisztika' misztikus, csodatévő tudományára.

Szeretnék látni a Fidesztől is egy ilyet, de tudom hogy nem fogok, mert már megint céltudatosan és határozottan kúrják el a kampányukat... a 2/3-os többség eleinte megvolt, de még néhány betegesen magabiztos nyilatkozat vagy nemnyilatkozat és bejön a tipp-mix fogadásom 100-as szorzóval, hogy a szociknak megint megnyerik a választást...

mtultras 2010.02.24. 14:11:21

Azért jó, hogy 2001-ben egy 55 centis katódsugárcsöves tévé még 60 ezer körül volt, most meg 30 ezer...Biztos nem a technika avult, hanem mindez a nyolc év kormányzásának köszönhető...

portis · http://www.online-szallas.com 2010.02.24. 14:16:53

@SCUMM:
Te vagy kb az ötödik aki megirta! Ez egy bevett trükk nem csak a politikusok használják... amugymeg épeszü ember ilyesminek nem dől be.

Nyers Fa 2010.02.24. 14:19:00

@Jim Raynor: Igazad van,rosszul fogalmaztam,inkább erősen egyoldalú a helyes jelző.

@William w.: Védi a fene, védjék meg magukat, változás kell szerintem is, de kétharmad nélkül. Biztos ami biztos.

dianafan9 (törölt) 2010.02.24. 14:20:25

emlékszem, 2002-ben ugyanekkorát röhögtem a fideszesek hasonló grafikonján, mint most ezen.
szánalmasak ezek mind, mielőtt bárki elfogultsággal vádol bazeg.

Joseph Adama (törölt) 2010.02.24. 14:20:33

@Nyers Fa:
Ha nem 2/3, akkor Jobbbik koala.
Szerintem inkább legyen 2/3.;)

BetyárBandee 2010.02.24. 14:20:59

VAZZZE !! A gazdasági grafikon egy az egyben stimmel a válalkozásomra vetítve csak megfordítva (-ááááááááááá

viszont jót nevettem végre én is .

köszi

Formica 2010.02.24. 14:21:43

érdekes hogy a Fidesz nevét csak egy helyen írják le, a grafikonoknál mindenhol Orbán Viktor kormányáról beszélnek.

Utóbbinak biztos nagyobb az elrettentő ereje azon nyugdíjasok körében, akik önigazolásának segítésére a kiadvány megjelent... :))

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.24. 14:22:22

@Nyers Fa: melyik irányba találod egyoldalúnak a blogomat?

portis · http://www.online-szallas.com 2010.02.24. 14:23:13

Ha jól látom rendben vannak azok a grafikonok... azt senki sem várhatja hogy bármelyik párt olyan adatokat mutogasson ami nem kedvező neki.

akkor most mi van? 2010.02.24. 14:23:31

@Nyers Fa:

"Lehet, csak annyi kell hozzá, hogy ne egyszerűsítsd le ennyire a világot. Vannak akik szerint az élet nem csak fekete vagy fehér, csúnya vagy szép, jó vagy rossz."

Azért jeleneg nem kéne nagyon a szürke árnyalataival jönni. Próbálok egy nem politikai példát összehozni, hátha segit a megvilágosodásban.

Épiteni akarsz egy házat. megbizol egy céget ami elkezdi, épitgeti lassan haladnak, van pár probléma de a falak nönek, csak pár zsák cement tünik el, de te kemény legény vagy és elzavarod öket a francba, mert töled senki ne lopjon. Van a piacon egy másik cég (összesen kettő van aki alkalmas komplett kivitelezésre, pár magányos kőmüves néha bepróbálkozik, de azok csak részfeledatokat tudnak esetleg megcsinálni, és eszközparkjuk se nagyon van). Szoval jön a másik cég, átveszi a melót. Elkezdenek a falak nőni, repül fel a tető a házra, aztán belenézel a költségvetésbe, és észreveszed, hogy minden zsák cement mellé mégegyet leszámláztak, kétszer annyi cserepet fizettettek ki mint amennyi a házra kerül, eközben a frissen gyorsan rakott falak elkezdenek repedezni, itt-ott lerepül pár nem lefogatott cserép. Ezek után te mit csinálnál? Visszahivnád az első csapatot, ami nem volt tökéletes, de amit ők csináltak az még mindig áll, vagy ráhagynád a második csapatra, hogy épitse tovább a házat, nem számit, hogy már menet közben visszaomlik de leglább a cégvezetőnek is lesz belőle saját háza a te költségeden.

Egi78 2010.02.24. 14:24:20

@Nyers Fa:
Veszem a sprektumon található össes árnyalatot amit a fény hullámhossza szabályoz a vakító fehértől az halvány kéken és az ultra ibolyán keresztül az ében feketéig.De mi nem vagyunk egy hullámhosszon érted, érzed?
Nem hinném, hogy fideszes blog, mint ahogy én sem vagyok fideszes!
A tény 8 éve vannak hatalmon, miért beszélnek úgy mint ha ellenzékiek lennének, miért hirdetgetik a hülyeségeiket programokat most miért nem volt elég a 8 év.
Miért jöttök a fidesszel 2002 óta game over volt nekik.
A Fleto bepuccsolta Megyót, aztán megbukott, az szdsz önmagát bomlasztotta szét, majd leállt a dávid ebolával, aki libárál-konzervatív, családcentrikus-singlifan egyszóval botrány botrány hátán. Nyílván szerinted nem így van, de mondom nem vagyunk 1 hullámhosszon.

Nyers Fa 2010.02.24. 14:25:21

@William w.:
Annak is meglenne az előnye, 2 év alatt kicsinálnák a jobbikot!

tlac 2010.02.24. 14:26:13

trükkök százai..

2010.02.24. 14:28:18

"mégiscsak vicces, hogy be akarják magyarázni, én nem jól érzékeltem az egészet, hiszen csupa siker, móka és kacagás volt itt minden."

Szerintem az adatokkal alátámasztott tények nem azt jelentik, hogy "csupa siker, móka és kacagás volt itt minden". De ha ez nem igaz, akkor vajon mit mondjunk arról az eszement állításról, hogy újjá kell építeni az országot, mert háborús pusztításhoz hasonló helyzetben vagyunk. Akik ezt állítják (a jövendő kormánytagok), azok vajon mennyire hitelesek?

Laciii 2010.02.24. 14:28:50

Az LCD TV tényleg qva drága volt 8 éve.

csisi 2010.02.24. 14:28:55

@zeddez: ez nem a kamu kategória. próbálok egy hasonlattal élni, mert statisztikát nehéz elmagyarázni 2-3 mondatban. 30 évvel ezelőtt 1.-Ft volt egy gombóc fagyi, most mondjuk 150.-Ft. Ez kétség kívül igaz, mert emlékszem, de az már nem igaz, hogy 150-szer olyan rosszul élünk mint harminc éve. Ezeket az adatokat év/év viszonyításban lehet és kell is vizsgálni, mert az összes gazdasági, politikai, társadalmi stb. mutató hat az adtokra. Eleve hibásnak tartom, hogy nincs forrás megjelölve a grafikon alatt, ráadásul ha KSH adatokat használtak, akkor át is kellett számolniuk..illenék azt is feltűntetni, hogy milyen metodika alapján alakították át az eredetit. A lényeg, hogy ez grafikon és a hozzá tartozó kísérő szöveg butaság!

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2010.02.24. 14:29:28

@Dr. Justice: "ez egy fideszes blog szerinted? ha a szocikat kritizálja valaki, az fideszes?"

Ha valamit kritizálsz egy párton, akkor csak az ellenoldal fizetett ügynöke lehetsz. Mi lehoztunk egy Financial Times kritikát a Fideszről és naná, hogy fizetett ügynökök lettünk :-)

fideszfigyelo.blog.hu/2010/02/08/orban_tovabbra_is_orszagkockazat

2010.02.24. 14:30:33

"portis"-sal értek egyet, de ma már oly mértékben elvadult a közélet, hogy reménytelen bármiről is tényekkel vitatkozni. Csak indulatok, érzések és tévhitek maradtak.

Nyers Fa 2010.02.24. 14:30:38

@Dr. Justice:
Hacsak nem munkáspárti(kétlem), akkor jobbra húz.
De ez csak az én meglátásom, nem kinyilatkoztatás. Ahány ember annyi vélemény.

2010.02.24. 14:32:15

Szerintem az mindennél többet mond, hogy ma hány plazma és LCD TV fogy, és mondjuk 8 vagy 10 vagy 20 éve mennyi fogyott. A szállodákban egyszerűen nincs hely egy-egy hosszú hétvége alatt. Az utak tömve vannak nyugati autókkal, közte rengeteg terepjáróval. A bevásárlóközpontokban, a mozikban lépni nem lehet.

Michael Collins 2010.02.24. 14:33:02

Épp ma néztem meg újra Orwell 1984 c. filmjét.

órarugógerincű felpattanó 2010.02.24. 14:33:51

@Zoltanius: Mondjál még ilyeneket plz. Számolod egyébként a plazma tv-k fogyását?

2010.02.24. 14:34:53

@Nyers Fa: "A sztrádás képet miért nem elemezted?
8 év alatt 700km
Biztos ingyen volt."

Igen, gondolom, nem kevés extra esett le a döntéshozóknak. Miért van az az érzésem, hogy nem a közlekedés biztonsága volt az elsődleges szempont az állami sztrádaépítéseknél?

órarugógerincű felpattanó 2010.02.24. 14:36:31

@Zoltanius: Nekem magyar autóm van, bevásárló központokba nem járok, mert nincs pénzem ott költeni, moziba pedig azóta nem voltam, hogy okosan ~100%-ra emelték a kultúra utalvány adóját. Úgyhogy ehhez nem tudok hozzászólni. De azt tudom, hogy nagyon sok államadósság visszafizetésére vagyok köteles.

zeddez 2010.02.24. 14:37:30

@Dr. Justice: az max egy csúsztatás, mert az adat valós, ahogy irod Te magad is. Ha viszont utána 1 sorral a 100 > 117, akkor a hiba Te készülékedben van.
Egyébként pont ennyi erővel meg lehetne nézni ugyanezt a sztorit a 1998-2002 között is, hogy Gyufa bácsiékat 100%-nak véve abban a fene nagy jóléti kormányzás alatt vajon sikerült-e 4 év alatt világszintű gazdasági növekedés mellett ennek sodrásában talán valami kiugróan magas %-t hoznia a felcsútiéknak -ha 2002 nyarán bevallottan már szar volt a palacsintában, akkor valami csak nem sikerült kerekre-, de félek erre sajnos nem itt most kerülhet sor, mert akkor kardjába halna ez a cikk :) Gondolom arról az időszakról is megvannak a "valós" adatok.

2010.02.24. 14:39:00

@Zoltanius: "Szerintem az mindennél többet mond, hogy ma hány plazma és LCD TV fogy, és mondjuk 8 vagy 10 vagy 20 éve mennyi fogyott. A szállodákban egyszerűen nincs hely egy-egy hosszú hétvége alatt. Az utak tömve vannak nyugati autókkal, közte rengeteg terepjáróval. A bevásárlóközpontokban, a mozikban lépni nem lehet."

Mire gondolsz itt? Hogy a világ fejlődik valamerre?
Esetleg arra, hogy mennyi mindent meg lehet venni hitelből?

portis · http://www.online-szallas.com 2010.02.24. 14:40:59

@Zoltanius:

Igen.... én sem látom azt a hihetetlen kilátástalanságot, amit néhány hozzászóló magától értetődőnek vesz.
Elég sokat járok külföldön, Magyarország kb. ugy néz ki mint Franciaország.

órarugógerincű felpattanó 2010.02.24. 14:42:19

@portis: Tömegközlekedési tanácsadással foglalkozik a céged? Mert akkor megértem, hogy jól ment mostanában.

akkor most mi van? 2010.02.24. 14:42:21

@Zoltanius:

"Szerintem az mindennél többet mond, hogy ma hány plazma és LCD TV fogy, és mondjuk 8 vagy 10 vagy 20 éve mennyi fogyott."

Ez semmit nem mond politikai/gazdasági eredménykről. Ez arról mond sokat, hogy a technika fejlődésével az egykor prémiumtermékek hogy lesznek tucatárú tömegtermékek.

"A szállodákban egyszerűen nincs hely egy-egy hosszú hétvége alatt. Az utak tömve vannak nyugati autókkal, közte rengeteg terepjáróval."

Van egy réteg, amelyiknek jól megy. De nem egy átlag dolgozó tölti szállodában a hétvégéket, nem az átlagdolgozó jár terepjáróval (az átlagdolgozó 10évre vett swifttel meg astrával jár, persze járhatna trabanttal is, a kormány eredénye, hogy már 20 éve nem gyártanak trabantot)

" A bevásárlóközpontokban, a mozikban lépni nem lehet."

Igen a gazdag nép a teszkóban szórja el a felesleges millióit value tésztára meg providentből vett techwood lcd-re, és moziba is jár havonta. Ezeket a burzsuákat el kéne recskre küldeni, mi lesz igy a kommunizmusból 10 millió tőzsdecápa mellett.

Nyers Fa 2010.02.24. 14:44:11

@akkor most mi van?:
Persze elzavarom őket, nem is ezzel van a baj, azt kapják amit érdemelnek. Viszont, ha van valami amit becsületesen megcsináltak a házon, azt elismerem. Elzavarom őket, lehet, hogy örökre elvesztették a bizalmamat,de nem számolom fel a céget, mert ha így teszek és csak egy cég marad aki házat tud építeni, nem tudom elzavarni, ha elbassza, mert nincs helyette más.

alfa.orionis 2010.02.24. 14:46:36

Imádom ezeket a grafikonokat!
Meg az "itt mindenki közgazdász" mentalitást!
A tv-s meg balesetes az nagyon király!
Sikerült megértenem: a gonosz patás alatt a szegény kétkezi munkás annyit dolgozott a tévéjéért, hogy nem bírta már tovább és a kirontott a rossz utakra öngyilkosnak. Azóta viszont 4 tévét is vett már, ehhez biztos a gyed is hozzásegíti-talán egy 5-re is futja, kár hogy erről nincs statisztika. Örömében, hogy ennyi tévét vehetett, vadul növeli a GDP-t, aminek a határtalan száguldása felfelé(határ a csillagos ég) lehetővé tette az elvtársaknak, hogy kettéfűrészeljék az inflációt.
Namármost, az a hülye, aki ezek után mégis a patás visszatérését akarja!

zeddez 2010.02.24. 14:46:45

@órarugógerincű felpattanó: kultúra utalvány adója... óóó... jaj, tényleg haljunk már bele ebbe is... és ha ezt nem kapsz, akkor nem is mennél? Képzeld azt, aki nem is kap/kapott. Vagy szerinted mindenki utalvánnyal jár pénzzel senki? Addig meg kopp üresek voltak mozik? De mennyi egy mozijegy Bp-n, 1300Ft, ráadásul mindenhol van kedvezményes nap, amikor a sacc/kb a 2/3-a.

portis · http://www.online-szallas.com 2010.02.24. 14:47:49

@órarugógerincű felpattanó:
Nem... :) Nekem ugyanugy megy mint 10 éve, tavaly egy kicsit szarabb volt, de ugynézem idén már rendben leszek. 10 éve sem a fidesznek köszönhettem, persze most szem a mszp-nek köszönhetem. Sokat dolgozok, keveset költök...ennyi!

órarugógerincű felpattanó 2010.02.24. 14:49:21

@zeddez: Nekem nemigen futja kp-ből mozizni, de amíg lehetett kultúra utalványt választani, addig jártam moziba, színházba. Most már nem. Nyilván vannak olyanok, akik nálam többet keresnek, és azok közül nyilván sokan járnak kp-val moziba. De ettől én még nem megyek.

Logan Grimnar 2010.02.24. 14:50:04

@Zoltanius: persze, csak melyik országban?
Egyébként a tényeknél maradva, esetleg jobban kifejtve:
tényleg rengeteg plazma és LCD TV fogyOTT mindaddig amíg a válság miatt a bankok a hitelezést nem szigorították meg. De biztos képben vagy, és tudod, hogy mennyi ember szívta meg az esztelen, hitelre történt túlköltekezését. A szállodák többsége kemény gondokkal küszködik, a hosszú hétvégékre sokkal könnyebb helyet kapni mint jópár éve. Az utak nem sokkal tömöttebbek mint ezelőtt pár évvel, de jóval több a szlovák rendszámos illetve a lepusztult autó, az autószalonok forgalma ijesztően visszesett. A mozik konganak az ürességtől, a bevásárlóközpontokban a boltok pedig egymás után zárnak be. Egyedül a Tesco, Auchan, Cora tömött, de vásárlási szokások megváltoztak: jóval többen veszik az olcsó, és ezáltal sokszor gyengébb minőségű "gazdaságos" termékeket mint eddig.
Célszerű a valóság minden szegmensét kibontani...

Nyers Fa 2010.02.24. 14:50:11

@Egi78:
Van igazság abban amit írtál, de feltett kézzel csak a hülye megy csatába. A veszteségeket minimalizálni kell, ez nem a választókról szól bármennyire is szeretnénk azt hinni. Ha feladják, az összes közelálló cég rögtön átpártol a fideszhez és akkor az mszp-nek tényleg annyi.

zeddez 2010.02.24. 14:50:14

@lxrose: nemtom, de én kp-ból vettem azt is :)

akkor most mi van? 2010.02.24. 14:50:25

@Nyers Fa:
De ez a cég ne maradjon meg konkurenciának. Igenis számolják fel a francba. A jól dolgozó munkások álljanak össze az eddigi magánzókkal, dugják össze a fejüket és csináljanak egy uj rendes céget, aztán legyenek konkurencia. Azt nem akarom értékelni a mindent szétlopó és szarul dolgozó bandában, hogy 10ből egy ablakot sikerült függölegesen beállitaniuk, ha a réginél tizből kilenccel nem volt gond. Ráadásul ez a második csapat még hülyének is néz és a szembembe mondja, hogy tulajdonképpen az normális, hogy az ajtók nem zárodnak, hogy a vakolat magától leesik, ennek igy kell lennie.

Laciii 2010.02.24. 14:50:52

20 éve plazma TV, boltból magánembernek????
Neked tényleg sikeresen kimosták az agyad.

Nyers Fa 2010.02.24. 14:51:26

@lxrose:
Az autópálya építés jó üzlet. Azt hiszem ezt mindannyian tudjuk.

órarugógerincű felpattanó 2010.02.24. 14:51:40

@portis: Hát, nekem nem. 2008-ra kipurcant a vállalkozásom (kereskedelem). Tudod, nem fogyott eléggé a plazmatévé. Ha jön a fidex és meglépi azokat a lépéseket, amiket várok tőle, akkor két új vállalkozást beindítok. Ha nem, akkor is, csak nem Magyarországon.

zeddez 2010.02.24. 14:51:41

@portis: erről van szó, így kell. Mert egyik sem érted csinálja amit, hanem elsősorban magáért

FlybyWire 2010.02.24. 14:51:50

@Unter Bahn: Az nem kollektív, hanem OBJEKTÍV felelősség, te lángelme.

Parajpuding 2010.02.24. 14:52:43

Miért nem lepődök meg, hogy szokásuk szerint rezzenéstelen arccal ismét belehazudnak a képünkbe. Ki veszi komolyan azokat, akik meg akarják magyarázni a hóembernek, hogy jó neki a tavasz?
Az mszp egy hazug és tolvaj bandává degradálódott és nem hiszek el már semmit nekik. SEMMIT.

zeddez 2010.02.24. 14:58:28

@Parajpuding: ne is. Majd higgy a másik hazug bandának :)

Nyers Fa 2010.02.24. 14:59:05

@órarugógerincű felpattanó:
Azt tudod, hogy az államadósságban benne van a lakosság és a vállalkozások deviza hitele is? Ez teszi ki a nagy részét. Az már más kérdés, hogy egy átlagos dolgozó ember miért nem tudja kifizetni a béréből, mondjuk egy opel astra törlesztőrészletét. Ami igencsak messze esik a luxustól.

portis · http://www.online-szallas.com 2010.02.24. 14:59:15

@órarugógerincű felpattanó:

Hűha...ha te egy párttól várod hogy sikeres vállalkozásod legyen nagyon nagy bajban vagy!

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.02.24. 14:59:42

@ZöldMarci:

Na igen. A zajutópályák.
Ha engem kérdezel, hogy
a. legyen autópálya, azon az áron, hogy az államadósság 12.ooo milliárd HUFfal nő
b. ne legyen autópálya, de az így megspórolt összeget költsék adócsökkentésre,
akkor én az utóbbit választom.

Csak 2 megjegyzés :
1. Az autópályák kilómétere fajlagosan duplájába került, mint a patásorbán idején. Vajon miért ?
2. A kommerek miért nem a vasutat bővítették ? Azért, mert arra járt volna EUs támogatás ? Vagy mert akkor nem kellene többmilliós autót fenntartani, amire évente többszázezret még rá is fizetek ?

Gratulálok, tiéd az mszps bögre.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.02.24. 15:02:05

@ZöldMarci:
A pénzpiacokon visszaestek ) általában, trendszerűen ) a CDS szpredek és csökkent a kockázati prémium.
Nem meglepően a tőzsdeindexek a 2oo8 novemberi, 2oo9 márciusi értéküket úgy 4o%kal haladják meg.

Más kérdés ?

minimalista 2010.02.24. 15:03:04

@ZöldMarci:
Az az egy egészen biztos, hogy az ország úthálózatának állapota a rendszerváltás óta katasztrofális mértékben romlik, ezen egyik kurmány sem tudott változtatni.
Autópályák valóban épültek, de közben a közutak, amiket a magyar lakosság 90%a használ szétrohadtak.
Szóval az utak minősége biztosan nem befolyásolta a halálesetek csökkenését, sőt csodálkozhatunk hogy csak ennyien haltak meg a műútnak csúfolt akadálypályákon...

Nyers Fa 2010.02.24. 15:03:07

@akkor most mi van?:
Ha csak egy cég marad, az soha nem fogja megengedni, hogy más is megéljen mellette, pláne úgy hogy az utóbbi években csak az hajtotta előre, hogy a konkurenciát kicsinálja. Mindezt azért, mert egy munkát nem ő nyert meg.

minimalista 2010.02.24. 15:03:52

@minimalista:
Jézusom, itt mindenki zöldmacival beszélget? :S

Laciii 2010.02.24. 15:04:23

@Nyers Fa:
"Azt tudod, hogy az államadósságban benne van a lakosság és a vállalkozások deviza hitele is?"
Ezen most sírjak vagy nevessek?

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.02.24. 15:06:02

@is:
Ez így van ) legalábbis jórészt ).
De:
1. Orbán alatt az adósság a gdp 53%a volt ( összegszerűen 88oo milliárd ). Ma összegszerűen 2o.5 ezer milliárd, a GDP szerintem 8ö%a.

Még valami. Orbán nem a középosztály szándékos elsorvasztására hegyezte ki a politikáját. Az mszp igen.
Volt pofájuk azon a parlamenti ülésnapon kivetni az ingatlanadót, amikor arról döntöttek, hogy az offshore cégekből december végéig lehet a vagyont büntetlenül repatriálni. Gy.k. ezzel Simornak és az ő elsibolt egymilliárdjának kedveztek.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2010.02.24. 15:06:29

Mnya, vettem a fáradtságot és kb 5 perc alatt a KSH adatai alapján lecsekkoltam, hogy tényleg ennyit változott-e 2001-ről 2007-re a GDP.
Tényleg nem annyi, mert 16,6%, de ha kerekítünk akkor 17%.
Ne engem, a KSH-t szidjátok, onnan az adatok, ha nem hiszitek, járjatok utána:
portal.ksh.hu/portal/page?_pageid=37,183650&_dad=portal&_schema=PORTAL

zeddez 2010.02.24. 15:06:31

@Scaramella va alla guerra:

Az autópálya egy befektetés.

1: minden drágult, tudod, a fagyi sem 1Ft már
2: mert nincs rá utas? Meg egyébként is: rég óta olcsóbban jársz autóval, mint a MÁV-l ...akkor?

tony zionist 2010.02.24. 15:06:39

jó lenne ha a GDP növekedés/ adósságnövkedés mutatót is bemutatnád egy posztban.

ebből kiderül, hogy az Orbán kormány idején a GDP növekedése minden évben meghaladta az adósság növekedésének ütemét, míg az MSZP alatt az adósság növekedése minden évben meghaladta a GDP növekedési ütemét.

valami ilyesmire mondta apám mindig, hogy ne az ő pénzéből legyek gavallér...

én is tudok 10000000km autópályát építeni így. nem ez a tehetség, hanem az, hogy 100Ft hitelből 110et csinálok...

Wuff 2010.02.24. 15:06:49

@Nyers Fa: Nincs benne. Az államadósság pont azért államadósság, mert nincs benne a többi szféra adóssága. Az államadósságot nem konszolidáljuk a lakosság devizahiteleivel, se mással.

órarugógerincű felpattanó 2010.02.24. 15:08:25

@portis: Valamelyik párttól. Elvárom, hogy nagyban egyszerűsítsék az adózást, és ha mód van rá akkor csökkentsék is a terhelést. Ha nem akkor megcsinálom a vállalkozást ott, ahol ezek a feltételek adottak. De alapvetően itthon szeretném.

Most itthon nem vállalkoznék.

tony zionist 2010.02.24. 15:09:12

Mátyás alatt egy jobbágynak 500évet kellett volna dolgoznia egy TV-ért.

tehát Gyurcsány jobb Mátyásnál is.

Unter Bahn (törölt) 2010.02.24. 15:09:25

@FlybyWire: Ne kötözköggyé!!! Ha a lényeg, a mondanivaló érthető volt, írhattam volna "első éjszaka jogát is", nem? :-D

Amúgy valóban igazad van, csak az ilyet elismerni lúzerség:-(

portis · http://www.online-szallas.com 2010.02.24. 15:12:41

@órarugógerincű felpattanó:

Mi a bonyolult az adózásban?
A könyvelő kiszámolja te meg feladod...amugy meg most egyszerűsödött!

Ha csökkentenék 10%-al (annyival nem fogják) akkor beljebb vagy?

Frankofil 2010.02.24. 15:12:53

@eroica: "Ha valamit kritizálsz egy párton, akkor csak az ellenoldal fizetett ügynöke lehetsz"
Ha nem vagy velünk ellenünk vagy.Hol hallottam ezt?

Laciii 2010.02.24. 15:13:19

@zeddez:
"Az autópálya egy befektetés"
Ne röhögtess már, a környéken feléből épül és ki kell fizetni a használatot, nálunk meg sz**ért-hu**ért nyírhatja az utakat a tranzitforgalom, hol ITT a befektetés???

órarugógerincű felpattanó 2010.02.24. 15:15:54

@portis: Jah. Szeretem a könyvelőket. 10 könyvelő ugyanarra mond 12 félét. Nem szeretnék könyvelőt alkalmazni, és igen, szeretnék 40 helyett 50 százalékot legalább megtartani a megkeresett pénzemből.

Blogger Géza 2010.02.24. 15:16:30

@ZöldMarci: Hát tényszerűen is csökkent: 1997-hez (vagy az azt megelőző évekhez képest) 1998-ban, 1999-ben, 2000-ben és 2001-ben is alacsonyabb volt, majd az MSZP-SZDSZ 2002-es hatalomátvételekor ugrott meg. Nem mintha ez tényleg sokat számítana. De azért jellemző, hogy ezen vagy képes rugózni, te készítetted ezt a szánalmas propagandaanyagot?

Amúgy az a érdekes, hogy a MSZP-SZDSZ az inflációt is felpörgette, mind az első (1994-1998) mind a második (2002-2010) regnálása alatt, szóval ez is bukta. A 2002-es hatalomváltás idején mért év/év infláció kb 5% volt. Szóval ez kifejezetten hazug rész.

Sokkal. kfejezőbb lenne, ha a hatalomátvételkor és az eltakarodáskor mérhető alábbi alapvető számokaa tennék szépen fel egy papírra, "trükkök százai" nélkül, ahogy azt egy nemzetgazdaság állpotának leírásnál szokták:

1) Munkanélküliek száma ill. munkanélküliségi ráta.

2) Aktuális gazadsági növekedés.

3) Államadósság GDP-hez mért aránya.

4) Aktulási inflációs ráta.

Ehhez még desszertként mondjuk az adott évben bedőlt hitelek számát hozzá lehet tenni, és kész is a nagy mű.

RobinGood 2010.02.24. 15:16:51

A bögregyűjtőket hadkérjem már, hogy legyenek kedvesek egy konkrét hiteles (tehát nem MSZP honlap) forrást megjelölni arra ahol a szövegkörnyezetbe ágyazottan olvashat, hallható Orbán 2002. augusztusi állítása arról, hogy válság van!

Amúgy ez az anyag is a populistáktól védi éppen Magyarországot ugye :-) Az TV-s meg halálos balesetes az nagyon oldalhelyes :-)

akkor most mi van? 2010.02.24. 15:20:04

@Nyers Fa:

tehát te azért támogatnál egy egyébként alkalmatlan céget, hogy legyen. Tudod, hogy szar amit csinálnak, szétszivatták az agyadat, de te mégis inkább öket bizod meg. Értem én. Nem értek a villanyszereléshez, ugyhogy ha gondolod szivesen felujitom a lakásod elektromos rendszerét a piaci árnál drágábban, nehogy a helyi legnagyobb villanyszerelő cég egyedül maradjon a piacon. Ja, azért vannak sikereim elektromoságból, kiskoromban tudtam párhuzamosan bekötni laposelemet zsebizzóval, remélem értékeled.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.02.24. 15:22:28

@ZöldMarci:
Nézd, a kommerek arra alapozták az osztogatásukat 2oo2ben, hogy a gazdaság kinövi.
Nem nőtte ki, jött a 2oo3as recesszió. Adót kellett emelni. Az adóemelés a gazdaságot visszafogta, így a 2oo5ös konjunktúra ideján sem tudott felpörögni.

Svenmester 2010.02.24. 15:26:07

A halálestek száma amúgy is csak azért csökken évről-évre, mert nincs olyan út ahol ne a kátyúkat kellene kerülgetni és esélyed sincs gyorsan menni

tony zionist 2010.02.24. 15:26:14

@kborzy: te vadbarom...

az infláció orbánék alatt is csökkent. a 97-es 18%-ról 9%-ra...

17%-os GDP növekedés ennyi év alatt? térségi átlaghoz, hogy viszonyul ez?

@ZöldMarci: milyen világválság te majom? semmilyen világválság nincs. egy kis recesszió/korrekció volt/van. mutass még 1 országot a térségben, akik ekkora visszaesést produkáltak? lengyeleknél, cseheknél, szlovákoknál nincs világválság? vagy az már egy másik világ?

@is: te is itt vagy, te MDF-es hazudozó féreg?
" 2006 óta nem basszák el"
nem? hát mióta zuhanunk te köcsög?

@zeddez: fel sem ismered a demagóg hazugságot, te demagóg köcsög...

@Sixx! Anyádat is lenyuggerezed?: na mi van MSZP-SZDSZ-es zsidó, már ezt a blogot is szét akarod baszni?

zeddez 2010.02.24. 15:26:30

@Scaramella va alla guerra:

az ingatlanadó nem a középosztálynak volt kitalálva, mert annak ritkán van 30M+ -s kéglije. Ugyhoig akinek fizetnie kellett volna, annak lett is volna miből, mert azt eleve fenntartani is elég pénz, az meg már feltételez egy bizonyos jövedelem szintet. Ezt azért szavazták le, mert egyes a vagyon nyilatkozatában szereplő jövedelme miatt ruppótlannak mondható politikusoknak, akiknek igazából semmi anyagi háttere nem volt erre, lett valahogy mégis annyi ingatlan vagyona, hogy többet adózott volna utána, mint amit egy évben jövedelemként bevall. Az meg nem járja, mert egyből jó fogást találhattál volna pl a felcsútin (is) meg bandáján.
Az offshore cégek meg eddig senkit nem zavartak, amíg az ellenzéknek nem szúrta a szemét egy kormánytag ilyen cége, de ez nem új dolog, bárki alapíthat vagy alapíthatott eddig is, és akkor nem kell adózni. Nem tudom ez kinek új téma, min 15 évig volt rá lehetősége bárkinek, akár Neked is, és teljesen legális. Egyébként nyilván nem lehet vmit adózás alá vonni egyik napról a másikra, ezért lett volna az a türelmi időszak

stonegossard 2010.02.24. 15:26:43

Én jobban élek mint négy éve. De ezt nem a szociknak köszönhetem, hanem annak, hogy többet dolgoztam. Viszont, még több maradt volna, ha nem emelték volna folyamatosan a járulékokat amit 90 ember után fizetek be. Ja és egy kanyi támogatást sem kaptam senkitől.
Az m9-et pedig az orbán kormány idején építették és a kormányváltás után egy hónappal átadták a szocik. Nehéz feladat lehetett, gratulálok. Mindehhez hozzáteszem , nem az fáj, hogy fizetnem kell mindenki után , amit másokkal ellentétben megteszek, hanem az , hogy ezt mások nem arra fordítják amire befizettük. LÁsd egészségügy: amikor egy katéterezésre szívproblémák miatt másfél hetet kell egy szívklinikán várni, mert nem jött rá pénz. Na ezt hogy hazudjátok ki? Mert ezek tények és mindenki napi szinten a saját bőrén ezt tapasztalja. Megkefélhetitek a statisztikáitokat.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.02.24. 15:27:59

@zeddez:
Honnan veszed azt a hülyeséget, hogy nincs utas ?
Hollandiában, ahol ugye, van autópálya is, de a vasutat példaszerűen ápolgatják, az elmúlt 7 évben a személyszállitás 1o%kal növekedett.

egy példa. Nem tudom, mi a fasznak nem lehetett Bécsig kiépiteni az ICEt ? Hogy az ember ott lenne 45 perc alatt. akkor esélyes lenne egy bécsi állás is, úgy, hogy közben Pesten élek.

Tudom, az mszpt ez csak a "Lehet Bécsben is cukrászdád" szintig foglalkoztatja. Ugye, ők főleg abból élnek, hogy a közpénzt innen onnan kitalicskázzák, meg offshorezonak. Így a munkalehetőségek meg az SZJA szint, mint olyan, őket nem igazán érdeklik.

Hogy miért is nem lettem mszps ... Nem is értem ...

Nyers Fa 2010.02.24. 15:29:57

@Laciii: @Roa:
Lehet nektek van igazatok, félreértettem valamit, és ez a hülyeség maradt meg bennem. Megesik néha.Szerintem amire gondolok az az ország eladósodottsága vagy valami ilyesmi. Mindegy, nem magyarázom a hülyeségem. Bocs Órarugó..

zeddez 2010.02.24. 15:32:39

@tony zionist: Persze, hogy nincs világválság, hiszen megmondták a hangok is, meg a pártközpontban is ezt tanították be.
Nem tudom hol élsz, de hogy nem ebben a világban az 100%, vagy esetleg nézz tovább, mn.hu a hir.tv meg a többi agymosó weboldalon.

Frankofil 2010.02.24. 15:33:47

@zeddez: Kőbányán telekhez nem jutsz ennyiért.Nem a high five lakik errefelé.

portis · http://www.online-szallas.com 2010.02.24. 15:34:11

@órarugógerincű felpattanó:

Egy céget nem lehet könyvelő nélkül vinni... nem csoda ha csődbe mentél!

Persze hogy jobb lenne kevesebb adót fizetni, de semmi esély egy drasztikus adócsökkentésre. Mondjuk ha kirugnák a közalkalmazottak felét...de erröl szó sincs!

Nyers Fa 2010.02.24. 15:36:10

@akkor most mi van?:
Ha a vezetést szélnek eresztik, az új vezetés változtat az üzletpolitikán, lecserélik a beszállítói kört és sajátzsebre dolgozó tolvajok helyett a munkájukra igényes, hozzáértő szakemberek fogják vezetni a céget, akkor tőlem kaphatnak még egy esélyt. Miért ne?

stonegossard 2010.02.24. 15:36:14

Ja igen autópályát is építenek. Mennyiért??? Közeli ismerős, jó nevű vállalkozás, dunaúj-szkszárd m6. Ő maga állítja 16 embert kellett megkennie, hogy ő kapja meg a szerződést. Csak ennyivel lett drágább a szolgáltatása. Ki is olyan büszke az autó(mutyi)pálya építésre kedves szociálisan érzékeny baloldal, akik mindenkinek jót akarnak?

egri Fehér 2010.02.24. 15:36:44

@ZöldMarci: öcsém, az M7-es felújítását (magyarul teljes átépítését) ne felejtsük már el...
Amúgy a 2002-2010. évek GDP-növekedésének éves átlaga 1,6 %.
Ha nem akarjuk nézni a válságot, és csak a 2002-2008. közötti időszakot számítjuk, akkor is csökkenő tendenciát kapunk, átlagosan csak 2,7%-ot évente.
Édeskevés

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.02.24. 15:36:53

@zeddez:
1. Hol élsz te, hogy csak a "gazdagoknak" lehet 3o milliós ingatlanuk ?
Vagy aki nem egérlyukban lakik, az automatikusan gazdag ?

Egy XII., II., vagy XI kerületi lakás ( nem nagy, 7o, 9o négyzetméter) az APEH kalkulátora szerint simán lehet ennyi.

Még 2 megjegyzés :
1. Unikális, hogy 29.99 miós kégli semmit nem fizet, egy 3o.o1 miós pedig nem a ö.1 mió, hanem mind a 3o.o1 mió után fizet.
Ez ellentétben áll azzal a kommunista szlogennel, hogy az mszp az 'igazságosság pártja".
2. Valóban, külföldön is van ingatlanadó.
nade ott a jelzálogtörlesztés levonható az adóalapból, évi töb millió forintig.
Tehát egy lakást adott esetben 4o%kal olcsóbban is meg tudsz venni, mint amennyit "kifizettél" érte.
Ilyen esetben ha nem is öröm az ingatlanadó, de el lehet fogadni, ugyanis még mindig nyerek vele.

Az offshore cégekról. Valóban, bárki alapithat ilyet.
De a fenntartási költségek miatt ez csak egy bizonyos jövedelemszint felett éri meg.
Namármost egy kiemelt éves 16 milliós fizetés nettója kb 7 millió ma Magyarországon.
Egyeseknek mégis megéri ( illetve ki tudják fizetni ) az offshore cég költségeit.

Ugyan vajon KIK ? És miből keresik meg a rávalót ?

Hogy én miért nem lettem szmps, nem is értem ...

hááááát 2010.02.24. 15:38:01

2002-es FIDESZ grafikon tök ugyan igy nézett ki.Ezek egymástól veszik a hülyeséget.Egy banda ez, hisz legkönnyebben narancssárgát pirosból tudsz keverni.:)

Ügyesek voltak hisz 4 évig mindenki a MASZOP-t hibáztatta mindenért és igy szép csendben az önkormányzatoknál meg lehetett csinálni a kis pénzüket.Márciusban pakol ki az MSZP.Szép balhé lesz.Kiváncsi leszek a fideszesekre.Bár lehet pont vállalkozók és az ő zsebüket tömték.

@Blogger Géza:Mert ha ezeket vennénk alapul akkor beigazolódna,hogy jobban élünk mint Portugália,Spanyolország,Görögország és még egy pár állam az EU_ban te agyon iskolázott szakember.

RobinGood 2010.02.24. 15:40:24

A GDP szórólapos logika alapján 1997-hez képest 18,4%-kal nótt 1998-2001 között. Ez feleannyi idő alatt nagyobb növekedés mint az MSZP sikerpropagandájában szerepló 17%
egyébként a grafikon adatai nem csak kerekítésben hazudnak, mert a KSH adatok alapján a jelzett időszak egyetlen évében sem nött 5%-kal a GDP.

Frankofil 2010.02.24. 15:40:54

@Scaramella va alla guerra: "De a fenntartási költségek miatt ez csak egy bizonyos jövedelemszint felett éri meg."És tevékenységi köröknek.Asztalosként baszhatom:)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.02.24. 15:42:02

@tony zionist:

Megjegyzem, ez tényleg világválság (jó, ha így jobban tetszik, az átlagot meghaladó mértékű korrekció).

Arról viszont az mszp tehet, hogy
1. a válság olyan állapotban talált minket, amilyenben. Nem volt pénz az állami recesszióenyhitésre
2. A XXI sz. első évtizedét, amikor soha nem látott globális növekedés volt, elkúrtuk. Szimplán lemaradtunk róla, mint a hathuszas személyről.

Na, ez a 2 dolog az mszp bűne. Ezért a válság jóval súlyosabban érint minket. És ezért jogos a válság eredményét is az mszp rovására írni.

stonegossard 2010.02.24. 15:42:08

Ebben az országban olyan jó élni, obb is lett az élet az utóbbi 8 évben....Akkor a bajnai gyuri bácsi miért nem jött haza bécsből ide, ahol a fia paradicsomot hozott létre?

tony zionist 2010.02.24. 15:43:03

@zeddez: hol van világválság vazzeg? new yorkban a time squaren állnak a munkanélküliek tömegei? ugrálnak már a brókerek a felhőkarcolókból? kína nem a világ? lengyelország? stb stb...

anyád picsájában van világválság...

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.02.24. 15:43:51

@Frankofil:
mint ahogy programozóként, kutatóként, pékként és könyvelőként is.

Ha MÁV Cargot privatizálsz 2 milliárdos sikerdíjért, vagy állami megrendelésekkel kistafírozott céget adsz el a Deutsche Telekomnak, akkor már érdemes rajta elgondolkodnod.

zeddez 2010.02.24. 15:45:22

@Frankofil: akkor veszek máshol, írhattad volna Rózsadombot is. Pl 1 kerülettel kijjebb ennyiért új építésű 100-110nm-s kész házat is kapok, de használt 2-3 évest tuti és mégse kell adózni. Szabolcsban meg már megveszed a fél utcát ennyiből, ott sem számított volna semmit hogy van-e ingatlanadó vagy nincs.

portis · http://www.online-szallas.com 2010.02.24. 15:46:23

@zeddez:

Nem tudom kiket értesz középosztályon ... a középosztálynak simán lehet 30 millás háza.

akkor most mi van? 2010.02.24. 15:47:20

@Nyers Fa: Ok, ha a vezetést szélnek eresztik. Akkor most térjünk vissza az épitőiparból az mszp-hez. Mutass nekem két dolgot.
- szélnek eresztett vezetőség
- üzletpolitikaváltozás
- lecserélt beszállítói kör

(előre szólok, a GYF - Bajnai csere nem számít vezetőségcserének)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.02.24. 15:47:35

@tony zionist:
Ja igen, a felhőkarcolók ablakai nem nyithatóak.
A MERCKes pofa az a vonat elő ugrott, igaz, nem a toronyházból kifelé.

Az USAban a munkanélküliségi ráta a 1o%hoz van közelebb. És igy is marad. Ami nem igazán jó, ennek szvsz te sem örülsz.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.02.24. 15:49:51

@zeddez:
Kedves Zeddez,
akkor menjél Szabolcsba, vállalj OTT munkát, keresd meg OTT a "fél utca" árát.

Ja, hogy ott a munkanélküliség 25%, és az etnikai összetétel sem a legoptimálisabb ? Hogy mik vannak ...

zsebninja 2010.02.24. 15:50:42

Arról nem is beszélve, hogy az utolsó diagrammon a bázisszám nem 0 hanem 700, tehát az oszlopok egymáshoz viszonyítva nem ekkorák a valóságban.

Mondjuk ezt a trükköt anno a FIDESZ rosszabbul élünk mint 4 éve plakátjain is láthattuk.

atomic bomberman 2010.02.24. 15:52:04

én kétségbe vonom a posztoló képességeit. a zugfirkász legalább őszinte név a blognak.

azt nem vitatom, hogy a 8 éve kormányzó erő(k) sokmindent elrontottak, kihasználatlanul hagytak stb. de azért nem kéne ilyen igénytelenséggel "elemezni".
attól még hogy blog, meg nem szakértők, nem újságirok irják, nem kell szükségszerűen kocsmai szinvonalra süllyedni ilyen kérdésekben.

csendben is lehet maradni

márvesztes 2010.02.24. 15:52:21

Kedves Firkász!
Nagyjából egészében igazad van, tényleg nevetséges egy tákolmány ez, főleg, hogy mondjuk a 17 százalékos GDP növekedés nem 8, hanem 10 évet ölel föl.
Hanem az inflációs ponthoz azért annyit hozzátennék, hogy a Fidesz alatti magas inflációt kicsit könnyedén intézed el. Azt ugyanis az a Járai csinálta, aki most a fiskális és monetáris szigor felkent papja a jobboldalon. Pénzügyminiszterként ugyebár a kétéves költségvetés fiskális lazításával, majd jegybankelnökként alacsony kamatszinttel, hogy, hogy nem éppen 2002 júniusáig. OK, tudom, hogy a szocik rátettek a lazaságra egy Qnagy lapáttal, de a 2001-es 9 százalékért már csak nem tehetők felelőssé.

just-ice 2010.02.24. 15:53:36

Ezek a mocskos kommunisták széthazudják az országot!!

Azt nem reklámozzák mennyivel növelték az adókat! Mennyivel emelkedett a benzin ára? ja majdnem a fele adó?!! kössz komcsik , jöjjön 1 jobbik, A JOBBIK!!!!!

portis · http://www.online-szallas.com 2010.02.24. 15:53:45

@zsebninja:

De fárasztó... te vagy kb. a nyolcadik aki észrevette ezt a hihetetlen átverést!

zeddez 2010.02.24. 15:54:24

@tony zionist: USA-ban becsődölt egy kazal Bank. Biztos csak véletlenül.

RobN 2010.02.24. 15:57:06

Jó cucc!
Mindig is sejtettem,hogy a Fidesz áll a közúti balesetek mögött!
A papír mindent elbír.

zeddez 2010.02.24. 15:57:11

@Scaramella va alla guerra: "Egy XII., II., vagy XI kerületi lakás ( nem nagy, 7o, 9o négyzetméter)"

Minden relatív, akinek a 90nm nem nagy, akkor nem tudom mi az, a 200? És ezt azért megvenni is meg kellett valamiből.

zeddez 2010.02.24. 15:58:31

@portis: attól függ hol. Kinek mi a középosztály? Évi mekkora nettó jövedelem számít annyinak?

RobinGood 2010.02.24. 16:00:49

@márvesztes: Ez szuper csak azt se felejtsd el megnézni, hogy 1997-ben 18%-os infláció volt. Ehhez képest a 2001-es 9% annyira nem sok, persze az tény, hogy a 4,2% az ennél is jobb, bár eredményben felezés ez is az is.

RobinGood 2010.02.24. 16:03:44

@zeddez: ne akard már bemesélni, hogy a 90nm nagy :-)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.24. 16:04:01

@just-ice: A Jobbik csak jobb. Egy kicsit még kevésbé rosszabb, mint az MSzP, de ez el fog múlni a különböző bizottsági tagságokért folytatott kenyérharcban...

Nyers Fa 2010.02.24. 16:05:01

@akkor most mi van?:
Nem tudok mutatni, de ha megsemmisítem a pártot, akkor ennek az esélyét is elveszítem, a politikai váltógazdasággal együtt. Nem vagyok naiv, minden párt azt szeretné, ha ő lenne egyedül aki számít, de azért vagyunk mi választók, hogy ezt ne engedjük. Mert nekünk ez nem jó, ugyanúgy ahogy az élet más területén, itt is abban vagyunk érdekeltek, hogy verseny legyen. Tiszta verseny értünk is ne csak a szavazatainkért. Jól kell kormányozni az országot a köz legnagyobb megelégedésére. Ha a Fidesz így cselekszik, tőlem kormányozhatnak 20 évig. De a választás jogáról nem szeretnék lemondani.

2010.02.24. 16:05:08

8 elqúrt év, semmittevés, harácsolás után van pofájuk hazudozni. egyszerűen undorító. nemtudok már ezekre mit mondani, köptem egyet az udvaron.

szerencsétlen ország.. amíg ki nem pusztul ez a politikai mocsodék réteg, ami itt van, nem lesz semmi. de addigra mindent eladnak már, ami ér az országban még valamit.

Bejjja 2010.02.24. 16:05:26

@Zoltanius: gondolod hogy azoknak az embereknek 100%-a vásárol is? Nem hiszem. Egy része nézelődő. Másik része épp eladósítja magát /ilyen hitel, olyan hitel/, a maradék még vásárol is valamit. Az autók egy része céges, a másik része lízingelt /adósságkupac egyik eleme, mert ugye nehogy már égesse magát egy ciki járgánnyal/, és a többi saját autó. A szálloda teltházassága szerintem azóta, hogy megadóztatják az üdülési csekket, szerintem felejtős, a teltházas mozit nem tudom hol láttad, én évek óta nem találok olyat, ahol ez megvalósulna, azóta meg pláne hogy a kultúrautalvány majdhogynem 100%-os adóköteles.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.24. 16:05:40

@márvesztes: egy szó sem esett arról, hogy ki a hibás az infláció ilyen vagy olyan alakulásáért most vagy bármikor. a lényeg, hogy kormányok soha sehol nem vágnak le inflációt a fent leírt okok miatt, szóval hazugság ezzel kampányolni.

zeddez 2010.02.24. 16:06:22

@RobinGood: az is csak hazugság lehet

márvesztes 2010.02.24. 16:06:53

@akkor most mi van?:
Az azért egy probléma, hogy az a sok tv és nagy autó már megint meg nem keresett pénzből fogyott. Balkáni kivagyiság tombol nálunk, északon és eggyel nyugatabbra sokkal visszafogottabbak az emberek. Ha az illető osztrák, akkor még jól le is nézzük.

Bejjja 2010.02.24. 16:07:06

Apropó Cafeteria. Jelenlegi kormány megadóztatta a cafeteria elemeit, majd most azt hangoztatja ígéretként, hogy ELTÖRÖLJÜK! Ez és ehhez hasonlók lennének, ami miatt hasra kéne esnem?

portis · http://www.online-szallas.com 2010.02.24. 16:07:21

@zeddez:

Nem is annyira arrol van szó mennyi a jövedelme, hanem hogy mekkora a vagyona.
Egy középosztályhoz tartozó családnak tőkéje van, ingatlanjai, kocsijai stb.
Ismeretlen számára a "hóvége"
Ha számszerűsíteni akarnám akkor kb. 50-100 millás vagyona van egy középosztálybeli családnak, és ebböl mondjuk 5-10-et mozgósítani is bír ha nagyon muszály.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.24. 16:07:33

@tony zionist: ezt a stílust vidd máshova, még egy ilyen, és kitiltalak

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2010.02.24. 16:09:31

Jézus Krisztusnak 2000 évet kellett volna dolgoznia egy TV-ért.
tehát Gyurcsány jobb Jézusnál is :-)

Nyers Fa 2010.02.24. 16:10:05

@akkor most mi van?:
Mikor a vezetőség cserére gondoltam, akkor az összes most ismert arcot értettem az MSZP-ben. Talán Gráfon kívül.
Egy átlagos, nem nyugdíjas baloldalinak ugyanúgy feláll a szőr a hátán Lendvai Ildikótól, mint Orbán Viktortól, de ezt az MSZP-ben nem veszik észre. Lesz legalább négy évük, hogy észrevegyék.

zeddez 2010.02.24. 16:13:58

@RobinGood: takarítani már eléggé az :) De ennyi erővel a 150nm sem nagy, csak megint mihez képest nézzük azt is.

RobinGood 2010.02.24. 16:17:00

@zeddez: mondjuk ahhoz képest, hogy középosztályról beszélsz
A középosztály jellemzően nem 50nm-en lakik, de nem is 90nm-en. Amit portis írt az közelebb áll a középosztályhoz.

Logan Grimnar 2010.02.24. 16:17:34

@portis: nem értek veled egyet.
Tapasztalataim alapján ma Mo-on a középosztály anyagi javai kb a fele az általad leírtaknak.

Bejjja 2010.02.24. 16:19:21

Azon gondolkodom, hogy az emberek tudnak e számolni? Mert ha tegyük fel 15.000.-el nőtt a fizetésem, de 20.000.-el nőtt a költségem /áremelés, pluszadó, stb/, akkor hol itt a biznic? Hol eredmény az, hogy elvileg több pénzből kevesebbre telik? Ez pusztán matematika, ehhez nem kell zseninek lenni. A tv-n én is jót röhögtem :-)

Ja, a gyed. Én érintett vagyok ebben: én jobban értékelném, ha a munkát fizetnék meg jobban, hogy a párom keressen annyit, hogy ne kelljen ilyen-olyan segélyre szorulni. Bölcsődéket, óvodákat szeretnék, hogy vissza tudjak menni dolgozni, ha kell. Egyáltalán, legyek abban biztos, hogy lesz hova visszamennem dolgozni. Nem azzal kellene foglalkozni, hogy túllicitálják egymást, két kézzel szórni a pénzt egy amúgyis eladósodott országban a szavazatokért cserébe. Nem segélyekből akarok élni, hanem dolgozni, ami elég a tisztességes élethez. Egy seggel csak egy lovat lehet megülni, nekem elég annyi, hogy nekem és a családomnak normális élete legyen.

zeddez 2010.02.24. 16:23:27

@márvesztes: annak idején Meggyespite azt mondta, nem lesz ez jó így, ha hagyjuk hogy a lakosság továbbra is ennyi hitelt vegyen fel, mert "mi van ha..." és történik valami, pl egy külső tényező. Erre jött szeretett és mindíg mindent jobban tudó ellenzékünk és beszólt, hogy de, kell, hadd vegyenek fel, a nép: igen, mi hitelt akarunk, többet, mégtöbbet.
Hát tessék, akkor most lehet azt fizetni. Most persze meg megy a mutogatás...

Bejjja 2010.02.24. 16:24:20

Jaaaaj, az építményadó szabály módosítást még nem is említette senki, ami 2010.01.01-től lépett hatályba :-) Az amúgy is többször leadózott pénz újabb megadóztatása :-) Mint siker, hiányolom a grafikonból :-)

Kotkodus 2010.02.24. 16:32:18

Hazudni többféle módon lehet:
- nem mondunk igazat
- másképp mondjuk el
- nem mondunk semmit
- statisztikával
én úgy emlékszem, minden párt ismeri ezeket a módszereket; remélem Dr Justice 4 év múlva is figyelni fog...)

trocadero 2010.02.24. 16:33:07

A szerző a családtámogatás említésénél elfelejtette, hogy az MSZP a GYED/GYES hangos emelése mellett csöndben és suttyomban eltörölte a gyerekek után járó családi adókedvezményt. Sokan voltak, bejelentett munkahellyel, 2-3 gyerekkel, akik végül nominálisan is rosszabbul jártak.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.24. 16:36:50

@trocadero: nem felejtettem el, csak a posztnak nem gazdaságpolitikák összehasonlítása volt a célja, hanem a grafikonon szereplő ferdítések feltárása

Bejjja 2010.02.24. 16:37:30

@trocadero: a fenti hozzászólásomban én is kiemeltem a matematika alapismereteket :-) egyik oldalon hozzáadunk, másik oldalon kivonunk. Ha az egyenleg pozitív, akkor mehet az ováció. Ha negatív, akkor én hallgatnék.

Hipp 2010.02.24. 16:39:46

Akkor most mi van? Valójában eszméletlenül jól csinálták a dolgukat? És mindenki baromira jól él? IGEN-IGEN! Undorodom...

Bejjja 2010.02.24. 16:40:01

@Dr. Justice: a ferdítést akkor tudtad volna jól érzékeltetni, ha trocadero észrevétele is szerepelne. Önmagában a Gyed emelésének hangoztatása nem ferdítés, hanem tény. Viszont a másik tény /azaz, hogy közben eltörölték a családi adókedvezményt/ elhallgatása már ferdítés.

PR32 (törölt) 2010.02.24. 16:42:07

Öööö... Kettő kérdés:
1. A baleseti statisztikák nem azért nőttek, mert lett nekünk egy objektív felelősség, meg pár db sebességmérő?
2. Aham, a gazdasági válság alatt is jobban éltünk, mint 4 éve. Dejóó! Ja, nem, mégsem jó, ugyanis: HITELBŐL!

Bejjja 2010.02.24. 16:45:08

Valaki kérdezte, hogy meddig tudnak az emberek egy pártban hinni. Hát, akik pld csak egy csatornán keresztül kapják az információt, egyféle tvadót néznek, egyfajta újságot olvasnak, egyfajta rádióadót hallgatnak. Magyarán az egyoldalú információszerzéssel tudatlanságban vannak tartva. Sajnos a környezetemben is van ilyen. És amikor nincs érv, jön a makacs hallgatás: egyik fülön be, a másikon ki. Vagy a tipikus válasz, amikor érv már nincs: de hát a másik is olyan. Sokan akkor se vallanák be hogy tévedtek, ha az orrukat belevernék a sz@rba. Nem tudom egyébként mi kell ahhoz hogy rájöjjön vagy elismerje valaki, hogy tévedett. Ha fegyvert nyomnak a fejéhez és a zsebében turkálnak? Vagy személyesen jön a kedvenc pártjától valaki és teszi utcára? Vagy a képébe ordítják, hogy: "Kuss, paraszt! ?

RustySpoon (törölt) 2010.02.24. 16:48:09

A biztonságosabb utak ábrán 800-tól kellett volna számozni az Y tengelyt és akkor még nagyobb lenne a különbség... szánalmas.. vicc már ez a párt.. vicc az is aki rájuk szavaz és szavazott 2006-ban..

Peaceman 2010.02.24. 16:50:53

@Dr. Justice:
Igazából a statisztikai javulás az állami cégek szolgálati autó balhéi miatt vannak, azóta nem 200-zal közlekednek a politikusok, hanem csak 150-nel, és máris kevesebb halálos balesetet okoznak. Szóval igenis van közük a politikusoknak... !

Peaceman 2010.02.24. 16:52:06

@ZöldMarci:
A dolomit nem kell autópálya építéshez.

Unter Bahn (törölt) 2010.02.24. 16:56:57

@zeddez: Ha szóba hozol egy kérdést, vegyél elő papírt és írd fel az összes szempontot, amit figyelembe kellene venni!

1. A vagyonadó kiszámításánál mennyiben vették figyelembe az ingatlan tényleges forgalmi értékét? (Semennyiben)

2. A vagyonadó kiszámításánál mennyiben vették figyelembe, hogy azt mennyi hitel terheli? (Semennyiben)

3. Az adó kiszámításánál mennyiben vették figyelembe, hogy a lakást hány személy lakja, milyen jövedelmi viszonyok között és ezek közül mennyi az eltartott? (Semennyiben)

Én 7 éve építettem falun egy elég nagy házat. Megvan az oka is, hogy miért kellett a nagy ház: négy generáció lakja, összesen 6 fő. Nem saját pénz (hitel, hitel, szocpolitika) 15 mFt van benne, jelen állapotában 20 fölött van a beleölt pénz, de a forgalmi érték csupán 15-20 mFt. Az APEH-kalkulátor - amíg működött - 26 millióra hozta ki ugyanezt. Ha beixelem azt, hogy a lakás szilárd burkolatú útról közelíthető meg, már fizetnem kellett. volna. A házban lakók összes jövedelme épp csak eléri a 300 eFt-ot, ami 7 éve kényelmesen elég volt a törlesztésre és fenntartása, mára viszont kénytelenek voltunk a korszerűtlen gázfűtésről a környezetbarát lignit-tüzelésre áttérni, aminek kivitelezése már az első fűtési szezonban megtérülni látszik, noha: NEM... VOLT... GÁZÁR-EMELÉS!!!

Két faluval odébb - ami 10 éve még egy cigány-nyomornegyed volt - van egy gyógyfürdő, a 'válság' előtt parcellázták az új telkeket és 7-15 mFt volt csak a telekár. És kiemelt turisztikai övezet lett.

Még nem tudom, hogy nálunk mi lesz, ugyanis itt is találtak termálvizet, de egyenlőre nincs befektető. Viszont amint beindul a fejlesztés, rajtam kívülálló ok miatt hirtelen megnő a házam értéke. Márpedig nekem eszem ágában sincs eladni se, és közömbös az is, hogy van-e/lesz-e elég fürdővendég...

Úgyhogy ne gyere nekem ezzel az agyatlan dumával, hogy 30 millás ház luxus, ha még az se szempont, hogy hány ember lakja...

Logan Grimnar 2010.02.24. 16:58:16

@Bejjja: Pontosan ezért kellene eltörölni az általános választójogot. Én minimum érettségihez és meglévő munkaviszonyhoz kötném.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.02.24. 16:58:39

Ez egy jó kis poszt! De a kommentek sokat dobnak rajta! A személyes kedvencem az az elmebeteg medve, aki a halálesetes grafikonon nyomja a csengőt úgy, hogy valószínűleg nem látja alatta az évszámokat...
De, hogy politikailag kiegyensúlyozoztt legyen, vegyünk olyan mutatót, amiben Orbán vezérsége azonos az MSzP-vel: Az oroszlánok által megölt lakosok éves száma Mo-n konstans...

Hipp 2010.02.24. 16:59:49

Ez a nyugdíjasoknak készült, ők a célcsoport. Ők el is hiszik, mivel a sok haknin meggyőzik őket. Bezzeg az adót nem ők fizetik.

portis · http://www.online-szallas.com 2010.02.24. 17:05:50

@Logan Grimnar:

Lehetséges...csak muszályból számszerűsítettem. A lényeg a tőke, a nem a fizetéstől fizetésig élés.
A pénz egy részét esetleg kiválthatja más is pl. egy jól működő bár tőkétlen vállalkozás, vagy jó kapcsolatok, esetleg felhalmozott tudás stb.

egy maréknyi dollár 2010.02.24. 17:08:40

Tulajdonképpen mindig is kedveltem a grafikonokat/különösen az oszlop-diagrammokat/,no nem betegesen azért,de az MSZP ezirányú mostani próbálkozása mosolyra fakasztott.Ha komolyan tudnám venni őket,akkor inkább dühöngenék, de nem.
Legjobban a tetszett a kétkezi munkás esete a televízióval.Be kéne vetni még egy kétkezi médiamunkást,aki mondjuk 10 órai munkájának gyümölcsét konvertálhatja egy plazmatévére.

portis · http://www.online-szallas.com 2010.02.24. 17:12:49

@egy maréknyi dollár:

Ez a tv-s dolog tényleg vicces... dehát muszály valamit felmutatni!
A politikusok már csak ilyen vicces figurák :)

C._de_Berzsián 2010.02.24. 17:20:45

Gyerekek!

Muszájjjjjjjjjjjjj!!!!!!!!!!!

Valamint: a nyugdíjas nem a hülye szinonimája.

Egyébként egyetértek.
(ööö... mivel is?)

Hipp 2010.02.24. 17:24:14

A nyugdíjasokat nem tartom hülyének és nem tartom feleslegesnek. Én is leszek, talán... Viszont egy nagyon komoly szavazóerő, aki nem biztos, hogy a való világból szerzi az információit.

jpmjpm 2010.02.24. 17:27:21

@Nyers Fa: "Azt tudod, hogy az államadósságban benne van a lakosság és a vállalkozások deviza hitele is?"

Gratulálok!!!! Hülyébb vagy mint Fletó.

C._de_Berzsián 2010.02.24. 18:01:19

Ez a kétkezi ez tényleg piramidális.

Ízlelgetem:

kétkezi bankár
kétkezi újságíró
kétkezi zsebtolvaj
...

:)))))))

És hát tényleg át kellene számítani azt a tévét az általános egyenértékesbe (lélegeztetőgép, esetleg olimpiai úszómedence)

trebla 2010.02.24. 18:03:21

Évekkel ezelőtt minden nyugdíjas kapott egy kis füzetet, amely az évenkénti nyugdíjkorrekciót tartalmazta évenkénti felsorolásban. Ez év elején is sorkerült ilyen korrekcióra, de ez a 2009.januárban esedékest - ami elmaradt akkor - volt hivatott pótolni. A brossurában feltüntetett 2010. januárjára meghirdetett emelésről pedig már egyáltalán nincs szó, vagyis egyszerűen törölték azt. Ezek után miről beszél Lendvai Ildikó, amikor azt hangoztatja, hogy az MSZP teljesítette, amit vállalt. Erről ennyit.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.02.24. 18:07:03

Ja igen, a plazmaTV és Orbán.

Orbán alatt egy tizenkét inches kijelzőjű, 55O MHzs, 128 Mb RAMos laptop 65o.ooo Ftba került.

Két éve a 17 inches, 2.2 GHz duplamagos, 2 GB ram ot tartalmazó laptop ára tokkal vonóval negyedmillió alatt volt.

Az elftikék elfelejtik, hogy az LCD technológia a mértegazdaságosság miatt sokkal olcsóbb lett. Csak az a szomorú, hogy ezt halál komolyan gondolják.

Ja igen, adócsökkentés. Most néztem meg : egy tisztességesebb fizetés effektiv adókulcsa a bruttósitás elött 51% volt. A bruttósitással , nameg az adócsökkentéssel, tényleg papasztalható 3% csökkenés.

Ugy értem, ennyivel csökkent a nettó fizetés, ugyanis az adó most 54% lett.

NE FELEDJÜK, AMIT LENDVAI ILDIKÓ MONDOTT : AZ MSZP AZ IGAZSÁG ÚTJÁN JÁR. :d

2 kezű mester 2010.02.24. 18:11:33

Pfáá,komoly statisztika ,LOL,máris fontolóra veszem a szavazatomat :D

Erről jut eszembe egy szomszédom kiírta az ajtójára egy a4-re.

T,szocialista és szdsz-es kopoktatócédula gyűjtők.Kérem ne csengessenek hozzám mert ezt "elkúrtátok" már oda adtam

Milyen igaza van :)
Bazz a Fletó elmondta hogy elkúrták és még itt erősködtök hogy húdejól csinálják a szocik?

Mszp bérkomentelőknek meg sünt :D Ébresztő,4 év múlva az szdsz sorsára kerültök remélem !

Szebb jövőt :)

zeddez 2010.02.24. 18:13:09

@Unter Bahn:

1. nem érdekel :)
2. miért kéne érdekelje akárkit is, hogy miből van, kp vagy hitel? Van vagy nincs? Tied? Ez számít. Az adó is a fenntartási költség része. Az autónal is ez van. Pl elköltözik vki otthonról mit csinálsz a szép nagy házzal a még kevesebb összjövedelemből? Majd nézed? Vagy az megy, hogy vegyünk építsünk minnél nagyobbat, aztán majd igénylünk rá vmi támogatást az 1 főre eső jövedelemszint miatt? Azt ki fizeti ki?
3. lásd 1., akkor pl fizesd ugyanezt 1 jövedelemből. Ott nuku támogatás, mert 1 főre esik minden jövedelem, de kb ugyanannyiba kerül minden. Jó a összrezsi alacsonyabb vmivel, de nem annyival, viszont csak 1 fő fizeti ki, és nem 3 és nincs támogatás semmi. Jaaa... hogy ez egy így méggázabb helyzet. Érdekes, ez a megközelítés senkiben nem merült fel. Tartsd fenn egyedül, fizesd a hitelt az adót, a rezsit, aztán akkor nézz, hogy öööö.
És ha tfh kiesik 1 fő jövedelme, akkor mi van? 1 főnél nagyjából semmi, kiadja, eladja, vesz egy kisebbet. Nálatok a 6 főböl 1 kereső kiesik, mi lesz? Kiadni eladni nem tudod, mert benne laktok. Kisebbet olcsóbbat meg nem tudsz/akarsz venni, hiszen 6 fő lakná...

Ha már gáz...

4. Na, akkor mi a baj a gázáremeléssel, ha már nem érint a téma? :) Egyébként ha a világpiacon is emelkedik az ár, a költségtöbbletet vagyis egy részét mégis kinek kéne kifizetnie, ha nem a kedves fogyasztónak, szerinted? Mi mással tudná ösztönözni, hogy ne 26fokra, meg ne az utcát fűtse a kedves póóógár, mert van mesterségsen leóccsósított gáz szarásig, hm? Vagy ezt Ti úgy gondoltátok, ha 2-3x-ra emelkedik a világpiaci ár, Te akkoris annyit fizess, mint addig, és az állam meg a megnövekedett részt 1:1 nyelje be puszira, vagy hogy? Szerinted azt úgy mégis ki fizeti ki akkor? Mert, hogy nem Te, attól annak még van költségvonzata meg ára, de az már kit érdekel, ugye? Jaaa. Sok a gázszámla? Fizess távhőt. Akkor majd megtudod mi a drága, 1nm vagy 1 légköbméterre kiszámolva a fűtést a távhő messze a legdrágább, nem csak jelenleg, hanem elég régóta az. Jaaa. Mégsincs miatta ez a nyivákolás, mint ami a gáz körül van bizonyos kormánnyal szimptizánsok felöl. Vagy azt hiszed most majd visszajön Orbán és majd visszaállítja neked a 2001/2002 téli gázszámláidat, mert akkora gázártámogatást fog kigazdalkodni Neked, hogy annyit fizethess, mint akkor, függetlenül a gáz világpiaci árától?
Hát nem fogja, abba megnyugodhatsz már most előre. Vagy majd nekiáll kekeckedni a Putyinékkal a gáz árán, mint ahogy az ukránok is tették? Jól jártak vele nagyon, pedig csak vmi 1USD-n álltak le vitázni. Na, akkor lesz majd csak gázáremelés igazán.

Tirpákia rózsája 2010.02.24. 18:16:46

Valamiről lemaradhattam, hogy már a főoldalon kormányellenes hangvételű irományra hívja fel a zindex a figyelmet... Tán csak nem a rendszerváltozástól félnek? Lesz még belőlük kereszténydemokrata magazin néhány hónap múlva!...

anyadmajma 2010.02.24. 18:31:10

Az ingatlanadó (azaz vagyonadó) kapcsán azt az egy apróságot mindig elfelejtik közölni, hogy az egyik alapfeltétele volt az irdatlanul sok hitelnek, amit a válságra hivatkozva felvettünk az IMF-től. Amiből most a válság ellenére "jól" élünk. Szóval lehet ellene köpködni, meg mi majd megszüntetjük, csak utána lehet ballagni és megmagyarázni, hogy miért is nem teljesítettük a szerződés ránk eső részét.
Amúgy ez a kampány nem meglepő, noha épelméjű embereknek tényleg mulatságos. Mindegy milyen színbe öltöznek, mindegyik az "átkos" rendszerben nőtt fel, volt párt vagy kisz tag.
Azt meg ugye tudjuk, hogy a disznó tizennégyet ellik....:)

anyadmajma 2010.02.24. 18:40:12

@zeddez: Nos, valószínű neked zsíros állásod lehet, vastag a bankszámlád fizetéskor, de sajnos ebben az országban ezzel nagyon szűk réteghez tartozol. Majd ha a világpiaci fizetésemet megkapom én is, akkor talán csak megszokásból fogok morogni én is, ha emelik a gáz árát. Az ugyan igaz, hogy igazodni kéne a piaci árhoz, de ha nem kótyavetyélték volna el az energiaszolgáltatókat, akkor talán olcsóbban lehetne adni a gázt is.
Tudod, ebben az országban sokan vannak, akik a "középosztály" szintje alatt élnek nem kevéssel.

Unter Bahn (törölt) 2010.02.24. 18:49:03

@zeddez: Nálam az alapprobléma azzal kezdődik, hogy új adónemet alkotnak törvénybe iktatva egy olyan gazdasági esemény kapcsán, ami:

1. Az adófizetési kötelezettség keletkezése vissszamenőlegesen keletkeztetett, egy olyan időpontban, amikor 7 évvel korábban nem állt módomban a nem csekély összegű adót számításba venni.

2. Akár kp-ből, akár hitelből épült az a kurva ház, már legalább kétszer leadózott a pénz, mire építőanyag, majd ingatlan lett belőle (pl. SZJA, ÁFA stb). A többszörös adózás tilalmát eltörölték?

3. Mivel az ingatlan eladásnak-vétel nem csekély összegű illeték és/vagy adózási vonzatai is vannak, azzal elütni a dolog élét, hogy havonta-félévente-évente adjunk-vegyünk másik házat, az enyhén szólva POFÁTLANSÁG!!!

II.Briandrew 2010.02.24. 18:58:14

hát ha az mszp-nek még 8 év ámokfutás után is hisz valaki, az valahol a mars környékén élt az elmúlt időszakban? vagy esetleg kómában volt talán, netán hibernáltatta magát? maximum így tudom elképzelni, hogy ennyi bénázás után még valaki el tudja hinni azt a maszlagot, amit nyomnak...és ez a kampány, ezek a számok, ezek a szövegek...szimplán csak szánalmas és nevetséges, bár talán ez utóbbi kevésbé, hiszen a saját bőrünkön érezzük, milyen "remek" kis nyolc évünk volt, de hál Istennek vége!

portis · http://www.online-szallas.com 2010.02.24. 19:08:26

@anyadmajma:

Minden országban sokan élnek a középosztály szintje alatt, attol középosztály a középosztály.

Mitya Ivanov 2010.02.24. 19:17:53

undorító hazug mocskos banda az MSZP, az ország szégyenei.

Unter Bahn (törölt) 2010.02.24. 19:22:36

@II.Briandrew: Jamesboci észrevételét kiegészíteném azzal, hogy Magyarországon a választást nem megnyerni szokta egy párt, hanem a többi elveszíteni... magyarán a szavazó nem valami mellett, hanem valami ellen szavaz és a kettő között az a különbség, hogy ha én így járnék el, akkor a két 'nagyot' eleve dobnom kellene a pakliból és maradna pl. az, aki majd 20 éve még bomberdzsekis bűrfejű volt 60-as IQ-val, most meg a honlapján olyan szittya-magyar dumát vég le, hogy nem tudom, sírjak-e vagy nevessek, mert ami ott áll, az nem program, nem életrajz, hanem egy borzasztó sz.r vicc:-(((

kurÍR 2010.02.24. 19:30:40

Jó mazochistaként megnéztem mind a 20 táblázatot.
Bizony nagyon hálátlan a mi népünk, hogy ennyi jótétemény után sem akarja egy emberként újra megválasztani a jótevőit.
Nagy varázsló lehet ez az OZ (Orbán Zseni), hogy ezt a sok jót el tudja tüntetni a polgárok fejéből.
Mi jöhet itt még?

kívülálló 2010.02.24. 19:34:29

Érdemes volt elolvasni, legalább megtudtam, milyen jól éltem az elmúlt 8 évben.

Mit is kivánhatnék még?
Hasonló sikereket egyéni boldogulásukban szeretett vezetőinknek.

Aszi 2010.02.24. 19:36:26

Nem értem, a poszt miért nevezi hülyeségnek, hogy 17%-kal jobban teljesít a gazdaság, mint 2001-ben. A grafikon ezt mutatja. Ez nem hülyeség, ez tény. Az már más kérdés, hogy lehetett volna sokkal több is a növekedés.

Azonkívül az évenkénti balesetek számát mutató grafikon utolsó három oszlopa jóval meredekebb csökkenést mutat, mint amennyi a hosszú távú trendből következne. Ez pedig valószínűleg a kollektív felelősség és a megemelt szabálysértési bírságok következménye.

portis · http://www.online-szallas.com 2010.02.24. 19:39:01

@II.Briandrew:

Nekem tökmindegy, hogy ki nyeri a választásokat se jobban se roszabbul nem fogom érezni magam, de arra azért kiváncsi vagyok mire számítasz, mitől lesz jobb az életed ha a fidesz nyer?

Az embernek persze lehet szimpatikus a baloldal, vagy a jobb, de azt várni hogy bármelyik kánaánt hoz az országra... hááát!!

Aszi 2010.02.24. 19:39:25

akarom mondani objektív felelősség

Aszi 2010.02.24. 19:43:28

Azt írja a poszt: "a gazdaság aktuális állapotáról az évről évre történő változás sokkal több mindent mond el. Az meg kérem szépen olyan horribilis mínuszokat mutat, hogy csak na."

Nos, ez nem igaz, a grafikon jól mutatja az évről évre történő változásokat is, és csak egyetlen évben volt horribilis mínusz: tavaly, a válság miatt. A többi évben növekedés volt, és idénre várnak még egy egyáltalán nem horribilis mínuszt.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.24. 19:53:48

@Aszi: GDP: az, hogy 17 százalékkal több a GDP, nem jelenti, hogy 17 százalékkal jobb a teljesítmény, az output nagyobb, de semmit nem mond a gazdaság szerkezetéről, versenyképességéről, a hatékonyságról, stb. Ezért ekkora szemétség ezt előhozni, mert olyan, mintha, de nem. Azt pedig leírtam, ha értelmesen akarnak a GDP-ről beszélni, minimum éves szinten teszik.

2) Közlekedés: már nagyon sok kommenttel korábban leírtam, hogy az, hogy valami egy trend mentén csökken, nem jelenti, hogy nyílegyenesen követi a vonalat, hanem azt, hogy akörül ingadozik, az utolsó oszlopok csökkenése egyszerűen lehet amiatt is, hogy előtte a trend felett volt, most egy picit alászalad, de a folyamat változatlan. Az is lehet, hogy újabb tíz év múlva visszanézve kiderül, hogy ez valóban a trend megtörése, és gyorsabb csökkenést látunk (a logika persze nem ezt diktálja, nyilván soha nem lesz olyan, hogy nulla a halálozások száma, legfeljebb egyre csökkenő tempóban közelítünk a nulla szinthez). Egyébként pedig nem írtam, hogy nem jók vagy nem hatásosak az említett intézkedések, de azt, hogy 2001 és 2009 között 400 a különbség, úgy interpretálni, hogy évente 400-zal kevesebb, az elemi szintű retardáltság.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.24. 20:00:43

@Aszi: Nem, nem mutatja jól, legfeljebb sejteni lehet, ha direkt ilyen szemmel nézi valaki. De pont nem az volt a célja az egésznek, hogy ilyen szemmel nézze. Ha felrajzolod a GDP változásának negyedéves, év/év alapú grafikonját, nem egyetlen mínuszt fogsz ott látni, márpedig a GDP mérésének ez az elfogadott módja. Az idénre várt szám még változhat, a grafikon végén lévő felkunkorodás pedig simán csak találgatás (amit persze elfelejtettek ráírni a chartra, a piros vonal nyilván arra utal, hogy addig vannak a tényadatok). De hangsúlyozom: az, hogy 117 százalékon áll ez az index, az ég világon nem jelent semmit, pláne mivel ha máshonnan kezded rajzolni, nem 2001-től, egészen más értékek lesznek ott, míg a negyedéves év/év változás az annyi, amennyi, akárhonnan húzod a vonalat.

Aszi 2010.02.24. 20:01:58

@Dr. Justice: Sajnos továbbra sem értem, hogy mit akarsz a GDP-vel kapcsolatban. Ha 17%-kal nagyobb az output, az azt jelenti, hogy ennyivel jobban teljesít a gazdaság. Hogy jön ide a szerkezet meg a hatékonyság?

A baleseteknél az utolsó 3 évben látott erőteljes csökkenés meredekebb, mint amennyit a normál ingadozásból várhatnánk. És az is igaz, hogy az évi 800 az évi 400-zal kevesebb az évi 1200-nál. Vegyük azért észre, hogy 2007 óta következett be a nagy csökkenés, 2007-ben még egy picit magasabb is volt a szám, mint 2001-ben. Gyakorlatilag 2001-től 2007-ig stagnált az érték, és 2008-2009-ben zuhant nagyot.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.02.24. 20:03:04

@zeddez:

Már ne is haragudj, de hülyeségeket írsz.

"miért kéne érdekelje akárkit is, hogy miből van, kp vagy hitel? Van vagy nincs? Tied? Ez számít."

Látom, nem te állítottad össze a holland adórendszert.
Hollandiában a NETTÓ megtakarítások adókötelesek ugyan, de a NETTÓ szón az adósság és a megtakarítás előjeles összege értendő.

Az ingatlan után ugyan kell ingatlanadót fizetni, de az adóalapodat az előtörlesztés illetve a jelzálog törlesztőrészlet összegével csökkentheted.

Egyébként amit mondasz ( és amit a kedvenc pártod mond ) az a számviteli alapelvekbe is ütközik. Ugyanis a "hitelesség" elve a vállalkozásoknál pont azt jelenti, hogy a vállalkozás "pénzügyi erejéről" kell a pénzügyi kimutatásokból képet kapnunk. Ugye, ezért is lehet a bevételből a költségeket levonni. Mert jó is lenne, ha péknek a kenyér bruttó eladási ára után (amelyben benne van a bér és energiaköltség, stb) kellene nyereségadót fizetni.

Kérlek, legközelebb jobban gondold át, amit leírsz.

Aszi 2010.02.24. 20:05:44

@Dr. Justice: Nos, akkor mutasd csak be a negyedéves szintű grafikont, ne a levegőbe beszélj. Nyilván ott is 2008-ben lesz több mínusz, abból fakadóan, hogy négyszer részletesebb a grafikon, ezért ahol az éves szintű grafikonon egy mínuszt látsz, ott a negyedévesen négyet egymás mellett. Ettől még a többi évben zömmel növekedést fogsz látni.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.02.24. 20:09:10

@zeddez:
"a költségtöbbletet vagyis egy részét mégis kinek kéne kifizetnie, ha nem a kedves fogyasztónak, szerinted? "

Ebben van valamekkora igazság, de csak valamekkora.
1. A gázártámogatás átláthatatlan rendszerét a kommerek vitték tökélyre.
Hogy a Fidesz mit mond, azt leszarom, mert nem a Fidesz kormányzott.

Tudod, ott a baj, hogy az Energiahivatal olyan költségeket is megadott a szolgáltatóknak, amelyek nem igazán voltak jogosak. Ezt tetézte a mindenféle elhalasztott áremelés után járó abszolut intranszparens és követhetetlen kamat.
Mindezek azt eredményezték, hogy a gáz ára tavaly a világpiacon ( és a ny eu fogyasztóknál is ) csökkent, de Magyarországon növekedett.

A világpiaci gázárak növekedéséért nem az mszp a felelős, bár kicsit furcsa, hogy az Apró család kormányfője alatt az orosz drágábban szállít nekünk gázt, mint Ny Eu országainak. (Utálom az mszpt és az oroszokat is, de ennyi hasznom legalább lehetett volna abbol, hogy a kommerek uralkodtak 8 évig)
Az mszp az intranszparens gázárrezsim fenntartásáért és az Energiahivatal legalábbis kritizálandó tevékenységéért felelős.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.02.24. 20:15:42

@Unter Bahn:

Ez így igaz.
Józan ésszel az ember nem szavazhat a Jobbikra. Ha eliminálták a cigányokat meg a kommunistákat, akkor jönnek a "nadrágos emberek", meg a "dologtalan entellektüelek". Ugye, az utóbbi két kategóriába a gépészmérnök, a kutató matematikus meg a C++ peogramozó éppúgy beletartozik, mint a mérlegképes könyvelő meg a befektetési elemző.

Az mszp még a jobbiknál is ellenszenvesebb. Rohadt kommerek, csak loptak, elkúrtak meg agyonadóztattak az elmúlt 8 évben. Aki meg tüntetni merészelt, az kapott gumilövedéket a pofájába.

A Fidesz gyenge kezdés után erősen visszaesett, de egy Kövér lacával súlyosbitott Kubatov még mindig jobb alternatíva, mint az idegbeteg paprikajancsi, meg a többi "gyurcsány árva" :D

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.24. 20:17:57

@Aszi: Nem évi 800 és évi 1200 van ott, hanem 800 2009-ben, és 1200 2001-ben. Ez nem évi 400, a két kiragadott érték között nagyjából évente átlagosan 50 a különbség. Ez a helyes megfejtés.

A GDP fogósabb, de azért megpróbálom még egyszer, máshonnan: közgazdászok nem véletlenül nem 8 évet felölelő GDP-indexben beszélnek, mert nem mutat semmit sem, félrevezető. A gazdaság teljesítménye nem a GDP aktuális szintje, hanem annak növekedése. Ez a gazdaság logikája, tehát nem azt kell néznünk, hogy az elmúlt 8 évben 17 százalék a növekedés, ettől nem teljesít jobban 17 százalékkal, hanem azt, hogy momentán éves szinten 7 százalékkal zsugorodik a GDP (-7 százalék a növekedés, 2009 harmadik negyedéves év/év adat). Ez a gazdaság aktuális teljesítménye, nem a plusz 17 százalék. És ehhez még tegyük hozzá, hogy hiába több elvileg a kibocsátott javak összértéke, a gazdaság teljesítőképessége a szerkezeti gyengeségek, versenyképességi hátrányok, satöbbi satöbbi miatt egyáltalán nem erősebb. Remélem így már világos.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.02.24. 20:21:57

@Aszi:
"Ha 17%-kal nagyobb az output, az azt jelenti, hogy ennyivel jobban teljesít a gazdaság. Hogy jön ide a szerkezet meg a hatékonyság?"

Például úgy, hogy a felfutás lehet éppen az árrugalmatlan kereslet következménye is, amelyet a megnövekedett hitelpénz mennyiség okozott a világgazdaságban.

Ami azért gáz, mert így a hozzáadott érték nem igazán növekszik. És ha az nem növekszik, akkor a bérszerkezet tartósan lemarad NyEu mögött. Ami még mindig nem lenne baj, de a gazdaság a jövőre nézve sem gyűjt elég potenciált, hogy versenyképes legyen.
vagy te a versenyképességet az olcsó bérekkel képzelted el ?

A másik meg : nem csak az abszolut hanem a relativ növekedés is számit. A világban verseny van és a világgazdaság, sokak tévhitével szemben, igenis nullösszegű játszma. Ha a szomszéd gyorsabban növekszik, egy idő után ő használ ki minket és nem pedig fordítva. Ez brutálisan hangzik, de igaz.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.24. 20:25:10

@Aszi: ebben a cikkünkben van a legfrissebb adat: www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=128518

itt a chart: www.portfolio.hu/img/upload/2010/02/gdpnegysed100212.jpg

Az előbb harmadik negyedévet írtam, a negyedikben már "csak" 4 százalék az éves csökkenés.

gulasZuppe 2010.02.24. 20:26:16

Amit ez a part és klientúrja művel azt évek ota ép ésszel felfogni nem lehet.
Nagyo fontos számukra a kommunikáció, minden évben, szines táblázatos grafikonos kiadványokkal jelentkeznek, ahol mindig kihangsúlyozzák, hogy sokkal jobb már most mint volt, és sokkal de sokkal jobb már mint Orbán Viktor idejében volt.
(Az ő időszámításuk nem Orbán Viktornál kezdődött... - KÁDÁR IDEJÉBEN MÉG ENNYI BALESET SE VOLT! AKKOR KÁDÁR AZ ISTEN?? hubsszatokmeg, ti "mszp" nem vagytok normálisak az már tuti...)
Minden évben megynyugtatják a panellakó örökszazvazóikat, meg a nyugdíjasokat, szokásos emelésekkel, támogatásokkal, isten ments, hogy hajuk szála is görbüljön).
Amit műveltek az elmult 8 évben az totálisan koncepciótlan, átgondolatlan, politikailag felülröl vezérelt, szakmaiságot nélkülöző, nagyszájú, aljas módon elkövetett szándékos károkozás volt.
Háromszor lecserélték a "kommunikátor" vezetést 8 év alatt, mindig ettől várták a messiást. És mindíg egyre rosszabb lett.
ÉS MOST MEG ÚGY TESZNEK MINTHA OTT SE LETTEK VOLNA.
Orbán Viktor? Hatbazzeg, legyen akkor király.

Aszi 2010.02.24. 20:29:47

@Dr. Justice: Balesetek ügyében: 2001 körül évi 1200 embert halt meg, most meg évi 800 ember hal meg, tehát most évi 400-zal kevesebben halnak meg. Ez így korrekt! Nem úgy van, hogy 2001-ben meghalt 1200 és 2009-ben 800, a kettő között meg senki, hanem minden évben egy újabb 1200-as csapat halt meg 2001 körül, most meg minden évben egy újabb 800-as csapat, ha sikerül tartani a 800-as értéket. Tehát igenis korrekt az a megállapítás, hogy évente 400 ember élete van megmentve.

A GDP-vel kapcsolatban alapvetően nem értünk egyet. Igenis a GDP szintje a gazdaság teljesítménye, és nem a növekedése. Ezért szokták az országok egy főre eső GDP-jét összehasonlítani. Ahol ez magas, az gazdag ország, ahol alacsony, az szegény ország. És nem azt nézik, hogy mennyivel nő, már csak azért sem, mert a fejlett országokban tipikusan nagyon keveset nő, míg a fejlődőekben nagyon sokat.

Aszi 2010.02.24. 20:34:37

@Dr. Justice: Bejött a jóslatom, mert a negyedéves felbontású diagramon is mindenhol növekedés van, kivéve a 2008 utolsó negyedévétől számított öt negyedévben. Vagyis ahogy írtam: itt egy mínusz helyett négy (oké, öt) mínuszt látsz, mivel nagyobb a felbontás.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.24. 20:43:55

@Aszi: Figyelj, ez az utolsó köröm, szóval: nem, nem évente 1200-an haltak meg, hanem pontosan 2001-ben haltak meg 1200-an, és a KSH adataiból tudjuk, hogy más években mennyien haltak meg. 2009-ig évente átlagosan 50-nel kevesebben, azaz minden évben ennyivel alacsonyabb a halálozási szám, ha csak a 2001-es és 2009-es adatok közé húzzuk ki a folyamatot. Persze a tényadatokból tudjuk, hogy pontosan mikor mennyi volt a halálozás, ezért felesleges ezzel bűvészkedni.

GDP: Nem velem nem értesz egyet, hanem a közgazdaságtan tankönyvekkel, ami nyilvánvalóan soha nem volt a kezedben (nem bántásnak mondom, én sem olvastam orvosi vagy mérnöki tankönyveket soha). Kevered a szezont a fazonnal: a gazdaság teljesítménye --> GDP-növekedés egyik negyedévről a másikra (nagyon leegyszerűsítve), gazdaság fejlettsége --> GDP/fő. Az első egy változást tükröz, milyen ütemben képes növekedni a gazdaság, a gazdaság dinamikáját próbálja megragadni, a másik viszont egy pillanatkép, ami viszont kizárólag egy és ugyanazon időpontban hasonlítható össze különböző országok között. Egyébként nem feltétlenül a legjobb mérőszám, a GDP/munkaóra például sokkal jobb lehet a fejlettség megragadására, ez ugyanis a munkaerő termelékenységét mutatja, minél több gép, fejlettebb gazdaság, egy ember egyetlen óra alatt annál nagyobb értékű javakat tud előállítani.

Aszi 2010.02.24. 20:44:54

@Scaramella va alla guerra: ez mind szép, de egy szórólapon nem lehet hozzáadott értékről meg bérszerkezetről beszélni. A szórólap szerintem alapvetően azt akarja cáfolni, amit a Fidesz harsog az emberek fülébe: hogy az MSZP-kormány tönkretette a gazdaságot. Hogy lehet az a gazdaság tönkretéve, amelyik 17%-kal többet termel, mint 2001-ben? Hát sehogy. A gazdaság továbbra is működik, termel. Más kérdés, hogy jó gazdaságpolitika mellett növekedhetett volna sokkal többet is 17%-nál, de a Fidesz nem azt mondja, hogy többet kellett volna növekednie, hanem hogy tönkre van téve.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.24. 20:45:32

@Aszi: Igen öt negyedévnyi recesszió, és még nem tudjuk, hány negyedév jön. Ez elképesztően durva visszaesést jelent, nyugodtan hidd el nekem.

soproni1 2010.02.24. 20:47:53

Azt nagyon tisztelem a fidesz szimpatizáns nyugdíjasokban, közszolgákban, hogy nem fogadták el a szemét D209-es román kisebbségi Meggyesy-től a dupla bért, 13. havi nyugdíjat, fizetést csak azért, hogy Magyarországon a költségvetés hiánya nehogy kezelhetetlen legyen. Sok 35 év feletti fidesz szavazó hasonló okokból nem fogadta el a támogatott lakáshitelt, illetve visszautalta a kamat különbözetet, hogy ne terhelje feleslegesen a költségvetést. Ők legalább jogosan köpködnek.

Aszi 2010.02.24. 20:49:27

@Dr. Justice: A saját értelmezésedet erőlteted, pedig csak rá kell nézni a grafikonra! Nemcsak 2001-ban haltak meg 1200-an, hanem a 2001 körüli időszakra az volt a jellemző, hogy minden évben 1200-an haltak meg! Ezt jelenti az "évente 1200" kifejezés. Hasonlóan, ha feltételezzük, hogy tartós marad a 2009-es 800-as adat, akkor az azt jelenti, hogy nemcsak 2009-ban haltak meg ennyien, hanem ez lesz a jellemző erre az időszakra, tehát ez minden évben 800 embert jelent: évente 800-at. Évente 1200 - évente 800 = évente 400. Ennyit kéne megérteni.

Közgazdaság-tankönyv már volt a kezemben. Amit te mondasz, az a "teljesítmény" szó önkényes értelmezésén alapul, amin te "egyik évről a másikra történő növekedést" értesz. De ez így nem szerepel semmilyen tankönyvben, ezt te vezetted be és erőlteted. Én meg az outputot értem alatta, én meg ezt erőltetem.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.24. 20:51:27

@Aszi: Te teljesen hülye vagy, ez bebizonyosodott. Vegyük ezt: van kezdetben 100 forint fizetésed havonta, de mivel jól megy cégnek, ezután évente mindig 10 forinttal többet kapsz havi szinten. Aztán egyik évben már csak 5, aztán 2 a fizetésemelésed, így éppen 125 forint havinál jársz. Aztán a következő évben csak 120, aztán 117 forint lesz hirtelen (a számok csak véletlenül esnek egybe). Szóvá teszed a főnöködnek, aki közli, hogy mit rinyálsz, van fizetésed, semmi baj nem történt, hazugság, hogy megváltozott az anyagi helyzeted.

Nem a Fidesz mellett vagy ellen, vagy a szocik mellett vagy ellen érvelek, csak vedd már észre, hogy mennyire ostobaság amit írsz.

Aszi 2010.02.24. 20:53:38

@Dr. Justice: Mindketten tudjuk, hogy ez a recesszió a válság miatt van és az egész világgazdaságra igaz. Azokban az országokban, ahol sikerült a visszaesést kivédeni, ott a költségvetési hiány szállt el. Mi ezt nem engedhettük meg magunknak és a hiányt alacsony értéken tartottuk.

soproni1 2010.02.24. 20:54:26

@Aszi:

A Gyurcsány-féle túladóztatás, vállalkozó üldözés az inaktív többség kivánságára történt.

Mivel, ezért mi vállalkozók inkább tőzsdézünk, vagy külföldre menekítjük a vagyonunkat, megszívták ők is.
Ezért igazságos a válság.
Üldözik a feketemunkát ? Nem építkezünk. Nincs fekete munkás, mert munka sincs, tehát illeték sincs, ipar sincs. Ezt érték el a vagyonosodási, meg csillagszóró hadművelettel. Inkább nem foglalkoztatunk senkit, az a biztonságos.

Aszi 2010.02.24. 20:57:54

@Dr. Justice: Egyáltalán nem ostobaság, pont ez a lényeg. Attól, hogy nem emelkedik a fizetésem, attól még ugyanúgy megélek, mint korábban. Nem halok éhen, nem jutok koldusbotra, hanem pont olyan jól élek továbbra is mint addig. Az már más kérdés, hogy panaszkodhatom, hogy miért nem kapok többet, de ez ugyebár nem ugyanaz, mint arról panaszkodni, hogy ki vagyok fosztva és el vagyok szegényedve.

Aszi 2010.02.24. 21:00:42

@soproni1: Ezen nem lehet egyszerűen adópolitikával segíteni, az egész ország működését kellene átalakítani, és ez évtizedekig tartana. A Fidesz sem úgy néz ki, hogy jó irányba akarna menni, tekintettel arra, hogy az elmúlt 8 évben kizárólag osztogatást hirdetett.

zala 2010.02.24. 21:00:55

A nagyobb biztonság, nyugodtabb hétköznapok kérdésében úgy érzem, hogy a közúti baleseti statisztikánál beszédesebb az a hír, hogy a magyar rendőrség a romagyilkosságok helyszíni bizonyítási eljárások helyszíneit osztályozva arra jutott, hogy van olyan település ahol a bizonyítási eljárást nem tudják megoldani.
Vagy rosszul látom és ez csak azért nem került bele a fenti kiadványba, mert nehéz oszlopgrafikont készíteni belőle?

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.02.24. 21:03:35

@Dr. Justice:

Nézd, nem a visszaesés a gond. Még csak nem is a mértéke.
hanem az, hogy HONNAN.
Ugye, a litvánok évente 13% növekedést produkáltak. Most visszaestek úgy 8%ot.
Mi visszaestünk hetet, úgy, hogy évente ( a prostitúciót is beleszámitva :D ) nem volt 3% növekedés.

Hogy miért, azt soproni1 nagyon jól leírta.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.02.24. 21:06:13

@Dr. Justice: A 17%-os GDP-növekedésről még annyit, hogy az összes felzárkózó EU-s és EU-val szomszédos ország közül az adat nálunk a legalacsonyabb (valami harmincvalahány országról beszélünk); sőt, egyedülálló módon 2001 és 2008 között egyedül Magyarországon volt a GDP növekedése alacsonyabb, mint a régi 15 tagú EU országaiban. Tehát egyedül Magyarország lemaradása nőtt, miközben a többiek Marokkótól Fehéroroszországig közelebb kerültek Nyugat-Európa szintjéhez.

indapass90210 2010.02.24. 21:09:49

Mekkora igazságok vannak itt kérem!

2001-ben egy suzuki kétmillióba került, az átlagfizu meg volt vagy 80ezer! Most ugyanaz az autó 300ezerért megvásárolható, miközben az átlagfizu 120ezer lett, vagyis két és félhavi pénzből megvehető! 10x jobban élünk, mint 10 éve!

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.02.24. 21:10:18

@Aszi:
Nézd, a GDP olyan dolog, hogy sokféleképpen lehet mérni.
Három éve asszem úgy volt 2.1% növekedés, hogy a prostitúciót is beleszámolták.

Ugye, azt te sem gondolod komolyan, hogy az országot a kurválkodás fogja prosperálóvá tenni.

"ez mind szép, de egy szórólapon nem lehet hozzáadott értékről meg bérszerkezetről beszélni."

Akkor nem kell róla írni. Ugye, az mszp ( legalábbis Lendvai szerint ) az "igazság útján jár". Hát aki ott jár, az minimum, hogy nem ír le marhaságokat arról, hogy hány órát kell a munkásnak dolgoznia a TVért, meg milyen jól megy a gazdaság.

BTW : hogy akarsz arra a gazdaságra épiteni, amely
1. igaz, hogy 17%kal áll jobban, mint a 2oo1es érték, de
2. nincs kutatás
3. nincs magas hozzáadott értékű termelés, az export importhanyada nagy
4. tőkehiányban szenved, amelyet a kiszorítási hatás csak ront
5. a közterhek az elkúrás következményeként óriásiak, ami a vállalkozókat demotiválja ( l. @soproni1: megjegyzését )

Ja igen. A nemzetállamok gazdaságai az 1348as pesitsjárvány után is "termeltek". Mégsem mondhatjuk, hogy a pestis emberöltőn belül jót tett a gazdaságoknak :D

Tóth Ágas 2010.02.24. 21:16:53

tényleg röhejes hülyeségeket hordanak össze, de a célcsoportjuknál ez 40 éve beválik. miért váljanak meg tőle?

ma ezzel már inkább a törzsszavazóikat szólítják meg, igaz azok már ezt is nehezen követik. (és ezt az MSZP PR-osai is tudják)

milyen klassz is, ha egy ország útját a passzív és szellemileg leépült rétegek szavazatai jelölik ki

(már hallom: ők is ugyanolyan emberek - nem, nem ugyanolyanok, sajnos aki hülye, az hülye és a hülye véleménye valójában szart se ér, mondjuk ki)

portis · http://www.online-szallas.com 2010.02.24. 21:19:11

@Dr. Justice:
Nincs igazad a GDP-vel kapcsolatban, egyértelmü a felirata: a GDP alakulása a 2001 évi %-ban. Tehát nem a GDP növekedését akarja mutani, (és nem is azt ábrázolja) hanem a 2001-et bázis évnek (100%-nak) véve az azóta eltelt évek mindegyikének eltérését az adott évhez viszonyítva.

órarugógerincű felpattanó 2010.02.24. 21:25:33

@Aszi: Elgurult a gyógyszered? A főnökeid pont azt hiányolják, hogy nem hirdet semmit a fidex. Mesterházy a főhülye beszél két ezer milliárd elosztogatásáról a következő négy évben. Wake up neo!

Aszi 2010.02.24. 21:26:25

@Scaramella va alla guerra: Mindig gazdasági növekedésről meg felzárkózásról beszélünk, de mostanában, amikor fenntartható növekedésről beszél mindenki, ez is megkérdőjeleződik. Sok közgazdász a "steady state economy" híve, vagyis a gazdaság kerüljön állandósult állapotba (ezt a legfeljettebb országok már elérték). Ez azt jelenti, hogy a nulla növekedést tekintik elérendő célnak. De az is kérdés, milyen szinten állandósuljon a gazdaság. Elérheti a világ összes országa Skandinávia vagy az USA jóléti szintjét? Ez erősen kétséges, már csak az ennek az energiaigényét, a gazdaságok ökológiai lábnyomát is figyelembe véve is. Ha pedig nem érheti el minden ország azt a szintet, akkor szükségképpen az országok többsége sohasem fog "felzárkózni". És miért pont Magyarország lenne az, amelyik majd felzárkózik? Nem úgy néz ki, hogy ez valaha is bekövetkezik, szerintem nagyjából ott maradunk hosszú távon, ahol vagyunk.

soproni1 2010.02.24. 21:28:30

@Aszi:
Igazad van, teljesen .

Ezt hívják úgy, hogy "Önök kérték" !

Csak mostanra elérte a "cserélhető szopófejes " állapotot a társadalom ( amit magának köszönhet).
A magam szintjén én is okozója vagyok a gazdaság elkurvulásának, mert esendő vagyok, előbb szeretném a családomat jólétben tartani, mint a közhöz adakozni.

portis · http://www.online-szallas.com 2010.02.24. 21:28:57

@portis:

Azt persze megértem hogy ez nem a legmegfelelőbb módja a gazdaság pillanatnyi teljesítményének bemutatására, de nyilván nem is ez volt a cél.

Mi a véleményed a következő mondatról: A válságot ugy kellet volna jobban kezelni, hogy kevesebbet kellett volna lopni?

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.24. 21:29:08

@Aszi: Visszaolvastam az összes hozzászólásodat, igazad van mindegyikben.

órarugógerincű felpattanó 2010.02.24. 21:30:40

@Aszi: Igen, de a steady state-hez az is kellene, hogy mindenki más is abba kerüljön. Ha a neked importáló árat emel, akkor borul az egyensúlyod. A hitelállományról nem is beszélve.

órarugógerincű felpattanó 2010.02.24. 21:33:15

@Aszi: De mi van azokkal, akik nem kevesebbet keresnek, ha nem megszűnt a munkájuk/vállalkozásuk?

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.02.24. 21:34:15

@Aszi:

Ez való igaz.
De a kormányzati kommunikációban a "fenntartható fejlődés" és a null growth fel sem merült.
Sőt, az összes cselekedetük ennek ellentmond. Példának okádék az autópályákat fejlesztették ötezermilliárdért, ahelyett, hogy a közösségi közlekedést ( azon belül is a vasutat ) fejlesztették volna.

És azért az sem mindegy, hogy hol áll be az egyensúly. Monsjuk nem örülnék az olyan egyensúlynak, ahol a hónap végén a lakosság zöme a csekkekkel sakkozik, hogy mit fizessen ki.

A magas hozzáadott értékű termelés a null growthtól független. EEzügyben Pártunk és Államunk semmit sem tett.

Aszi 2010.02.24. 21:41:51

Namost mi magyarok híresen kesergő, panaszkodó nép vagyunk. Ezt is figyelembe kéne venni.

Magyarország az egy főre eső GDP tekintetében az országok ranglistájának felső harmadában van, ezzel Világbank által az "upper-middle income" kategóriába sorolt országokhoz tartozunk. Ehhez képest a Gallup felmérése szerint a magyar ember közérzete olyan, mint a haiti és a burundi embereké, és csak a zimbabweieknél érezzük magunkat jobban.

Ezen kéne valahogy változtatni, mert elég jó eséllyel sohasem kerülünk a "high income" országok közé, így bele kell törődnünk jelenlegi "upper middle income" státusunkba.

Aszi 2010.02.24. 21:43:23

@Dr. Justice: Na hát erre nem számítottam. Szerintem csak belefáradtál a vitatkozásba :)

órarugógerincű felpattanó 2010.02.24. 21:46:16

@Aszi: Jaja. Csak éppen az a baj, hogy rossz az eloszlás. Mondjuk vannak sikerszakmák, pl. tömegközlekedési tanácsadás, de az átlagjózsi az a lower middle, vagy még alatta van.

Aszi 2010.02.24. 21:47:52

@Scaramella va alla guerra: Ez világos. Nyilvánvalóan lehetett volna sokkal jobb gazdaságpolitikát folytatni. Csak sajnos amíg a Zemberek minden változást elutasítanak és kizárólag a populizmusra hallgatnak, addig ez egyetlen pártnak, kormánynak sem fog sikerülni. És megértetni az emberekkel, hogy változásokra van szükség, és megpróbálni elfogadtatni velük, ez embertelenül nehéz feladat, talán lehetetlen is.

portis · http://www.online-szallas.com 2010.02.24. 21:48:31

@Aszi:

Mondjuk ez az állandósult, növekedés nélküli gazdaság szerintem marhaság...

Lehet hogy filozófiailag tetszetős, de tapasztalatom szerint egy cég vagy folyamatosan fejlődik, törekszik a forgalmát és nyereségét növelni, vagy bukik mint az állat.

soproni1 2010.02.24. 21:50:25

@Aszi:

Ghinseng-et a népnek ! Olcsóbb, mint a folyamatos nyugdíjemelés !
Bár a hosszú élet is veszélyes !
@órarugógerincű felpattanó:

Remélem indul ilyen szak is az egyetemen !

Aszi 2010.02.24. 21:51:27

@órarugógerincű felpattanó: Az eloszlás más országokban is hasonló, a jövedelemegyenlőtlenséget mutató Gini-index Magyarországon teljesen normális, elfogadható értéken áll.

kapdbeabalbokám 2010.02.24. 21:58:43

@zeddez: Nekem ez zavaros, értelmetlen, értelmezhetekten hablaty.

MakiMuki 2010.02.24. 22:08:24

Ritka gyenge cikk. A blogoló annyit ért a közgazdaságtanhoz, mint hajdú a harangöntéshez. Tételesen cáfolható minden érve, állítása. Ja, mielőtt még bárki meggyanusítana, soha nem szavaztam az mszp-re és soha nem is fogok. Csak éppen értek ahhoz, amit mások csak ugatnak itten...

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.02.24. 22:11:25

@Aszi:
Ez így igaz. csakhogy:
1. Az mszpnek nem kellett volna rájátszani az emberek ostobaságára ( L. 23 mió román meg a 19.ooo forintos "csekkek" )
2. Példát kellett volna mutatnia az elitnek az áldozatvállalásból. Ugyanis úgy én sem vagyok hajlandó áldozatot vállalni, hogy közben a kormánypárt talicskával tolja ki a közpénzt és adót csal, mint állat.

Ez persze igaz a Fideszre is, csak a nagyságrend ( egyelőre ) kisebb.

órarugógerincű felpattanó 2010.02.24. 22:13:58

@Aszi: Hát, gyanítom, hogy az az általunk közölt adatok szerint van, és én már csörcsilnél is gyanakvóbb vagyok, már azt sem hiszem el, amit magam hamisítok.

órarugógerincű felpattanó 2010.02.24. 22:15:59

@Naked Lunch: Jajaja. Én simán el is hiszem neked. Vízen tudsz járni?

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.24. 22:17:10

@Naked Lunch: Na, jöhet a tételes cáfolat, szedd pontokba nyugodtan, kíváncsi vagyok tényleg.

pagocs 2010.02.25. 18:46:01

@Dr. Justice: "Sose vitatkozz idiótákkal, mert lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal!" :)

Aszi 2010.02.25. 23:00:08

No most, hogy a Fidesz is kijött egy brosúrával, erről is szívesen látnék egy hasonló elemzést! Ebben sincsenek éppen színtiszta igazságok. Kezdjük rögtön azzal, hogy hogy jött ki a Fidesznek az, hogy 915 000 munkanélküli van. Sehol nincs hasonló adat, a regisztrált álláskeresők száma 653 ezer, a KSH definíciója szerint pedig 420 ezer munkanélküli van.
ittazido.fidesz.hu/

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.26. 09:10:41

@Aszi: elképesztő, hogy milyen hasonlóságot mutatnak a magadfajta, vak pártkötődésű, ideológiai rabszolgák mindkét oldalon az óvodás gyerekekkel... Ne aggódj, lesz poszt a Fidesz szóróanyagáról is, de tanuld meg, hogy nem illik árulkodni meg ujjal mutogatni. Most menjél játszani szépen.

Aszi 2010.02.26. 09:45:13

Inkább a te reakciódat nevezném gyermeteg, óvodás reakciónak. Dr. Justice... már a neved is mutatja, micsoda beképzelt hólyag lehetsz.

Én vak pártkötődésű, ideológiai rabszolga... nem vagy különb a fórumokon százszámra hemzsegő, fröcsögő debil jobbereknél. Zugfirkász... hát találó név!

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.26. 10:18:17

@Aszi: mondom *mindkét oldalon*, próbálj már meg felülemelkedni a funkcionális analfabetizmusodon. Beszólok, ez nyilván nem tetszik neked, nekem sem tetszene a helyedben, erre az egyetlen sértés, ami eszedbe jut, hogy jobber vagyok. Pontosan erről beszéltem, egytengelyes koordinátarendszerben vagy képes gondolkodni, fel sem merül benned, hogy egyszerűen egyik irányban sem vagyok elkötelezett, hanem ami valahol szar, arról elmondom a véleményem. Ennyi.

Aszi 2010.02.26. 10:42:50

@Dr. Justice: Pont te mondod, hogy én gondolkodom egytengelyes koordinátarendszerben? Ki jött azzal, hogy én vak pártkötődésű, ideológiai rabszolga vagyok? Az az egy tengely nálad van, zugfirkászkám. És ez az egytengelyűség pontosan a vak pártkötődés következménye - nehéz lesz ezután letagadnod.

Wolfram 2010.02.26. 11:37:05

Én a Fidesz kormány idején vettem az első TFT monitorom, egy 18"HP-t, használtan 120 ezerért (az új ára fél misi felé folt, láttam az eredeti számlát). Ezt tavalyelőtt cseréltem le egy 22" wide-re, ami 40 ezer körül volt. Mi ez, ha nem fejlődés? Vagy hasonlítsuk össze a számítógépeket! A Fidesz alatt nevetséges pentium I-ek mentek horribilis árakon, az mszp kormányzás végére bárkinek core 2-es processzora lehet fillérekért! Ezt nem szabad elfelejteni!

Bejjja 2010.02.26. 13:35:52

@zeddez: Nem a gáz világpiaci árával van a baj, hanem a szolgáltató által meghatározott profittal. Rajtunk gazdagodnak. Ha kevesebbel is beérnék, már nem lenne annyira drága. Továbbá a távhő hulladékhő, megnézném mennyiért szerzi a szolgáltató, és hogy hogyan lesz belőle majdnemhogy luxus.

Bejjja 2010.02.26. 13:42:34

@Unter Bahn: a 2. ponttal kapcsolatban én az építményadót hoztam példának. Többször leadózott pénz újra leadózása. Köptem egyet, amikor megtudtam a változást.

Bejjja 2010.02.26. 13:52:25

@Dr. Justice: a GDP-t egy egyszeri "valami" is megdobhatja, az viszont nem folyamatos, nem trendi. Lehet hogy az a 17%-os növekedés egy egyszeri történés eredménye, előtte semmi és valszeg ha így haladunk, utána se lesz semmi.

Bejjja 2010.02.26. 14:05:08

@Aszi: az a 17% nagyon csalóka. Nézd meg hogy a GDP miből áll:

GDP= C + I + export-import. A C a fogyasztás, ami lehet háztartási és kormányzati. A beruházás lehet vállalkozóké vagy kormányzati.

Namost ha a jelenlegi kormány berakta a mi híres metróprojektünket mint kormányzati beruházást, akkor keletkezhet egy olyan fals érzeted, hogy hűha mekkorával nőtt a GDP-nk. Pedig ugye tudjuk, hogy a mi metrónk minden csak nem gazdaságnövelő. Fogyasztás? Enni, élni kell, de nem mindegy hogy mit vesznek az emberek. Az olcsóbb dolgok felé irányulnak. Lehet hogy többet vesznek, de olcsóbbat. És ezt sem nevezném GDP növelőnek.

Bejjja 2010.02.26. 14:07:13

@Dövan: ez így van, de kérdem hogy körülöttünk hol járnak a szomszédaink? Az ő egzisztenciájuk hol van hozzánk képest? Ha most olyan lenne a helyzet, mint sógoréknál 20 éve, összetenném a kezem. De nem olyan.

Bejjja 2010.02.26. 14:12:59

Ráadásul a GDP nem tartalmazza az országok közötti jövedelem-átutalásokat, meg hogy mik azok, csak azt hogy "keletkezik" Egy hitel is lehet jövedelem, az meg szerintem gáz. Lásd az ország és a lakosság eladósodottságát. Fasza! De 17% !!

Bejjja 2010.02.26. 14:25:29

@Aszi: és mi van a nem regisztrált munkanélküliekkel? Vannak elegen ők is. Mert ugye a statisztika csak a regisztrált adatokat tudja közölni.

Bejjja 2010.02.26. 15:04:20

@Wolfram: amiről te beszélsz, az nem azt jelenti hogy jobban élünk. A technológia fejlődött. Jobbat, kisebbet kevesebből tudnak előállítani. Ha megveszel valamit, az fél év múlva a felét éri, mert jött ki más, jobb. Nem ez jelenti az életszínvonal fejlődését. Az alapvető, az élethez szükséges dolgok drágák, a fizetések az árakhoz képest alacsonyak. Az lenne javulás, ha ugyanazért a munkáért akár itthon, akár külföldön hasonló bért fizetnének. Amíg országon belül is óriási különbségek vannak ezen a téren, addig ne beszéljünk javulásról

Wolfram 2010.02.26. 23:04:30

@Bejjja: tudom, csak viccnek szántam. de szerintem elég jól beleillene az mszp kommunikációs stratégiájába.

vagy ez: a szomszéd kislánynak az elmúlt nyolc évben hatalmasat nőttek a mellei, úgyhogy ő ezért biztosan a szocikra szavaz, az apja viszont a fidesz idején vett új autót, ami az mszp alatt lett tragaccsá, így ő érthetően fidszes...

NightLord 2010.02.27. 02:10:22

@Bejjja: Jó, azért ne csináljunk úgy, mintha az éves szinten 3600mrd Ft-os (~17%) outputbővülést az egyszem szerencsétlen metróberuházás okozná...
Ha meg magasabb a fogyasztás, az meg igenis GDP növelő tényező, akkor is ha a magasabb fogyasztási szint több olcsóbb dolog megvásárlásából tevődik össze.. totál mindegy.
Szóval lehet rugózni azon, hogy vajon miből áll össze az a 17%, de ténykérdés, hogy tavaly ~17%-al nagyobb volt a GDP volumene, mint 2001-ben.
Más kérdés, hogy ez a teljesítmény inkább szégyenletes, mint dicsekedni való, de az egyszeri MSzP szavazó ezt úgysem fogja fel a borsónyi agyával.

Bejjja 2010.03.02. 10:06:40

@NightLord: Ok, k...va jól élünk. 17%-os GDP növekedés, de mennyi is az ország adósságállományának növekedése százalékban mérve? Engem ennek az egyenlege érdekelne.

Bejjja 2010.03.02. 10:07:54

@Wolfram: ja, nem vágtam :-) De ezen ne csodálkozz, hisz itt sokan ezt komolyan így gondolják. Nehéz különbséget tenni.

Bejjja 2010.03.02. 10:09:31

@NightLord: a metróprojekt csak egy a sok parasztvakítás közül.

bonobonohu · http://bono.hu 2010.03.02. 11:44:50

"""... a halálesetek száma trendszerűen csökken, kormánytól függetlenül (ha hinni lehet az Excelben ráhevenyészett trendvonalnak, évente átlagosan 56 fővel... """

ha ez így folytatódik, pár éven belül elérjük azt, hogy az autóbalesetekben születni fognak az emberek, nem meghalni. :-P

Bejjja 2010.03.02. 12:55:56

@Bono: ez jó észrevétel :-)

Hülyék, agresszívak mindig is lesznek. Illetve, amíg a jogosítványt minden alkalmatlan is megkaphatja, addig úgyszintén lesz baleset. Alanyi joga van mindenkinek a jogsihoz, az már más kérdés, hogy egyesek mellé be nem ülnék semmi pénzért sem. Amíg egy 80egynéhány éves idős embernek is megújítják a jogsit, amíg egy majdnem vak ember is kaphat jogsit /egyik kollégám ilyen/, amíg nem lehet pszichésen szűrni az alkalmasságot, addig ne várjunk csodákat.